Kan tyngdtäcke till barn hjälpa vid sömnproblem?

Foto av författare
Skriven av:
Anna Jonsson
Uppdaterad senast:

Ett tyngdtäcke till barn kan hjälpa vid sömnproblem. Tyngdtäckets omslutande och massageliknande effekt frisätter kroppsegna må-bra-hormon. Detta hjälper barnet att komma till ro snabbare, ökar kroppsuppfattningen och verkar avslappnande. Ett tyngdtäcke kan även skapa en trygghet hos barnet med en känsla av att någon håller om det. Barnet känner sig tryggt och lugn, sover förhoppningsvis hela natten och har mer ork när det vaknar på morgonen. 

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Hur fungerar ett tyngdtäcke till barn? 

Ett tyngdtäcke är ett täcke med insydda tyngder. Det finns olika typer av tyngdtäcke till barn där innehållet kan vara kedjor, bollar, små glaspärlor eller tvinnade textilier. Täcket skapar en omfamnade effekt och följer kroppen även när barnet rör sig under sömnen.

Forskning om tyngdtäcke för barn

Forskning visar att tryck mot huden ökar halten av oxytocin och serotonin, samtidigt som stresshormonet kortisol sjunker. Ett tyngdtäcke som skapar ett behagligt tryck på kroppen, ungefär som att du får massage, och bidrar därför till ökad avslappning, snabbare insomning och djupare sömn. När barnet sover under ett tyngdtäcke ökar även sömnhormonet melatonin vilket gör barnet sömnigt och det somnar lättare. Det är samma sak som händer när man får en kram. En varm omslutande kram fyller oss med värme och glädje och påminner vår hjärna om den trygghet som vi som barn upplevde när våra föräldrar kramade oss. 

Tyngdtäcke bra till barn med funktionsnedsättning

Hos barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som autism och adhd, är det vanligt med sömnstörningar. Inom vården har man i många år använt sig av tyngdtäcken till dessa barn. I studier som har gjorts där man har undersökt effekterna på barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har man funnit att tyngdtäcken har hjälpt barnen att slappna av, komma till ro och sova med högre kvalitet. 

Detta är anledningen till att tyngdtäcke till barn har använts i åratal inom svensk sjukvård, speciellt för barn med autism. Men man ska komma ihåg att tyngdtäckets positiva effekter gynnar alla, inte bara den som lider av sömnbesvär på grund av medicinska orsaker. 

Även om tyngdtäcke kan vara till hjälp och tillfälligt gör att ditt barn sover bättre är det viktigt att inte missa eventuella bakomliggande sjukdomar som kan orsaka sömnproblem. Tyngdtäcke är ett hjälpmedel som kan underlätta mycket men det är viktigt att arbeta med det bakomliggande problem som till exempel sjukdom, oro, stress eller ångest. 

Kan tyngdtäcke till barn hjälpa vid sömnproblem?
Kan tyngdtäcke till barn hjälpa vid sömnproblem?

Vilken vikt på tyngdtäcket ska jag välja till mitt barn? 

Att välja rätt vikt på tyngdtäcke till barn är viktigt även om det inte är farligt eller skadligt att använda fel vikt. Många tillverkare hävdar att man ska ha ett täcke på mellan 10-15% men det kan inte vara mer fel vilket man vet om man har erfarenhet av att arbete med tyngdtäcken inom vården.

Val av vikt på tyngdtäcke till barn högst individuell

Men vikten på täcket kan vara högst individuell. Ett barn som är stort eller överviktigt kommer ha mer täcke på sig och mindre som vilar på sängen. Detta barn kommer förmodligen vilja ha ett lättare täcke. Ett smalt barn kommer tvärtom ha mindre täcke på sig och mer som vilar på sängen och brukar därför välja ett tyngre täcke för att uppleva samma effekt. 

Det är framförallt två saker man inom vården tittar på när man gör en bedömning av vilket tyngdtäcke barnet bör använda och det är nivån av oro och ångest samt storlek på den barnet som ska ha tyngdtäcket.

I och med att vikten oftast är det svåraste att välja när man införskaffar tyngdtäcke har vi gjort en separat artikel om just vilken vikt du ska välja, ”Vilken vikt på tyngdtäcket ska jag välja?”.

Vilket är det bästa tyngdtäcket för barn? 

Först och främst måste man titta på vilka egenskaper man önskar av täcket och vilka problem man upplever att barnet har. 

Vi har i en annan artikel tittat på de bästa tyngdtäcket och där utsett det bästa tyngdtäcket för barn. I vår undersökning är det väldigt jämnt mellan tillverkarna men då Beckasin är tillverkat helt i bomull utsåg vi Beckasin tyngdtäcke som vinnare i vårt test av tyngdtäcken. 

Aspekter som vi tycker är viktiga att väga in när du väljer tyngdtäcke till barn tycker vi är att täcket har rätt vikt. Vi anser att ett täcke i naturmaterial som bomull är bättre än ett täcke i polyester och gärna att du väljer ett täcke som är ekologiskt. Vi anser också att täcket ska vara tvättbart i maskin och det bör finnas öglor i täcket som du kan fästa i ditt påslakan vilket underlättar när du ska bädda på morgonen. 

Beckasin tyngdtäcke – bästa tyngdtäcket till barn

Vi hittade tyvärr inga priser för tillfället...

Var kan jag köpa tyngdtäcke för barn? 

Tyngdtäcke till barn har blivit väldigt populärt de senaste åren. Från att ha varit en produkt som enbart sjukvården förskrev finns det nu i var och varannan butik. Självklart skiljer priserna på tyngdtäcke till barn men som alltid får man vad man betala för. Stirra dig inte blind på priset utan köp ett tyngdtäcke som passar ditt barns problem och behov. 

Vi rekommenderar att handla från någon av de stora kedjorna så att det är enkelt att retunera varan ifall du ångrar dig. Nedan hittar du ett par tillverkare som säljer tyngdtäcke och som erbjuder fri frakt:


1. Babyland – Säljer Cura Pearl, Beckasin och 4 living tyngdtäcke till barn

Babyland har ett brett utbud av tyngdtäcken och erbjuder fri frakt på alla produkter.

Leveransvillkor:

 • Alltid fri frakt!
 • 30 dagar öppet köp
 • Sammadag levererans till i vissa städer

2. Jollyroom – Säljer Beckasin, Coolest, och Borganäs tyngdtäcke till barn

Jollyroom har ett brett utbud av tyngdtäcken. De säljer flera olika märken i olika prisklasser.

Leveransvillkor:

 • Fri frakt vid köp över 1000kr
 • 365 dagars öppet köp
 • Prisgaranti!

Är det farligt att använda tyngdtäcke till barn? 

Nej, i normala fall finns det få eller inga risker med att använda tyngdtäcke till barn, men det finns ett par saker du ska ta i beaktande.

Risker med tyngdtäcke till små barn

Man ska vara försiktig med att använda tyngdtäcke till barn som är allt för små. Att spädbarn får ett täcke över ansiktet när de sover är en vetenskapligt belagd riskfaktor för plötslig spädbarnsdöd. Använder man då ett tungt täcke ökar risker ytterligare och det är därför olämpligt för alla småbarn som inte med egen kraft kan flytta täcket att använda sig av tyngdtäcke. Barnet bör vara minst två år och vara så pass starkt och medvetet att det kan plocka bort täcket ifall det skulle hamna över ansiktet. 

Var försiktig med tyngdtäcke till barn med sjukdom

Använder du ett tyngdtäcke till barn med muskelsjukdomar eller rörelseproblem, bör du konsultera med sjukvården innan du väljer att skaffa ett tyngdtäcke.

Man ska även ha med sig att barn har inte fullt utvecklad lungkapacitet. Ett för tungt täcke i kombination med svag lungkapacitet kan innebära att andningskapaciteten blir påverkad och för dålig vilket är direkt livsfarligt för ett barn. 

Använd CE-märkt tyngdtäcke

Tänk på att ett tyngdtäcke till barn går som medicinskteknisk produkt. Alla medicintekniska produkter ska vara CE-märkta. Att de är CE-märkta innebär att tillverkaren ar tagit på sig ansvaret för att produkten uppfyller alla juridiska säkerhetskrav. 

Läs gärna vår artikel, ”Kan det vara farligt att använda tyngdtäcke?

Innehåller tyngdtäcket några kemikalier som är farliga för mitt barn? 

De flesta tyngdtäckena till barn vi har tittat på använder Oeko-Tex®-certifierade material. 

OEKO-tex certifierade textiler

OEKO-TEX är världens ledande hälso- och miljömärke för textilier. Etiketten är en försäkring för att produkten inte innehåller några skadliga nivåer av ämnen kända som problematiska för hälsan.

OEKO-TEX certifiering tar hänsyn och testar mot lagstadgade föreskrifter om förbjudna ämnen som t.ex. azo-färgämnen, cancerogena och allergena färgämnen, ftalater, formaldehyd, pesticider, tungmetaller, vissa klororganiska och tennorganiska föreningar, bilogist aktiva produkter och flamskyddsmedel. 

Förutom tester mot lagstadagade kemikalier testas även produkterna mot hälsovådliga kemikalier som ännu inte har reglerats mot lag. Dessa normer är i många fall hårdare än vad nationella och internationella lagar är. 

Välj tyngdtäcke med ekologiskt material

Till barn är det extra viktigt att vara medveten kring vilka produkter man använder. Huden har massa receptorer som riskerar att ta upp farliga ämnen och transportera ut dem i kroppen. Säkerställ därför att ditt tyngdtäcke har korrekt märkning. Läs gärna vår artikel om Varför du ska välja ekologiska sängkläder till både dig och ditt barn.  

Vill du läsa mer om märkning på textiler kan du titta in på Naturskyddsföreningens hemsida eller vår artikel, ”Kan det vara farligt att använda tyngdtäcke?”

Kan jag få ett tyngdtäcke förskrivit till mitt barn? 

Tyngdtäcke har blivit en stor kostnad för regionerna. Bara i Stockholmslän förskrev man tyngdtäcke för omkring 30 miljoner kronor 2019. Detta har gjort att man har börjat titta på om man från regionernas sida ska fortsätta förskriva tyngdtäcken. 

Idag skiljer det mellan regionerna om man fortfarande kan få ett tyngdtäcke till barn förskrivit eller om du måste bekosta det själv. För att undersöka om du har möjlighet att få ett tyngdtäcke förskrivit ta en kontakt där du har din övriga vård, exempelvis din vårdcentral, habiliteringen eller psykiatrin. 

Kan tyngdtäcke till barn hjälpa vid sömnproblem?
Kan tyngdtäcke till barn hjälpa vid sömnproblem?

Går det att tvätta mitt barns tyngdtäcke? 

De flesta tyngdtäckena går bra att maskintvätta. Observera att ett väldigt tungt tyngdtäcke kan vara påfrestande för din tvättmaskin. Beckasins tyngsta tyngdtäcken går att dela och tvätta i omgångar och är en av anledningarna till att vi i vår artikel om de bästa tyngdtäcket till barn har utsett Beckasin tyngdtäcke som vinnare. 

Väljer du ett tyngdtäcke som bara går att handtvätt ska du vara medveten om att de kommer bli väldigt tungt för dig att stå och tvätta täcket i din ho. 

Efter tvätt ska de flesta tyngdtäcken plantorkas. Tänk på att sträcka ut tyngdtäcket i längd och bredd efter tvätt. 

Alternativ till att tvätta i tvättmaskin

Ett alternativ till att maskintvätta täcket kan vara att frysa det. Det kan vara svårt att få in ett stort och tungt täcke i frysen men under vintern kan du hänga ut ditt täcke i minusgrader på balkongen eller altanen alternativt lägga det i snön. Tack vara den kalla temperaturen eliminerar du bakterier och kvalster och du sliter in lika mycket på täcket som en tvätt i tvättmaskinen gör. 

Läs gärna vår artikel, ”Hur gör jag för att tvätta ett tyngdtäcke?

Ska jag använda påslakan till mitt barns tyngdtäcke? 

Det finns inget krav på att använda påslakan till tyngdtäcke men väljer du att använda ett kommer tyngdtäcket att hålla sig fräschare längre. Ett tyngdtäcke upplevs oftast som något varmare än ett vanligt täcke. Det är därför inte ovanligt att man svettas mer när man sover med tyngdtäcke. Genom att använda påslakan är det lättare att tvätta det oftare och på så vis kommer tyngdtäcket hålla sig rent och fräschare längre.

Det finns speciella påslakan till tyngdtäcke. Dessa påslakan har öglor som du kan fästa upp tyngdtäcket med. På så vis kommer täcket att hålla sig på plats i påslakanet och det kommer underlätta bäddningen på morgonen. 

Finns det fler saker än tyngdtäcke som underlättar mitt barn sömn? 

Det blir lättare att somna om barnet känner sig lugn och avslappnad. Försök få barnet att ta det lugnt minst en timme innan det ska gå och lägga sig. Istället för att titta på en skärm för att varva ner kan barnet med fördel läsa en bok eller sitta och rita. 

Mindre barn kan tycka att det känns tryggare att sova med en nattlampa.

Att barn har svårt att sova kan bero på många saker. Många saker rör sig i huvudet och det kan vara svårt att slappna av och komma till ro. Det vanligaste är att det rör sig om stress och oro. Det finns saker du kan göra själv, och självklart finns det hjälp att söka om problemen är stora. 

Saker att testa för att barnet ska sova bättre

 • Se till att barnet rör på sig varje dag!
  Genom att röra på sig kan barnet uppleva minskad stress och göra att det sover bättre.
 • Får barnet att gå och lägga sig och gå upp vid ungefär samma tider varje dag
  Kroppen behöver rutiner. Rutinerna kan få barnet att börja sova bättre. Även om man har sovit dåligt ska man försöka gå upp på morgonen. 
 • Vara ute en stund varje dag när det är ljust ute
  Det är särskilt viktigt på vintern. Dagsljus är bra för sömnen. 
 • Undvik drycker som kan göra barnet piggt
  Exempel på detta är cola, energidrycker, kaffe, te och alkohol. Detta är särskilt viktigt sista timmarna innan man ska sova. 
 • Se till att ha mörkt, svalt och tyst i sovrummet
  Använd mörkläggande gardiner eller sovmask för barn. Testa öronproppar om det förekommer störande ljud. 
 • Se till att inte vara hungrig eller väldigt mätt
  Barnet somnar bättre om du är ”lagom” mätt. 
 • Släck starka lampor en timme innan läggdags
  Barnet blir lättare sömnigt om det inte är ljust. Titta inte på tv eller andra skärmar med ljus. 

Se till att barnet aldrig ligger i sin säng mer än en halvtimme om det inte kan somna. Sängen och sovrummet ska vara en positiv plats och har man svårt att somna ska man bryta det och göra något annat en stund. Ge barnet en macka eller läs en bok för det. 

Om ditt barn är äldre kan man testa att skriva av sig. Barnet kan testa att skriva ner vad det är som oroar eller ”Det här ska jag tänka på eller prata om imorgon när jag är pigg”.

Har du ett mindre barn som brukar vakna tidigt på morgonen kan du testa en pedagogisk sovklocka. En sovklocka är en sömntränare som med färger berättar för barnet om det är dags att sova, om man ska somna om eller om det är ”okej” att gå upp. Läs vår artikel om sovklockan Fåret Sam.

Tips för mer läsning:
Barn och sömn på 1177
Sömnstörningar hos barn – Kunskapsdokument från Läkemedelsverket 
Institution för hälsa och välfärd – För tidigt uppvaknande

Foto av författare
Om författaren
Anna Jonsson
Anna är utbildad arbetsterapeut med många års erfarenhet från vården. Har arbetet som förskrivare av tyngdtäcken åt Regioner. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar