6 snygga överkast i linne, bästa överkasten 2024

Foto av författare
Skriven av:
Anna Jonsson
Uppdaterad senast:

En vacker bäddning i ett sovrum skapas med ett snyggt överkast och det är det som gör att sovrummet upplevs mer ombonat. Genom att byta överkast kan du skapa en ny känsla i rummet. Överkast kan du byta efter säsong eller för ett helt nytt utryck. 

Ett överkast i linne är ger en avslappnad bäddning med sitt skrynkliga intryck och skapar en lyxig elegans och en jordnära känsla. Vi har tittar på 6 överkast i linne och listar dem här för dig. Vi har även satt ihop en köpguide om överkast i linne och vad du ska tänka på när du använder produkter i linne. 

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

6 snygga överkast i linne, hela listan

Ett överkast är oftast det som ger kronan på verket i en vacker bäddning. Det gör att sovrummet känns mer lyxigt och ombonat. Genom att byta ett överkast skapar du enkelt en ny känsla i rummet.

Nedan går vi igenom 6 snygga överkast i linne. Överkastet presenteras helt utan inbördes ordning. Hoppas att du hittar ett överkast som passar ditt sovrum och som du finner glädje med lång tid framöver.

1. Himla överkast Hannelin i linne

Himla överkast Hannelin i linne

Produktegenskaper

Färg: Vit/vit, Träkol/vit, Natur/vit

Storlek: 160 x 260 cm, 260 x 260 cm

Tvätt: Maskintvätt 40°C

Detta vackra överkast kommer från det svenska heminredningsföretaget Himla. Himla står för hög kvalité, färgkoordination, inspirerande variation och allt skapat i naturmaterial. 

Överkastet är tvättat efter sömnad för att skapa ett krinklat utseende. Överkastet har fållade sidor och olika fram- och baksida som gör det annorlunda och snyggt. Genom att till exempel vika täcket upptill kan du få två färger på överkastet. 

Garnerna som använts i färgställningarna Lovely och Norrsken, är melerade och har ett urtvättat utseende vilket skapar ett livfullt utryck. 

Hannelin överkast i linne finns för både enkel- och dubbelsäng. 

2. Ellos Home överkast Kiyoko

Ellos Home Kiyoko överkast i linne

Produktegenskaper

Färg: 9 olika färger

Storlek: 180 x 260 cm, 260 x 260 cm

Tvätt: Maskintvätt 40°C

Detta snygga överkast från Ellos home är av tvättat, franskt lin i kraftig kvalitet och med fransar på två sidor. Överkastet kan även användas som en snygg pläd på din favoritfåtölj eller på soffan.

Linet som använts i överkastet är certifierat vilket innebär att produkten består av lin i hög kvalitet, odlad med hänsyn till miljön och med spårbarhet i hela produktionsprocessen, från planta till fiber.

3. Ellos Home överkast Penny i tvättad lin

Ellos Home överkast Penny i tvättad lin
Produktegenskaper

Färg: Beige

Storlek: 180 x 260 cm, 260 x 260 cm

Tvätt: Maskintvätt skonsamt 30°C

Detta överkast i linne är en produkt tillverkad av finaste franskt lin som gör den lättskött och lätt att njuta av i många år framåt. Överkastet ha en snygg melangeeffekt vilket innebär att tyger har skiftande färger.

Överkastet är redan tvättat vi leverans för att bli ännu mjukare och skönare.

Produkten är certifierad enligt Standard 100 by OEKO-TEX®. Certifieringen garanterar att produkten är testad och fri från ämnen som kan vara skadliga för hälsan och miljön.

Överkastet finns att köpa för både enkel- och dubbelsäng.

4. Ellos Home överkast i linne Candice Square

Ellost Home överkast i linne Candice Square

Produktegenskaper

Färg: Linnebeige, Varmbeige, Brun, Brunrosa

Storlek: 180 x 260 cm, 260 x 260 cm

Tvätt: Maskintvätt 40°C

Överkastet har en snygg rutquiltad look och är lätt vadderat med framsida i tvättat, lin. Baksidan är i tvättad, ekologisk bomull. Runt om överkastet är det snygga dekorsömmar.

Linet som används till överkastet är av finaste kvalité. Linet är certifierat enligt Standard 100 by OEKO-TEX® vilket innebär att produkten är testad och fri från ämnen som kan vara skadliga för hälsan och miljön.

Överkastet finns för både enkel- och dubbelsäng.

5. Ellos Home överkast Linnea

Ellos Home överkast Linnea i tvättad lin

Produktegenskaper

Färg: Nougatbrun, Nougatrosa, Khakigrön, Cremevit

Storlek: 180 x 260 cm, 260 x 260 cm

Tvätt: Maskintvätt 40°C

Överkastet Linnea från Ellos home är ett tvättat överkast i linne. Linet är av fin fransk kvalitet. Överkastet är vävt i tre lager med snygg struktur.

Denna linneprodukt är certifierad enligt Standard 100 by OEKO-TEX®. Det ger oss en produkt som är fri från ämnen som är skadliga för hälsan och miljön.

Överkastet finns för både enkel- och dubbelsäng.

6. Ellos Home sängöverkast Candice 

Ellos home överkast Candice i tvättad linne
Produktegenskaper

Färg: Mörk kanelbrun

Storlek: 180 x 260 cm

Tvätt: Maskintvätt skonsamt 40°C

Överkastat är i tvättat lin med ett quiltat grafiskt mönster. Överkastet har en 5 cm kant runt om vilket ger överkastet en känsla av ett gammalt lapptäcke (på ett positivt sätt).

Produkten är certifierad vilket innebär att produkten är fri från skadliga ämnen samt att linet som användas är av högsta kvalitet och är odlad med hänsyn till miljön.

Köpguide: Vad du ska tänka på när du köper överkast i linne 

När du ska köpa sängöverkast i linne måste du först och främst bestämma dig vilken känsla du vill ha i rummet. Ska överkastet gå ihop med gardiner, matta, kuddar eller färgen på väggarna? Vill du skapa en dov känsla med mycket mörka färger eller är du ute efter naturliga och jordnära färger? Kommer du skapa känslan i rummet efter överkastet eller är överkastet det sista som ska på plats för att sätta pricken över i:t? 

Nedan följer ett par aspekter du kan ha i åtanke när du handlar överkast i linne. 

Vad är linne? 

Linne är ett vävt tyg tillverkat av växtfiber från lin. Linne har en mycket lång historia. De äldsta fynden av linne härrör från gamla Egypten och 5000 år före kristus. Lin är ett av våra mest naturliga och äldsta textilfiber. 

Lin kan odlas i regniga och svala klimat och mängden skadedjur är liten. Till skillnad från bomullen så klarar sig linet bättre utan bekämpningsmedel då motståndskraften mot sjukdomar är hög. Linet växer även bra med mindre gödning och därför blir oftast miljöpåverkan vid linodlingar låg

Överkast i linne - närbild på lin fiber

När man skördar lin är det stjälken och rötterna som innehåller de fiber som sedan kan produceras till linne. För att fibrerna ska kunna produceras till textilier måste plantan först, repa, rötas, bråkas, skäktas och häcklas. 

Fram till slutet av 1700-talet räknades linet som det viktigaste textila materialet i Europa och odlades över nästan hela kontinenten. Under 1800-talet minskade tillverkningen kraftigt när bomullen gjorde sitt intåg. 

Linne odlades på bred front även i Sverige men även här minskade produktionen när bomullen kunde börja konkurrera i pris. 

Linne räknas som en hållbar fiber eftersom miljöpåverkan är mindre jämfört med andra textiler. Materialet är slitstarkt och kan hålla många år om man sköter det på rätt sätt. 

Färg och mönster på överkastet

Många överkast som säljs idag i linne är väldigt matta och naturliga i färgerna. En anledning till detta är att växtfärger biter dåligt på linne. Men de naturliga färgerna har även blivit en identitet och ett inslag i det moderna hemmet. 

Vilken färg du ska ha på ditt överkast är självklart upp till dig. Vi på sovgottnu.se tycker de jordnära färgerna är väldigt snygga och skapar den avslappnade stämningen som är så viktig i ett sovrum.

Ett överkast i linne har ovant ett eget, oregelbundet mönster i sitt kringklade utseende. Det ser nästan ut som att du har glömt att hänga upp det efter att du har tvättat det. Detta skapar ett avslappnat intryck med en känsla av att allt behöver inte vara så perfekt. 

Kvalitet på linne

Självklart varierar kvalitén på linne med priset på produkten. För överkast kan det skilja ganska mycket i pris och du får fundera på vad du har för budget. Ett överkast används visserligen varje dag när du bäddar sängen med slitaget är oftast ganska litet. Därför behöver inte alltid kvalitén vara den högsta men det ska ändå var så pass bra att det håller ett tag. 

Överkast i linne till enkel- eller dubbelsäng

Många överkast i linne finns för både enkel- och dubbelsäng. Storleken kan varierar med några tiotal centimeter så fundera på hur stort överkast du behöver och hur mycket du vill att de ska hänga ner på varje sida eller om du vill bädda in överkastet under madrassen. 

Ett linneöverkast för dubbelsäng kan även användas till en enkelsäng genom att det viks dubbelt. På så sätt kan du använda överkastet till olika storlekar av sängar om du har köpt ett överkast för dubbelsäng. 

Man brukar säga att ett överkast som är cirka 180 x 260 cm passar för sängar som är 120 x 200 cm och 140 x 200 cm och ett överkast som är cirka 260 x 260 cm passar för sängar som är 160 x 200 cm och 180 x 200 cm. 

Bädda snyggt med tyngdfilt

Visste du att du kan bädda snyggt med en tyngdfilt? När du lagt på ditt snygga överkast i linne kan du lägga din tyngdfilt längs med fotändan.

FAQ överkast linne – Vanliga frågor och svar

Vilka egenskaper har ett linnetyg?

Två positiva saker med linnetyg är att linet är mycket slitstarkt och blir dessutom 10 % starkare när det är blött. Linnetyget är inte heller elastiskt, vilket gör att det inte skiftar form eller förvrängs.

Kan jag tvätta ett överkast i linne?

De flesta överkasten i lin går att tvätta på 40°C i tvättmaskin. Desto högre centrifugering du har desto skrynkligare kommer tyget att bli. Kontrollera dock vad som gäller för just ditt överkast.

Är överkast i linne slitstarkt?

Linne som material anses vara slitstarkt. Köper du ett överkast i linne kan du förvänta dig att använda det i många år.

Vad är tvättat linne?

Tvättat linne ger det välinstagrammade, stylade utseender som syns i sociala medier just nu. Manglar och stryker du tyger får du istället en glansiga och striktare känsla.

Är linne miljövänligt?

Lin kan odlas i svala och regniga klimat och risken för skadedjur är oftast liten. Tillskillnad från bomull så behövs det mindre bekämpningsmedel och gödning för att odla lin.

Foto av författare
Om författaren
Anna Jonsson
Anna är utbildad arbetsterapeut med många års erfarenhet från vården. Har arbetet som förskrivare av tyngdtäcken åt Regioner. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar