Var kan jag köpa tyngdtäcke? – Bästa pris på tyngdtäcke 2022

Foto av författare
Skriven av:
Johan Jonsson
Uppdaterad senast:

Tyngdtäcke har blivit otroligt populära de senaste åren. Ett tyngdtäcke skapar ett lätt tryck mot kroppen vilket bidrar till ökad avslappning, snabbare insamling och djupare sömn. Förr var tyngdtäcke endast tillgängligt via sjukvården men idag finns det många olika tyngdtäcken att köpa direkt för konsumenten. Nu är det dessutom så att många av Regionerna överväger att sluta förskriva tyngdtäcken.

Undrar du var du kan köpa tyngdtäcke hjälper vi dig att navigera bland butikerna. I vår artikel ”Var kan jag köpa tyngdtäcke?” hittar du inköpsställen för de flesta tyngdtäcken på marknaden och vi ger dig även billigaste priset på tyngdtäcket just nu!

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Här kan du köpa tyngdtäcke, bästa pris på tyngdtäcke

Nedan listar vi de en kort sammanfattning om olika tryngdtäcken, vilka vikter som finns att välja på, i vilket material täckena är tillverkade och bästa pris som du kan hitta för tyngdtäcket just nu.

En viktig sak som du måste bestämma innan du bestämmer dig om vilket tyngdtäcke du ska välja så måste du bestämma vilket du ska ha på täcket. Frågan är inte helt lätt att svara på då det skiljer så mycket från person till person, men vi har skrivit en separat artikel om ämnet: ”Vilken vikt på tyngdtäcket ska jag välja?”.

Är du inte helt övertygad än om tyngdtäcke är något för dig eller om du har andra frågor du inte har fått svar på så har vi skrivit Sveriges med omfattande guide om tyngdtäcken.

Köpa tyngdtäcke - bästa pris tyngdtäcke

Cura Pearl Classic tyngdtäcke

Prisklass: Mellan Storlek: 200×135 cm Vikt: 3, 5, 7, 9, 11, 13kg Material: Yttertyg i 100% bomull Fyllning: Finslipade glaspärlor och polyestervaddering Tvätt: Maskintvätt 60°C

Det i särklass med sålda tyngdtäket på den nordiska marknaden. Cura Pearl Classic är ett högkvalitativt tyngdtäcke som består av sju lager. Yttertyg av 100% bomull. Fyllningen är finslipade glaspärlor tillsammans med polyester-vaddering. Fyllningen ligger i rutnät för att den inte ska glida omkring inuti täcket. Vi har skrivit mer om Cura på vår specialsida om Cura tyngtäcken.

Cura Pearl Classic tyngdtäcke är även vinnaren i vårt stora test av tyngdtäcken och utsedd till bästa tyngdtäcket 2022.

Cura Pearl Basic tyngdtäcke

Prisklass: Låg Storlek: 200×150 cm och 210x150cm Vikt: 6, 8, 10kg Material: Yttertyg i polyester Fyllning: Glaspärlor Tvätt: Maskintvätt 40°C

Cura Pearl Basic är ett enklare och billigare tyngdtäcke än storebror Cura Pearl Classic, effekten av täcket är dock densamma. Tyngdtäket består av fem lager. Yttertyget är i polyester istället för bomull. Fyllningen är glaspärlor.

Cura Pearl Eco tyngdtäcke

Prisklass: Hög Storlek: 210x150cm Vikt: 5, 7, 9kg Material: 100% ekologisk bomull Fyllning: Ekologisk bomullsvadd och glaspärlor Tvätt: Maskintvätt 60°C

Cura Pearl Eco är Curas mest exklusiva tyngdtäcke. Täcket består av 100% naturliga material. Med ett yttertyg av ekologisk bomull och bomullsvadd istället för polyester, har detta täcket en bättre andningsförmåga och upplevs som fluffigare än Curas andra täcken.

Cura Cozy tyngdtäcke

Prisklass: Hög Storlek: 210x150cm Vikt: 4, 6, 8, 10, 12kg Material: Polyester Fyllning: Polyester-vaddering och glaspärlor Tvätt: Maskintvätt 60°C

Cura Cozy tyngdtäcke är ett varmare tyngdtäcke som passar dig som är frusen om natten. Yttertyget är i polyester och fyllningen består av tvinnade polyestertrådar och glaspärlor.

Cura minky tyngdfilt

Prisklass: Mellan Storlek: 200x140cm Vikt: 6kg Material: Polyester Fyllning: Glaspärlor Tvätt: Maskintvätt 40°C

En tyngdfilt har samma effekt som ett tyngdtäcke men är designad för vardagsrummet. Cura minky tyngdfilt finns i färgerna grå, blå och röd. Täcket väger totalt 6 kg. Fyllningen är glaspärlor och yttertyget är ett mjukt och skönt minkytyg. Vill du läsa mer om Cura Minky tyngdfilt kan du göra det här.

the NapLab tyngdtäcke

Prisklass: Premium Storlek: 210 x 150 cm Vikt: 5, 7, 9, 11kg Material: Yttertyg i 100% ekologisk bomull Fyllning: Små glaspärlor i ett tunt polyestertyg Tvätt: Maskintvätt 40°C

the NapLab tyngdtäcke är ett populärt tyngdtäcke med många nöjda kunder. Tyngdtäcket är skönt och sytt i ett exklusivt diamant-mönster av den finaste ekologiska bomullen. Kan tvättas i maskin. Tillverkaren lämnar två 2 års garanti på täcket.

the NapLab tyngdtäcke finns att köpa här >>

the NapLab tyngdfilt

Prisklass: Premium Storlek: 160×100 cm Vikt: ca 6kg Material: Yttertyg i 100% bomull Fyllning: Polyester Tvätt: Handtvätt

Tyngdfilten från the NapLab skiljer sig från de andra tyngdfiltarna vi har tittat på. Tyngdfilten är påminner om en stor stickad filt utan det där stickiga. De 6kg som filten väger är lagom att ha i knät efter ett hektisk dag. Vikten i täcket kommer från tvinnade polyestertrådar.

Kvalitén är bra och känns robust. Filten är snygg och det är inga problem att ha den liggandes framme i soffan i ett modernt hem. Filten går att köpa i färgerna mån-grå och marinblå.

Tack vare sin speciella stickning upplevs filten som något svalare än andra tyngdfiltar något jag tror kan vara skönt på till exempel sommaren.

the NapLab tyngdfilt finns att köpa här >>

Polar Night tyngdtäcke

Prisklass: Låg Storlek: 150x200cm Vikt: 5, 7, 9 och 13kg Material: 100% Bomull Fyllning: Mikorglaspärlor och polyestervadd Tvätt: Handtvätt

Polar night tyngdtäcket är bekväma och följsamma. Polar night tyngdtäcke har ett yttertyg i bomull och en vaddering av polyester. Fyllningen är mikroglaspärlor. En smart funktion på täcket är att det har ögglor i hörnen vilket gör att man kan sätta fast täcket i påslakanet så att det ligger på plats.

Borganäs tyngdtäcke

Prisklass: Mellan Storlek: 210×150 cm Vikt: 5, 7, 9, 12kg Material: 100% bomull Fyllning: Polyester och kiselpärlor Tvätt: Maskintvätt 60°C

Borganäs tyngdtäcke är ett prisvärt tyngdtäcke. Materialet är i 100% bomull och fyllningen är polyester ich kiselpärlor.

Borganäs är ett välkänt varumärke inom sängkläder och frotté. Tillverkare är Franzens Textil i Kinna som tillverkar dessa textilprodukter. I sortimentet hittas både påslakanset, madrasskydd, underlakan, täcken, kuddar och frotté samt tyngtäcken. Samtliga produkter är OEKO-tex certiferade vilket tryggar att tillverkningen sker inom rådande miljökrav.

4Living tyngdtäcke

Prisklass: Låg Storlek: 200×150 cm Vikt: 3, 5,5 9kg Material: 100% bomull Fyllning: Polyester och mikroglaspärlor Tvätt: Maskintvätt 40°C

4Living tyngdtäcke är ett bomullstäcke med glaspärlor som ger en jämn viktfördelning. Pärlorna ligger utmed sidorna, nära sömmen.  Finns i låg vikt som kan passa barn.

Beckasin tyngdtäcke

Prisklass: Hög Storlek: 150x210cm Vikt: 2.6, 5, 7, 10 och 12kg Material: Yttertyg 100% bomull, innertyg 100% bomull Fyllning: Sandkristall Tvätt: Maskintvätt

Beckasin tyngdtäcke har ett yttertyg och vaddering av 100% bomull. Täcket är helt fritt från polyester och mikroplaster. Fyllningen på täcket är allergivänlig och luktfri sandkristall från kvarts. Tyngdtäcket ger ett mjukt och jämnt tryck över hela kroppen. Materialet är Oeko-Tex®-certifierat vilket innebär att textilerna har genomgått noggranna tester och är fria från tillsatser som kan vara farliga för hud och hälsa.

Kosta Linnewäfveri Tyngdtäcke

Prisklass: Mellan Storlek: 150x210cm Vikt: 7, 9kg Material: Yttertyg 100% bomull Fyllning: Polyesterfiber och glaspärlor Tvätt: Kemtvätt

Kosta Linnewäfveri Tyngdtäcke finns att välja i vikterna 7 och 9 kg. Ett yttertyg i bomull och fyllning av polyesterfiber och glaspärlor.

Jotex Hugged tyngdtäcke

Prisklass: Låg Storlek: 130x170cm Vikt: 5, 9 och 11kg Material: Polyester Fyllning: Kiselpärlor Tvätt: Kemtvätt

Jotex hugged tyngdfilt har ett yttertyget är av polyester och fyllning av kiselpärlor. Tyngfilten sprider ett mjukt, jämnt tryck över hela kroppen vilket upplevs av som avslappnande. Filten finns att välja i färger vit, grå eller beige.

Jotex Sleep Well tyngdtäcke

Prisklass: Låg Storlek: 210 x 150cm Vikt: 3, 5, 7, 9, 11kg Material: 100% ekologisk bomull Fyllning: Polyester och kiselpärlor Tvätt: Kemtvätt

Jotex Sleep Well tyngdtäcke har ett yttertyg i 100% ekologisk bomull.

Täcket är fyllt med små kiselpärlor som skapar ett mjukt tryck över hela kroppen och det kan hjälpa kroppen att slappna av så att du får en lugnare och djupare sömn. Kiselpärlorna är inbäddade i polyestervadd för att ligga utspridda i täcket. Sydda mellanväggar finns för att hålla fyllningen på plats och ge jämn tyngd i täcket. Kiselpärlorna är hypoallergena, giftfria och luktfria.

Coolest tyngdtäcke

Prisklass: Låg Storlek: 210 x 150cm Vikt: 2, 3, 4, 5, 7, 9, 11, 13, 15kg Material: Bomull Fyllning: Glaspärlor Tvätt: Maskintvätt

Ett tyngdtäcke som finns i många olika vikter, allt från mindre barn till personer med stora problem med oro och ångest. Materialet är i bomull och fyllningen är glaspärlor.

Zenkuru tyngdtäcke

Prisklass: Låg Storlek: 210 x 150cm Vikt: 5, 7, 9, 11, 13, 15kg Material: Bomull Fyllning: Polyester och glaspärlor Tvätt: Maskintvätt

Ett enklar tyngdtäcke med yttertyg i bomull och fyllning av polyester och glaspärlor. Tyngdtäcket finns att välja i många olika vikter.

FAQ – köpa tyngdtäcke

Vad är ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke är ett täcke med insydda tyngder. Det finns olika typer av tyngdtäcken där innehållet kan vara kedjor, bollar, små glaspärlor eller tvinnade textilier. Täcket skapar ett behagligt, lätt tryck mot kroppen och du kan uppleva en omfattande effekt, ungefär som att du får massage. Det gör att tyngdtäcket kan leda till ökad avslappning, snabbare insomning och djupare sömn. Tyngdtäcke används med fördel till personer med ångest och/eller sömnproblem.

Hur fungerar ett tyngdtäcke?

Tyngderna i täcket skapar ett lätt och behagligt tryck mot kroppen vilket är både avslappnande, rogivande och sövande. Trycket mot kroppen gör även att hjärnan frigör må bra-hormoner som serotonin och oxytocin, samtidigt som det sänker nivån av stresshormonet kortisol. Blodtrycket sjunker, andningen blir lugnare och du känner dig tryggare. Man har även sett att sömnhormonet melatonin ökar vilket leder till en bättre sömnkvalitet under natten. Tyngdtäcket kan även bidra till att du får en längre tid i djupsömn.

Finns det olika typer av tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke innehåller tyngder. Tyngderna ger tyngdtäcket dess egenskaper och bidrar till dess funktion. Tillverkarna använder sig av olika sorters tyngder i sina täcken. Det kan vara kisel, sand, glaspärlor, kedjor, bollar, Alla varianter av tyngdtäcke har samma effekt och det finns inga riktlinjer att särskilda problem behandlas med något speciellt täcke. Valet av tyngdtäcke baseras på upplevelsen hos användaren. Beroende på typ och dignitet av sina problem regleras funktionen av tyngden på täcket.

Vilken vikt på tyngdtäcke ska jag välja?

Det är högst individuellt vilken vikt ska välja på tyngdtäcket. Generellt kan man säga att desto större problem du har, desto mer vikt ska du ha. Vissa föredrar ett tyngre täcke andra ett lättare. Det är framförallt två saker man inom vården tittar på när man gör en bedömning av vilket tyngdtäcke personen bör använda och det är nivån av oro och ångest samt storlek på den person som ska ha tyngdtäcket.

Kan barn använda tyngdtäcke?

Barn kan använda tyngdtäcke och kan uppleva samma positiva sidor som en vuxen. Var noga med att välja ett täcke som är lämplig storlek och vikt för ditt barn. Från regionerna har man som tumregel att tyngdtäcke kan användas från två års ålder. Ska man använda tyngdtäcke från denna ålder är det dock viktigt att barnet är ordentligt medicinskt utrett.

Det kan finnas underliggande sjukdomar som gör det direkt olämpligt att använda tyngdtäcke och det kan vara förenat med livsfara. Är du det minsta osäker, rådfråga professionell hjälp från sjukvården innan du införskaffar ett tyngdtäcke. Läs mer om barn och tyngdtäcke.

Är tyngdtäcket svalt eller varmt?

Frågan blir som att svara på: hur långt är ett snöre? Vi människor uppfattar saker på olika sätt. Vissa av oss är naturligt varma medan andra fryser mitt i sommaren. Två personer som använder samma modell av tyngdtäcke kan uppleva dem väldigt olika. 

Generellt är ett tyngdtäcke i polyester varma än ett tyngdtäcke i bomull. Bomullen andas bättre än polyester och upplevs därför som svalare. Bambu andas ännu bättre än bomull och därför upplevs dessa tyngdtäcken som svalast bland dessa tre varianter. 

Även fyllningen på tyngdtäcket spelar in. De täcken som är fyllda med tvinnade polyestertrådar eller kisel har mer fyllning än t.ex. ett kedje- eller ringtäcke. Dessa täcken upplevs därför som varmare. Kedje- och ringtäcken är de täcken som upplevs som svalast bland användarna.

Ska jag använda påslakan till mitt tyngdtäcke?

Det finns inga krav på att använda påslakan till tyngdtäcke men vi rekommenderar att du gör det för att tyngdtäcket ska hålla sig fräscht längre. Alternativ till påslakan är fodral till tyngdtäcket. Läs gärna vår artikel om 4 bra påslakan till tyngdtäcke.

Kan gravida använda tyngdtäcke?

Det är inte farligt på något vis att använda tyngdtäcke under graviditeten. Vissa kvinnor kan känna obehag av tryck mot magen. Försök hitta en ställning där du kan slappna av och där du inte upplever obehag av täcket. Upplever du obehag kan du testa en annan typ av tyngdtäcke eller lägga undan tyngdtäcket under graviditeten.

Går det tvätta ett tyngdtäcke?

De flesta tyngdtäckena går att maskintvätta men inte alla. Vår erfarenhet är att välja ett tyngdtäcke som går att maskintvätta. Det är väldigt tungt att tvätta ett tyngdtäcke för hand och det sliter på axlar och rygg. 

Vill du läsa mer om att tvätta tyngdtäcke kan du göra det här.

Innehåller tyngdtäcke några farliga kemikalier?

De vanligaste tyngdtäckena som vi har tittat på använder sig av Oeko-Tex®-certifierade material. Oeko-Tex® är världens ledande hälso- och miljömärke för textilier. Oeko-Tex®-certifiering innebär att textilen i produkten är fri från ohälsosamma kemikalier som är kända som problematiska för hälsan.

När ska man inte använda tyngdtäcke?

Du ska inte använda tyngdtäcke om du har en sjukdomsproblematik som epilepsi, svårt hjärtsvikt, muskelsjukdomar eller nedsatt lungkapacitet. Då behöver du rådfråga med vården innan du använder ditt tyngdtäcke. 

Har du använt tyngdtäcket under en period och upplever smärta, värk, obehag eller andningssvårigheter ska du sluta använda tyngdtäcket och konsultera med vården innan fortsatt användning.

Finns det några biverkningar med att använda tyngdtäcke?

Det finns inga biverkning med att använda tyngdtäcke, sen är inte det samma sak att som at tyngdtäcke fungerar för alla människor. Men tillskillnad från diverse sömnmediciner eller ångestdämpande mediciner så är det bara att sparka av sig täcket och då slutar effekten.

Foto av författare
Om författaren
Johan Jonsson
Administratör på sovgottnu.se

Lämna en kommentar