Tyngdtäcke bäst i test 2024 – Hitta bästa tyngdtäcket

Foto av författare
Skriven av:
Anna Jonsson
Uppdaterad senast:

Vi är många som har stora sömnproblem. För en del beror det på neuropsykologiska orsaker medan andra orsaker kan vara stress och oro. Att få tillräckligt med sömn men framförallt sömn av bra kvalitet är jätteviktigt för vårt välbefinnande och för att vi ska fungera i vardagen.

Att använda ett tyngdtäcke kan få dig att somna lättare och sova bättre hela natten. Ett tyngdtäcke skapar en omslutande känsla och behagligt tryck mot kroppen som gör att hjärnan frigör må-bra hormoner samtidigt som det sänker stressnivån. Det leder till att blodtrycket sjunker, andningen blir lugnade och att du känner dig tryggare.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Sammanfattning: Tyngdtäcke bäst i test 2024

Bildvinnarebästa_tyngdtäckeKöp
Cura Pearl Classic - tyngdtäcke bäst i testBästa tyngdtäcket 2024Cura Pearl Classic
✅ Yttertyg I bomull
✅ Finns i många olika vikter
✅ Ett bra alternativ att använda till barn
✅ Går att tvätta i tvättmaskin
Köp här
Beckasin tyngdtäckeBästa tyngtäcket för barn 2024Beckasin tyngdtäcke för barn
✅ Finns i bambu eller i fin bomullssatin
✅ Finns i mindre storlek och låg vikt
✅ Allergivänligt tyngdtäcke
Köp här
Cura minky tyngdfilt - bästa tyngdfiltBästa tyngdfilten 2024Cura Minky tyngdfilt
✅ Samma effekt som ett tyngdtäcke
✅ Mjuk och mysig tyngdfilt
✅ Bra pris
✅ Finns i olika färger
Köp här
Sleepify ringtäcke - bästa kedjetäcketBästa kedjetäcket 2024Sleepify ringtäcke
✅ Fyllning består av metalliska ringar
✅ Ekologisk bomull
✅ Bättre andningsförmåga än andra tyngdtäcken
✅ Finns som tungt tyngdtäcke
Köp här

Behöver du hjälp med köp av tyngdtäcke, ta del av vår omfattande köpguide om tyngdtäcke. Har du andra frågor om tyngdtäcke kan du scrolla ner eller klicka här för att ta del av Sveriges mest omfattande guide om tyngdtäcken.

Bäst i test tyngdtäcke 2024 – test av tyngdtäcken

I vårt test av tyngdtäcke, har vi gått igenom olika tyngdtäcken och utsett det bästa tyngdtäcket. Vi vågar påstå att detta är den mest omfattande artikeln om tyngdtäcke online. Testet är sammanställt med hjälp av produkttester, användarrecensioner och fakta om tyngdtäcken. För att utse bästa tyngdtäcket har vi vägt samman dessa kriterier ihop med pris och kvalité och på så sätt kunnat utse bästa tyngdtäcket 2024 i vårt stora test av tyngdtäcken.

Tyngdtäcke fungerar lika bra till både vuxna och barn. När du köper ett tyngdtäcke finns det vissa saker som du bör ta hänsyn till och vi har samlat alla dessa i vår köpguide längre ner i artikeln.

Vi som har skrivit artikeln har många års erfarenhet av att jobba med förskrivning av tyngdtäcke inom Region. Vi hoppas du får svar på alla dina frågor, annars är du välkommen att lämna en kommentar eller skicka oss ett mail.

1. Cura Pearl Classic tyngdtäcke

Bästa tyngdtäcket 2024

Cura Pearl Classic - tyngdtäcke bäst i test - Bästa tyngdtäcket

Produktegenskaper

 • ✅ Bästa tyngdtäcket 2024
 • ✅ Yttertyg I bomull
 • ✅ Finns i många olika vikter
 • ✅ Ett bra alternativ att använda till barn
 • ✅ Går att tvätta i tvättmaskin

Produktbeskrivning

Populäraste tyngdtäcket

Cura Pearl Classic tyngdtäcke är det i särklass mest sålda tyngdtäcket på den nordiska marknaden. Cura tyngdtäcke passar alla människor och inte bara dem som lider av dålig sömn. Curas tyngdtäcke har snabbt blivit en enormt uppskattat hjälp för människor som har svårt att sova och lider av sömnproblem med konstanta uppvaknanden eller känner av oro. Många av Curas kunder uppskattar att tyngdtäcket ger en omslutande trygghetskänsla.

I en kundundersökning med 450 deltagare uppgav 90% att de upplevde bättre sömn när de använde ett Cura tyngdtäcke och hela 92% upplevde ökad avslappning. 96% av deltagarna uppgav att de rekommenderar Cura tyngdtäcke till sina vänner.

Ångrar att jag inte köpte ett Cura-täcke för länge sen.

/Lena, kund hos Confidentliving

Tyngdtäckets uppbyggnad

Cura Pearl Classic är ett högkvalitativt tyngdtäcke som består av hela sju olika lager. Yttertyget är i 100% bomull vilket skapar ett behagligare täcke som andas bättre. Andra lagret är ett fukttransporterande polyestertyg som bidrar till ett slitstarkt täcke starkt nog att tåla maskintvätt. Mittendelen av täcket består av naturliga, finslipade kiselpärlor och polyestervadd som gör täcket behagligt och ger rätt tyngd. För att inte fyllningen ska glida runt i täcket, är täcket sytt i rutnät där varje ruta innehåller en del fyllning som även bidrar till att skapa ett jämt tryck.

Tyngdtäcket har fästsnören i kanterna som gör att du kan fästa täcket i påslakan anpassade för tyngdtäcken. Det hjälper dig att hålla täcket på plats och du behöver inte bädda om varje morgon.

Curas Pearl Classic går att maskintvätta i 60°C vilket hjälper dig att hålla täcket fräscht. Tänk på att tvätta ett tungt tyngdtäcke i en vanlig tvättmaskin kan slita på maskinen eller i värsta fall få den att gå sönder.

Trygghet och kvalité

Alla Cura täcken är registrerade medicinska hjälpmedel hos svenska Läkemedelsverket. Tyngdtäckena är även CE-märkta och certifikat från Sedex, OEKO-text, SGS och BSCI. Täcken är kvalitetstestade hos svenska statens forskningsinstitut, RISE. Alla certifieringarna säkerställer att både produktionen och produkten uppfyller de högt ställda krav som finns inom hälsa, säkerhet, funktion, miljöpåverkan och arbetsvillkor.

Cura Pearl Classic, vinnare bästa tyngdtäcket 2024!

Vi väljer att utse Cura Pearl Classic till bästa tyngdtäcket 2024. Cura tyngdtäcke får väldigt goda omdömen av sina användare. I en kundundersökning uppgav hela 90% att de upplever att de har fått bättre sömn och 96% skulle rekommendera Cura tyngdtäcke till någon de känner. Det ihop med kvalitén på täcket samt ett rimligt pris gör att vi anser att Cura Pearl Classic är vinnare i vårt test, tyngdtäcke bäst i test 2024.

Cura of Sweden har fler varianter av tyngdtäcken. Vi har en seperat artikel om Cura tyngdtäcken och var du kan köpa dem.

Produktegenskaper

Prisklass:Mellan
Storlek:200 x 135 cm, 210 x 150 cm, 220 x 200 cm
Vikter:3, 5, 7, 9, 11, 13 kg (15, 16 kg)
Material:Yttertyg i 100% bomull
Fyllning:Finslipade glaspärlor och polyestervaddering
Tvätt:Maskintvätt 60°C
Certifiering:CE-märkt, OEKO-tex, Sedex, SGS, BSCI

2. Beckasin tyngdtäcke för barn

Bästa tyngdtäcket för barn 2024

Beckasin tyngdtäcke - bästa tyngdtäcket för barn

Produktegenskaper

 • ✅ Bästa tyngdtäcket för barn 2024
 • ✅ Finns i bambu eller i fin bomullssatin
 • ✅ Finns i mindre storlek och låg vikt
 • ✅ Allergivänligt tyngdtäcke

Produktbeskrivning

Tyngdtäcke fritt från polyester och mikroplaster

Beckasin tyngdtäcke finns både som utförande i bambu och i bomullsatin. Bambu är behagligt att använda under alla årstider då materialet absorberar och avdunstar upp till fyra gånger mer fukt än vanliga bomullsmaterial. Bambu är dessutom naturligt antibakteriellt, vilket bidrar till både fräschare och mer hygieniskt sovklimat. Bambun i täckena är 100% biologiskt nedbrytbart och förnyelsebar. Bambun kommer från en bambusort som pandor inte äter.

Tyngderna i täcket skapas av hypoallergena, gift- och luktfria kristalliserade sandkristaller (ej silikon eller polyester) och ger ett jämt tryck som gör att täcket formas tätt intill kroppen för ett behagligt, omslutande tryck, likt en varm kram.

Beckasins tyngdtäcken är testade och godkända som medicinteknisk produkt. Materialet är Oeko-Tex®-certifierat vilket innebär att textilerna har genomgått noggranna tester och är fria från tillsatser som kan vara farliga för hud och hälsa. Beckasin tyngdtäcke är även CE-märkt vilket gör att tyngdtäcket uppfyller gällande krav. Tyngdtäcket har även certifieringar från SGS, Sedex och BSCI.

Beckasin tyngdtäcke, egenskaper

Tyngdtäcket har öglor i kanterna, som går att fästa i ett påslakan för tyngdtäcke, vilket gör att tyngdtäcket hålls på plats och du slipper bädda om varje morgon. 

Beckasin tyngdtäcken finns i vikterna 2,6 och 5 kg för barn samt 7, 10 och 12 kg för vuxen. Täcket som väger 2,6 och har en mindre storlek och mäter 120x90cm kontra de andra täckena som är 210x150cm.

Beckasin, Vinnare bästa tyngdtäcket för barn 2024!

Vi anser att Beckasin tyngdtäcke är vinnare i vår undersökning av det bästa tyngdtäcket för barn 2024. Vi motiverar det genom att vi ser bara positiva fördelar med att barnet är omgivet av naturmaterial vilket är passar den med känslig hud. Täcket håller sig på plats även om man är rörlig under sömnen. En annan fördel som Beckasin tyngdtäcke har är att de tyngre täckena är delbara vilket underlätta när man ska tvätta då det inte belastar tvättmaskinen lika hårt.

Beckasin tyngdtäcke finns att välja både i utförandena bambu och bomull.

Vill du läsa mer om hur tyngdtäcke kan hjälpa barn vid sömnproblem kan du ta del av vår artikel om ämnet.

Mått:210 x 150 cm, 120 x 90cm (2,6kg)
Vikt:2,6, 5, 7, 10 och 12 kg
Färg:Grå eller vit
Material:Bambu eller 205 tc bomullsatin
Fyllning:Hypoallergen (allergivänlig) och luktfri sandkristall från kvarts

3. 4Living tyngdtäcke

Billigt tyngdtäcke 2024

4Living tyngdtäcke - bästa tyngdtäcke budget

Produktegenskaper

 • ✅ Täcke I bomull
 • ✅ Bra pris
 • ✅ Finns I vikter för barn

Produktbeskrivning

4Living tyngdtäcke är bomullstäcke fyllt med glaspärlor. Pärlorna ligger utmed sidorna, nära sömmen. Yttertyget är i 100% bomull vilket är det bästa materialet att ha mot kroppen.

Tyngdtäcket finns i allt från låga vikter som passar barn 3 och 5,5 kg till större vikter 7 och 9 kg anpassade för vuxna personer. Täcket levereras i en smidig väska med handtag som gör att du lättare kan förvara ditt täcke eller ta med dig det när du åker bort.

Toppen!!! Jag är så himla nöjd med täcket. Värd varenda krona!!

/kund hos NetOnNet

4Living tyngdtäcke utmanar inte de bästa täckena på marknaden. Vi tycker dock att täcket har sina kvalitéer som att yttertyget är i 100% bomull, finns i vikter för barn samt har ett rimligt pris gör att vi utser 4Living tyngdtäcke till Bra köp tyngdtäcke 2024.

Produktegenskaper

Prisklass:Mellan
Storlek:200 x 150 cm
Vikter:3, 5.5, 7, 9 kg
Material:Yttertyg i 100% bomull
Fyllning:Finslipade glaspärlor, polyester fiber
Tvätt:Maskintvätt 40°C.
Certifiering:

4. Cura minky tyngdfilt

Bästa tyngdfilten 2024

Cura minky tyngdfilt - bästa tyngdfilt

Produktegenskaper

 • ✅ Bästa tyngdfilten 2024
 • ✅ Samma effekt som ett tyngdtäcke
 • ✅ Mjuk och mysig tyngdfilt
 • ✅ Bra pris
 • ✅ Finns i olika färger

Produktbeskrivning

För vem passar Cura minky tyngdfilt? 

Cura minky tyngdfilt passar för dig som vill kunna varva ner efter en hektisk och stressig dag. En tyngdfilt har samma effekt och användningsområde som ett tyngdtäcke men är designad för vardagsrummet.

Tyngdfilten ger ett lätt och behagligt tryck mot kroppen. Tyngden ger en omfamnande och trygg känsla vilket kan bidra till att du snabbare kommer ner i varv och på så sätt har lättare att somna när det väl är dags att lägga sig. 

Cura minky tyngdfilt kan även användas mitt på dagen, för att samla ihop sig. Om du har svårt att koncentrera dig, känner stress eller oro kan filten användas under möten, i samtal eller i skolan/på arbetsplatsen. Tyngdfilten kan placeras i knät eller runt axlarna för att uppleva effekten av avslappning. 

Om Cura minky tyngdfilt

Cura minky finns i tre färger: sobert grå, härligt blå eller sensuellt röd. Filten är fylld med hygieniska glaspärlor och har ett yttertyg av underbart mjukt mynkytyg.

Cura minky tyngdfilt väger 6kg och är lättare än ett normalt tyngdtäcke. Anledningen är att när du sätter dig i soffan för att koppla av vill du inte ha samma tryck mot kroppen som när du ska sova. Filten ska även vara lätt att förflytta i din bostad och då vill du inte heller att den väger för mycket. 

Cura minky tyngdfilt går bra att tvätta i maskin 40°C.

Cura minky tyngdfilt, vinnare bästa tyngdfilten 2024

Vi utser Cura minky tyngdfilt till bästa tyngdfilten 2024. Vi tycker att filten är otroligt skön med sitt lena tyg och en behaglig vikt. Curas produkter har kvalité rakt igenom och Cura minky är inget undantag. Tyngdfilten känns rejäl och hållbar. Vi uppskattar att filten är i fullstorlek så man kan täcka hela kroppen med dess storlek. Vill du läsa mer om Cura minky tyngdfilt kan du läsa vår artikel om tyngdfilten.

Produktegenskaper

Mått:200 x 140 cm
Vikt:6kg
Färg:Mörkblå, röd och grå
Material:Mjukt minkytyg
Fyllning:Glaspärlor och polyestervadd
Tvätt:Maskintvätt 40°C, plantorkas

5. Cura Pearl Eco

Bästa premium tyngdtäcke 2024

Cura Pearl Eco - bästa premium tyngdtäcke

Produktegenskaper

 • ✅ Bästa premium tyngdtäcke 2024
 • ✅ 100% naturliga material
 • ✅ Ekologisk bomull
 • ✅ Bättre andningsförmåga än andra tyngdtäcken

Produktbeskrivning

Cura Pearl Eco är Curas mest exklusiva tyngdtäcke. Täcket består av 100% naturliga material. Med ett yttertyg av ekologisk bomull och bomullsvadd istället för polyester, har detta täcket en bättre andningsförmåga och upplevs som fluffigare än Curas andra täcken. Användare av tyngdtäcke har sagt att man saknar fluffigheten av ett vanligt duntäcke. Genom att addera mer vaddering har Cura kombinerat effekterna av ett tyngdtäcke och den mysiga känslan av ett fluffigt täcke.  

Vi anser att det är viktigt att välja ekologiska produkter så långt det är möjligt. Ett tyngdtäcke har du nära kroppen när du sover. Kroppen kan ta upp ämnen från olika produkter. De ämnen som tas upp transporteras i kroppen och kroppen kommer få jobba för att bli av med dem.

Ekologiska produkter är framtagna utan kemiska tillsatser och är därför fri från gifter. Det borde vara en självklarhet att välja ekologiskt om man har möjlighet. Den stora nackdelen blir att priset blir högre.

Cura Pearl Eco, vinnare bästa premium tyngdtäcke 2024

Cura Pearl Eco har samma fina egenskaper som populära Cura Pearl Classic men består av 100% naturliga material och däribland ekologisk bomull. Täcket är tillverkat i hög kvalité och går att tvätta i maskin. Dessa faktorer gör att vi utser Cura Pearl Eco till bästa premium tyngdtäcke 2024.

Produktegenskaper

Prisklass:Premium
Mått:210 x 150, 220 x 200cm (endast 16kg)
Vikt:5, 7, 9, 11, 13kg
Material:Ekologisk bomull
Fyllning:Ekologisk bomull och glaspärlor
Tvätt:Maskintvätt 60°C

6. Sleepify ringtäcke

Bästa kedjetäcke 2024

Sleepify ringtäcke - bästa kedjetäcke bäst i test

Produktegenskaper

 • ✅ Kedjetäcke bäst i test 2024
 • ✅ Fyllning består av metalliska ringar
 • ✅ Ekologisk bomull
 • ✅ Bättre andningsförmåga än andra tyngdtäcken
 • ✅ Finns som tungt tyngdtäcke

Produktbeskrivning

Kedjetäcke är inte helt vanliga på privatmarknaden med Sleepify ringtäcke är ett av dem täcken som finns tillgängliga att köpa privat.

Kedjetäcke är inget nytt fenomen utan har använts inom sjukvården länge. I ett kedjetäcke utgörs täckets tyngd av kedjor, eller som i Sleepify ringtäcke, av kirurgiska stålringar. Stålringarna är jämnt placerade över hela täckets yta. Ringarna låter täcket forma sig runt kroppen och skapar en känsla av omslutning. Varje ring har ett hål i mitten vilket medför att fukt och värma kan transporteras bort under tiden du sover.

Uppbyggnad Sleepify tyngdtäcke

Sleepify ringtäcke har en mjukare vadderad sida och en sida där ringarna kommer i mer kontakt med kroppen. Här har du möjlighet att själv välja vilken sida du föredrar. Oftast brukar personer som använder denna typ av täcke använda den mjuka sidan mestadels och under perioder då man upplever ökad stressnivå eller svårighet att komma till ro, vända på täcket och få extra stimulans.

Totalt finns det 352 ringar i tyngdtäcket och alla är tillverkade i kirurgiskt stål av högsta kvalitet och är placerade i lika många specialsydda fickor om 90 x 90 millimeter. Tack vare varje ficka hålls ringarna isolerade från varandra och täcket blir följsamt likt en massa gångjärn. Det förhindrar störande ljud och täcket ger därmed även taktil stimulans även på sidorna av kroppen.

En fördel med ett kedjetäcke är att ett täcke som använder plast- eller syntetiskt material som fyllning behöver 6 till 8 gånger mer massa för att uppnå samma vikt som i ett kedjetäcke. Desto mer material täcket fylls med, desto sämre blir förmågan att släppa igenom fukt och värme och täcket blir varmare.

Sleepify ringtäcke har en lägre vikt vid fötter och halsparti. Vissa som använder tyngdtäcke kan uppleva en för stor tyngd och tryck på dessa områden och kan då känna obehag eller smärta. I Sleepify ringtäcken är trycket och tyngden centrerad till de delar av kroppen som behöver det mest.

Sleepify tyngdtäcke är delbart och fixerbart

En annan fördel med Sleepify ringtäcke är att det är delbart på mitten med hjälp av en dragkedja. Det innebär att du lättare kan tvätta det i tvättmaskin och det sliter inte lika mycket på maskinen. Det innebär även att du kan använda halva tyngdtäcket i knät eller över axlarna när du behöver slappna av en stund under dagen.

Täcket har även öglor i alla fyra hörn för en enkel fixering i påslakan. Det minskar risken att täcket glider runt i påslakanet och du slipper bädda om varje morgon.

Värmegraden motsvarar ett svalt sommartäcke, vilket gör att du kan använda ditt täcke även under årets varmare månader.

Sleepify ringtäcke är vår vinnare i kategorin bästa kedjetäcke 2024. Vi motiverar det med att täcket är tillverkat i högsta kvalité. Det är ett av få kedjetäcken som är tillgängliga på den privata marknaden. Täcket är ordentligt uppbyggt och du kan välja sida beroende på dina besvär för stunden. Extra plus att täcket är delbart för att underlätta tvätt i tvättmaskin och även om du vill använda tyngdtäcket under dagen för att slappna av och varva ner.

Produktegenskaper

Prisklass:Premium
Mått:205 x 150 (vuxen), 120 x 100 (barn)
Vikt:4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20 kg
Material:Trevira CS (polyester med särskilda egenskaper)
Fyllning:352 ihåliga ringar av kirurgiskt stål och Hollow Conjugated Fibre (mjukt fiber)
Tvätt:Maskintvätt 60°C
Certifiering:CE-märkt, Medicinteknisk produkt Klass 1, OEKO-TEX 100, Brandsäkert

Köpguide: Hur du väljer det bästa tyngdtäcket

Är du intresserad av att införskaffa ett tyngdtäcke men behöver hjälp på vägen? I vår omfattade guide om tyngdtäcke ger vi dig svar på alla dina frågor om tyngdtäcke. Arbetsterapeuterna vi samarbetar med har kvalitetssäkrat hela artikeln så att faktan som presenteras är korrekt.

Det finns ett par faktorer som du bör ta hänsyn till när du ska köpa tyngdtäcke och det är: vilken vikt du bör välja på tyngdtäcket, typ av tyngdtäcke och priset på tyngdtäcket.

1. Vilken vikt på tyngdtäcket ska jag välja?

Att välja rätt vikt på tyngdtäcket är viktigt även om det inte är farligt eller skadligt att använda fel vikt. Däremot är det inte säkert att du upplever de positiva fördelarna med tyngdtäcket om du valt fel vikt.

Tyngdtäcken finns i olika vikter i ett spann från 2,6 kg upp till 20 kg. De flesta människor får god effekt av vikterna 6, 8 eller 10 kilo.

Många tillverkare hävdar att man ska ha ett täcke på mellan 10-15% av sin kroppsvikt men det stämmer inte. Valet av vikt på tyngdtäcket ska inte ha något med personens egen kroppsvikt att göra. Även personens ålder eller kroppslängd saknar betydelse.

Vikten på tyngdtäcke ska styras av graden av upplevda sömnproblem samt nivå av oro eller ångest. Även om personen är smal eller bred kan spela in. Valet av vikt är även högst individuellt. Vissa föredrar ett lättare täcke, andra ett tyngre.

En stor person kommer ha mer täcke på sig och mindre täcke som vilar på sängen. Har man då valt ett täcke som är på 10-15% av kroppsvikten kan detta upplevas alldeles för tungt och obehagligt. För den smala personen kommer mer täcke vila mer på sängen än på kroppen och täcket kan upplevas som för lätt.

I och med att vikten oftast är det svåraste att välja när man införskaffar tyngdtäcke har vi gjort en separat artikel om just vilken vikt du ska välja, ”Vilken vikt på tyngdtäcket ska jag välja?”.

2. Vilka olika typer av tyngdtäcke finns?

Ett tyngdtäcke innehåller tyngder. Tyngderna ger tyngdtäcket dess egenskaper och bidrar till dess funktion. Tillverkarna använder sig av olika sorters tyngder i sina täcken. Det kan vara kisel, sand, glaspärlor, kedjor eller bollar. Alla varianter av tyngdtäcke har samma effekt och det finns inga riktlinjer att särskilda problem behandlas med något speciellt täcke. Valet av tyngdtäcke baseras på upplevelsen hos användaren. Beroende på typ och dignitet av sina problem regleras funktionen av tyngden på täcket.

Kiseltäcke

Tyngdtäcken med kisel eller glaskulor är de vanligaste tyngdtäckena på den privata marknaden. De tyngdtäcken som blivit väldigt vanliga och populära på konsumentmarknaden idag innehåller ofta kiselpärlor. Exempel på tyngdtäcken är Cura Pearl Classic och Beckasin tyngdtäcke. Båda två är med i vårt test, tyngdtäcke bäst i test.

Kedjetäcke

Ett kedjetäcke innehåller kedjor som är insydda i kanaler. Använder man kedjetäcke ger det ett mer jämnt tryck kontra till exempel bolltäcke. Ett kedjetäcke upplevs som något svalare än övriga täcken. Ofta har ett kedjetäcke två sidor, ena sidan är mer vadderad och ger ett jämnare tryck medan på andra sidan framhävs kedjorna tydligare och ger en ökad punktvis stimulans mot kroppen. En variant av kedjetäcket är ringtäcke.

Bolltäcke

Ett bolltäcke innehåller ihåliga bollar som är uppdelade i fack. Tänk dig känslan att befinna dig i ett bollhav. Ett bolltäcke ger ett mer punktvis tryck än övriga tyngdtäcken. Ett tyngdtäcke med bollar upplevs oftast som något varmare än övriga varianter av tyngdtäcke. Man ska även ha med sig att bolltäcke ger ifrån sig ett prasslande ljud när man rör på sig. Är man känslig för ljud kan bolltäcket upplevas som obehagligt och man bör välja en annan typ av tyngdtäcke.

3. Är ett tyngdtäcke varmt eller kallt?

Frågan blir som att svara på: hur långt är ett snöre? Vi människor uppfattar saker på olika sätt. Vissa av oss är naturligt varma medan andra fryser mitt i sommaren. Två personer som använder samma modell av tyngdtäcke kan uppleva dem väldigt olika.

Generellt är ett tyngdtäcke i polyester varmare än ett tyngdtäcke i bomull. Bomullen andas bättre än polyester och upplevs därför som svalare. Bambu andas ännu bättre än bomull och därför upplevs dessa tyngdtäcken som svalast bland dessa tre varianter.

Även fyllningen på tyngdtäcket spelar in. De täcken som är fyllda med tvinnade polyestertrådar eller kisel har mer fyllning än t.ex. ett kedje- eller ringtäcke. Dessa täcken upplevs därför som varmare. Kedje- och ringtäcken är de täcken som upplevs som svalast bland användarna. Det har att göra med att metallen leder bort värmen från kroppen på ett bättre sätt och upplevs därför som svalare.

4. Vad kostar ett tyngdtäcke?

Priserna på tyngdtäcke varierar med kvalitén på täcket. De billigaste tyngdtäckena börjar på priser från 500kr och stiger sen upp till nästan 7000kr för de allra dyraste. Vilken vikt du väljer kommer även att påverka priset, ett lättare täcke är billigare än ett tungt. Täcken som har ett yttertyg i bomull är dyrare än ett täcke i polyester och yttertyg i bambu är dyrare än yttertyg i Bomull.

Det har även börjat komma täcken som är tillverkade av ekologisk bomull vilket även det är dyrare än ett standardtäcke. 

Som i de allra flesta fallen får man vad man betalar för. Fundera på vilka egenskaper som är viktiga för dig. Vi sover mer än en tredjedel av våra liv. Se därför till att investera i din sömn!

Vad är frakten på ett tyngdtäcke? 

De allra flesta butikerna har fri frakt när du beställer ett tyngdtäcke. Leveranstiden kan givetvis variera men oftast har du ditt täcke inom någon dag förutsatt att butiken har produkten i lager. Men som alltid var noga med att ta del av leveransvillkor och regler kring returer.

Komplett guide till tyngdtäcke

Att tyngdtäcken kan ha positiva effekter på bland annat ångest, stress och sömnproblem har varit känt i många år. Men det är först under senare år som riktiga forskningsstudier har kommit ut som testat effekterna vetenskapligt. Ett tyngdtäcke kan hjälpa dig eller någon du känner att somna lättare och sova gott hela natten.

1. Vad är ett tyngdtäcke?

Tyngdtäcke har använts i ett tiotal år inom Svensk sjukvård för att hjälpa människor att komma till ro och sova bättre.

Ett tyngdtäcke är ett täcke med insydda tyngder. Det finns olika typer av tyngdtäcken där innehållet kan vara kedjor, bollar, små glaspärlor eller tvinnade textilier. Täcket skapar ett behagligt, lätt tryck mot kroppen och du kan uppleva en omfattande effekt, ungefär som att du får massage. Det gör att tyngdtäcket kan leda till ökad avslappning, snabbare insomning och djupare sömn. Tyngdtäcke används med fördel till personer med ångest och/eller sömnproblem.

Varför kan tyngdtäcke vara bättre än ett vanligt täcke?

Upplever du sömnsvårigheter eller besväras av stress och oro kan ett tyngdtäcke vara att föredra framför ett vanligt täcke. Den kan göra att din sömn förbättras och kan därmed också bidra till större välmående i vardagen i stort.

2. Hur fungerar ett tyngdtäcke?

Tyngdtäcke har använts i ett tiotal år inom Svensk sjukvård för att hjälpa människor att komma till ro och sova bättre. Tyngderna i täcket skapar ett lätt och behagligt tryck mot kroppen, ungefär som att du får massage, vilket är både avslappnande, rogivande och sövande.

Deep pressure touch stimulation, DPTS

Teorin går ut på att kroppen har olika intrycksmottagare, vilka tar emot intryck från de vanliga sinnena där ibland det taktila sinnet. Det taktila sinnet är det som uppfattar beröring och tryck. Sinnena skickar intrycken till mottagarna i kroppen, vilka vidarebefordrar dem till hjärnan. Hjärnan bearbetar och tolkar intrycken och reagerar på dem, till exempel genom att skicka ut motoriska signaler eller frigöra hormon.

Trycket mot kroppen gör att hjärnan frigör må bra-hormoner som serotonin och oxytocin, samtidigt som det sänker nivån av stresshormonet kortisol. Det leder till att blodtrycket sjunker, andningen blir lugnare och du känner dig tryggare.

Man har även sett att sömnhormonet melatonin ökar vid tryck, vilket leder till en bättre sömnkvalitet under natten. Melatoninets effekt är att man blir sömnig, och utsöndringen av melatonin är troligen kroppens viktigaste mekanism för att få oss sömniga.

Tyngdtäcket kan även bidra till att du får en längre tid i djupsömn genom att det skapar en känsla av trygghet. Det är samma sak som händer när man får en kram. En varm omslutande kram fyller oss med värme och glädje och påminner vår hjärna om den trygghet som vi som barn upplevde när våra föräldrar kramade oss.

3. Kan barn använda tyngdtäcke?

Ja, barn kan använda tyngdtäcke och kan uppleva samma positiva effekter som en vuxen. Var noga med att välja ett täcke som är lämplig storlek och vikt för ditt barn. Från regionerna har man som tumregel att tyngdtäcke kan användas från två års ålder. Ska man använda tyngdtäcke från denna ålder är det dock viktigt att barnet är ordentligt medicinskt utrett. Det kan finnas underliggande sjukdomar som gör det direkt olämpligt att använda tyngdtäcke och det kan vara förenat med livsfara. Är du det minsta osäker, rådfråga professionell hjälp från sjukvården innan du införskaffar ett tyngdtäcke. 

Tänk på att det är jätte viktigt att barnet är så pass starkt och medvetet att det kan ta av sig täcket själv ifall det skulle hamna över huvudet.

Vill du läsa mer om barn och tyngdtäcke rekommenderar vi att läsa vår artikel: ”Kan tyngdtäcke till barn hjälpa vid sömnproblem?”

Sveriges största guide om tyngdtäcken - Bästa tyngdtäcket till barn - Beckasin tyngdtäcke

4. Kan jag använda tyngdtäcke om jag är gravid?

Det är inte farligt på något vis att använda tyngdtäcke under graviditeten. Vissa kvinnor kan känna obehag av tryck mot magen. Försök hitta en ställning där du kan slappna av och där du inte upplever obehag av täcket. Upplever du obehag kan du testa en annan typ av tyngdtäcke eller lägga undan tyngdtäcket under graviditeten.

Tänk på att absolut inte använda tyngdtäcke när barnet är fött och det sover bredvid dig i sängen. Det är förenat med livsfara och kan allvarligt skada barnet.

Läs gärna vår artikel, ”Kan det vara farligt att använda tyngdtäcke?

5. Går det tvätta ett tyngdtäcke?

De flesta tyngdtäckena går att maskintvätta men inte alla. Vår erfarenhet är att välja ett tyngdtäcke som går att maskintvätta. Det är väldigt tungt att tvätta ett tyngdtäcke för hand och det kommer att slita på axlar och rygg.

För de tyngdtäcken som går att maskintvätta kan tillverkarna ha olika rekommendationer och det skiljer sig även från täcke till täcke. Vissa täcken kan tvättas i 60 grader medan andra bara klarar 40 grader. Välj ett skonsamt program och centrifugera med ett lågt varvtal och tvätta utan sköljmedel. Har du fått med en tvättpåse till tyngdtäcket, använd den. Läs igenom tvättråden för vad som gäller för just ditt tyngdtäcke.

Observera att ett tyngdtäcke på över fem kilo kan innebära stor belastning för din tvättmaskin och det är inte säkert att den klarar av det. Ta del av tips på hur du kan rengöra ditt tyngdtäcke på annat sätt än att köra det i tvättmaskinen.

Ett alternativ till att maskintvätta täcket kan vara att frysa det. Det kan vara svårt att få in ett stort och tungt täcke i frysen men under vintern kan du hänga ut ditt täcke i minusgrader på balkongen eller altanen alternativt lägga det i snön. Tack vara den kalla temperaturen eliminerar du bakterier och kvalster och du sliter in lika mycket på täcket som en tvätt i tvättmaskinen gör. 

Efter tvätt ska de flesta tyngdtäcken plantorkas. Tänk på att sträcka ut tyngdtäcket i längd och bredd efter tvätt. 

Läs gärna vår artikel, ”Hur gör jag för att tvätta ett tyngdtäcke?

6. Ska jag använda påslakan till mitt tyngdtäcke?

Det finns inga krav på att använda påslakan till tyngdtäcke men vi rekommenderar att du gör det för att tyngdtäcket ska hålla sig fräscht längre. Alternativ till påslakan är fodral till tyngdtäcket.

Det finns speciella påslakan till tyngdtäcke som underlättar vid bäddning. Det finns påslakan med förankringspunkter som du kan binda fast ditt tyngdtäcke i. På så vid håller sig tyngdtäcket på plats och du behöver inte skaka ut det på morgonen när du ska bädda sängen. Det finns även påslakan som du kan öppna tre sidor på och enkelt lägga i ditt tyngdtäcke. 

Läs gärna vår artikel om påslakan till tyngdtäcke, där får du tips och råd hur du på ett smidigt sätt bäddar med tyngdtäcke.

7. Innehåller tyngdtäcke några farliga kemikalier?

De tyngdtäckena som vi har tittat på i vårt test, tyngdtäcke bäst i test, använder sig av Oeko-Tex®-certifierade material. Oeko-Tex® är världens ledande hälso- och miljömärke för textilier. Oeko-Tex®-certifiering innebär att textilen i produkten är fri från ohälsosamma kemikalier som är kända som problematiska för hälsan.

OEKO-TEX certifiering tar hänsyn och testar mot lagstadgade föreskrifter om förbjudna ämnen som t.ex. azo-färgämnen, cancerogena och allergena färgämnen, ftalater, formaldehyd, pesticider, tungmetaller, vissa klororganiska och tennorganiska föreningar, bilogist aktiva produkter och flamskyddsmedel. 

Förutom tester mot lagstadagade kemikalier testas även produkterna mot hälsovådliga kemikalier som ännu inte har reglerats mot lag. Dessa normer är i många fall hårdare än vad nationella och internationella lagar är. 

Tyngdtäcke bäst i test - Sveriges största guide om tyngdtäcke - Oeko-tex 100 certifiering
Oeko-tex märkning

Vill du läsa mer om märkning på textiler kan du titta in på Naturskyddsföreningens hemsida eller vår artikel, ”Kan det vara farligt att använda tyngdtäcke

Till barn är det extra viktigt att vara medveten kring vilka produkter man använder. Huden har massor av receptorer som riskerar att ta upp farliga ämnen och transportera ut dem i kroppen. Säkerställ därför att ditt tyngdtäcke har korrekt märkning. Läs gärna vår artikel om Varför du ska välja ekologiska sängkläder till både dig och ditt barn.  

8. När ska man inte använda tyngdtäcke?

Du ska inte använda tyngdtäcke om du har en sjukdomsproblematik som epilepsi, svår hjärtsvikt, muskelsjukdomar eller nedsatt lungkapacitet. Då behöver du rådfråga med vården innan du använder ditt tyngdtäcke. Vid sjukdomar med smärta använd tyngdtäcke med försiktighet så att du kan se hur din kropp reagerar på tyngden.

Har du använt tyngdtäcket under en period och upplever smärta, värk, obehag eller andningssvårigheter ska du sluta använda tyngdtäcket och konsultera med vården innan fortsatt användning.

Allt för små barn ska inte heller använda tyngdtäcke då det kan vara förenat med livsfara! Läs vår separata artikel om barn och tyngdtäcke.

Läs gärna vår artikel, ”Kan det vara farligt att använda tyngdtäcke?” för att få mer information.

9. Används tyngdtäcke enbart för att motverka sömnsvårigheter?

Tyngdtäcken framhävs främst för att användas vid sömnproblem. Men tyngdtäcket kan lika väl användas för att varva ner mitt på dagen eller efter en stressig dag på jobbet. Många använder tyngdtäcket för att samla ihop sig, söka trygghet och få ner stressnivån. Genom att lägga tyngdtäcket i knät eller över axlarna kan du få ner din stressnivå eller hjälpa dig koncentrera dig på ett viktigt möte eller i skolan/arbetsplatsen.

Är du intresserad av att använda tyngdtäcket utanför sovrummet, mitt på dagen vill vi tipsa om en tyngdfilt. Tyngdfilten är designad för att ligga framme och passa i ett modernt vardagsrum. Tyngdfilten är oftast lite mindre och lättare och därför enklare att ha med sig. I vårt test, bästa tyngdtäcket har vi utsett Cura minky tyngdfilt till bästa tyngdfilten 2024.

10. Finns det några biverkning av att använda tyngdtäcke?

Det finns inga biverkning med att använda tyngdtäcke, sen betyder inte det att tyngdtäcke fungerar för alla människor. Men till skillnad från diverse sömn- eller ångestdämpande mediciner, är det bara att sparka av sig täcket och så slutar effekten.

Vissa kan känna obehag av att använda tyngdtäcke då det kan kännas klaustrofobiskt. Men oftast går det över efter en tids användning och har du normalt sett inget anlag för klaustrofobi så är det inget du kommer att märka av.

Den enda biverkningen som nämns är att du blir beroende av ditt tyngdtäcke och inte kan sova utan det.

11. Är det bevisat att tyngdtäcke ger bättre sömn?

Faktum är att det saknas tydlig evidence kring ifall tyngdtäcke faktiskt fungerar. Men tyngdtäcke har i över 10 års tid använts inom sjukvården och framförallt till personer med neuropsykiatriska sjukdomar. 17 av 21 regioner föreskriver täcket och det beskrivs som ett hjälpmedel för stimulering av sinnen och känslighet. 

Den bild vi har fått av folk som har arbetat med förskrivning av tyngdtäcke är att man kan se tydliga tecken på att flertalet upplever stora positiva effekter av tyngdtäcke. Det tillsammans med de undersökningar som har gjorts på de personer som använder tyngdtäcke samt den återkoppling som tillverkarna har fått och får dagligen tycker vi tyder på att tyngdtäcke faktiskt ger bättre sömn.

I Västra Götalandsregionen har man förskrivit tyngdtäcken i sortiment sedan 2008. Tyngdtäcke som behandlingsmetod för barn och ungdomar har ökat markant. Man skickade ut en enkät till 312 barn och ungdomar som har haft behandling med tyngdtäcke i minst 12 månader. Frågorna som ställdes var av varierande grad men svaren var tydliga.

Hela 81% hade tyngdtäcke som behandling på grund av svårigheter att sova. 75% av de tillfrågade svarade att man hade nytta och effekt av tyngdtäcket. Behandlingen med tyngdtäcke hade minskat medicinering av sömnsvårigheter för 17% av gruppen. Hela 87% av de som svarade att man hade nytta eller effekt av tyngdtäcke hävdade att man sov bättre.

Resultatet man kom fram till var att tyngdtäcke har en positivt inverkan på sömn och en påverkan på psykiska symptom.

Källa: Arbetsterapeuters uppfattning om förskrivning av tyngdtäcken samt dess inverkan på aktivitet och sömn för personer med psykisk funktionsnedsättning
Persson J, och Kaya P. (2015) Institutionen för hälsovetenskap Arbetstera- peutprogrammet, Lunds universitet, kandidatuppsats.

12. Kan man få ett tyngdtäcke förskrivet?

Tyngdtäcke har blivit en stor kostnad för regionerna. Bara i Stockholmslän förskrev man tyngdtäcke för omkring 30miljoner kronor 2019. Detta har gjort att man har börjat titta på om man från regionernas sida ska fortsätta förskriva tyngdtäcken. 

Idag skiljer det sig mellan regionerna om man fortfarande kan få tyngdtäcke förskrivit eller om man måste bekosta det själv. Kostnaden för förskrivning av tyngdtäcke har ökat markant inom regionerna. Eftersom det ännu inte finns vetenskapliga studier som styrker tyngdtäckets positiva effekt samt för att hålla nere de stora kostnaderna väljer tyvärr flertalet regioner att ta bort tyngdtäcke som förskrivningsbart hjälpmedel.

För att undersöka om du har möjlighet att få tyngdtäcke förskrivet ta kontakt där du har din övriga vård, exempelvis din vårdcentral, habiliteringen eller psykiatrin. Idag finns det annars ett utbrett sortiment på öppna marknaden.

FAQ Tyngdtäcke – Vanliga frågor och svar om tyngdtäcke

Var kan jag köpa tyngdtäcke?

Beroende på vilket tyngdtäcke du är ute efter säljs olika tyngdtäcken hos olika återförsäljare. Om du är intresserad av någon av tyngdtäckena i vårt test, tyngdtäcke bäst i test 2024 har vi länkar till affärer som säljer de bästa tyngdtäckena.

Var köper man billigt tyngdtäcke?

Priset ska inte vara den avgörande faktorn när du väljer tyngdtäcke även om vi förstår att det kan vara mycket pengar att lägga på ett täcke.

Försök att inte ha priset som den viktigaste faktorn. Köp ett tyngdtäcke som passar dina besvär och ditt behov. I vårt test, bästa tyngdtäcket har vi tagit med ett par täcken som vi anser är bra köp och som är något billigare än andra tyngdtäcken.

Kan man prova tyngdtäcke som man har köpt?

De flesta leverantörerna och butikerna som säljer tyngdtäcke har i regel 30 dagars öppet köp på sina tyngdtäcken. Dock gäller det enbart om förpackningen inte brutits. Tyngdtäcke anses som en hygienartikel och för att kunna garantera att täcket är oanvänt tillåter man inte att man provar tyngdtäcket hemma. Var noga med att kontrollera vilka villkor som gäller därifrån du beställer ditt täcke.

Hur stort är ett tyngdtäcke?

Ett vanligt tyngdtäcke är 210 eller 200 x 150 cm. Tyngtäcken finns även i queensize och mäter då 200 x 220 cm. Till små barn är tyngdtäckena 90 x 120cm.

Cura of Sweden har även ett tyngdtäcke för långa personer. Tyngdtäcket passar personer som är över 190cm långa och mäter 230 x 150 cm.

Hur tungt ska ett tyngdtäcke vara?

Ett tyngdtäcke ska vara så tungt att det passar användarens ångestnivå och/eller sömnproblematik. Tyvärr har det felaktigt blivit en tumregel att man ska välja ett tyngdtäcke som är 10-15% av kroppsvikten. De flesta människor får god effekt av vikterna 6, 8 och 10 kilo. Läs vår artikel om vilken vikt du ska välja på tyngdtäcket.

Är ett tyngdtäcke varmt eller svalt?

Oftast upplevs tyngdtäcken som något varmare än vanliga täcken. Men alla har vi olika preferenser för var som är varmt eller svalt. Vår erfarenhet är att ett tyngdtäcke oftast andas sämre än ett vanligt täcke och upplevs därför som varmare. Kedjetäcken har mindre massa som fyllning och metallen är bättre på att transportera värme och därför upplevs dessa täcken svalare än ett täcke fyllt med glaspärlor.

Hur fungerar tyngdtäcke för den som har allergi?

Ett tyngdtäcke innehåller som regel inte dun eller fjädrar vilket gör att allergiska personer brukar kunna använda tyngdtäcken utan problem.

Heter det tungdtäcke, tungt täcke eller tyngdtäcke?

Innerbörden är detsamma men den rätta benämningen är tyngdtäcke. Tyngdtäcke är ett täcke med insydda tyngder. Tyngdtäcket kan hjälpa dig att varva ner och komma till ro lättare vilket leder till lättare/kortare insomning och att du sover hela natten.

Källor till artikeln

Foto av författare
Om författaren
Anna Jonsson
Anna är utbildad arbetsterapeut med många års erfarenhet från vården. Har arbetet som förskrivare av tyngdtäcken åt Regioner. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar