Sovklocka för barn som vaknar tidigt på morgonen 2024

Foto av författare
Skriven av:
Mikael Petersson
Uppdaterad senast:

De flesta småbarnsföräldrar har problem med att de små liven vaknar för tidigt på morgonen. Men hur ska man få en treåring, som inte kan klockan, att förstå att det inte är dags att gå upp än? Fåret Sam är sovklocka för barn som vaknar tidigt på morgonen.

Fåret Sam är en smart sömntränare med klocka som visar när barnet ska sova vidare och när det är dags att gå upp. Den bakgrundsbelysta displayen har tre olika ljus som på ett pedagogiskt sätt gör det enkelt för barnet att se hur länge det är kvar tills det kan gå upp.

Vi har även skrivit andra artiklar om barn och sömn. Läs gärna vår artikel om barn och tyngdtäcke. Tyngdtäcke är en annan sak som kan göra att ditt barn sover bättre och inte vaknar för tidigt.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Zazu sömntränare – sovklocka för barn

Pedagogisk sovklocka för barn - grön färg dags att gå upp

Produktegenskaper

 • ✅ Digital färgskimrande skärm som hjälper barnet att utveckla bra sömnrutiner
 • ✅ Röd display betyder att det är dags att sova
 • ✅ Orange display betyder att det är en halvtimme kvar tills sömntränaren ringer
 • ✅ Grön display betyder att det är dags att stiga upp
 • ✅ Välj mellan tre olika alarmljud eller inget ljud alls vid väckning
 • ✅ Timer för nattlampan på 5–30 minuters intervaller
 • ✅ USB-sladd medföljer
 • ✅ SAM kan även användas vid vila på dagtid

Sovklocka för barn som vaknar tidigt

Små barn har inte alltid samma tidsuppfattning som vuxna och det kan vara svårt att veta om man ska gå upp eller somna om. Men hur många små barn har lärt sig klockan och kan förstå vilken tid det är okej att gå upp? Inte många, och därför är Zazu sömntränare en perfekt sovklocka för barn som vaknar tidigt på morgonen.

Istället för att barnet kommer in och väcker dig vid fem på morgonen, kan det titta på färgen på sovklockan och se om det är dags att gå upp eller inte.

Pedagogisk sovklocka barn som visar olika färger

På kvällen när det är dags att sova blir klockans display röd och fåret Sam stänger sina ögon. Om barnet vaknar tidigt eller mitt i natten, kan det se den röda displayen och fårets stängda ögon och vet att det ska somna om.

Strax innan det är okej för barnet att gå upp, närmare bestämt 30min för utsatt tid, blir klockans display orange vilket innebär att det nu inte är så lång tid innan barnet får gå upp. Fårets ögon är fortfarande stängda, men det 12 små stjärnorna på displayen försvinner en efter en och hjälper barnet att räkna ner tiden tills displayen blir grön. Orange färg kan även innebära att det är okej att barnet leker, lugnt på sitt rum i väntan på att klockan ska bli grön.

När det är dags att gå upp ändras belysningen till gräns och fårets ögon öppnar sig. Klockan visar på så vis att nu är det okej för barnet att gå upp och leka, väcka sina syskon eller springa in till sina föräldrar.

Ett annat sätt att få ditt barn att sova längre är att se till att det är mörkt runt barnet. En sovmask för barn kan vara ett sätt att göra så inte barnet vaknar av ljuset från morgonsolen.

Zazu sömntränare med flera smarta funktioner

Den smarta klockan kan även fungera som nattlampa. Den bakgrundsbelysta displayen kan antingen stängas av efter ett par minuter eller lysa hela natten som en trygg nattlampa. För fler nattlampor, läs vår artikel om bästa nattlampan för barn.

Sömntränaren fungerar även som tupplurstimer. För kortare sovstunder mitt på dagen kan klockan sättas som tupplurstimer mellan 30 – 180min. Timern är separat från det fasta natt-larmet och är praktisk att använda mitt på dagen då sovstunderna inte inträffar exakt samma tid varje dag och då man heller inte vill att barnet ska sova för länge.

Sömntränare med flera smarta funktioner

Sovklockan för barn kan även ställas in som väckarklocka med alarmsignal. Alarmsignalen kan ställas in separat från sömnträningsfunktionen. Du kan ställa in om den ska ringa samtidigt som displayen blir grön eller ett par minuter efteråt.

Både ljus-, ljudstyrka och alarmsignal kan ändras. Klockan har även barnlås som slår på sig själv efter 30 sekunder och förhindrar att inställningarna ändras av misstag.

Sömntränaren kan drivas av både batteri och USB-sladd. Det är rekommenderat att använda batterier då klockan kommer nollställas om barnet drar ut sladden.

Specifikationer

 • Material: ABS-plast, LED-lampor
 • Mått: 20 cm x 14 cm x 12 cm
 • Färg: Grå, Rosa, Taube och Blå
 • Flerspråkig manual, inklusive svenska.

FAQ – Frågor och svar om Zazu sovklocka för barn

Vad är en sovklocka för barn?

Det finns säkert olika sätt att beskriva en sovklocka men vi menar att det är en klocka som hjälper ditt barn att förstå när man sover och när man kan gå upp.

Hur kan jag få mitt barn att inte vakna tidigt på morgonen?

En pedagogisk sovklocka till ditt barn kan hjälpa barnet att förstå när det är dags att sova, somna om eller gå upp. Zazu sovklocka för barn är en pedagogisk sovklocka som med olika färger visar barnet när det ska sova och när det är okej att gå upp. Fåret Sam, som klockan kallas öppnar även ögonen när det är okej att stiga upp.

Foto av författare
Om författaren
Mikael Petersson
Mikael har mångårig erfarenhet av att jobba med sömn och sömnproblem både från arbetslivet och privat. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar