7 bästa sovmaskerna – sovmask bäst i test 2024

Foto av författare
Skriven av:
Anna Jonsson
Uppdaterad senast:

I dagens hektiska värld är kvaliteten på sömnen av avgörande betydelse för vårt välbefinnande och vår fysiska samt mentala hälsa. Med en mängd olika alternativ på marknaden är valet av rätt sovmask viktigare än någonsin för att skapa en optimal sömnmiljö.

I den här artikeln kommer vi att granska och jämföra de bästa sovmaskerna som finns tillgängliga år 2024. Oavsett om du har svårt att somna på grund av ljuskänslighet, vill förbättra kvaliteten på din tupplur under dagen eller helt enkelt söker en bekväm och effektiv sovlösning, så hjälper vi dig att hitta rätt sovmask.

Sammanfattning: Sovmask bäst i test

BildEgenskaperLäs mer
Tempur sovmask - bästa sovmasken

Bästa sovmasken

Tempur sovmask

Egenskaper: Vadderad sovmask fylld med Tempur-material, skålformad för att minska tryck mot ögonen, formar sig efter ansiktet, justerbar passform med kardborreband

Läs mer

Carpe Diem Beds sovmask i siden

Lyxig sovmask

Carpe Diem Beds sovmask

Egenskaper: Lyxig sovmask i finaste mullbärssilke, temperaturreglerande och fuktabsorberande

Läs mer

Sovmask med hörlurar

Sovmask med hörlurar

Sovmask med hörlurar

Egenskaper: Stänger ute ljus, inbyggda högtalare, går att tvätta

Läs mer

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

7 bästa sovmaskerna, stort test av sovmasker

I denna artikel går vi igenom 7 bra sovmasker i vårt sovmask bäst i test. Vissa kallar det ögonmask andra sovbindel eller sömnmask men alla har samma funktion och du uppnår samma effekt.

Vi har tagit hänsyn till olika faktorer som material, passform, andningsförmåga och användarrecensioner för att presentera en sammanfattande översikt över de mest rekommenderade alternativen. Genom att välja en av de bästa sovmaskerna kan du inte bara maximera din sömnkvalitet utan också uppleva en bättre livskvalitet i stort.

Vi har även satt ihop en köpguide om sovmask med vad du ska tänka på när du köper en sovmask. Jag själv jobbar en del nätter och behöver ofta ta igen sömn dagen efter. Då är det sällan mörkt ute och därför använder jag sovmask. Du letar kanske efter en sovmask av samma anledning, eller upplever du ljuskänslighet eller behov av att förbättra din sömnkvalité.

1. Tempur sovmask – bästa sovmasken

Sovmask bäst i test 2024

Tempur sovmask - bäst i test sovmask

Fördelar

Vadderad sovmask fylld med Tempur-material

Skålformad för att minska tryck mot ögonen

Formar sig efter ansiktet

Justerbar passform med kardborreband

Här hittar du hela vårt test av Tempur sovmask.

Produktbeskrivning

I vår genomgång av sovmasker utser vi Tempur sovmask till bästa sovmasken. Tempur Sovmask sluter helt tätt för ögonen och stänger ute allt ljus med sin mjuka, vadderade design. Sovmasken är justerbar med hjälp av kardborrebandet i nacken.

Tempur sovmask är en mjukt, vadderad sovmask fylld med Tempur-material. Masken formar sig efter ansiktet, stänger ute ljus och dämpar området runt ögonen under sömn eller vila. Sovmasken kan justeras med kardborreband i nacken för optimal passform.

Detta är en sovmask som är perfekt att ha på resan, under ljusa nätter eller när du vilar en stund under dagen.

Tempur menar själva att kvalitet ska hålla. Tempur är så nöjda med sovmasken att man lämnar 3 års garanti på produkten, allt för att sovmasken ska hjälpa dig slappna av och njuta av en bekväm livsstil.

Jag har använt min sovmask från Tempur i ett år nu och är otroligt positiv till den. Masken är oerhört mjuk och skön, sitter bra på huvudet och sluter helt tätt, även runt näsan där andra sovmasker oftast släpper in lite ljus.

”Tack vare den ihåliga designen känner jag inget tryck mot ögonen”

Sagt av vår testare av sovmasker

Andra ögonmasker jag har använt, upplever jag trycker på mina ögon. Tempur sovmask är skålformad vilket gör att jag kan blinka med ögonen och tack vare den ihåliga designen känner jag inget tryck mot ögonen och jag upplever inte att ögonen känns torra eller trötta när jag vaknar på morgonen. 

Med sin mjuka och sköna design, låga vikt, sköna material, det faktum att den sluter helt tätt samt den ihåliga designen gör att vi inte tvekar att utse Tempur sovmask till bästa sovmasken 2024 i vårt bäst i test av sovmasker

2. Carpe Diem Beds sovmask i silke bäst i test

Lyxig sovmask i siden 2024

Carpe Diem Beds sovmask i siden - lyxig sovmask i finaste silke

Fördelar

Lyxig sovmask i finaste mullbärssilke

Temperaturreglerande och fuktabsorberande

Last updated: 2024-07-16 03:50:00

Produktbeskrivning

Carpe Diem Beds sovmask i siden är perfekt för ljus nätter när fullmånen jagar drömmarna på flykt. Precis som andra sovmasker fungerar den lika bra under resan eller när du unnar dig en stunds vila under dagen.

Sovmasken är tillverkad i 100% mullbärssilke vilket är världens finaste silke. Silke känns oslagbart mjukt och lyxigt mot huden. Silke är naturligt temperaturreglerande, fuktabsorberande och håller dig behagligt tempererad och torr oavsett årstid.

Behöver du tvätta din sovmask i silke kan du försiktigt handtvätt den. Använd ett milt tvättmedel eller schampo.

3. Sovmask med hörlurar bäst i test

Sovmask med hörlurar

Sovmask med hörlurar

Fördelar

Stänger ute ljus

Inbyggda högtalare

Går att tvätta

Last updated: 2024-07-16 03:50:05

Produktbeskrivning

Tycker du att det är skönt att somna samtidigt som du lyssnar på din favoritmusik eller en bra ljudbok? Med denna sovmask med inbyggda hörlurar får du både mörkt och skön musik.

Den super mjuka masken blockerar ljuset och är perfekt för en vilostund mitt på dagen eller på resan när du vill slumra till en stund.

Sovmasken är vadderad vid näsan och har ett mjukt och skönt minnesskum som anpassar sig. Du reglerar hur hårt du vill att masken ska sitta med kardborrebandet i nacken.

De trådlösa hörlurarna ansluter du till din telefon och sen sätter du på det du vill lyssna på. Men den praktiska kontrollen på sidan av sovmasken kan du höja och sänka volymen, byta låt och pausa musiken.

Sovmasken laddar du enkelt med den medföljande mikro USB-kabeln. Sovmasken tar 2 timmar att ladda fullt och har ca 8 till 10 timmars speltid.

Om du behöver tvätta sovmasken kan du plocka bort elektroniken och handtvätt masken.

4. Unicorn sovmask barn

Sovmask för barn 2024

Enhörning sovmask för barn / Unicorn sovmask

Fördelar

Mjuk och fluffig

Skönt resårband som håller masken på plats

Last updated: 2024-07-16 03:50:06

Produktbeskrivning

Detta är en mysig sovmask för barn från Complement Kids med utseendet av en enhörning. Sovmasken är mjuk och fluffig med ett skönt resårband i nacken som håller sovmasken på plats.

En sovmask för barn kan hjälpa barnet att få det mörkt när det ska sova eller vila en stund.

Sovmasken är i mjukaste material och skaver inte på barnets näsa.

5. Cura eye rest ögonmask

Sovmask med tyngd

Cura rest eye sovmask

Fördelar

Yttertyg I 100% bambu

Fylld med finslipade glaspärlor och bomull

Skapar ett avslappnande tryck

Lyxig känsla

Produktbeskrivning

Många känner till tyngdtäcken från Cura of Sweden. Cura har även andra produkter för att förbättra sömnen däribland denna sovmask.

Cura eye rest sovmask med tyngd har insydda pärlor för att få ökad vikt. Sovmasken stänger ute ljuset och masken skapar ett behagligt tryck mot ögonen och omkringliggande områden. Den lätta tyngden bidrar till ökad avslappning, precis som i fallet med tyngdtäcken. Sovmasken kan även verka lugnande om den placeras i pannan.

Sovmasken är tillverkad i högkvalitativt bambutyg vilket är helt naturligt. Fördelarna med bambu är att det har en god andningsförmåga och är fantastiskt mjukt.

Cura eye rest är en bra produkt som skapar en lyxig känsla när du ska sova eller behöver vila en stund på dagen. Jag har skrivit en användartest om Cura ögonmask.

6. Cocoon sovmask

Sovmask för vildmarken

Cocoon sovmask - test av sovmasker
Fördelar

Slitstarkt tyg

Mjuk och skön

Produktbeskrivning

Cocoon sovmask, eller Eye shades som produkter egentligen heter, är en mjuk och skön sovmask som är perfekt för resan. Cocoon sovmask är tillverkad i ett mjukt microfiber på insidan och tåligt ripstop nylon på utsidan.

Detta är den perfekta följeslagaren om du brukar sova ute i tält under bar himmel. Vid dessa tillfällen har vi oftast svårt att skärma av solen och därför är en sovmask perfekt för ändamålet och en uppskattad present till alla som brukar sova utomhus.

7. Samsonite Travel Sovmask

Sovmask med öronproppar

Samsonite Travel sovmask - test av sovmasker

Fördelar

Rejäl sovmask

Hållare för öronproppar

Last updated: 2024-07-16 03:50:07

Produktbeskrivning

Samsonite är kända för sina kvalitativa produkter i samband med resor, denna sovmask från Samsonite är inget undantag. Sovmasken har ett mjukt foder på insidan och sitter bra på huvudet med det elastiska bandet.

Sovmasken har en hållare för öronproppar så att du kan hålla reda på dem när du är ute och reser.

Köpguide: Vad du ska tänka på när du köper sovmask

En sovmask är ett bra redskap för den som har svårt att sova gott. Om hjärnan uppfattar att det är ljust så kommer den inte säga till kroppen att vara trött. Det är därför det är bra med en sovmask när man ska sova och särskilt under årets ljusa månader och även en av de största fördelarna med sovmak. En sovmask kan även vara bra på resan eller när du behöver vila mitt på dagen.

Fördelar sovmask

Hjälper till att få det mörkt i sovrummet oavsett årstid eller tid på dygnet

Kan få dig att somna snabbare

Kan bidra till ökad sömnkvaliteten

Hjälper dig att slappna av

Vad är en sovmask?

En sovmask är en mask som du har över ögonen när du ska sova eller vila en stund. En sovmask hjälper dig stänga ute ljuset vilket berättar för din hjärna att du ska sova och därför producerar melatonin vilket är kroppens hormon som berättar att du ska bli trött. En sovmask kan användas när du ska sova för natten eller om du ska vila eller slappna av en stund under dagen.

I studier har man kunnat se att sovmask i kombination med öronproppar kan förbättra sömnkvalitén.

Varför ska jag använda en sovmask?

En sovmask ger en lyxig känsla när du ska sova. Sovmasken viktigaste funktion är dock att stänga ute ljust och göra det mörkt när du ska sova. Forskning visar på vikten av att det är mörkt när vi ska sova. När det blir mörkt skickar hjärnan ut signaler och sömnhormonet melatonin produceras. Detta gör oss trötta och att vi somnar. Om det är ljust tror hjärnan att vi ska vara vakna och vi kan därför få svårt att somna. Detta är bland annat anledningen till att vi inte ska använda telefonen i sängen precis innan vi ska sova.

Om du har problem att somna och sova gott en hel natt kan en sovmask alltså vara lösningen för dig. Jag själv jobbar en del nätter och behöver därför sova på förmiddagen dagen efter. Då är en sovmask idealisk för mig så att jag får mina timmar utan att bli störd av ljuset.

Fyra saker att ta hänsyn till när du köper sovmask

1. Material

Det finns sovmasker i flera olika material. Materialen har olika egenskaper och kan hjälpa dig på olika sätt. Det går inte att säga vad som är bäst för just dig utan här måste du fundera på vilka egenskaper som är viktiga för dig.

Vi har gått igenom sovmasker i bomull, bambu, gel, siden och silke. Läs på om de olika sovmaskerna för att hitta det material som är bäst för dig.

2. Pris

Pris är för de flesta en faktor som styr det vi handlar. I vårt test av sovmasker går vi igenom billiga sovmasker för omkring 50 kr till dyrare, exklusiva sovmasker för runt 500 kr.

Billigaste sovmasken i testet är Samsonite travel sovmask och den dyraste, men också av bästa kvalitét, är sovmasken i siden från Carpe Diem beds.

3. Passform

De flesta sovmasker har bra passform. Det viktigaste är att de kan justera i nacken så att de passar din huvudstorlek. De lite dyrare maskerna har oftast någon form av minnesskum som anpassar sig efter din huvudform och har därför en bättra passform än en billigare sovmask.

4. Tvätt

När man sover så svettas man och en sovmask kommer efter hand att bli ofräsch. Då kommer du behöver tvätta den och därför rekommenderar vi att du väljer en sovmask som går att tvätta. Billigare sovmasker går oftast inte att tvätta utan de byter du helt enkelt ut när de har blivit för solkiga.

Kan barn använda sovmask?

Det är absolut inte farligt att använda sovmask så det går utmärkt för barn att använda sovmask. Dock ska man aldrig tvinga ett barn att ha sovmask på sig utan det måste vara frivilligt. Sen är frågan om sovmasken fortfarande sitter kvar framför ögonen när barnet vaknar på morgonen.

Vissa barn kan även tycka att det känns lite obehagligt att ha på sig en sovmask eftersom de inte kan öppna ögonen direkt.

Men barns och vuxnas hjärnor fungerar på samma sätt där mörker styr när vi ska bli trötta. Så därför fungerar sovmask lika bra på barn som vuxna.

En bra sovmask för barn är Complement Kids sovmask som ser ut som en enhörning.

FAQ Sovmask – Vanliga frågor och svar

Vilken sovmask är rätt för mig?

En sovmask ska vara bekväm, inte trycka på eller runt ögonen, sitta kvar under hela natten samt göra det mörkt framför ögonen. Av de sovmasker vi har testat så tycker vi Tempur sovmask är den bästa sovmasken.

Var kan jag köpa en sovmask?

Sovmasker finns att köpa i ett flertal internetbutiker. I vår artikel har vi tagit fram de bästa priserna. Vi har även utsett bästa sovmasken, lyxigaste sovmasken och sovmask som är bra köp.

Vad innehåller en sovmask?

Det finns sovmasker som innehåller gel, kisel pärlor, tempurmaterial och bomull. Olika innehåll ger olika egenskaper men en sak har de gemensamt, de gör det mörkt framför ögonen.

Vad är en 3D-sovmask?

En 3D-sovmask är en sovmask som inte sitter tätt mot ögonen men som ändå gör det helt mörkt. Fördelen med denna typ av sovmask är att den inte trycker mot ögonlocken och är dessutom bra om du till exempel är rädd om dina ögonfransar.

Kan jag tvätta en sovmask?

Det är olika från sovmask till sovmask. Oftast är de lite dyrare sovmaskerna med bättre material tvättbara men kolla på sovmasken som du ska köpa vad som gäller.

Hur används en sovmask?

En sovmask är super enkel att använda. Sätt den bara framför ögonen och lägg bandet på baksidan huvudet och spänn åt försiktigt. En sovmask används med fördel när du ska sova och inte riktigt kan få helt mörkt i sovrummet. En sovmask kan även användas när du behöver vila en liten stund på dagen eller under resan.

Varför ska jag använda en sovmask?

En sovmask hjälper dig att få det helt mörkt när du ska sova. Mörkret säger till hjärnan att utsöndra melatonin vilket gör oss sömniga. Det är därför det är viktigt att det är mörkt när vi ska sova.

Kan barn använda sovmask?

En sovmask är helt ofarlig att använda och kan användas av barn. Viktigt är att man aldrig ska tvinga på ett barn en sovmask utan användning måste ske frivilligt. En mysig sovmask är denna enhörnings sovmask.

Foto av författare
Om författaren
Anna Jonsson
Anna är utbildad arbetsterapeut med många års erfarenhet från vården. Har arbetet som förskrivare av tyngdtäcken åt Regioner. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar