Bästa receptfria sömntabletter 2024

Foto av författare
Skriven av:
Mikael Petersson
Uppdaterad senast:

Omkring var tredje svensk lider av sömnproblem och det drabbar alla åldrar. Som de flesta vet är sömnen en viktig faktor för återhämtning och för att hålla sig frisk fysiskt och mentalt. Sömntabletter kan hjälpa dig som lider av sömnproblem.

Många sömntabletter måste förskrivas av läkare men visste du att det finns receptfria alternativ? Vi har i vårt bäst i test av receptfria sömntabletter gått igenom ett antal alternativ och utsett bästa receptfria sömntabletten.

Vi rekommenderar alltid att förändra saker i din livsstil innan du börjar med läkemedel. Vi har i slutet av artikeln tagit upp ett par saker som kan hjälpa dig med sömnen. Om inte det fungerar har vi sammanställt en lista på 7 receptfria sömntabletter som kan hjälpa dig att sova bättre.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Sammanfattning: 7 receptfria sömntabletter i test

I vår genomgång av sömntabletter utser vi Melatan till bästa sömntablett. Melatan sömntablett innehåller melatonin vilket är det som gör kroppen trött och berättar att det är dags att sova. De flesta sömntabletter med melatonin är receptbelagda men då Melatan inte är det väljer vi att utse Melatan till bästa sömntablett.

bildvinnarebästa_somntablettköp_somntablett
Melatan receptfritt sömnmedel med melatoninBästa sömntablettenMelatan sömntablett
✅ Innehåller melatonin
✅ Används vid jetlag
Köp här
Ashwagandha premium sömnmedicinStark receptfri sömntablett Ashwagandha Premium
✅ Mentalt och fysiskt välbefinnande
✅ Marknadens starkaste extrakt
✅ Inte adaptogen (vanebildande)
Köp här
Lunixen sömntablett för bättre sömnkvalitetBästa sömntablett för sömnkvalitetLunixen 
✅ Växtbaserat receptfritt läkemedel
✅ Klinisk dokumenterad effekt på att förbättra sömnkvalitet och sömnlatens
Köp här

Bästa receptfria sömntabletterna, stor genomgång av sömntabletter

Nedan går vi igenom 6 receptfria sömntabletter. Vi har listat tabletternas egenskaper och när de anses vara lämpliga att använda. bra sovmasker. Alla sömntabletter i vår genomgång har olika egenskaper och det är därför viktigt att du klargör för dig själv om du har problem att somna eller att sova gott hela natten.

1. Melatan sömntablett

Sömntablett med melatonin

Melatan receptfritt sömnmedel med melatonin

Produktegenskaper

 • ✅ Innehåller melatonin
 • ✅ Används vid jetlag
 • ✅ Endast för vuxna över 18år

Produktbeskrivning

Melatan innehåller den aktiva substansen melatonin som tillhör en grupp av naturliga hormoner som tillverkas av kroppen. Melatonin är det hormon som styr när kroppen ska bli trött att sova. Melatonin hjälper till att reglera kroppens dag- och nattrytm.

Vissa människor har brist av melatonin på grund av vissa anledningar och då kan läkemedel med melatonin hjälpa dessa att somna lättare.

Melatan är ett receptfritt läkemedel som egentligen används vid korttidsbehandling av jetlag hos vuxna från 18 år. Melatan rekommenderas endast för vuxna som flyger över fem tidszoner och särkilt för den som upplevt symptom vid tidigare resor.

Denna receptfria sömntablett kan hjälpa dig som har tillfälliga sömnbesvär och ska endast användas vid kortvarigt bruk.

2. Ashwagandha Premium – Indisk ginseng

Ashwagandha produkt

Ashwagand premium - indisk ginseng - högdoserad sömntablett

Produktegenskaper

 • ✅ Mentalt och fysiskt välbefinnande
 • ✅ Marknadens starkaste extrakt
 • ✅ Inte adaptogen (vanebildande)

Produktbeskrivning

Detta är den mest högdoserade ashwagandhaprodukten på marknaden. Med hela 500 mg ashwagandha kan du inte få något bättre. Denna produkten har toppbetyg hos Svenskt hälsokosts kunder och många är otroligt nöjda med resultatet av produkten!

Ashwaganda hjälper dig att bibehålla mentalt och fysiskt välbefinnande i perioder av stress. Dessa extra starka sömntabletter består av en blandning av två mycket potenta extrakt.

Ashwaganda kalas även för indisk ginseng och den har länge använts som en av de viktigaste örterna inom indisk läkekonst. Sömnmedlet är inte vanebildande utan anpassar sig istället genom att normalisera kroppsfunktioner för att återskapa balans. Du behöver alltså inte öka mängden för att få samma effekt efter några veckor.

Under perioder av stress kan Ashwagandha premium hjälpa dig att stressa av och hitta tillbaka till din inre ro. Så varför inte prova Ashwagandha Premium när du behöver slappna av både mentalt och fysiskt i stressiga perioder?

Studier gjorda på ashwagandha visar att användandet av produkter bidrar till minskade ångestkänslor och bättre sömn.

3. Sedix

Används vid insomningsbesvär

Sedix sömntablett mot insomningsbesvär

Produktegenskaper

 • ✅ Växtbaserad produkt med extrakt av passionsblomma
 • ✅ Används oro, nervositet och tillfälliga insomningsbesvär

Produktbeskrivning

Sedix är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som kan användas vid lindriga symtom på nervös anspänning såsom oro, irritation och tillfälliga insomningsbesvär.

Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning.

Sedix kan tas både morgon och kväll och läkemedlet har inga kända biverkningar. Kan användas från 12 år.

4. Lunixen

För förbättrad sömnkvalitet

Lunixen sömntablett för ökad sömnkvalitet

Produktegenskaper

 • ✅ Växtbaserat receptfritt läkemedel
 • ✅ Klinisk dokumenterad effekt på att förbättra sömnkvalitet och sömnlatens

Produktbeskrivning

Precis som att folk har svårt att somna så finns det dem som har svårt att sova gott. Är du en av dem kan Lunixen mot sömnrubbningar vara något för dig.

Lunixen är ett växtbaserat receptfritt läkemedel med extrakt av rot från vänderot. Läkemedlet har en kliniskt dokumenterad effekt på att förbättra sömnkvalitet och sömnlatens. Lunixen kan därför hjälpa mot sömnproblem som orolig sömn, nattliga uppvaknanden samt tidigt morgonuppvaknande.

För optimal effekt bör Lunixen tas dagligen. Det finns inga rapporter om att läkemedlet skapar beroende eller trötthet dagen efter. Kan användas för vuxna och barn över 12 år.

5. GABA 1000

Skapar lugn

GABA 1000 sömntablett skapar lugn

Produktegenskaper

 • ✅ Vegetabilisk produkt
 • ✅ Hjälper hjärnan att varva ner och slappna av

Produktbeskrivning

GABA 1000 har fått väldigt höga betyg av sina användare hos Svenskt hälsokost. Många beskriver stor förändring på deras liv där produkten har hjälpt dem att slappna av och sova bättre.

GABA står för gamma-aminobutyric acid (gamma-aminosmörsyra), och har funktionen som en signalsubstans i kroppen. Vitamin B6 bidrar bland annat till en normal psykologisk funktion samt till att minska trötthet och utmattning. Gaba 1000 är ett extra stark och ger dig hela 1000 mg GABA samt 20 mg tillsatt vitamin B6 per dos.

GABA finns naturligt i kroppen och verkar som hämmande signalsubstans i det centrala nervsystemet. Signalsubstanser har som uppgift att skicka uppgifter från en cell till en annan. Då GABA är en hämmande substans bromsar den dessa signaler vilket bidrar till att aktiviteten mellan nervcellerna dämpas och blir lugnare.

GABA 1000 rekommenderas att tas före nattsömn.

De biverkningar som har rapporterats handlar om ökad puls och andning, och då vid mycket höga doser av GABA. Följ alltid den rekommenderade doseringen och rådfråga läkare vid tveksamheter.

Produkten finns även i lägre doser som GABA 250 och GABA 500.

6. Melissa dream

Harmoni i kroppen

Melissa dream sömntablett för avslappnad insomningsbesvär

Produktegenskaper

 • ✅ Växtbaserat receptfritt läkemedel
 • ✅ Skapar harmoni innan sömn med en kombination av växtextrakt och örter
 • ✅ Har vunnit pris i kategorin årets sömnprodukt 2017 av Swedish Health Awards

Produktbeskrivning

Melissa Dream är en sömntablett för en vilsam sömn och avslappning innehållande bland annat citronmeliss. Produkten innehåller även B-vitamin, tiamin och niacin som bidrar till normala neurotiska funktioner.

Melissa Dream intas en timme innan nattsömn för att den ska verka i harmoni med kroppen.

Melissa Dream har vunnit pris i kategorin Årets sömnprodukt 2017, utsett av Swedish Health Awards.

7. Valerina Natt

För insomningsbesvär

Valerina Natt sömntablett för insomningsbesvär

Produktegenskaper

 • ✅ Växtbaserat receptfritt läkemedel
 • ✅ Skapar harmoni innan sömn med en kombination av växtextrakt och örter
 • ✅ Har vunnit pris i kategorin årets sömnprodukt 2017 av Swedish Health Awards

Produktbeskrivning

Valerina Natt är ett växtbaserat läkemedel som används vid insomningsbesvär. De verkande ingredienserna är vänderot, humle och citronmeliss.

Tabletten kan intas 30-60 minuter före sänggående. Vid behov kan en tablett även tas tidigare under kvällen.

Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Valerina Natt ska inte användas av barn som är under 12 år.

Tabletterna innehåller laktos.

Köpguide: Vad du ska tänka på när du köper receptfria sömntabletter?

För vissa är receptbelagda sömntabletter nödvändigt för att få bukt med sina sömnproblem och för vissa behövs till och med starka sömntabletter. Vid lindriga besvär kan dock receptfria alternativ räcka. Att se över sin livsstil och kvällsrutin är ett första behandlingssteg. Om inte det hjälper kan receptfria läkemedel vara ett alternativ.

Stress och oro är två av de två vanligaste orsakerna till sömnbesvär. Typen och allvarlighetsgraden av sömnproblem varierar oftast men gemensamt är att dålig sömn kan påverka din dagsform, humör, prestation och hälsa negativt.

Fördelar och nackdelar med att använda sömntabletter

✅ Fördelar❌ Nackdelar
Lättare att somna på kvällen
Lindring mot oro, ångest och stress
Bättre kvalité på sömnen utan onödiga uppvaknanden
Vakna pigg och utvilad
Bli på bättre humör och känner dig gladare
Du kan bli trött och dåsig under dagen
Effekten kan avta vid långvarig användning
Vissa sömntabletter kan ha biverkningar

Vad är skillnaden på sömntablett och insomningstabletter?

Som vi har tagit upp tidigare i denna artikel behöver du identifiera dina sömnproblem. Har du problem att varva ner och somna eller har du svårt att sova en hel natt utan uppvaknande?

En sömntablett hjälper att sova hela natten utan att vakna i omgångar. En sömntablett innehåller ämnen som hjälper dig att sova djupare och slippa onödiga uppvaknanden.

En insomningstablett väljer du som brukar ha svårt att varva ner eller som upplever oro eller ångest när du ska sova. Tabletterna ger en lugnande effekt samtidigt som de lindrar oro och ångest. Insomningstabletter har dessutom en betydligt kortare effekt än vanliga sömntabletter och är därför ute ur kroppen när du vaknar på morgonen.

Andra sätt att förbättra din sömn

1. Tyngdtäcke

Tyngdtäcke har länge använts inom Svensk sjukvård för att hjälpa människor att komma till ro och sova bättre. Ett tyngdtäcke är ett täcke med insydda tyngder som kan vara allt från kedjor eller bollar till små glaspärlor eller tvinnade textilier.

Ett tyngdtäcke skapar ett behagligt tryck mot kroppen och du kan uppleva en omfamnande effekt. Det gör att användandet av tyngdtäcke kan leda till ökad avslappning, snabbare insomning och djupare sömn. Tyngdtäcke används med fördel av personer med ångest och/eller sömnproblem.

Vi har skrivit en omfattande guide om tyngdtäcke och även utsett bästa tyngdtäcket om du är intresserad av att läsa mer.

2. Sömndagbok

Genom att föra en sömndagbok kan du få en god bild över hur du sover och kan utvärdera vad som fungerar och vad som inte fungerar när du sover eller ska sova.

Det är nästan omöjligt att veta hur sömnen är om du inte för en dagbok. Det du bör ta upp i en sömndagbok är:

 • Vilken tid du gick och la dig
 • Vilken tid du somnade
 • Hur många gånger du varit vaken under natten
 • Hur du mått och fungerar under dagen

Oftast är det lättast att skriva sömndagboken direkt när du vaknar på morgonen. Självklart kan det vara svårt att skriva exakta tider men sömndagboken kan hjälpa dig att se förändringar som över tid leder till att sömnen blir bättre. Förändring kan ta tid och då kan det vara svårt att komma ihåg hur sömnen var en månad bakåt i tiden.

3. Sovmask

Visste du att det är ljuset som reglerar vår dygnsrytm. Kroppens egna produktion av melatonin ökar när det mörknar vilket gör oss trötta. På sommaren, resan eller om du vilar mitt på dagen kan det vara svårt att somna då det oftast är väldigt ljust ute. Med en sovmask stänger du ute ljuset och kan på så sätt lättare komma till ro.

Vi har skrivit en artikel om sovmasker och utsett bästa sovmasken i vårt bäst i test. Här kan du läsa mer om sovmasker, vilka olika typer som finns och var du kan köpa dem.

4. Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet och träning underlättar ofta en god sömn. När vi aktiverar oss förbrukas bland annat stresshormoner som man samlat på sig under dagen och kroppen slappnar av efteråt. Undvik däremot alltför hård fysisk aktivitet nära sänggående. Allt för fysiskt hård aktivitet gör att vi kommer upp i varv och det kan vara svårt att varva ner direkt efteråt. Satsa istället på ett lättare motionspass eller en promenad om det sker senare på kvällen.

FAQ Sömntabletter – Vanliga frågor och svar

Är det farligt med sömntabletter?

De sömntabletter som vi tar upp i vår artikel om de bästa sömntabletterna är alla sådana du kan köpa receptfritt på apoteket. De är inte farliga att använda men är du det minsta orolig rekommenderas det att du tar kontakt med din läkare.

Finns det receptfria sömntabletter?

Många sömntabletter är receptbelagda men det finns receptfria alternativ. I vår artikel går vi igenom de bästa sömntabletterna och utser vår favorit i vårt bäst i test av sömntabletter.

Kan man få sömntabletter via onlineläkare?

Onlineläkare kan skriva ut recept på receptbelagda läkemedel. Genom att ta en kontakt med någon av onlineläkarna kan du hjälpa dig med din sömn och göra bedömningen om sömntabletter kan hjälpa dig.

När på dygnet ska jag ta mina sömntabletter?

Beroende på vilken typ av sömntablett du använder kan det variera när på dygnet de ska intas. Läs bipacksedeln vad som gäller för just din sömntablett.

Kan gravida använda sömntabletter?

Gravida ska vara försiktiga med att använda sömntabletter även om det är naturläkemedel. Rådfråga med din barnmorska innan du börjar använda sömntabletter.

Finns det några biverkningar med receptfria sömntabletter?

Receptbelagda sömntabletter är oftast fria från biverkningar. Om du tar sömntabletter som är rogivande kan de ge dig försämrad reaktionsförmåga och du kan känna dig trött dagen efter.

Kan barn använda receptfria sömntabletter?

Vissa av sömntabletterna i vårt bäst i test är från 12 år medan andra är från 18 år. Vi rekommenderar istället att du använder dig av andra metoder till barn som till exempel tyngdtäcke. Läs gärna vår artikel om hur tyngdtäcke kan hjälpa barn att sova gott.

Foto av författare
Om författaren
Mikael Petersson
Mikael har mångårig erfarenhet av att jobba med sömn och sömnproblem både från arbetslivet och privat. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar