10 vanliga frågor om tyngdtäcke

Tyngdtäcken har blivit väldigt populära. Men vad är ett tyngdtäcke? Hur används det? Vad ska man tänka på när man inhandlar ett tyngdtäcke? Nedan listar vi 10 vanliga frågor om tyngdtäcke. Vill du fördjupa dig under någon av punkterna kan du klicka dig vidare och läsa våra andra artiklar om tyngdtäcken.

Frågor om tyngdtäcke:

1. Varför ska man använda tyngdtäcke?

Tyngdtäcke har använts i ett tiotal år inom Svensk sjukvård för att hjälpa människor att komma till ro och sova bättre. Tyngderna i täcket skapar ett lätt och behagligt tryck mot kroppen vilket är både avslappnande, rogivande och sövande. Trycket mot kroppen gör även att hjärnan frigör må bra-hormoner som serotonin och oxytocin, samtidigt som det sänker nivån av stresshormonet kortisol. Blodtrycket sjunker, andningen blir lugnare och du känner dig tryggare. Man har även sett att sömnhormonet melatonin ökar vilket leder till en bättre sömnkvalitet under natten. Tyngdtäcket kan även bidra till att du får en längre tid i djupsömn.

Sammantaget ger det dig möjligheten att få en god sömn och kunna vakna pigg och utvilad, fylld med energi och ork för att orka med dagen.

Tyngdtäcke behöver inte bara användas när ska sova utan kan med fördel användas i soffan eller favoritfåtöljen när du behöver koppla av en stund. Tillverkarna har utvecklat konceptet och numera börjar det dyka upp både tyngdfiltar, axeltyngder, tyngdkuddar och tyngdvästar.

Exempel på positiva effekter vid användandet av tyngdtäcke:

 • Ökad sömnkvalitet
 • Längre tid i djupsömn
 • Jämnare andning
 • Ökad kroppsuppfattning
 • Ökad trygghet
 • Piggare under dagtid
 • Minskad snarkning
 • Snabbare insomning
 • Färre nattliga uppvaknanden
 • Minskad ångest och oro
 • Minskad muskelvärk

2. Vilken vikt ska jag välja?

Det är högst individuellt vilken vikt du väljer på ditt tyngdtäcke. Många tillverkare rekommenderar 10-15% av kroppsvikten. Väger du 80 kg ska du alltså välja ett täcke på mellan 7-9 kg. 

5 kg7 kg9 kg11 kg13 kg
40-50 kg50-65 kg65-80 kg80-90 kg90 kg+
Tabell, val av vikt på tyngdtäcke

Valet av vikt är dock högst individuellt. Vissa föredrar ett tyngre täcke andra ett lättare. Bara för att du är stor och tung behöver inte ett tungt täcke vara bättre för dig. En större person täcks av större yta av täcket och vikten blir därför mer påtaglig än på en mindre person.

Vid svåra sömnproblem och/eller stor oro och ångest, kan ett tyngre täcke vara lämpligt och då ett täcke som motsvarar 15-20% av kroppsvikten.3. Får man prova tyngdtäcket innan man bestämmer sig för att behålla det?

De flesta leverantörerna och butikerna som säljer tyngdtäcke har 30 dagars öppet köp på sina tyngdtäcken. Dock gäller det enbart om förpackningen inte bryts. Tyngdtäcke anses som en hygienartikel och för att kunna garantera att täcket är oanvänt tillåter man inte att man tar hem och provar tyngdtäcket. Var noga med att kontrollera vilka villkor som gäller därifrån du beställer ditt täcke.

4. Kan jag använda vanligt påslakan till mitt tyngdtäcke?

Ja du kan använda ett vanligt påslakan till ditt tyngdtäcke och du bör även göra det. Det hjälper dig att hålla tyngdtäcket fräschare längre. Även om tyngdtäcket är tvättbart är det lättare att kontinuerligt tvätta påslakanet än hela tyngdtäcket. När du väljer sängkläder rekommenderar vi att du väljer ekologiska sängkläder.

Det finns speciella påslakan till tyngdtäcke. Tänk på att ett tyngdtäcke är betydligt tyngre än ett vanligt täcke när du ska bädda. Därför finns det påslakan med dragkedjor som du kan öppna och lägga in tyngdtäcket i. Dessa påslakan har även infästningar som du kan låsa fast tyngdtäcket med så att det ligger på plast i påslakanet.

10 vanliga frågor om tyngdtäcke

5. Kan barn använda tyngdtäcke?

Många barn och ungdomar lider av sömnproblem idag. En del beror på neuropsykologiska orsaker medan andra orsaker kan vara stress och oro. 

Oavsett orsak till ditt barns sömnproblem visar forskning tyngdtäcke hjälper oroliga barn att sova bättre. Tyngdtäckets omslutande och massageliknande effekt frisätter kroppsegna må-bra-hormon. Detta hjälper barnet att komma till ro snabbare, ökar kroppsuppfattningen och verkar avslappnande. Det kan även skapa en trygghet hos barnet med en känsla av att någon håller om det. Barnet känner sig trygg och lugn, förhoppnings sover det hela natten och har mer ork när det vaknar på morgonen. 

Detta är anledningen till att tyngdtäcken har använts i åratal inom svensk sjukvård, speciellt för barn med autism. Men man ska komma ihåg att tyngdtäckets positiva effekter gynnar alla, inte bara den som lider av sömnbesvär på grund av medicinska orsaker.

När det gäller vikt på tyngdtäcke till barn är det mer komplicerat än till vuxen. Läs mer på vårt inlägg om tyngdtäcke till barn.

6. Vad kostar ett tyngdtäcke?

Priserna på tyngdtäcke varierar med kvalitén på täcket. De billigaste täckena börjar på ca 800kr och sen stiger priserna upp till nästan 7000kr för de allra dyraste. Vilken vikt du väljer kommer även att påverka priset, ett lättare täcke är billigare än ett tungt. Det har även börjat komma täcken som är tillverkade av ekologisk bomull vilket även det är dyrare än ett standardtäcke.

Som i de allra flesta fallen får man vad man betalar för. Fundera på vilka egenskaper som är viktiga för dig.

7. Går det att tvätta ett tyngdtäcke?

Det går bra att tvätta ett tyngdtäcke. Tillverkarna har olika rekommendationer där vissa säger 60 grader och andra 40 grader. Välj i a f ett skonsamt program och tvätta utan sköljmedel. Om du har fått med en tvättpåse, använd den. Vissa tyngdtäcken går att dela så att det inte blir för tungt för tvättmaskinen. Läs igenom de tvättråd som ges av tillverkaren av ditt tyngdtäcke. Tyngdtäcket ska sedan hängas på tork eller plantorkas och ska inte torktumlas.

Använd gärna påslakan till ditt tyngdtäcke för att hålla det fräscht längre och minska behovet av att tvätta täcket lika ofta.

8. Finns det olika typer av tyngdtäcke?

Det finns olika typer av tyngdtäcke. Det du ska välja beror på hur stora problem du har med sömnen och/eller oro/depression. Som vi tog upp tidigare i artikeln är tyngdtäckets funktion att bidra med stimulans vilket frigör må bra-hormoner. De täcken som ger mest taktil punktvis stimulans är ring-, kedje- och bolltäcken. Fibertäcken och mjuka och påminner mer om ett ”vanligt” täcke även om det såklart bidrar till att skapa en lugnare tillvaro med sin tyngd.

Det viktigaste du ska titta på när du väljer tyngdtäcke är vilken vikt som passar dig. Här finns det i vikter från 4kg upp till hela 18kg.

Tyngdtäcken finns även i olika storlekar. Det finns i storlek för en normal säng, men även för dubbelsäng och mindre täcken för barn. Tyngdtäcken finns att få i olika färger och även i ekologisk bomull.

9. Innehåller tyngdtäcke några farliga kemikalier?

Vi kan inte gå i god för alla tyngdtäcken. Men välj ett tyngdtäcke som är certifierade Oeko-tex. Då väljer du en trygg textil som är testad för hälsofarliga ämnen. Vissa tillverkare kommer även idag med ekologiska tyngdtäcken. De ekologiska tyngdtäckena har en bomullsvadd och ett yttertyg helt i bomull istället för en inblandning av polyester. Det ger ett fluffigare täcke och en bättre andningsförmåga.

10. Var kan man köpa tyngdtäcke?

Många butiker säljer idag tyngdtäcken och tyngdtäcken går även att köpa i olika nätbutiker. Som alltid när du handlar på nätet gäller det att läsa igenom villkoren.

Vi har satt ihop en samling av ett par internetbutiker som säljer tyngdtäcken.

Har du fler frågor om tyngdtäcke? Se fler av våra inlägg nedan.

Tips för mer läsning:
4 viktiga saker om Cura tyngdtäcke
Tyngdtäcke hjälper dig sova gott
Var kan jag köpa tyngdtäcke?

Lämna en kommentar