Bästa väckarklockorna för svårväckta 2024

Foto av författare
Skriven av:
Mikael Petersson
Uppdaterad senast:

Att ta sig upp ur sängen är oftast den svåraste biten på hela dagen. Oftast vill man inte lämna den varma, goa sängen och man hittar alltid en anledning till att ligga kvar fem minuter till. Känner du igen dig? 

Men att komma upp på morgonen är oftast nödvändigt då vi behöver komma iväg till jobbet eller skolan och därför behöver du ha en väckarklocka i någon form. Vi har tittat på de bästa väckarklockorna för svårväckta 2024 i vårt bäst i test. Här finns alla möjliga typer med speciella funktioner som gör att du garanterat inte kommer kunna snooza. Här finns även väckarklockor som du kan använda för att vakna utan att väcka andra i huset.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Sammanfattning: Väckarklocka bäst i test

Att välja en riktigt väckarklocka istället för att använda mobiltelefonen som väckarklocka kommer göra att du sover bättre. Vi tror att du lättare kommer komma till ro och du får en möjlighet till en störningsfri sömn och framförallt vakna ordentligt på morgonen. Att snooza flera gånger har visat sig göra oss tröttare.

Tillhör du den svårväckta typen tycker vi att du ska välja någon av de 6 bästa väckarklockorna för svårväckta 2024 som vi har fått igenom i denna artikel. I vårt bäst i test, har vi utsett Bellman & Symfon väckarklocka som bästa väckarklocka 2024.

BildBästa väckarklockaKöp
Bellman och Symfon väckarklocka med vibration - bästa väckarklockan för svårväcktaBästa väckarklockan för svårväckta 2024Bellman & Symfon väckarklocka med vibratorpuck
 • Ljudsignal på hela 100 dB
 • Vibratorpuck som kan placeras under huvudkudden
 • Extra stora siffror med bakgrundsbelysning
 • Batteribackup
Läs merKöp här
Häger Shake Awake Jumbo väckarklocka för hörselskadade - bästa budgetalternativetBästa budgetalternativet 2024Häger Shake Awake Jumbo väckarklocka 
 • Bra pris!
 • Stark stroboblixt och vibratorplatta
 • Batteribackup
Köp här
Bellman och Symfon Vibio - tyst väckarklocka med vibrationBästa tysta väckarklockan 2024Bellman & Symfon Vibio väckarklocka med vibration
 • Tyst väckarklocka med kraftfulla vibrationer
 • Uppstyrd med bluetooth
 • Notifiering för samtal och meddelanden
Läs merKöp här

Topplistan bästa väckarklockorna för svårväckta 2024

Här kommer vår topplista med de bästa väckarklockorna för svårväckta 2024. Här finns allt från väckarklockor som låter högt, som vibrerar under kudden till väckarklockor du får jaga efter för att stänga av dem och väckarklockor som ger dig en behaglig soluppgång att vakna till. Hoppas du kan hitta den klockan som hjälper dig att komma upp på morgonen.

1. Bellman & Symfon väckarklocka med vibratorpuck

Bästa väckarklockan för svårväckta 2024

Bellman & Symfon väckarklocka med vibration - bästa väckarklockan för svårväckta
Produktegenskaper

Extra hög larmsignal på hela 100 dB som växlar mellan olika ljudfrekvenser

Vibratorpuck som kan placeras under huvudkudden för att extra hjälp att vakna

Extra stora siffror med ställbar bakgrundsbelysning

Batteribackup som laddas när klockan är ansluten till elnätet

Produktbeskrivning

Denna väckarklockan har en larmsignal på 100 dB. Larmsignalen byter frekvens (950-3000 Hz) när den ljuder för att säkerställa att även personer som till exempel inte hör höga toner ska höra den. 

Den medföljande pucken kan placeras under kudden och kommer via alarm att vibrera och hjälpa till att väcka dig. Väckarklockan har extra stora siffror och ställbar bakgrundsbelysning. Även om tanken är att du ska vakna så går klockan även att snooza.

Väckarklockan har batteribackup som driver både tid, larm och sängvibratorn. Klockan drivs med medföljande nätadapter som även kan ladda backupbatterierna (kräver NiMH-batterier).

Bellman & Symfon har i många år arbetat med produkter för att hjälpa hörselskadade och döva. Denna väckarklockan är framtagen för att underlätta i vardagen.

Väckarklockan har toppbetyg i recensioner av användare och många vittnar om att det är omöjligt att försova sig. Det faktum att väckarklockan är enkel att använda, har hög alarmsignal, vibratorpuck som kan placeras under kudden och bra betyg i de recensioner vi har läst gör att vi väljer att utse Bellman & Symfon väckarklocka till bästa väckarklocka för svårväckta 2024!

2. Häger Shake Awake Jumbo väckarklocka

Bästa budget väckarklockan

Häger Shake Awake Jumbo - väckarklocka för hörselskadade
Produktegenskaper

Stark stroboblixt och vibrator

Vibratorplatta med sladd

Batteribackup

Produktbeskrivning

Denna väckarklocka från Häger är definitivt en väckarklocka för svårväckta men fungerar lika bra att vakna ljudlöst med utan att väcka resten av familjen. Häger Shake Awake väckarklocka har liknande funktioner som vinnaren i vårt test, Bellman & Symfon men till ett lägre pris vilket gör den klart köpvärd!

Väckarklockan har en vibrator som placeras under kudden och med hjälp av den kan du vakna ljudlöst med bestämt. Vibratorn har en sladd på två meter.

När larmet går lyser även snoozeknappen ifall du vill ligga kvar några minuter till. Vill du hellre vakna till en ordentlig larmsignal är detta klockan att lita på. Volymen går att ställa in och de stora jumbosiffrorna visar klart och tydligt vad klockan är så att du slipper ta på dig glasögonen.

 • Vibrator med två meter sladd
 • Stark strobo blixt och vibrator
 • Stor LED-display
 • Nio minuters snoozefunktion
 • Volymkontroll för alarm
 • Möjlighet till batteridrift med 9V batteri

3. Bellman & Symfon Vibio väckarklocka med vibration

Appstyrd väckarklocka med vibration

Bellman & Symfon Vibio väckarklocka med vibration
Produktegenskaper

Tyst väckarklocka som väcker genom kraftfulla och ljudlösa vibrationer

Appstyrd väckarklocka med bluetooth

Notifieringsfunktion för samtal och meddelanden till telefonen

Produktbeskrivning

Bellman & Symfon Vibio är en smart väckarklocka för svårväckta med en app. Väckarklockan låter inte, utan vibrerar istället för att väcka dig. Det är en perfekt väckarklocka för dig som har svårt att vakna på morgonen, har nedsatt hörsel eller inte vill störa din omgivning när det är dags att gå upp på morgonen.

Väckarklockan placeras under kudden och väckningen ställs in i en app för telefonen. Appen fungerar både för iOS och Android. Appen är mycket enkel att använda och du kan bland annat ställa in alarmtid, vibrationsstyrka och snoozeintervall.

När larmet går drar du i det röda snören en gång för att snooza en stund eller två gånger för att avaktivera larmet.

Bellman & Symfon Vibio kan även ställas in för att vibrera vid inkommande samtal eller meddelanden i mobilen.

Vibio vibrerande väckarklocka har upp till 10 dagars batteri tid och laddas enkelt med USB-kabel. Väckarklockanklockan har två små LED-dioder som indikerar batteristatus och har även en on/off knapp så att du enkelt kan stänga av den.

4. Sonic Bomb väckarklocka med extra hög larmsignal

Väckarklocka med extra hög larmsignal

Sonic Bomb väckarklocka med extra hög larmsignal - väckarklockor för svårväckta
Produktegenskaper

Extra hög larmsignal på 113 dB (!)

Väckarklockan blinkar, låter och den medföljande pucken vibrerar under kudden

Möjlighet att ställa in vilka väckningsfunktioner du vill använda

Backupbatteri om strömmen skulle gå

Produktbeskrivning

Sonic bomb är den väckarklockan i vårt test som har den högsta larmsignalen. Med hela 113 dB börjar vi närma oss en gräns för vad som är smärtsamt. 113 dB är lika högt som en motorsåg låter och är nära 120 dB där gränsen för smärta går. Som tur är signalen ställbar och går att ställa in från 0-113 dB.

Sonic Bomb väckarklocka kommer även att blinka hysteriskt och den sladdanslutna vibratorpucken som placeras under kudden eller madrassen skakar och vibrerar hejvilt.

Du kan själv ställa in vilka väckningsfunktioner du vill använda, antingen alla tillsammans eller var för sig. Snoozetid, alarmtid samt volym och tonen på ljudet kan justeras för att passa dig. Du kan ställa in dubbla alarm om du mot förmodan inte skulle vakna av det första alarmet.

Väckarklocka har batteribackup med ett 9V batteri men drivs annars med nätadapter.

5. Philips Wake-up light Väckarklocka

Väckarklocka med soluppgång

Philips wake-up light väckarklocka - vakna till din egna soluppgång
Produktegenskaper

Stegrande ljus under 30 min, som en egen soluppgång i rummet

Inbyggd FM-radio

Väckningssignalen är två naturinspirerade fågelljud

Produktbeskrivning

Denna mysiga väckarklockan har inbyggt fm-radio och ökar gradvis upp ljuset till 200 lux i rummet under 30min, allt för att du ska få en behaglig väckning och känna att du har energi att ta dig ann dagen. Väckningsljudet är två naturinspirerade fågelljud. 

Philips väckarklocka tar liten plats (Ø180×115 mm) och drivs med nätadapter. Tyvärr finns det ingen batteribackup på denna väckarklockan så går strömmen under natten finns det risk att du försover dig…

Detta är inte den mest högljudda väckarklockan utan med Philips Wake-up väckarklocka är det meningen att du ska vakna upp lugnt och stilla och på så sätt enklare kan ta dig upp ur sängen och fånga dagen.

6. Philips Somneo Sleep väckarklocka

Kontrollerar sovrumsmiljön

Philips Somneo Sleep väckarklocka med sovrumsövervakning
Produktegenskaper

Solnedgång- och soluppgångssimulator

RelaxBreathe – insomningshjälp

Information om sovrumsmiljön i appen

Last updated: 2024-06-24 19:18:27

Produktbeskrivning

Detta är testets mest avancerade väckarklocka, ja det är mycket mer än en väckarklocka. Philips Somneo Sleep har skapats för att hjälpa dig att slappna av, somna lättare och vakna mer utvilad.

Väckarklockan hjälper dig vakna successivt av ett långsamt stigande ljust, precis som en riktig soluppgång. Ljuset ökar gradvis innan väckningstiden från mjukt gryningsröd och orange till ett starkare ljus i valfri färg.

Philips Somneo Sleep väckarklocka - soluppgång i skiftande färger

Det skiftande skenet är framtaget för att varsamt förbereda kroppen på att vakna, så att du känner dig mer utvilad och får en behagligare start på dagen. Om du vill kan du komplettera soluppgångsväckningen med ett naturljud eller valfri radiostation.

Philips Somneo Sleep kan kontrolleras med en app i din telefon. Där kan du ställa in larm, välja ljustema och intensitetsnivåer samt styra ljud och radio. Har du inte mobilen i närheten kan du styra alla funktioner direkt på väckarklockan.

Med appen kan du även få information om din rumsmiljö, övervaka dina sömnrutiner och få tips hur du kan förbättra din sömn.

Alla Philips Wake-Up light, är kliniskt bevisat att förbättra välmåendet efter du vaknat. Ett flertal oberoende studier, menar Philips, har visat att uppvakningslampor ger ett lugnare uppvaknande vilket förbättrar humöret och gör att du känner dig piggare på morgonen. Hela 92% av användare av Philips Wake-up light säger att de vaknar mer behagligt och har lättare att ta sig ur sängen sen de började använda Philips Wake-up light.

Att tänka på när du ska välja väckarklocka

Vad är en väckarklocka?

En väckarklocka är en klocka med en alarmsignal för att väcka en sovande person vid ett förinställt klockslag. Alarmsignalen kan kompletteras med ljussignal och/eller vibration. En väckarklocka används för att gå upp så du har möjlighet att komma i tid till skolan, jobbet, träningen eller bara för att komma upp och fånga dagen.

När uppfanns väckarklockan?

Den första mekaniska väckarklockan för privat bruk tror man kommer från 1500-talet. Dock dröjde det till slutet av 1800-talet innan väckarklockan blev populär och började massproduceras. 1876 tog ett företag patent på väckarklocka för nattduksbordet.

Snoozefunktionen på väckarklockor kom till på 1950-talet. För att matcha tänderna på kugghjulet kunde ingenjörerna ställa snooze-tiden på antingen ca nio minuter eller strax över tio minuter. Det visade sig dock att tio minuter var för lång tid, eftersom människorna tilläts falla tillbaka i djupsömn igen och därför beslutades att snooze-tiden skulle vara nio min i tron om att folk skulle vakna lättare och gladare efter en kortare tupplur. Dessa nio minuter används än idag av tillverkare av väckarklockor eftersom det är vad konsumenterna förväntar sig.

Är det ett nytt fenomen att snooza?

Kanadensiska forskare har visat att man inte blir piggare av att använda snooze. Sista timmen av sömnen är kroppen förberedd på att kliva upp. Genom att använda snooze-funktionen riskerar man att starta om sömncykeln och därför fall i ännu djupare sömn.

Även från svenskt håll kommer kommentarer om snooze. En professor vid Karolinska institutet anser också att det kan göra mer skada än nytta att snooza. Det hade varit bättre att sova en halvtimme längre istället. Samtidigt menar professorn att snoozandet inte bör ställa till några större problem med sömnen, såvida man sovit djupsömnen vilket infinner sig de första fyra till fem timmarna av sömnen.

Kan jag ha mobiltelefonen som väckarklocka?

Mobilen fungerar som väckarklocka men är det lämpligt att använda mobilen till det? Många använder mobilen det sista de gör innan dem ska sova. Detta har forskning visat att det har en negativ effekt på sömnen. Det tar din uppmärksamhet och det blåa ljuset från skärmen lurar hjärnan att tro att det är dag. Vi riskerar även att bli störda av notiser och ljud från mobilen vilket kan påverka vår sömn. Mobilen riskerar även att stjäla kvalitetstid från dig och din respektive.

Vi vet inte heller hur mycket strålning som vi utsätts för från mobilerna. Vi använder så mycket teknisk utrustning under dagarna så att minska nivån under natten anser vi vore lämpligt.

Placera hellre mobilen i ett annat rum. Införskaffa en riktig väckarklocka, läs en bra bok innan du släcker lampan och prata med din respektive en stund innan ni ska sova.

FAQ Väckarklockor – Vanliga frågor och svar om väckarklockor

Vilken är bästa väckarklockan?

Vi har i vårt test av väckarklockor för svårväckta utsett Bellman & Symfon till bästa väckarklockan 2024. Klockan har en hög ljudsignal, ett blinkande ljus och en vibratorpuck som placeras under kudden och madrassen vilket hjälper dig att vakna lättare på morgonen.

Är det farligt att snooza?

Vad man har kunnat se är det inte farligt att snooza. Men kanadensiska forskare menar att under sista timmen av sömnen förbereder sig kroppen på att vakna. Om man då snoozar och somnar om finns risken att man påbörjar en ny sömnrytm och därför bli trött under dagen.

Spelar det någon roll vilken väckarklocka jag har?

Du ska välja en väckarklocka som har de funktioner som underlättar för dig att komma upp på morgonen. Det finns wake-up väckarklockor där du vaknar till en stilla soluppgång. Det finns väckarklockor som bara vibrerar och inte ger ifrån sig något ljud, perfekt när du inte vill väcka någon annan i hushållet.

En bra väckarklocka kan faktiskt hjälpa dig att sova bättre och vakna mer utvilad och med energi att ta dig ann dagen.

Varför vaknar jag inte av min väckarklocka?

Anledningen att du inte vaknar av din väckarklocka är förmodligen att du sover för djupt eller lyckas du somna om direkt när du har stängt av den. Skaffa en väckarklocka med vibrerande platta som du kan placera under madrassen, eller ett kraftigt blinkande ljud och en hög ljudsignal.

Foto av författare
Om författaren
Mikael Petersson
Mikael har mångårig erfarenhet av att jobba med sömn och sömnproblem både från arbetslivet och privat. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar