Bästa snarkskenan 2024 – snarka mindre och sov bättre

Foto av författare
Skriven av:
Mikael Petersson
Uppdaterad senast:

Snarkning är ett vanligt problem som ibland kan ställa till stora bekymmer både för den som snarkar men även för den som försöker sova bredvid. Nästan hälften av alla vuxna män i Sverige snarkar. Oftast går det relativt enkelt att göra något åt det. 

En snarkskena är ett effektivt hjälpmedel för att sluta snarka. Det snarkskenan gör är att den fixerar käkarna och skjuter fram underkäken. Detta gör att tungan, som är fäst i underkäken, inte åker ner i svalget och på så sätt hindras snarkningen. En snarkskena vidgar även dina andningsvägar. Vi tycker StoreMate snarkskena är den bästa snarkskenan och därför vårt val bland snarkskenor.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Sammanfattning, bästa snarkskenan 2024

Bildvinnarebästa_tyngdtäckeKöp
Snoremate snarkskenaBästa snarkskenan 2024SnoreMate snarkskena
✅ Snarkskenan är enkel att tillpassa
✅ Har lång hållbarhet
✅ Kan formas om
Köp här
Snoreeze snarkskenaBra snarkskena 2024Snoreeze snarkskena
✅ Mjuk inre plast ger en säker och bekväm passform
✅ Hård yttre plast skyddar mot slitage
✅ Fullt justerbar skruvmekanism
✅ Bärbar och lättskött.
Köp här

Snarkskena bäst i test – hitta bästa snarkskenan 2024 

Det finns två framstående snarkskenor på den svenska marknaden som kan köpas på vanligt apotek. Snarkskenorna blir inte lika anpassade som dem som man kan få via sjukvården men kan fås till en bråkdel av priset. Vi har tittat närmare på de två snarkskenorna och utsett den bästa snarkskenan av dem två.

1. SnoreMate snarkskena

Snarkskena bäst i test 2024

SnoreMate snarkskena bäst i test

Produktegenskaper

 • ✅ Snarkskenan är enkel att tillpassa
 • ✅ Har lång hållbarhet
 • ✅ Kan formas om

Bästa pris på Snoremate snarkskena

Produktbeskrivning

SnorMate snarkskena är en mjuk skena som hjälper mot snarkningar. Skenan hjälper till att hålla den undre käken något framskjuten vilket förhindrar att tungan faller bakåt och täppa till luftvägarna. Istället skapas en fria luftväg i svalget vilket leder till minskade snarkningar. 

Skenan formas enkelt genom att först mjukas upp i kokhett vatten. Skenan placeras sedan i munnen och käkarna pressas sedan ihop med lätt framskjuten underkäke, medans du masserar skenan från munnens utsida. 

SnoreMate snarkskena passar dig som har normala till svåra problem med snarkning. Skenan kan även användas av dig som har problem med tandgnissling. Hållbarhetstiden är ca 9-12 månader.

SnoreMate snarkskena är fri från silikon, latex och ftalater. 

Vi anser att SnorMate snarkskena är den bästa snarkskenan 2024 för att den har ett bra pris, är enkel att forma och går dessutom att forma om om du inte är helt nöjd och den har även den längsta hållbarhetstiden av de snarkskenor vi har tittat på.

2. Snoreeze Oral Device snarkskena

Bra snarkskena 2024

Snoreeze Oral Device snarkskena - bra snarkskena

Produktegenskaper

 • ✅ Mjuk inre plast ger en säker och bekväm passform
 • ✅ Hård yttre plast skyddar mot slitage
 • ✅ Fullt justerbar skruvmekanism
 • ✅ Bärbar och lättskött.

Bästa pris på Snoreeze snarkskena

Produktbeskrivning

Snoreeze snarkskena är en latexfri snarkskena som lindrar snarkningar och motverkar sömnapné. Snoreeze snarkskena har en fullt justerbar passform som hjälper din käke att hålla sig i en naturlig och korrekt position när du sover. Det gör att dina luftvägar öppnas och det hjälper dig att andas lätt och tyst när du sover. 

Det inre lagret på snarkskenan är mjukt för att sitta bekvämt medans det yttre lagret är mer tåligt för att stå emot tryck samt slitage. 

Snoreeze snarkskena är BPA- och latexfri och även CE-märkt. Snarkskenan kan användas i upp till 180 nätter och är tillåten att användas av person över 18 år. 

Varför snarkar man? 

Snarkningar orsakas som regel av en förträngning av luftvägarna i svalget bakom tungan. När luften som andas in passerar förträngningen skapas vibrationer i svalgets mjukvävnader som ger snarkningsljudet. 

När vi sover slappnar musklerna i svalget av. Det gör att svalget blir trängre och hos vissa börjar delar av svalget att vibrera av det snabba luftflödet.

Hos dem som snarkar finns det oftast även något annat som bidrar till snarkandet som till exempel trångt svalg, trång näsa, stora halsmandlar, övervikt eller sovställningen. Snarkning är även vanligare hos den som har druckit alkohol eller är rökare.

Snarkskena hjälper genom att det skapas en bättre passage i svalget vilket minskar vibrationerna och personen snarkar och låter mindre. Det finns även andra hjälpmedel som näsvidgare eller olja som fuktar näsan som fungerar som hjälp mot snarkning.

Vanliga orsaker till snarkning

 • Stress och/eller trötthet
 • Alkohol och/eller rökning
 • Djup och/eller för lite sömn
 • Trångt svalg och/eller stora näsmusslor
 • Avslappnande mediciner och/eller smärtstillande medel
 • Stora mandlar och/eller polyper (gäller barn)
 • Överbett eller liten underkäke

Snarkning är ett fenomen och i grunden ingen sjukdom men ofta kan det ha negativ inverkan på hälsan, ork och energi. 

Köpguide – Vad ska jag tänka på när jag köper snarkskena?

När du skaffar en snarkskena bör du först fundera kring hur stora dina besvär är. Har du så stora besvär att snarkningarna påverkar din hälsa bör du alltid konsultera med vården.

Hur fungerar en snarkskena?

En snarkskena är samma sak som en apnébettskena och är ett hjälpmedel mot snarkningar och sömnapné. Snarkskenar fungerar på så sätt att den fixerar käkarna i ett framskjutet läge vilket förhindrar tungan från att falla bak och täppa till svalget. På så sätt hålls andningsvägarna öppna och du hindras från att snarka. 

Hur använder man en snarkskena? 

När du använder en snarkskena är det viktigt att ha en god munhygien. Borsta alltid tänderna innan du sätter i snarkskenan och var noga med att rengöra den morgon och kväll med en mjuk tandborste och tandkräm. Förvara snarkskenan i asken den kom med och se till att hålla den fuktig. Om du märker att tandsten bildats i skenan, lägg den i ett glas vatten med en tesked ättika under dagen. Sköter du om din snartskena kommer den hålla i många år. 

Vad kostar en snarkskena? 

En snarkskena kan utformas hos tandläkaren eller köpas privat via något apotek. Priset skiljer sig dock rejält. Hos tandläkaren kostar en bettskena mellan 6.000-10.000kr medan du själv kan köpa den hos något apotek för omkring 500kr. Funktionen är densamma men hos tandläkaren får du en helt utprovad snarkskena som är utformad för dig. Det kommer inte snarkskenan på apoteket vara. Har du väldigt stora problem med snarkning kan du få en viss del av snarkskenan betald av regionen via remiss. 

Vill du läsa mer om snarkskenor som går att köpa på vanligt apotek, läs vår guide om snarkskenor här.

Finns det några biverkningar att använda snarkskena?

När du börjar använda snarkskena kan det kännas obekvämt och du kan uppleva att du antingen blir torr eller att salivproduktionen ökar i munnen. Du kan uppleva att det spänner i munnen, tänderna kan bli ömma och du kan drabbas av träningsvärk i käken. Dessa problem brukar avta efter mellan två till fyra veckor. På lång sikt kan viss påverkan ske på dina tändernas lutning. Prata gärna med din tandläkare ifall du använder en snarkskena som inte är utprovad av tandläkare. 

Finns det några alternativ till snarkskena? 

Snarkspray
Snarkspray fungerar som smörjmedel och mjukgör vävnader i det bakre svalget. Snarksprayen sprayas i det bakre svalget strax innan man ska sova och lindrar effektivt snarkningar. 

Näsvidgare
Näsvidgare är en liten plastskena som sätts i näsan och hjälper till och vidgar näsborrarna. Näsvidagare underlättar andningen om du har trånga näsgångar eller är täppt i näsan och kan på så sätt minska risken för snarkningar. 

Snarkplåster
Snarkplåster fungerar ungefär som näsvidgare men placeras istället utanpå näsan och lindrar mot snarkning orsakad av förkylning eller allergi. Snarkplåstret vidgar näsgångarna och förbättrar luftflödet. 

Munremsor
Munremsorna mjukgör vävnaderna i det bakre svalget och lindrar och motverkar effektivt snarkning. En munremsa placeras bak i gommen där den efterhand löses upp. 

Munskölj
Munskölj mot snarkning smörjer och stramar upp den bakre delen av svalget. Munskölj hjälper även till att ge en frisk andedräkt och bidrar till ett stärkt skydd mot karies. 

Öronproppar
Öronproppar i sig kanske inte lindrar snarkning men det kan hjälpa både dig och din partner att hålla borta ovälkomna ljud som till exempel snarkning. Läs gärna vår artikel om att sova med öronproppar.

FAQ Snarkskena – Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden på bettskena och snarkskena?

En bettskena används för att minska slitage på tänderna och spänningar i kroppen medans en snarkskena används för att vidga luftvägarna och minska eller förhindra snarkning.

Vad finns det för biverkningar med snarkskena?

En snarkskena kan inledningsvis kännas obekväm och du kan uppleva att du blir torr eller att din salivproduktion i munnen ökar. Det kan även spänna i munnen och tänderna kan bli ömma. Dessa biverkningar brukar avta efter mellan två till fyra veckor.

Hur vet jag om jag behöver en snarkskena?

Om du besväras av snarkningar eller till och med andningsuppehåll (sömnapné) under natten kan du behöva en snarkskena. 

Foto av författare
Om författaren
Mikael Petersson
Mikael har mångårig erfarenhet av att jobba med sömn och sömnproblem både från arbetslivet och privat. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar