Hur gör jag för att tvätta ett tyngdtäcke?

Foto av författare
Skriven av:
Anna Jonsson
Uppdaterad senast:

Undrar du hur du gör för att tvätta ett tyngdtäcke och vad du ska tänka på? De flesta tyngdtäckena går att maskintvätta men inte alla. När du köper ett tyngdtäcke säkerställ att det tyngdtäcket går att tvätta i maskin. Att stå och handtvätta ett tyngdtäcke är inget vi kan rekommendera då det sliter både på axlar och rygg.

I denna artikel tar vi upp hur du tvättar ett tyngdtäcke och vad du kan göra för att hålla ditt tyngdtäcke fräschare längre.

När ska jag tvätta ett tyngdtäcke?

För att svara på frågan måste du först fråga dig hur ofta du använder ditt tyngdtäcke. Sover du med ditt tyngdtäcke varje natt kan du räkna med att det frodas bakterier i din säng som t.ex kvalster. De lever på svett, fukt, hår och gamla hudavlagringar. Den mängd vi avger under en natt räcker gott till att föda miljontals kvalster i flera veckor. 

Därför är det viktigt att hålla tyngdtäcket fräscht. Genom att använda påslakan till ditt tyngdtäcke håller du ditt tyngdtäcke fräschare och du behöver inte tvätta det i tvättmaskinen lika ofta. Läs gärna vår artikel om 4 bra påslakan till tyngdtäcke. Det är mycket smidigare att bara tvätta påslakanet än ett tungt täcket och det sliter mindre på både maskin och täcke.

Men emellanåt kommer du även behöva tvätta tyngdtäcket.

Hur gör jag för att tvätta ett tyngdtäcke?

Vad ska jag tänka på när jag tvättar ett tyngdtäcke?

Ett tungt tyngdtäcke kan vara väldigt påfrestande för tvättmaskinen. Säkerställ först och främst att din tvättmaskin klarar av vikten från tyngdtäcket. Vissa tyngdtäcken är delningsbara för att underlätta vid maskintvätt är skonsammare mot tvättmaskinen.

För de tyngdtäckena som går att maskintvätta kan tillverkarna ha olika rekommendationer och de skiljer sig även från täcke till täcke. Vissa täcken kan tvättas i 60 grader medan andra klarar bara 40 grader. Välj ett skonsamt program och centrifugera med ett lågt varvtal och tvätta utan sköljmedel. Har du fått med en tvättpåse till tyngdtäcket, använd den. Läs igenom tvättråden för vad som gäller för just ditt tyngdtäcke.

Hur ska jag torka ett tvättat tyngdtäcke?

Generellt ska tyngdtäcket hängas på tork efter tvätt. Var noga med att dra ut tyngdtäcke i sin fulla längd och bredd efter du har tvättat det. Vissa tillverkare vill att man plantorkar täcket. Några få tyngdtäcken går att torktumla men det är beroende på vilket material tyngderna i täcket är gjorda av.

Alternativ till att tvätta ett tyngdtäcke i tvättmaskinen

Ett alternativ till att maskintvätta täcket kan vara att frysa det. Det kan vara svårt att få in ett stort och tungt täcke i frysen men under vintern kan du hänga ut ditt täcke i minusgrader på balkongen eller altanen alternativt lägga det i snön. Tack vara den kalla temperaturen eliminerar du bakterier och kvalster och du sliter in lika mycket på täcket som en tvätt i tvättmaskinen gör. Täcket kan med fördel ligga ute över natten och plockas sedan in dagen efter. Säkerställ bara att det är kallt och inte blir plusgrader och regn.

Duktiga Ellinor på Ekotipset har nyligen gjort ett inlägg om hur man kan torka tvätt ute i minusgrader. Läs själv och fundera på om det kan vara ett alternativ till ditt tyngdtäcke?

Film på hur man kan tvätta ett tyngdtäcke i tvättmaskin

Observera att detta är ett exempel från Somna och deras kedjetäcke. Det kan skilja sig mot rekommendationerna som din tillverkare har.

Fler läsvärda artiklar

Foto av författare
Om författaren
Anna Jonsson
Anna är utbildad arbetsterapeut med många års erfarenhet från vården. Har arbetet som förskrivare av tyngdtäcken åt Regioner. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar