9 snygga överkast i linne, bästa överkasten 2023

Foto av författare
Skriven av:
Anna Jonsson
Uppdaterad senast:

En vacker bäddning i ett sovrum skapas med ett snyggt överkast och det är det som gör att sovrummet upplevs mer ombonat. Genom att byta överkast kan du skapa en ny känsla i rummet. Överkast kan du byta efter säsong eller för ett helt nytt utryck. 

Ett överkast i linne är ger en avslappnad bäddning med sitt skrynkliga intryck och skapar en lyxig elegans och en jordnära känsla. Vi har tittar på 9 överkast i linne och listar dem här för dig. Vi har även satt ihop en köpguide om överkast i linne och vad du ska tänka på när du har produkter i linne. 

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

9 snygga överkast i linne, hela listan

Nedan går vi igenom 9 snygga överkast i linne. Överkastet presenteras helt utan inbördes ordning. Hoppas att du hittar ett överkast som passar ditt sovrum och som du finner glädje med lång tid framöver.

1. Himla överkast Hannelin

Hannelin överkast i linne från svenska Himla

Produktegenskaper

 • ✅ Färg: Vit/vit, Träkol/vit, Natur/vit
 • ✅ Storlek: 160 x 260 cm, 260 x 260 cm
 • ✅ Tvätt: Maskintvätt 40°C

Produktbeskrivning

Detta vackra överkast kommer från det svenska heminredningsföretaget Himla. Himla står för hög kvalité, färgkoordination, inspirerande variation och allt skapat i naturmaterial. 

Överkastet är tvättat efter sömnad för att skapa ett krinklat utseende. Överkastet har fållade sidor och olika fram- och baksida som gör det annorlunda och snyggt. Genom att till exempel vika täcket upptill kan du få två färger på överkastet. 

Garnerna som använts i färgställningarna Lovely och Norrsken, är melerade och har ett urtvättat utseende vilket skapar ett livfullt utryck. 

Hannelin överkast i linne finns för både enkel- och dubbelsäng. 

2. Ellos Home överkast Kiyoko

Ellos Home överkast Kiyogo - överkast i linne

Produktegenskaper

 • ✅ Färg: 9 olika färger
 • ✅ Storlek: 180 x 260 cm, 260 x 260 cm
 • ✅ Tvätt: Maskintvätt 40°C

Last updated: 2023-12-01 08:50:08

Produktbeskrivning

Detta snygga överkast från Ellos home är av tvättat, franskt lin i kraftig kvalitet och med fransar på två sidor. Överkastet kan även användas som en snygg pläd på din favoritfåtölj eller på soffan.

Linet som använts i överkastet är certifierat vilket innebär att produkten består av lin i hög kvalitet, odlad med hänsyn till miljön och med spårbarhet i hela produktionsprocessen, från planta till fiber.

3. Ellos Home överkast Penny

Ellos Home överkast Penny i tvättat lin - överkast i Linne

Produktegenskaper

 • ✅ Färg: Beige, Kanelbrun, Ljusgrön, Chokladbrun
 • ✅ Storlek: 180 x 260 cm, 260 x 260 cm
 • ✅ Tvätt: Maskintvätt 40°C

Last updated: 2023-12-01 08:50:08

Produktbeskrivning

Detta överkast i linne är en produkt tillverkad av finaste franskt lin som gör den lättskött och lätt att njuta av i många år framåt. Överkastet ha en snygg melangeeffekt vilket innebär att tyger har skiftande färger.

Överkastet är redan tvättat vi leverans för att bli ännu mjukare och skönare.

Produkten är certifierad enligt Standard 100 by OEKO-TEX®. Certifieringen garanterar att produkten är testad och fri från ämnen som kan vara skadliga för hälsan och miljön.

Överkastet finns att köpa för både enkel- och dubbelsäng.

4. Ellos Home överkast Candice Dot Embroidery

Ellos Home överkast Candice Dot Embroidery i tvättat lin

Produktegenskaper

 • ✅ Färg: 7 olika färger
 • ✅ Storlek: 180 x 260 cm, 260 x 260 cm
 • ✅ Tvätt: Maskintvätt 40°C
Vi hittade tyvärr inga priser för tillfället...

Produktbeskrivning

Överkastet har en snygg quiltad look och är lätt vadderat med framsida i tvättat, franskt lin med broderade prickar. Baksidan är i tvättad, ekologisk bomull. Runt om överkastet är det snygga dekorsömmar.

Linet som används till överkastet är franskt och är av finaste kvalité. Linet är certifierat enligt Standard 100 by OEKO-TEX® vilket innebär att produkten är testad och fri från ämnen som kan vara skadliga för hälsan och miljön.

Överkastet finns för både enkel- och dubbelsäng.

5. Ellos Home överkast Linnea

Ellos Home överkast Linnea - överkast i linne

Produktegenskaper

 • ✅ Färg: Nougatbrun, Nougatrosa, Mörkgrå, Ljus ljunglila
 • ✅ Storlek: 180 x 260 cm, 260 x 260 cm
 • ✅ Tvätt: Maskintvätt 40°C

Last updated: 2023-12-01 08:50:09

Produktbeskrivning

Överkastet Linnea från Ellos home är ett tvättat överkast i linne. Linet är av fin fransk kvalitet. Överkastet är vävt i tre lager med snygg struktur.

Denna linneprodukt är certifierad enligt Standard 100 by OEKO-TEX®. Det ger oss en produkt som är fri från ämnen som är skadliga för hälsan och miljön.

Överkastet finns för både enkel- och dubbelsäng.

6. Ellos Home överkast Candice 

Överkast Ellos Home Candice - överkast i linne

Produktegenskaper

 • ✅ Färg: 11 olika färger
 • ✅ Storlek: 180 x 260 cm, 260 x 260 cm
 • ✅ Tvätt: Maskintvätt 40°C
Vi hittade tyvärr inga priser för tillfället...

Produktbeskrivning

Överkastat är i tvättat lin med ett quiltat grafiskt mönster. Överkastet har en 5 cm kant runt om vilket ger överkastet en känsla av ett gammalt lapptäcke (på ett positivt sätt).

Produkten är certifierad vilket innebär att produkten är fri från skadliga ämnen samt att linet som användas är av högsta kvalitet och är odlad med hänsyn till miljön.

Överkastet Ellos Home Candice finns för både enkel- och dubbelsäng och finns i hela 11 olika färger, allt för att du ska hitta det som passar dig bäst.

7. Åhlens överkast Linn

Åhlens Linn överkast i linne

Produktegenskaper

 • ✅ Färg: Blå, Beige, Grön
 • ✅ Storlek: 150 x 250 cm, 260 x 260 cm
 • ✅ Tvätt: Maskintvätt 40°C
Vi hittade tyvärr inga priser för tillfället...

Produktbeskrivning

Överkastet Linn är ett jätte fint överkast i dubbelsidigt linne. Överkastet har den klassiska linnelooken med sitt skrynkliga tyg. Överkastet är tunt och luftigt och ger en avslappnad känsla.

Detta överkast har trots sitt relativt låga pris en skön känsla. Överkastet finns att köpas till både enkel- och dubbelsäng. 

Detta är ett av våra favoriter i listan och helt klart värt ett köp anser vi! 

8. HK Living överkast Linne 

HK Living överkast Linne - överkast i linne

Produktegenskaper

 • ✅ Färg: Beige
 • ✅ Storlek: 270 x 270 cm
 • ✅ Tvätt: Maskintvätt 40°C
Vi hittade tyvärr inga priser för tillfället...

Produktbeskrivning

HK Living överkast i linne gör det enkelt att bädda sängen varje morgon. Bara släng på överkastet över sängen så skapar du en slarvig och modern bäddning.

Överkastet från HK Living skapar en harmonisk och lantlig känsla. Det vackra linnetyget med sin grova struktur och fina fransar passar perfekt till många olika mönster och färger.

Detta är det absolut dyraste överkastet i testet men förmodligen också det som håller den högsta kvalitén och har det mest slitstarka tyget.

9. Jotex överkast Connie

Jotex överkast Connie i linne

Produktegenskaper

 • ✅ Färg: Orange
 • ✅ Storlek: 180 x 260 cm, 260 x 260 cm
 • ✅ Tvätt: Maskintvätt 40°C

Produktbeskrivning

Detta överkast från Jotex är i en snyggt rostfärgad, orange färg. Överkastet är inte helt i linn men fram- eller ovansidan om man så vill, är i linne och är snyggt melerad. Denna sidan har broderade prickar som bildar ett diskret mönster som samtidigt gör att fyllningen hålls på plats. 

Baksidan på överkastet är av bomull. Bomullen kommer från odlingar där man utbildar odlarna i metoder för mer hållbar bomullsodling och arbetar för en mer effektiv användning av vatten och minska användning av bekämpningsmedel. 

Överkastet Connie ger ett lyxigt intryck och tackvare sin fyllning ger det en tyngre känsla än många andra överkast i linne som är väldigt tunna. 

Köpguide: Vad du ska tänka på när du köper överkast i Linne 

När du ska köpa överkast i linne måste du först och främst bestämma dig vilken känsla du vill ha i rummet. Ska överkastet gå ihop med gardiner, matta, kuddar eller färgen på väggarna? Vill du skapa en dov känsla med mycket mörka färger eller är du ute efter naturliga och jordnära färger? Kommer du skapa känslan i rummet efter överkastet eller är överkastet det sista som ska på plats för att sätta pricken över i:t? 

Nedan följer ett par aspekter du kan ha i åtanke när du handlar överkast i linne. 

Vad är linne? 

Linne är ett vävt tyg tillverkat av växtfiber från lin. Linne har en mycket lång historia. De äldsta fynden av linne härrör från gamla Egypten och 5000 år före kristus. Lin är ett av våra mest naturliga och äldsta textilfiber. 

Lin kan odlas i regniga och svala klimat och mängden skadedjur är liten. Till skillnad från bomullen så klarar sig linet bättre utan bekämpningsmedel då motståndskraften mot sjukdomar är hög. Linet växer även bra med mindre gödning och därför blir oftast miljöpåverkan vid linodlingar låg

Överkast i linne - närbild på lin fiber

När man skördar lin är det stjälken och rötterna som innehåller de fiber som sedan kan produceras till linne. För att fibrerna ska kunna produceras till textilier måste plantan först, repa, rötas, bråkas, skäktas och häcklas. 

Fram till slutet av 1700-talet räknades linet som det viktigaste textila materialet i Europa och odlades över nästan hela kontinenten. Under 1800-talet minskade tillverkningen kraftigt när bomullen gjorde sitt intåg. 

Linne odlades på bred front även i Sverige men även här minskade produktionen när bomullen kunde börja konkurrera i pris. 

Linne räknas som en hållbar fiber eftersom miljöpåverkan är mindre jämfört med andra textiler. Materialet är slitstarkt och kan hålla många år om man sköter det på rätt sätt. 

Färg och mönster på överkastet

Många överkast som säljs idag i linne är väldigt matta och naturliga i färgerna. En anledning till detta är att växtfärger biter dåligt på linne. Men de naturliga färgerna har även blivit en identitet och ett inslag i det moderna hemmet. 

Vilken färg du ska ha på ditt överkast är självklart upp till dig. Vi på sovgottnu.se tycker de jordnära färgerna är väldigt snygga och skapar den avslappnade stämningen som är så viktig i ett sovrum.

Ett överkast i linne har ovant ett eget, oregelbundet mönster i sitt kringklade utseende. Det ser nästan ut som att du har glömt att hänga upp det efter att du har tvättat det. Detta skapar ett avslappnat intryck med en känsla av att allt behöver inte vara så perfekt. 

Kvalitet på linne

Självklart varierar kvalitén på linne med priset på produkten. För överkast kan det skilja ganska mycket i pris och du får fundera på vad du har för budget. Ett överkast används visserligen varje dag när du bäddar sängen med slitaget är oftast ganska litet. Därför behöver inte alltid kvalitén vara den högsta men det ska ändå var så pass bra att det håller ett tag. 

Överkast i linne till enkel- eller dubbelsäng

Många överkast i linne finns för både enkel- och dubbelsäng. Storleken kan varierar med några tiotal centimeter så fundera på hur stort överkast du behöver och hur mycket du vill att de ska hänga ner på varje sida eller om du vill bädda in överkastet under madrassen. 

Ett överkast för dubbelsäng kan även användas till en enkelsäng genom att det viks dubbelt. På så sätt kan du använda överkastet till olika storlekar av sängar om du har köpt ett överkast för dubbelsäng. 

Man brukar säga att ett överkast som är cirka 180 x 260 cm passar för sängar som är 120 x 200 cm och 140 x 200 cm och ett överkast som är cirka 260 x 260 cm passar för sängar som är 160 x 200 cm och 180 x 200 cm. 

Bädda snyggt med tyngdfilt

Visste du att du kan bädda snyggt med en tyngdfilt? När du lagt på ditt snygga överkast i linne kan du lägga din tyngdfilt längs med fotändan.

FAQ överkast linne – Vanliga frågor och svar

Vilka egenskaper har ett linnetyg?

Två positiva saker med linnetyg är att linet är mycket slitstarkt och blir dessutom 10 % starkare när det är blött. Linnetyget är inte heller elastiskt, vilket gör att det inte skiftar form eller förvrängs.

Kan jag tvätta ett överkast i linne?

Alla överkast i vår artikel är möjliga att tvätta på 40°C i tvättmaskin. Desto högre centrifugering du har desto skrynkligare kommer tyget att bli.

Är överkast i linne slitstarkt?

Linne som material anses vara slitstarkt. Köper du ett överkast i linne kan du förvänta dig att använda det i många år.

Vad är tvättat linne?

Tvättat linne ger det välinstagrammade, stylade utseender som syns i sociala medier just nu. Manglar och stryker du tyger får du istället en glansiga och striktare känsla.

Är linne miljövänligt?

Lin kan odlas i svala och regniga klimat och risken för skadedjur är oftast liten. Tillskillnad från bomull så behövs det mindre bekämpningsmedel och gödning för att odla lin.

Foto av författare
Om författaren
Anna Jonsson
Anna är utbildad arbetsterapeut med många års erfarenhet från vården. Har arbetet som förskrivare av tyngdtäcken åt Regioner. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar