17 vanliga frågor och svar om tyngdtäcke

Att ha problem att somna eller att sova dåligt är jobbigt vet alla som någon gång har legat och snurrat i sängen. För vissa är problemen tillfälliga medan andra lever med problemen längre. Oavsett anledning till sömnproblemen är det viktigt att man får tillräckligt med sömn för att kunna fungera och presentera oavsett om det är på jobbet, med barnen eller i löpspåret.

Lyckligtvis finns det lösningar som motverkar sömnproblem. Genom att använda tyngdtäcke skapas ett lätt och behagligt tryck mot kroppen som gör att hjärnan frigör må-bra hormoner samtidigt som det sänker stressnivån. Det leder till att blodtrycket sjunker, andningen blir lugnare och du känner dig tryggare. Detta kan göra att du somnar lättare och sover bra hela natten. I denna artikeln har vi listat 17 vanliga frågor och svar om tyngdtäcke.

1. Vad är ett tyngdtäcke?

Tyngdtäcke har använts i ett tiotal år inom Svensk sjukvård för att hjälpa människor att komma till ro och sova bättre.

Ett tyngdtäcke är ett täcke med insydda tyngder. Det finns olika typer av tyngdtäcken där innehållet kan vara kedjor, bollar, små glaspärlor eller tvinnade textilier. Täcket skapar ett behagligt, lätt tryck mot kroppen och du kan uppleva en omfattande effekt, ungefär som att du får massage. Det gör att tyngdtäcket kan leda till ökad avslappning, snabbare insomning och djupare sömn. Tyngdtäcke används med fördel till personer med ångest och/eller sömnproblem.

2. Hur fungerar ett tyngdtäcke?

Tyngderna i täcket skapar ett lätt och behagligt tryck mot kroppen vilket är både avslappnande, rogivande och sövande. Trycket mot kroppen gör även att hjärnan frigör må bra-hormoner som serotonin och oxytocin, samtidigt som det sänker nivån av stresshormonet kortisol. Blodtrycket sjunker, andningen blir lugnare och du känner dig tryggare. Man har även sett att sömnhormonet melatonin ökar vilket leder till en bättre sömnkvalitet under natten. Tyngdtäcket kan även bidra till att du får en längre tid i djupsömn.

Forskning visar att tryck mot huden ökar halten av oxytocin och serotonin, samtidigt som stresshormonet kortisol sjunker. Ett tyngdtäcke som skapar ett behagligt tryck på kroppen, ungefär som att du får massage, och bidrar därför till ökad avslappning, snabbare insomning och djupare sömn. När du sover under ett tyngdtäcke ökar även sömnhormonet melatonin vilket gör dig sömning och du somnar lättare.

Teorin går ut på att kroppen har olika intrycksmottagare, vilka tar emot intryck från de vanliga sinnena där ibland det taktila sinnet. Det taktila sinnet är det som uppfattar beröring och tryck. Sinnena skickar intrycken till mottagarna i kroppen, vilka vidarebefordrar dem till hjärnan. Hjärnan bearbetar och tolkar intrycken och reagerar på dem, t.ex. genom att skicka ut motoriska signaler eller frigöra hormon.

Genom att använda tyngdtäcke kan man ge sinnena intryck vilket manipulerar hjärnan att tro att den får beröring och tryck. När hjärnan förses med rätt sorts intryck kan man få den att frigöra sömnhormon vilket är anledningen till att tyngdtäcken används. Det är samma sak som händer när man får en kram. En varm omslutande kram fyller oss med värme och glädje och påminner vår hjärna om den trygghet som vi som barn upplevde när våra föräldrar kramade oss.

Exempel på positiva effekter vid användandet av tyngdtäcke:

 • Ökad sömnkvalitet
 • Längre tid i djupsömn
 • Jämnare andning
 • Ökad kroppsuppfattning
 • Ökad trygghet
 • Piggare under dagtid
 • Minskad snarkning
 • Snabbare insomning
 • Färre nattliga uppvaknanden
 • Minskad ångest och oro
 • Minskad muskelvärk

3. Finns det olika typer av tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke innehåller tyngder. Tyngderna ger tyngdtäcket dess egenskaper och bidrar till dess funktion. Tillverkarna använder sig av olika sorters tyngder i sina täcken. Det kan vara kisel, sand, glaspärlor, kedjor, bollar, Alla varianter av tyngdtäcke har samma effekt och det finns inga riktlinjer att särskilda problem behandlas med något speciellt täcke. Valet av tyngdtäcke baseras på upplevelsen hos användaren. Beroende på typ och dignitet av sina problem regleras funktionen av tyngden på täcket.

Kiseltäcke

Tyngdtäcken med kisel eller glaskulor är de vanligaste tyngdtäckena på den privata marknaden. De tyngdtäcken som blivit väldigt vanliga och populära på konsumentmarknaden idag innehåller ofta kiselpärlor. Exempel på tyngdtäcken är Cura Pearl Classic och Beckasin tyngdtäcke.

Kedjetäcke

Ett kedjetäcke innehåller kedjor som är insydda i kanaler. Använder man kedjetäcke ger det ett mer jämnt tryck kontra t.ex. bolltäcke. Ett kedjetäcke upplevs som något svalare än övriga täcken. Ofta har ett kedjetäcke två sidor, ena sidan är mer vadderad och ger ett jämnare tryck medan andra sidan framhävs kedjorna tydligare och ger en ökad punktvis stimulans mot kroppen. En variant av kedjetäcket är ringtäcke.

Bolltäcke

Ett bolltäcke innehåller ihåliga bollar. Bollarna är insydda i fack i täcket, tänk dig känslan att befinna dig i ett bollhav. Ett bolltäcke ger ett mer punktvis tryck än övriga tyngdtäcken. Ett tyngdtäcke med bollar upplevs oftast som något varmare än övriga varianter av tyngdtäcke. Man ska även ha med sig att bolltäcke ger ifrån sig ett prasslande ljud när man rör på sig. Är man känslig för ljud kan bolltäcket upplevas som obehagligt och man bör välja en annan typ av tyngdtäcke.

4. Vilken vikt på tyngdtäcket ska jag välja?

Att välja rätt vikt på tyngdtäcket är viktigt även om det inte är farligt eller skadligt att använda fel vikt. Många tillverkare hävdar att man ska ha ett täcke på mellan 10-15% men det kan inte vara mer fel vilket man vet om man har erfarenhet av att arbete med tyngdtäcken inom vården.

Det är högst individuellt vilken vikt ska välja på tyngdtäcket. Generellt kan man säga att desto större problem du har, desto mer vikt ska du ha. Vissa föredrar ett tyngre täcke andra ett lättare. Det är framförallt två saker man inom vården tittar på när man gör en bedömning av vilket tyngdtäcke personen bör använda och det är nivån av oro och ångest samt storlek på den person som ska ha tyngdtäcket.

Läs vår artikel om ”Vilken vikt på tyngdtäcket ska jag välja?”.

5. Heter det tungdtäcke, tungt täcke eller tyngdtäcke?

Innerbörden är detsamma men den rätta benämningen är tyngdtäcke. Tyngdtäcke är ett täcke med insydda tyngder. Tyngdtäcket kan hjälpa dig att varva ner och komma till ro lättare vilket leder till lättare insomning och att du sover förhoppningsvis sover hela natten.

Vill du läsa mer om tyngdtäcke rekommenderar vi någon av våra andra artiklar om tyngdtäcken, https://sovgottnu.se/tyngdtacke/.

6. Kan barn använda tyngdtäcke?

Ja, barn kan använda tyngdtäcke och kan uppleva samma positiva sidor som en vuxen.

Var noga med att välja ett täcke som är lämplig storlek och vikt för ditt barn. Från regionerna har man som tumregel att tyngdtäcke kan användas från två års ålder. Ska man använda tyngdtäcke från denna ålder är det dock viktigt att barnet är ordentligt medicinskt utrett. Det kan finnas underliggande sjukdomar som gör det direkt olämpligt att använda tyngdtäcke och det kan vara förenat med livsfara. Är du det minsta osäker, rådfråga professionell hjälp från sjukvården innan du införskaffar ett tyngdtäcke. 

Tänk på att det är jätte viktigt att barnet är så pass starkt och medvetet att det kan plocka av sig täcket ifall det skulle hamna över huvudet.

Fil du läsa mer om barn och tyngdtäcke rekommenderar vi att läsa vår artikel om ”Bästa tyngdtäckena till barn som sover dåligt” eller ”Kan tyngdtäcke till barn hjälpa vid sömnproblem?”

7. Är tyngdtäcket svalt eller varmt?

Frågan blir som att svara på: hur långt är ett snöre? Vi människor uppfattar saker på olika sätt. Vissa av oss är naturligt varma medan andra fryser mitt i sommaren. Två personer som använder samma modell av tyngdtäcke kan uppleva dem väldigt olika.

Generellt är ett tyngdtäcke i polyester varma än ett tyngdtäcke i bomull. Bomullen andas bättre än polyester och upplevs därför som svalare. Bambu andas ännu bättre än bomull och därför upplevs dessa tyngdtäcken som svalast bland dessa tre varianter.

Även fyllningen på tyngdtäcket spelar in. De täcken som är fyllda med tvinnade polyestertrådar eller kisel har mer fyllning än t.ex. ett kedje- eller ringtäcke. Dessa täcken upplevs därför som varmare. Kedje- och ringtäcken är de täcken som upplevs som svalast bland användarna.

8. Ska jag använda påslakan till mitt tyngdtäcke?

Det finns inga krav på att använda påslakan till tyngdtäcke men vi rekommenderar att du gör det för att tyngdtäcket ska hålla sig fräscht längre. Alternativ till påslakan är fodral till tyngdtäcket.

Det finns speciella påslakan till tyngdtäcke som underlättar vid bäddning. Det finns påslakan med förankringspunkter som du kan binda fast ditt tyngdtäcke i. På så vid håller sig tyngdtäcket på plats och du behöver inte skaka ut det på morgonen när du ska bädda sängen. Det finns även påslakan som du kan öppna tre sidor på och enkelt lägga i ditt tyngdtäcke. 

Läs gärna vår artikel, ”Ska man ha påslakan på tyngdtäcke?

9. Vad kostar ett tyngdtäcke?

Priserna på tyngdtäcke varierar med kvalitén på täcket. De billigaste tyngdtäckena börjar på priser från 500kr och sen stiger priserna upp till nästan 7000kr för de allra dyraste. Vilken vikt du väljer kommer även att påverka priset, ett lättare täcke är billigare än ett tungt. Täcken som har ett yttertyg i bomull är dyrare än ett täcke i polyester och yttertyg i bambu är dyrare än yttertyg i Bomull.

Det har även börjat komma täcken som är tillverkade av ekologisk bomull vilket även det är dyrare än ett standardtäcke. 

Som i de allra flesta fallen får man vad man betalar för. Fundera på vilka egenskaper som är viktiga för dig. Vi sover mer än en tredjedel av våra liv. Se därför till att investera i din sömn!

10. Får man prova tyngdtäcket innan man bestämmer sig för att behålla det?

De flesta leverantörerna och butikerna som säljer tyngdtäcke har i regel 30 dagars öppet köp på sina tyngdtäcken. Dock gäller det enbart om förpackningen inte bryts. Tyngdtäcke anses som en hygienartikel och för att kunna garantera att täcket är oanvänt tillåter man inte att man provar tyngdtäcket hemma. Var noga med att kontrollera vilka villkor som gäller därifrån du beställer ditt täcke.

11. Vilket mått har ett tyngdtäcke?

Ett vanligt tyngdtäcke är 210 eller 200 x 150cm. Tyngtäcken finns även i queensize och mäter då 200 x 220cm. Till små barn är tyngdtäckena 90x120cm.

Cura of Sweden har precis kommer med ett tyngdtäcke för långa personer. Tyngdtäcket passar personer som är över 190cm långa och mäter 230 x 150cm.

12. Kan jag använda tyngdtäcke om jag är gravid?

Det är inte farligt på något vis att använda tyngdtäcke under graviditeten. Vissa kvinnor kan känna obehag av tryck mot magen. Försök hitta en ställning där du kan slappna av och där du inte upplever obehag av täcket. Upplever du obehag kan du testa en annan typ av tyngdtäcke eller lägga undan tyngdtäcket under graviditeten.

Tänk på att absolut inte använda tyngdtäcke när barnet är fött och det sover bredvid dig i sängen. Det är förenat med livsfara och kan allvarligt skada barnet.

Läs gärna vår artikel, ”Kan det vara farligt att använda tyngdtäcke?

13. Går det tvätta ett tyngdtäcke?

De flesta tyngdtäckena går att maskintvätta men inte alla. Vår erfarenhet är att välja ett tyngdtäcke som går att maskintvätta. Det är väldigt tungt att tvätta ett tyngdtäcke för hand och det sliter på axlar och rygg.

För de tyngdtäckena som går att maskintvätta kan tillverkarna ha olika rekommendationer och de skiljer sig även från täcke till täcke. Vissa täcken kan tvättas i 60 grader medan andra klarar bara 40 grader. Välj ett skonsamt program och centrifugera med ett lågt varvtal och tvätta utan sköljmedel. Har du fått med en tvättpåse till tyngdtäcket, använd den. Läs igenom tvättråden för vad som gäller för just ditt tyngdtäcke.

Läs gärna vår artikel, ”Hur gör jag för att tvätta ett tyngdtäcke?

14. Innehåller tyngdtäcke några farliga kemikalier?

De vanligaste tyngdtäckena som vi har tittat på använder sig av Oeko-Tex®-certifierade material. Oeko-Tex® är världens ledande hälso- och miljömärke för textilier. Oeko-Tex®-certifiering innebär att textilen i produkten är fri från ohälsosamma kemikalier som är kända som problematiska för hälsan.

17 Vanliga frågor och svar om tyngdtäcke Oeko-tex 100 certifiering
Oeko-tex märkning

Vill du läsa mer om märkning på textiler kan du titta in på Naturskyddsföreningens hemsida eller vår artikel, ”Kan det vara farligt att använda tyngdtäcke

15. När ska man inte använda tyngdtäcke?

Du ska inte använda tyngdtäcke om du har en sjukdomsproblematik som epilepsi, svårt hjärtsvikt, muskelsjukdomar eller nedsatt lungkapacitet. Då behöver du rådfråga med vården innan du använder ditt tyngdtäcke.

Har du använt tyngdtäcket under en period och upplever smärta, värk, obehag eller andningssvårigheter ska du sluta använda tyngdtäcket och konsultera med vården innan fortsatt användning.

Allt för små barn ska inte heller använda tyngdtäcke då det kan vara förenat med livsfara! Läs vår separata artikel om barn och tyngdtäcke.

Läs gärna vår artikel, ”Kan det vara farligt att använda tyngdtäcke?” för att få mer information.

16. Används tyngdtäcke enbart för att motverka sömnsvårigheter?

Tyngdtäcken framhävs främst för att användas vid sömnproblem. Men tyngdtäcket kan lika väl användas för att varva ner mitt på dagen eller efter en stressig dag på jobbet. Många använder tyngdtäcket för att samla ihop sig, söka trygghet och få ner stressnivån. Genom att lägga tyngdtäcket i knät eller över axlarna kan du få ner din stressnivå eller hjälpa dig koncentrera dig på ett viktigt möte eller i skolan/arbetsplatsen.

Är du intresserad av att använda tyngdtäcket utanför sovrummet, mitt på dagen vill vi tipsa om en tyngdfilt. Tyngdfilten är designat för att lika framme och passa i ett modernt vardagsrum. Tyngdfilten är oftast lite mindre och lättare och därför enklare att ha med sig. Vi har testat Cura minky tyngdfilt och är supernöjda med den.

Läs gärna vår artikel, ”Tyngdfilt bäst i test 2021

17. Finns det några biverkning av att använda tyngdtäcke?

Det finns inga biverkning med att använda tyngdtäcke, sen är inte det samma sak att som at tyngdtäcke fungerar för alla människor. Men tillskillnad från diverse sömnmediciner eller ångestdämpande mediciner så är det bara att sparka av sig täcket och då slutar effekten.

Vissa kan känna obehag av att använda tyngdtäcke då det kan kännas klaustrofobiskt. Men oftast går det över efter en tids användning och har du normalt sett inget anlag för klaustrofobi så är det inget du kommer att märka av.

Den enda biverkningen som nämns är att du blir beroende av ditt tyngdtäcke och inte kan sova utan det.

Lämna en kommentar