Kan det vara farligt att använda tyngdtäcke?

Foto av författare
Skriven av:
Anna Jonsson
Uppdaterad senast:

För de allra flesta är det inte farligt att använda tyngdtäcke. Om du har vissa underliggande sjukdomar eller medicinska besvär eller om du använder tyngdtäcke till små barn kan det vara farligt att använda tyngdtäcke. Vi har sammanfattat vad du ska tänka på när du använder tyngdtäcke som barn, vuxen eller gravid.

Är det farligt att använda tyngdtäcke?

Barn och tyngdtäcke?

För det flesta barn är det ofarligt att använda tyngdtäcke. Men ett tyngdtäcke kan vara farligt för barn om det finns underliggande sjukdomar som inte är utredda eller om barnet råkar få täcket över sig och inte orkar flytta på det från ansiktet.

Man ska vara försiktig med att använda tyngdtäcke till barn som är allt för små. Att spädbarn får ett täcke över ansiktet när de sover är en vetenskapligt belagd riskfaktor för plötslig spädbarnsdöd. Använder man då ett tungt täcke ökar risker ytterligare och det är därför olämpligt för alla småbarn som inte med egen kraft kan flytta täcket att använda sig av tyngdtäcke. Barnet bör vara minst två år och vara så pass starkt och medvetet att det kan plocka bort täcket ifall det skulle hamna över ansiktet. 

Om du som förälder själv använder tyngdtäcke när du sover bör du undvika det om du har ett litet barn jämte dig i sängen.

Kan det vara farligt att använda tyngdtäcke?
Kan det vara farligt att använda tyngdtäcke?

Ska man använda tyngdtäcke från så tidig ålder som 2-4år är det dock viktigt att barnet är ordentligt medicinskt utrett. Det kan finnas underliggande sjukdomar som gör det direkt olämpligt att använda tyngdtäcke och det kan vara farligt. Är du minsta osäker ska du rådfråga professionell hjälp från sjukvården innan du införskaffar ett tyngdtäcke. Även om tyngdtäcke ska användas till barn med muskelsjukdomar eller rörelseproblem bör du rådfråga sjukvården.

Tänk på att ett tyngdtäcke till barn går som medicinskteknisk produkt. Alla medicintekniska produkter ska vara CE-märkta. Att de är CE-märkta innebär att tillverkaren ar tagit på sig ansvaret för att produkten uppfyller alla juridiska säkerhetskrav. 

Vill du läsa mer om barn och tyngdtäcken kan du läsa inlägget om ”Kan tyngdtäcke till barn hjälpa vid sömnproblem?”.

Vuxna och tyngdtäcke?

Du ska inte använda tyngdtäcke om du har en sjukdomsproblematik som epilepsi, svårt hjärtsvikt, muskelsjukdomar eller nedsatt lungkapacitet. Då behöver du rådfråga med vården innan du använder ditt tyngdtäcke. Även för vuxna gäller det att inte använda tyngdtäcke om man inte själv är kapabel att lyfta undan täcket.

Har du använt tyngdtäcket under en period och upplever smärta, värk, obehag eller andningssvårigheter ska du sluta använda tyngdtäcket och konsultera med vården innan fortsatt användning.

Gravid och tyngdtäcke?

Det är inte farligt på något vis att använda tyngdtäcke under graviditeten. Vissa kvinnor kan känna obehag av tryck mot magen. Försök hitta en ställning där du kan slappna av och där du inte upplever obehag av täcket. Upplever du obehag kan du testa en annan typ av tyngdtäcke eller lägga undan tyngdtäcket under graviditeten.

Tänk på att absolut inte använda tyngdtäcke när barnet är fött och det sover bredvid dig i sängen. Det är förenat med livsfara och kan allvarligt skada barnet.

Innehåller tyngdtäcken farliga kemikalier?

Det allra flesta tyngdtäcken på marknaden använder sig av Oeko-Tex®-certifierade material. Oeko-Tex® är världens ledande hälso- och miljömärke för textilier. Oeko-Tex®-certifiering innebär att textilen i produkten är fri från ohälsosamma kemikalier som är kända som problematiska för hälsan.

OEKO-TEX certifiering tar hänsyn och testar mot lagstadgade föreskrifter om förbjudna ämnen som t.ex. azo-färgämnen, cancerogena och allergena färgämnen, ftalater, formaldehyd, pesticider, tungmetaller, vissa klororganiska och tennorganiska föreningar, bilogist aktiva produkter och flamskyddsmedel.

Förutom tester mot lagstadagade kemikalier testas även produkterna mot hälsovådliga kemikalier som ännu inte har reglerats mot lag. Dessa normer är i många fall hårdare än vad nationella och internationella lagar är.

Vill du läsa mer om märkning på textiler kan du titta in på Naturskyddsföreningens hemsida.

Biverkningar med tyngdtäcke?

Det finns inga biverkning med att använda tyngdtäcke, sen är inte det samma sak att som at tyngdtäcke fungerar för alla människor. Men tillskillnad från diverse sömnmediciner eller ångestdämpande mediciner så är det bara att sparka av sig täcket och då slutar effekten.

Vissa kan känna obehag av att använda tyngdtäcke då det kan kännas klaustrofobiskt. Men oftast går det över efter en tids användning och har du normalt sett inget anlag för klaustrofobi så är det inget du kommer att märka av.

Den enda biverkningen som nämns är att du blir beroende av ditt tyngdtäcke och inte kan sova utan det.

Foto av författare
Om författaren
Anna Jonsson
Anna är utbildad arbetsterapeut med många års erfarenhet från vården. Har arbetet som förskrivare av tyngdtäcken åt Regioner. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar