Vilken vikt på tyngdtäcket ska jag välja?

Foto av författare
Skriven av:
Anna Jonsson
Uppdaterad senast:

Att välja rätt vikt på tyngdtäcket är viktigt även om det inte är farligt eller skadligt att använda fel vikt. Många tillverkare hävdar att man ska ha ett täcke på mellan 10-15% men det kan inte vara mer fel vilket man vet om man har erfarenhet av att arbete med tyngdtäcken inom vården. Det är högst individuellt vilken vikt ska välja på tyngdtäcket. Generellt kan man säga att desto större problem du har, desto mer vikt ska du ha.

Vi har varit i kontakt med en arbetsterapeut som arbetar med förskrivning av tyngdtäcken inom sjukvården och hon ger sin syn på saken i denna artikeln.

Vilken vikt på tyngdtäcket ska jag välja?

Det är högst individuellt vilken vikt ska välja på tyngdtäcket. Generellt kan man säga att desto större problem du har, desto mer vikt ska du ha. Vissa föredrar ett tyngre täcke andra ett lättare. Det är framförallt två saker vi inom vården tittar på när vi gör en bedömning av vilket tyngdtäcke personen bör använda.

Att välja rätt vikt på tyngdtäcket är viktigt även om det inte är farligt eller skadligt att använda fel vikt. Däremot är det inte säkert att du upplever de positiva fördelarna med tyngdtäcke om du valt fel vikt.

Tyngdtäcken finns i olika vikter i ett spann från 2,6 kg upp till 20 kg. De flesta människor får god effekt av vikterna 6, 8 och 10 kilo.

Många tillverkare hävdar att man ska ha ett täcke på mellan 10-15% men det kan inte vara mer fel vilket man vet om man har erfarenhet av att arbete med tyngdtäcken inom vården. Valet av vikt på tyngdtäcket ska inte ha något med personens egen kroppsvikt att göra. Även personens ålder eller kroppslängd saknar betydelse.

Vikten på tyngdtäcke ska styras av graden av upplevda sömnproblem samt nivå av oro eller ångest. Även om personen är smal eller bred kan spela in.

Nivån av oro och/eller ångest ska styra val av vikt på tyngdtäcke

Första steget är att definiera vilken nivå av oro eller ångest du har. Har du måttlig eller låg nivå bör du välja ett lättare täcke som väger mellan 5-9kg. Har du större besvär med ångest eller att dina sömnsvårigheter är grava, bör du välja ett täcke på 10-15kg. Här kan det vara viktigt att börja försiktigt och inte gå på ett för tungt täcke direkt. Testa hellre med ett något lättare täcke och får du inte önskar effekt av det kan du välja ett täcke som är ett par kg tyngre.

Generellt kan man säga att de lättare tyngdtäckena används inom äldrevården till äldre personer eller till yngre barn. De tyngre täckena används inom psykiatrin av personer som lider av psykiska sjukdomar.

Vilken vikt på tyngdtäcket ska jag välja?
Vilken vikt på tyngdtäcket ska jag välja?

Storlek på dig som person ska också styra val av vikt på tyngdtäcke

Det finns risk att en liten person, och då menar vi på bredden och längden och inte till åldern, kommer att uppleva att ett för lätt täcke inte ger någon effekt. Varför är det så? En liten och nätt person kommer att ha mindre täcke på sig, största delen av täcket kommer att ligga på sängen. Därför är det inte så många kilon som faktiskt ligger på personen och därför kan personen uppleva att täcket inte har någon effekt.

För en större person är det tvärtom. I o m att större delen av tyngdtäcket ligger på personen kan personen uppleva att täcket är för tungt om man valt ett av de tyngre täckena. Har man då gått på att täcket ska väga 10-15% av sin kroppsvikt så har en person på 90kg valt ett täcke som väger ca 12kg. Det kan vara alldeles för tungt och är därför kan man inte använda procentsatsen som en tumregel.

Det bästa är om man har möjlighet att prova vikten innan man köper ett tyngdtäcke. Finns det någon du känner som har ett tyngdtäcke som du kan prova?

Typen av tyngdtäcke spelar lika stor roll som vikten du väljer

Det finns inte bara olika vikter på tyngdtäcken utan det finns även olika typer av innehåll. Vikterna i tyngdtäcket kan utgöras av bollar, kedjor, ringar, glaskullar, fiber m.m. Olika typer av täcke upplevs på olika sätt. Även om funktionen är densamma kan du som användare uppleva att olika täcken sluter sig runt dig på olika sätt. Ett bolltäcke kan t.ex upplevas som väldigt prassligt och har du problem med ljudintryck när du ska sova kan det vara olämpligt för just dig.

Därför kan det vara bra att även läsa på om vilken typ av tyngdtäcke du bör skaffa.

Var kan jag köpa tyngdtäcke när jag har bestämt mig om vikten?

Beroende på vilket tyngdtäcke du har fastnat för kan du kolla på vår artikel, ”Var kan jag köpa tyngdtäcke?”. Där har vi samlat de vanligaste varumärken och i vilka butiker online du kan köpa dem.

Foto av författare
Om författaren
Anna Jonsson
Anna är utbildad arbetsterapeut med många års erfarenhet från vården. Har arbetet som förskrivare av tyngdtäcken åt Regioner. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar