Nattlampa bäst i test 2024 – hitta bästa nattlampan till barn

Foto av författare
Skriven av:
Anna Jonsson
Uppdaterad senast:

När det kommer till barns sömn och trygghet kan en nattlampa spela en ovärderlig roll. För många barn är mörkret en källa till oro och rädsla, vilket kan göra sömnen till en utmaning. En bra nattlampa kan vara lösningen på detta.

En bra nattlampa skapar en känsla av trygghet i barnrummet. Dess mjuka och dämpade ljus, ljusar upp det kolsvarta rummet utan att vara störande eller för starkt. Detta kan vara särskilt lugnande för barn som kämpar med rädslan för mörker, vilket är en vanlig fas i barns tidiga utveckling. 

Genom att erbjuda en känsla av närvaro och säkerhet, hjälper nattlampor barn att känna sig tryggare och mer avslappnade vid läggdags och vid ett eventuellt uppvaknande på natten.

I denna artikeln går vi igenom ett antal nattlampor för barn, dess viktigaste egenskaper och hjälper dig hitta rätt nattlampa till ditt barn.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Topplista: Bästa nattlampan för barn 2024

1. LumiPets nattlampa, hund

Bästa nattlampan

Lumipets nattlampa hund

Last updated: 2024-06-24 05:49:56

LumiPets nattlampa är en charmig och funktionell nattlampa designad för att ge barn en trygg och lugnande känsla i mörkret. Denna nattlampa är inte bara en ljuskälla, utan barnet kan även sova med den i sängen för att känna sig trygg.

Egenskaper

LumiPets nattlampa är tillverkad i mjuk silikon och är både kramvänlig och säker för barn att använda. Den blir inte varm, vilket gör att barnet även kan ha den i sängen. 

Nattlampan finns i flera olika djurmodeller, inklusive kanin, björn, uggla, hund och räv. Alla modeller har samma egenskaper. 

Lampan kan lysa i många fina färger, och barnet kan tända, släcka eller byta färg genom att klappa på djuret. Med den medföljande fjärrkontrollen kan man justera ljusstyrkan och ändra mellan nio olika färger. Med fjärrkontrollen kan ni även sätta sovtimer på lampan så att den släcks efter 15, 30 eller 60 min. 

Nattlampan har en batteritid på mellan 12 till 20 timmar beroende på vilken ljusstyrka ni använder och hur lampan lyser. När lampan behöver laddas gör ni det enkelt med en USB-kabel. 

Användarrecensioner

Användarrecensionerna visar att LumiPets Nattlampa är mycket uppskattad av både föräldrar och barn. En användare nämner att lampan fungerar jättebra och att deras son älskar den. 

En annan recensent betonar hur bra batteritiden är och att deras barn älskar lampan, vilket gör nattvaknandena mindre stressiga. 

En tredje recensent beskriver hur lampan har blivit mycket populär hos deras nyfödda barnbarn, som tycker om att se färgerna skifta och finner den mjuk och mysig att hålla i.

Sammanfattning

LumiPets Nattlampa är en bra nattlampa för föräldrar som söker en säker, kramvänlig och funktionell nattlampa för sina barn.

Dess förmåga att skifta färg, användarvänlighet och långa batteritid gör den till en favorit för oss. Lumipets nattlampa finns dessutom i flera olika söta djurmodeller vilket gör att barnet kan få sitt favorit djur att lysa upp sovrummet.

2. Zazu nattlampa PAM – pingvinen

Pedagogisk nattlampa

Zazu nattlampa PAM - pingvinen

ZAZU Nattlampa PAM är en mångsidig och innovativ produkt som kombinerar funktionerna hos en nattlampa och sömntränare i ett. Zazu nattlampa har även en inbyggd högtalare med bluetooth så du kan spela upp ditt barns favoritsagor när de ska sova. 

Designad för att vara mer än bara en ljuskälla, erbjuder denna nattlampa unika funktioner som gör den till ett utmärkt val för föräldrar som vill underlätta sina barns sömnvanor.

Egenskaper

Zazu PAM nattlampa fungerar som både nattlampa och sömntränare. Zazu nattlampa ändrar färg baserat på vad klockan är och visar barnet på ett pedagogiskt sätt om det är dags att stiga upp eller sova lite till.

Zazu PAM pedagogiska nattlampa

Om barnet vaknar och lampan lyser rött, ser barnet tydligt att det ska försöka sova en stund till. Lyser den oranget är det 30min kvar innan man får gå upp och grönt betyder att det är okej att gå upp. Perfekt för små barn om inte ens vet vad en klocka är.

Du eller ditt barn kan även själva välja vilken färg PAM ska lysa med. Välj mellan rosa, vit, blå, röd och multifärgad.

Med en inbyggd trådlös högtalare kan du spela upp ditt barns favoritsagor eller musik via Bluetooth. Detta kan bidra till extra trygghet när barnet ska sova. 

Nattlampan är batteridriven vilket gör att barnet kan ta med sig lampan om det behöver gå upp på natten. Lampan sätts sedan tillbaka i basen när den behövs laddas. Batteriet laddas enkelt med den medföljande USB-kabeln.

Användarrecensioner

Baserat på recensioner från användare, har ZAZU Nattlampa PAM mottagit övervägande positiva omdömen. Användare uppskattar särskilt dess mångsidighet och användarvänlighet. Många älskar de pedagogiska färgerna som visar om barnet kan gå upp eller sova lite till. 

En recensent nämner att lampan är ”världens bästa” och att deras dotter älskar sin ”pingu”, som hon kan ta med sig när hon behöver gå på toaletten på natten. 

En annan recensent framhäver funktionen som indikerar när det är dags att sova och när det är dags att vakna, vilket har hjälpt deras barn att förstå dessa rutiner bättre och de har sluppit allt för tidiga uppvaknanden.

Bland kritiska aspekter har någon lyft fram att deras lampa skrapades lätt och någon nämnt att högtalaren inte har världens bästa ljudkvalitet. Detta är dock inget vi har märkt av när vi har testat nattlampan.

Sammanfattning

ZAZU Nattlampa PAM är en innovativ och användarvänlig produkt som erbjuder unika funktioner för att underlätta barns sömn. Dess förmåga att fungera som både en nattlampa och en sömntränare, tillsammans med dess trådlösa högtalare, gör den till en populär produkt bland föräldrar. 

Trots vissa kritiska synpunkter på dess hållbarhet och ljudkvalitet, är den övergripande uppfattningen positiv, särskilt för dess förmåga att hjälpa barn att förstå och följa sina sömnrutiner.

3. CAPiDi nattlampa med rörelsesensor

Capidi nattlampa med rörelsesensor

CAPiDi Nattlampa är en praktisk och användarvänlig nattlampa för att skapa en trygg och behaglig atmosfär i barnrummet eller i längs med vägen till toaletten eller föräldrarnas sovrum. 

Denna nattlampa är designad för att vara både säker och enkel att använda. Priset är även väldigt fördelaktigt vilket gör den till ett utmärkt val. 

Lampan finns att få i färgerna röd, blå, grön och vit.

Huvudegenskaper

CAPiDi nattlampa har en inbyggd sensor som automatiskt tänder lampan när det börjar bli mörkt, vilket gör att du alltid kan lite på att den lyser och du behöver aldrig glömma bort att tända nattlampan. När det blir ljus igen kommer nattlampan att slockna av sig själv.

Lampan är säker att använda och placeras direkt i ett eluttag. Den är tillverkad av material som är säkra för barnrummet.

Med sin lilla storlek och enkla design är lampan både diskret och praktisk. Den tar inte upp mycket plats och kan enkelt flyttas vid behov eller tas med hem till farmor och farfar, sommarstugan eller hotellrummet. 

Lampan ger ett behagligt och mjukt ljus som är idealiskt för barnrummet, hallen eller andra utrymmen där ett svagt ljus behövs under natten.

Användarrecensioner

Baserat på 45 recensioner, har CAPiDi Nattlampa fått ett genomsnittligt betyg på 4.3 av 5. Många användare har uttryckt sin nöjdhet med produkten. En recensent nämner att lampan ”fungerar perfekt, liten och smidig”, medan en annan beskriver den som ”mycket bra” och uppskattar det behagliga skenet. 

Sammanfattning

CAPiDi Nattlampa är en perfekt lösning för familjen som söker en enkel, säker och effektiv nattlampa för sina barn. Dess automatiska sensor, säkra design och mjuka ljus gör den till en populär produkt. Den övervägande positiva feedbacken från användare bekräftar dess kvalitet och användarvänlighet.

4. ByMoxo nattlampa stor björn

ByMoxo nattlampa stor björn

Last updated: 2024-06-24 05:49:59

ByMoxo nattlampa, stor björn, är en söt och praktisk nattlampa som är perfekt för att skapa en mysig och trygg atmosfär i barnrummet. Med sin gulliga björndesign och rosa färg är denna lampa inte bara en ljuskälla utan också en charmig inredningsdetalj.

ByMoxo nattlampa, björn finns även att få i färgerna vit och blå.

Huvudegenskaper

Lampan har formen av en stor, vänlig björn, vilket gör den till en attraktiv och barnvänlig inredningsdetalj och barnet kan även ha lampa hos sig i sängen.

Lampan kan ställas in i 7 olika färger, vilket ger möjlighet att anpassa ljuset efter barnets önskemål och skapa en lugnande atmosfär.

ByMoxo nattlampa är tillverkad av silikon, vilket ger en mjuk yta och hållbarhet. Lampan laddas med hjälp av en USB-kabel, vilket gör den praktisk och miljövänlig.

Lampan har måtten 11 x 11 x 16 cm, vilket gör den till en perfekt storlek för att placeras på ett nattduksbord eller en hylla.

Sammanfattning

ByMoxo nattlampa, stor björn, är en mysig nattlampa som är söt och funktionell.

Dess attraktiva design och användarvänliga funktioner, såsom färginställningar och USB-laddning, gör den till en bra nattlampa i barnrummet.

5. Tommee Tippee portabel nattlampa pingvin

Tommee Tippie portabel nattlampa pingvin

Last updated: 2024-06-24 05:49:59

Tommee Tippee portabel nattlampa pingvin, är en innovativ och barnvänlig nattlampa som är utformad för att ge både trygghet och flexibilitet i barnrummet. 

Med sin unika design och funktioner är denna nattlampa ett utmärkt val för föräldrar som söker en praktisk och säker ljuskälla för sina barn.

Pingvinen ruvar på ett löstagbart ägg som barnet enkelt kan ta med sig om det behöver gå på toaletten på natten eller vill in och lägga sig i sina föräldrars säng.

Huvudegenskaper

Tomme Tippie nattlampa är designad som en söt pingvin-figur, och fungerar som både en sänglampa och en bärbar nattlampa.

Det bärbara ägget kan tas loss och användas av barnen vid turer till toaletten eller när de behöver en kompis i mörkret.

Lampan ger ett mjukt sken vid sänggående, vilket skapar en lugnande atmosfär för barnet. Nattlampan är tillverkad av lent silikon och designad med en form som gör det lätt för små händer att bära.

Lampan behöver inga batterier och kan enkelt laddas med en USB-kabel. Det fulladdade ägget håller i upp till ca 10 timmar.

Användarrecensioner

Baserat på recensioner, har Tommee Tippee Portabel Nattlampa Pingvin fått ett genomsnittligt betyg på 4.5 av 5. En användare beskriver produkten som ”nöjd” och en annan som ”fungerar precis som den ska” och ”en söt nattlampa”. Dessa positiva recensioner tyder på att lampan är uppskattad för sin funktionalitet och design.

Sammanfattning

Tommee Tippee nattlampa pingvin, är en mångsidig och barnvänlig nattlampa som kombinerar funktionalitet med en attraktiv design. Dess bärbara funktion och mjuka sken gör den till en idealisk lösning för att skapa en trygg och lugnande miljö i barnrummet. 

Lampan är lätt att använda och ladda, vilket gör den till en praktisk och uppskattad produkt bland föräldrar och barn.

6. Alice & Fox nattlampa liten kanin

Alice & Fox nattlampa liten kanin

Last updated: 2024-06-24 05:50:00

Alice & Fox Liten Kanin Nattlampa är en charmig och funktionell nattlampa som är perfekt för att skapa en mysig och trygg atmosfär i barnrummet. Med sin gulliga kanindesign är denna lilla lampa inte bara en ljuskälla utan också en söt inredningsdetalj.

Huvudegenskaper

Alice & Fox nattlampa har formen av en liten kanin, vilket gör den till en attraktiv och barnvänlig inredningsdetalj.

Lampan kan tändas, släckas och byta färg med hjälp av en fjärrkontroll eller genom att lätt slå på nattlampan.

Lampan är utrustad med ett uppladdningsbart batteri som laddas via USB-C (kabel ingår). Efter en laddningstid på 2,5-3 timmar kan lampan användas i 9-15 timmar, vilket gör den till en pålitlig ljuskälla under hela natten.

Nattlampan är tillverkad av 85 % silikon och 15 % ABS, vilket ger en mjuk yta och hållbarhet. Lampan kan enkelt rengöras med en fuktig trasa.

Sammanfattning

Alice & Fox nattlampa, liten kanin, är en söt liten nattlampa. Dess attraktiva design och användarvänliga funktioner, såsom färgändring och uppladdningsbart batteri, gör den till en populär produkt.

Lampan är inte bara praktisk utan sin snygga design gör att den passar in i det moderna barnrummet.

Vad ska du tänka på när du köper nattlampa till ett barn? 

När du överväger att köpa en nattlampa, är det viktigt att tänka på flera funktioner för att säkerställa att du väljer en produkt som bäst passar dina och ditt barns behov. Här är några nyckelaspekter att tänka på:

1. Ljusstyrka och färg

En nattlampa bör ha justerbar ljusstyrka. För starkt ljus kan störa barnets sömn, medan för svagt ljus riskerar att inte lysa upp rummet tillräckligt. Vissa nattlampor erbjuder dimmerfunktioner som gör det möjligt att anpassa ljusstyrkan efter behov och rummets storlek.

Färgen på ljuset spelar också en viktig roll. Vissa färger, som mjukt rött eller orange ljus, anses vara mer sömnvänliga eftersom de inte stör kroppens naturliga produktion av melatonin, hormonet som reglerar sömn och som får oss att känna oss trött. 

2. Extra funktioner

Många nattlampor erbjuder inbyggda vaggvisor eller naturljud som kan hjälpa barnet att somna. Vissa nattlampor har även inbyggd högtalare som du via bluetooth kan spela en vaggsång eller saga till barnet på. 

Sensorer som reagerar på ljus eller rörelse kan vara användbara. En nattlampa med en ljussensor tänds automatiskt i ett mörkt rum, vilket är praktiskt om barnet vaknar mitt i natten.

3. Material och säkerhet

Det är viktigt att nattlampan är tillverkad av säkra, icke-giftiga material. Silikon och BPA-fria plaster är vanliga val. Materialet bör också vara hållbart och tåla regelbunden användning samt att rengöras. 

Säkerheten är avgörande, särskilt för produkter som används i barnrum. Nattlampor bör inte ha små delar som kan sväljas och bör vara designade för att inte bli för varma. Dessutom bör de ha en stabil bas för att förhindra att de välter.

När du väljer en nattlampa, överväg dessa funktioner noggrant för att hitta en lampa som inte bara är funktionell och estetiskt tilltalande, utan också säker och anpassad till ditt barns behov.

Varför behövs en nattlampa till barn?  

Mörkerrädsla är en naturlig del av många barns utveckling. Denna rädsla kan uppstå av flera anledningar, bland annat barnets växande fantasi och förmåga att föreställa sig saker som inte finns. 

När ljuset släcks, kan barnets rum, som känns tryggt och bekant under dagen, förvandlas till en plats fylld av okända skuggor och ljud. Detta kan leda till oro och svårigheter att somna eller sova igenom natten.

Hur kan en nattlampa hjälpa barnet? 

En nattlampa erbjuder ett mjukt och lugnande ljus som kan göra barnets sovrum till en tryggare plats. Detta kan minska barnets rädsla och göra det lättare för dem att somna.

Till skillnad från en vanlig lampa som kan vara för ljus och överstimulerande vid läggdags, ger en nattlampa ett dämpat ljus som är tillräckligt för att lugna utan att störa läggrutinen.

Om barnet vaknar mitt i natten, kan en nattlampa ge lagom med ljus för att barnet ska känna sig tryggt utan att bli helt vaket, vilket underlättar återgången till sömn.

Fördelar med nattlampor jämfört med vanliga lampor

  • Mjukare ljus: Nattlampor ger ett mjukare och mer dämpat ljus jämfört med vanliga lampor, vilket är mindre störande för barnets sömn.
  • Energieffektiva: De flesta nattlampor är designade för att vara energieffektiva, med LED-lampor som förbrukar mindre energi och har en längre livslängd.
  • Säkerhetsaspekter: Nattlampor är ofta designade med barns säkerhet i åtanke. De är vanligtvis tillverkade av material som inte blir varma och är säkra att ha i närheten av barn, till och med sova tillsammans med. 
  • “Sömnvänliga” färger: Många nattlampor använder färger som rött eller orange ljus, vilka anses vara mer sömnvänliga och mindre störande för barnets naturliga produktion av melatonin.
  • Extra funktioner: Vissa nattlampor erbjuder extra funktioner som musik, ljud av natur eller stjärnhimmelprojektioner, vilket kan vara en lugnande del av barnets läggningsrutin.

FAQ Nattlampa för barn – Vanliga frågor och svar

Är nattlampa bra för barn?

Ja, nattlampor är bra eftersom de ger ett mjukt och lugnande ljus som kan hjälpa till att skapa en trygg och avkopplande miljö, särskilt för barn som är rädda för mörker.

Varför nattlampa till barn? 

Nattlampor används för att ge ett dämpat ljus som kan hjälpa barn att känna sig tryggare på natten, underlätta nattliga uppvaknanden och bidra till en bättre sömnkvalitet.

Kan en nattlampa vara tänd hela natten?

Ja, de flesta nattlampor är designade för att vara tända hela natten. De är ofta energieffektiva och genererar inte mycket värme, vilket gör dem säkra att använda under en hel natt. 

Hur får man barn att somna själv?  

För att hjälpa barn att somna själva, skapa en konsekvent läggningsrutin, se till att sovmiljön är lugn och bekväm, begränsa skärmtid före sänggåendet, och överväg avkopplande aktiviteter som läsning eller lugn musik innan läggdags. Testa att skapa trygghet med en nattlampa. 

Foto av författare
Om författaren
Anna Jonsson
Anna är utbildad arbetsterapeut med många års erfarenhet från vården. Har arbetet som förskrivare av tyngdtäcken åt Regioner. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar