Cura täcke – nordens mest populära tyngdtäcke 2024

Foto av författare
Skriven av:
Anna Jonsson
Uppdaterad senast:

Cura tyngdtäcke är nordens mest populära tyngdtäcke och enligt mångas har Cura de bästa tyngdtäckena. Cura tyngdtäcke har vunnit många bäst i test. Det har visat sig både i oberoende tester och i recensioner av Cura täcke. Bland annat har hela 9 av 10 uppgett i en undersökning att de sover bättre med Cura täcke.

Cura täcke har bra pris och väljer du att testa Cura täcke är vi övertygande om att du kommer tillhöra de 90% som sover bättre med sitt Cura tyngdtäcke. I vår genomgång av Cura tyngdtäcke ger vi dig en komplett genomgång av alla tyngdtäcken samt listar för- och nackdelar kring täckena och ger bäst pris på Cura täcket. 

Cura täcke - bästa tyngdtäcket 2021, genomgång med beskrivning samt bästa pris och för- och nackdelar. Cura tyngdtäcke

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Genomgång Cura täcke – alla Cura tyngdtäcken

Cura tillverkar exklusiva tyngdtäcken med fyllning av små glaspärlor insydda i täckets rutmönster. Tyngderna får täcket att forma sig efter kroppen, vilket ger en avslappnande och rogivande effekt. 

Forskning visar att med ett tyngdtäcke kan du få bättre sömnkvalité, längre tid i djupsnön, jämnare andning och mindre ångest, stress och oro. Sover du bättre kommer det leda till att du får mer och energi. Cura tyngdtäcke passar även personer som inte lider av dålig sömn. Många av dem som använder Cura täcke uppskattar helt enkelt bara trygghetskänslan som tyngdtäcket ger. 

1. Cura Pearl Classic tyngdtäcke

Cura täcke - nordens mest populära tyngdtäcke [year] 1

Prisklass: Mellan Storlek: 200×135 cm Vikt: 3, 5, 7, 9, 11, 13kg Material: Yttertyg i 100% bomull Fyllning: Finslipade glaspärlor och polyestervaddering Tvätt: Maskintvätt 60°C

Det i särklass med sålda tyngdtäcket på den nordiska marknaden, populärast bland Cura tyngdtäcke och passar nästan alla människor, inte bara dem som lider av dålig sömn. Cura Pearl Classic är ett högkvalitativt tyngdtäcke som består av sju lager. Yttertyg av 100% bomull. Fyllningen är finslipade glaspärlor tillsammans med polyester-vaddering. Fyllningen ligger i rutnät för att den inte ska glida omkring inuti täcket. 

Vi har utsett Cura Pearl Classic till bästa tyngdtäcket i vårt test, tyngdtäcke bäst i test 2024.

Fördelar

 • Yttertyg i bomull
 • Härligt, skön kvalitét
 • Finns i många olika vikter
 • Ett alternativ att använda till barn
 • Går att tvätta i tvättmaskin

Nackdelar

 • Inte ekologiska material

2. Cura Pearl Basic tyndtäcke

Cura pearl basic produktbild - recension Cura tyngtäcke

Prisklass: Budget Storlek: 200×150 cm och 210x150cm Vikt: 6, 8, 10kg Material: Yttertyg i polyester Fyllning: Glaspärlor Tvätt: Maskintvätt 40°C

Cura Pearl Basic är ett enklare och billigare tyngdtäcke än storebror Cura Pearl Classic, effekten av täcket är dock densamma. Tyngdtäket består av fem lager. Yttertyget är i polyester istället för bomull. Fyllningen är glaspärlor.  Tackvare den enklare konstruktionen är täcket billigare och blir tillgänglig för fler människor. 

Fördelar

 • Ett billigt tyngdtäcke i bra kvalitét
 • Går att tvätta i tvättmaskin

Nackdelar

 • Yttertyg i polyester
 • Något enklare konstruktion vilket gör att täcket inte är lika skönt som de dyrare täckena.
 • Något varmt

3. Cura Pearl Eco tyngdtäcke 

Cura pearl Eco produktbild - recension Cura tyngtäcke

Prisklass: Premium Storlek: 210 x 150, 220 x 200cm (endast 16kg) Vikt: 5, 7, 9, 11, 13kg Material: 100% ekologisk bomull Fyllning: Ekologisk bomullsvadd och glaspärlor Tvätt: Maskintvätt 60°C

Cura Pearl Eco är Curas mest exklusiva tyngdtäcke. Täcket består av 100% naturliga material. Med ett yttertyg av ekologisk bomull och bomullsvadd istället för polyester, har detta täcket en bättre andningsförmåga och upplevs som fluffigare än Curas andra täcken. Användare av tyngdtäcke har sagt att man saknar fluffigheten av ett vanligt duntäcke. Genom att addera mer vaddering har Cura kombinerat effekterna av ett tyngdtäcke och den mysiga känslan av ett fluffigt täcke.  

Fördelar

 • 100% naturliga material
 • Ekologisk bomull
 • Bättre andningsförmåga än Curas andra täcken
 • Går att tvätta i tvättmaskin

Nackdelar

 • Priset är en aning för högt men vill man bidra till klimatet och välja ekologiska produkter måste det få kosta

4. Cura Pearl Premium tyngdtäcke

Cura pearl premium produktbild - recension Cura tyngtäcke

Prisklass: Premium Storlek: 210 x 150cm Vikt: 8, 10, 12kg Material: 100% ekologisk bomull Fyllning: Ekologisk bomullsvadd och glaspärlor Tvätt: Maskintvätt 40°C

Till Cura Pearl Premium har Cura tagit ytterligare ett steg i utvecklingen av tyngdtäcke. Med Cura Pearl Premium har man skapat en bra balans mellan omfamnande tyngd och den härliga känslan av ett fluffigt täcke. Cura hävdar själva att täcket är marknadens fluffigaste och lyxigaste tyngdtäcke. 

Cura Pearl Premium har ett yttertyg av tät och högkvalitativ bomull. Sen har man ett lager av naturlig anddun och ytterligare ett lager av bomullstyg. I mitten av täcket har man packat glaspärlor av naturlig kiselsand vilket bidrar till en god temperatur och den avslappnande effekten som karaktäriserar alla täcken från Cura of Sweden. 

Fördelar

 • 100% naturliga material
 • Ekologisk bomull
 • Lyxigt och fluffigt tyngdtäcke
 • Mjukt och härligt anddun som fyllning.
 • Går att tvätta i tvättmaskin

Nackdelar

 • Priset är högt men man ska också ha med sig att detta är en premium produkt

5. Cura Cozy tyngdtacke

Cura Cozy produktbild - recension Cura tyngtäcke

Prisklass: Mellan Storlek: 210x150cm Vikt: 4, 6, 8, 10, 12kg Material: Polyester Fyllning: Polyester-vaddering och glaspärlor Tvätt: Maskintvätt 60°C

Cura Cozy tyngdtäcke är ett varmare tyngdtäcke som passar dig som är frusen om natten. Yttertyget är i polyester och fyllningen består av tvinnade polyestertrådar och glaspärlor. 

Fördelar

 • Varmare än Curas andra täcken
 • Går att tvätta i maskin
 • Går att torktumla

Nackdelar

 • Finns inte så många butiker online som säljer täcket

6. Cura Minky tyngdfilt

Cura Minky Blå produktbild - recension Cura tyngtäcke

Prisklass: Mellan Storlek: 200 x 140cm Vikt: 6kg Färg: Blå, Röd eller Grå Material: Polyester Fyllning: Glaspärlor Tvätt: Maskintvätt 40°C

En tyngdfilt har samma effekt som ett tyngdtäcke men är designad för vardagsrummet. Cura minky tyngdfilt finns i färgerna grå, blå och röd. Täcket väger totalt 6 kg. Fyllningen är glaspärlor och yttertyget är ett mjukt och skönt minkytyg. Vill du läsa mer om Cura minky tyngdfilt har vi skrivit en seperat artikel om tyngdfilten.

Vi har utsett Cura minky tyngdfilt till bästa tyngdfilt i vårt stora test 2024.

Fördelar

 • Lyxig, stilfull filt
 • Finns i olika färger
 • Samma effekt som ett tyngtäcke
 • Kan ligga framme i soffan som en inredningsdetalj
 • Går att tvätta i tvättmaskin

Nackdelar

 • Saknar fästöglor om man vill använda filten som ett tyngdtäcke i ett påslakan
 • Finns bara i en vikt

7. Cura Elegance tyngdfilt

Cura pearl classic produktbild - recension Cura tyngtäcke
Vi hittade tyvärr inga priser för tillfället...

Prisklass: Premium Storlek: 200 x 140cm Vikt: 7kg Material: Polyester Fyllning: Glaspärlor och polyester Tvätt: Maskintvätt 40°C

Cura Elegance är Curas senaste tillskott bland tyngdfiltar. Filten har en tjock och silkeslen konstpäls av högsta kvalitet. Pälsen har en vacker glans men fäller inte hår och håller mycket bra över tid. Baksidan på filten är av matchande sammetstyg som också det håller högsta kvalitet är slitstarkt och fantastiskt mjukt. 

Fördelar

 • Super skön och lyxig filt
 • Kan ligga framme i hemmet som en inredningsdetalj
 • Går att tvätta i tvättmaskin

Nackdelar

 • Högt pris

Köpguide Cura tyngdtäcke – 6 saker att ta hänsyn till när du köper tyngdtäcke

Test Cura täcke - bästa tyngdtäcket 2021

1. Pris

Cura tyngdtäcke kostar från 700kr för den enklaste varianten upp till omkring 2500kr för den mest exklusiva sorten. Det som skiljer täcken åt är täckets uppbyggnad samt materialet. De dyraste täckena är uppbyggt med fler lager och är gjord av exklusiv, ekologisk bomull.

Även om det skiljer i pris så tullar Cura inte på kvalitén. Alla Cura tyngdtäcke håller högsta kvalitét och CURAs tyngdtäcken är registrerade som medicintekniska hjälpmedel vid Läkemedelsverket. Det visar att Cura har tagit ansvar för att produkten uppfyller alla juridiska säkerhetskrav.

2. Vikt

Att välja vikt på tyngdtäcket är inte helt lätt men tyvärr viktigt för att du ska få rätt effekt. Cura själva rekommenderar att du väljer ett täcke som motsvarar 10-15% av den egna kroppsvikten. Om du till exempel väger 70 kg, väljer du ett täcke som väger 7 – 9 kg.

Vår erfarenhet säger dock att det inte riktigt stämmer. Istället ska val av vikt baseras på storleken på personen som ska använda täcket samt nivå av sömnsvårigheter, oro och ångest. Har du svår oro och ångest kan du behöva välja ett tyngre täcke.

Är du osäker läs gärna vår artikel om att välja vikt på tyngdtäcket.

3. Material

Materialet i Cura täcken skiljer sig från täcke till täcke. Yttertyget är oftast i kvalitativ bomull. Innertyget är i polyester och fyllningen är polyestertrådar och/eller kiselpärlor. Vissa av Curas täcken är tillverkade av ekologisk bomull. Nu har även Cura tagit fram ett fluffigare tyngdtäcke som även innehåller anddun och som mer liknar ett klassiskt täcke.

För att ta reda på vilket material varje täcke är tillverkade av, läs vår stora genomgång av alla Cura täcken

4. Komfort

Olika typer av material ger olika komfort. Oftast är det dina preferenser som användare som styr komforten. Vi upplever saker olika och därför kan någon tycka att ett täcke är för stelt och en annan tycka att ett täcke är för varmt.

Täcken av polyester upplevs oftast som varmare än ett täcke i bomull. Bomull andas bättre än polyester och kan därför göra att du som användare blir varmare.

5. Tvätt

Alla Curas täcken går att tvätta. Cura Pearl Classic och Cura Eco kan tvättas i 60°C och centrifugeras på lågt varvtal. Cura Pearl Basic kan tvättas i 40°C. Inget av täckena, förutom Cura Cozy ska torktumlas. Kemtvätt är okej men allt för starka kemikalier får inte användas.

Tänk på att ett tungt tyngdtäcke kan vara svårt att tvätta i en vanlig tvättmaskin hemma. Kontrollera vad din tvättmaskin klarar av så den inte går sönder.

Ett alternativ till att tvätta täcket kan vara att frysa det en stund ute i kylan. Det tar död på bakterier och kvalster och täcket blir fräschare. Vi har en separat artikel om hur du tvättar ditt tyngdtäcke.

6. Adningsförmåga

Generellt är ett tyngdtäcke i polyester varma än ett tyngdtäcke i bomull. Bomullen andas bättre än polyester och upplevs därför som svalare.

Även fyllningen på tyngdtäcket spelar in. De täcken som är fyllda med tvinnade polyestertrådar eller kisel har mer fyllning än t.ex. ett kedje- eller ringtäcke. Dessa täcken upplevs därför som varmare.

Allt om Cura of Sweden

Cura of Sweden är ett svenskt företaga som grundades 2017. Cura är kända för sina sovrumsprodukter som bidrar till bättre sömn. Curas långsiktiga mål är att bli en global marknadsledare inom innovativa och högkvalitativa sovrumsprodukter för bättre sömn och ökat välbefinnande.

Deras vision är att hjälpa så många som möjligt på vägen mot bättre hälsa genom sina produkter och genom information öka förståelsen för sömnen inverkan på folkhälsan och samhället i stort.

Cura Pearl tyngdtäcke - allt om Cura täcke

Vad är ett Cura tyngtäcke? 

Ett tyngdtäcke är ett täcke med fyllning av små glaspärlor. Tyngderna får täcket att forma sig efter kroppen, vilket ger en avslappnande och rogivande effekt. 

Tyngdtäckets omslutande effekt skapar ett tryck mot huden. Många beskriver känslan som en behaglig omfamning av hela kroppen. Trycket mot kroppen stimulerar djupt liggande hudreceptorer (Deep Pressure Touch Stimulation) vilket får kroppen av vilja frisätta må-bra hormoner som verkar ångestdämpande, avslappnande och får oss komma till ro snabbare. 

Under 2019 gjorde Cura en stor undersökning med 450 användare. Syftet var att ta reda på hur deras kunder upplevde effekterna av deras tyngdtäcken:

 • 90% sov bättre med Cura täcket
 • 86% kände sig mer utvilad efter att ha sovit med ett Cura täcke. 
 • 96% rekommenderar Cura täcket till andra
 • 92% upplever ökad avslappning med tyngdtäcket. 

Studier har visat att kroppens närhetshormon ökar när man använder tunga täcken. Detta hormon är kopplat till avslappning och lindring av stress och ångest. Det är förmodligen en av anledningarna till att så många användare av tyngdtäcken upplever ökad avslappning, minskad stress och bättre sömn. 

Det här med tunga täcken är inget nytt fenomen. Redan när vi människor var jägare sov vi under tunga djurhudar och senare fyllde vi våra täcken med tung halm och sedan vadmalstäcken. Inom svensk sjukvård har man framgångsrikt använt tyngdtäcken i drygt 15 års tid. Många arbetsterapueter har länge förordat att tryck mot kroppen vid insomning är både avslappnande, rogivande och sövande. Framförallt har tyngdtäcken inom vården används till patienter med demens, ADHD, Aspbergers syndrom samt vid psykisk ohälsa.

Hur använder jag ett Cura tyngdtäcke? 

Ett tyngdtäcke används precis som ett vanligt täcke i sängen när du sover. Täcket kan även användas under dagen för att dämpa stress och oro eller som en mysig filt i soffan på kvällen om du behöver varva ner en stund. Täcket kan även användas över axlarna eller i knät för att fokusera en stund och varva ner.

Är det första gången du använder ett tyngdtäcke ska du vänja dig vid täcket i etapper. Börja med att ha täcket över dig i minst tio min. Öka sedan tiden under täcket successivt. Anpassningstiden för tyngdtäcke är individuellt och kan ta allt från en kväll till några veckor.

Varför ska jag köpa ett Cura tyngdtäcke? 

Cura toppar de flesta tester och undersökningar. Man har bland annat utsetts till bästa tyngdtäcke i Pricerunners test av tyngdtäcken 2020, där man jämför sex populära tyngdtäcken. I testet kom man fram till att Cura täcket följer kroppen på ett behagligt sätt, är mjukt och skönt och enkelt att tvätta.

Bland kundrecensioner av täcket är det nästan idel positiva kommentarer. Många är det som vittnar om att de sover bättre med ett tyngdtäcke från Cura. I recensioner hos Trustpilot har Cura en snittpoäng på 4,2 av 5 möjliga på nästan 1200 recensioner. Vi tycker att siffrorna talar sitt tydliga språk. 

Cura har även många varianter att välja på. De har tyngdtäcken i alla priskategorier. De finns i många olika vikter så att varje familjemedlem kan hitta ett täcke som passar. Täcket finns även i en helt ekologiskt variant om det är viktigt för dig vad du har runt dig när du sover.

Användare av Cura tyngtäcke berättar

Emma Igelström om sin användning av Cura täcket

Den flerfaldiga världsmästaren i simning, Emma Igelström drabbades 2019 av en tumör i livmodern. Denna typen av besked leder såklart till oro och ångest. Emma och hennes mamma hade läst om Curas täcken och beslutade att ge täcket en chans. Det var ett beslut som hon inte ångrat. 

Emma beskriver att hon tidigare aldrig haft problem med sömnen. Men efter det tunga beskedet var det hopplöst att få sömnen att fungera. Tankarna malde dygnet runt och särkilt om nätterna var det omöjligt att komma till ro. 

Redan första halvtimmen som Emma använde Cura täcket kände hon ett lugn som hon inte gjort på länge och redan första natten sov hon som en bebis. 

Nu är tumören borta och allt har hittills gått bra. Men Emma menar att hon inte kommer att lägga undan sitt tyngdtäcke. Hon känner att hon sover bättre än någonsin och vaknar utvilad som aldrig förr. Emma har kunnat återuppta sin träningen och känner sig starkare än på många många år. Emma berättar slutligen att även hennes föräldrar som också har haft bekymmer med oro och ångest har upplevt samma positiva effekter med Cura täcket som Emma har gjort. 

FAQ Cura tyngdtäcke – Frågor och svar om Cura täcke

Går det att tvätta Cura tyngdtäcke? 

Alla Curas tyngdtäcken går bra att tvätta i maskin. Cura Pearl Class och Cura Eco kan tvättas i 60°C och centrifugeras på lågt varvtal. Cura Pearl Basic kan tvättas i 40°C. Inget av täckena, förutom Cura Cozy ska torktumlas. Lär gärna mer om att tvätta tyngdtäcke.

Vilken vikt ska jag välja på mitt Cura täcke? 

Cura själva rekommenderar att du väljer ett täcke som motsvarar 10-15% av den egna kroppsvikten. Om du till exempel väger 70 kg, väljer du ett täcke som väger 7 – 9 kg. Vår erfarenhet säger dock att det inte riktigt stämmer. Istället ska val av vikt baseras på storleken på personen som ska använda täcket samt nivå av sömnsvårigheter, oro och ångest. Har du svår oro och ångest kan du behöva välja ett tyngre täcke.

Vilket av Curas tyngdtäcke ska jag välja?

Cura har ett antal tyngdtäcken att välja på. Vad som passar dig beror helt på vad du har för preferenser. Läs vår köpguide om Cura tyngdtäcke – 6 saker att ta hänsyn till när du köper tyngdtäcke.

Kan barn använda Cura tyngdtäcke? 

Ja, barn kan använda tyngdtäcke och kan uppleva samma positiva sidor som en vuxen. Tänk på att det är jätte viktigt att barnet är så pass starkt och medvetet att det kan plocka av sig täcket ifall det skulle hamna över huvudet. 

Vill du läsa mer om barn och tyngdtäcke rekommenderar vi att läsa vår artikel om Barn och tyngdtäcke.

Är det farligt att använda ett tyngdtäcke från Cura? 

För de allra flesta är det inte farligt att använda tyngdtäcke. Om du har vissa underliggande sjukdomar eller medicinska besvär eller om du använder tyngdtäcke till små barn kan det vara farligt att använda tyngdtäcke.

För att läsa mer om riskerna med tyngdtäcke kan du läsa vår artikel, Kan det vara farligt att använda tyngdtäcke?

Kan gravida använda tyngdtäcke från Cura? 

Det är inte farligt på något vis att använda tyngdtäcke under graviditeten. Vissa kvinnor kan känna obehag av tryck mot magen. Försök hitta en ställning där du kan slappna av och där du inte upplever obehag av täcket. Upplever du obehag kan du testa en annan typ av tyngdtäcke eller lägga undan tyngdtäcket under graviditeten.

Är Curas täcken varma eller svala? 

Cura täcken upplevs som svalare än andra tyngdtäcken på marknaden. Av Curas täcken är de i bomull svalare än de i polyester. Cura Cozy är Curas varmaste täcke och är det du ska välja om du är frusen.

Ska jag använda påslakan till mitt Cura tyngdtäcke?

Det finns inga krav på att använda påslakan på tyngdtäcke men vi rekommenderar att du gör det för att tyngdtäcket ska slitas mindre och hålla sig fräscht längre. Det går bra att använda vilket påslakan som helst som har rätt storlek men vi rekommenderar att använda speciella påslakan anpassade för tyngdtäcke. Dessa påslakan har speciella fästanrodningar som gör att tyngdtäcket är still i påslakanet.

Läs gärna vår artikel om Curas bäddset till tyngdtäcke.

Vad kostar ett Cura tyngdtäcke? 

Det beror givetvis på vilket av Curas täcke du väljer. De enklaste täcket kan du hitta för omkring 700kr medan de mest exklusiva täcket kostar omkring 2500kr. Ett tyngre täcke är också dyrare än ett lätt täcke.

Kan jag prova mitt Cura tyngdtäcke innan jag bestämt mig? 

Om du köper ditt täcke online har du tyvärr ingen möjlighet att prova täcket. Tyngdtäcke räknas som hygienprodukt

Innehåller Cura tyngdtäcke några farliga kemikalier? 

Alla Cura täcken använder sig av Oeko-Tex®-certifierade material. Oeko-Tex® är världens ledande hälso- och miljömärke för textilier. Oeko-Tex®-certifiering innebär att textilen i produkten är fri från ohälsosamma kemikalier som är kända som problematiska för hälsan.

Vad är det för garanti på Cura tyngdtäcke?

Alla Curas tyngdtäcken kommer med 3 års garanti. Spara faktura eller kvitto om du mot förmodan skulle behöva utnyttja garanti eller reklamationsrätt.

Foto av författare
Om författaren
Anna Jonsson
Anna är utbildad arbetsterapeut med många års erfarenhet från vården. Har arbetet som förskrivare av tyngdtäcken åt Regioner. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar