4 bra påslakan till tyngdtäcke 2024

Foto av författare
Skriven av:
Anna Jonsson
Uppdaterad senast:

För att åstadkomma en god nattsömn måste man känna sig komfortabel, torr och bibehålla en stabil kroppstemperatur. Tygerna som använd i sängkläderna är mycket viktiga.

Det finns inga krav på att använda påslakan till tyngdtäcke men vi rekommenderar att du gör det för att tyngdtäcket ska hålla sig fräscht längre. Det går bra att använda vilket påslakan som helst som har rätt storlek men vi rekommenderar att använda speciella påslakan anpassade för tyngdtäcke.

Det finns påslakan till tyngdtäcke som du kan knyta fast ditt tyngdtäcke i så att det håller sig på plats vilket underlättar på morgonen när det är dags att bädda sängen. Vissa påslakan har dragkedjor så du kan öppna tre sidor på påslakanet vilket underlättar när du ska bädda nytt. Att köpa ett påslakan anpassat till tyngdtäcke kommer vara värt det om du använder ditt tyngdtäcke regelbundet.

I denna artikeln har vi listat 4 bra påslakan som du kan använda till ditt tyngdtäcke och som alla underlättar när du ska bädda.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Sammanfattning: Bästa påslakan till tyngdtäcke

bildvinnarebästa_tyngdtäckeköp här
Cura påslakanset till tyngdtäckeBästa påslakanset till tyngdtäcke 2024Cura of Sweden påslakanset
✅ Välj på materialen bomull, bambu eller tencel
✅ Fästsnören för att hålla tyngdtäcket på plats
✅ Finns i flera färger och storlekar
Köp här
Beckasin påslakan till tyngdtäckeBra påslakan till tyngdtäcke 2024Beckasin påslakan till tyngdtäcke
✅ Yttertyg i bomull eller bambu
✅ Finns även för små täcken
✅ Försedd med blixtlåsförslutning
✅ Fästsnören för att hålla tyngdtäcket på plats
Köp här

Bästa påslakan till tyngdtäcke

Nedan har vi skrivit om 4 olika påslakan till tyngdtäcke, listat vad som är bra med dem, vad de är tillverkade i och var du kan hitta dem till bästa pris.

1. Cura påslakan till tyngdtäcke

Hög kvalitet med fästen

Cura of Sweden bäddset tyngdtäcke - påslakan till tyngdtäcke

Produktegenskaper

 • ✅ Välj på materialen bomull, bambu eller tencel
 • ✅ Fästsnören för att hålla tyngdtäcket på plats
 • ✅ Finns i flera färger och storlekar

Produktbeskrivning

Cura jobbar med naturliga och högkvalitativa tyger för att skapa bästa möjliga funktion. Påslakanen går att få i bomull, bambu eller tencel. Både bambu och tencel är kända för sina bra egenskaper för fukthantering och är även väldigt slitstarka. Tencel anses även vara ett mycket miljövänligt alternativ då tencel tillverkas av cellulosa från Eukalyptusträd.

Den extra tyngden i ett tyngdtäcke kan göra att täcket har en förmåga att glida runt inuti påslakanen. Därför är Cura påslakanset försedda med fästsnören som hjälper till att hålla tyngdtäcke på plats.

”Curatäcket ligger perfekt i påslakanet. Mycket lättare att bädda med täcket nu.”

Marie, användare av Cura tyngdtäcke

Curas påslakan är designade för att passa deras populära tyngdtäcke modeller: Cura Pearl Classic, Cura Pearl Eco och Cura Pearl Premium. Men påslakanen fungerar även som påslakanset till andra modeller och täcken som inte kräver fästsnören.

Curas påslakan är alla väldigt mjuka och ha bra andningsförmåga. Påslakanen finns i storlekarna 135×200, 150×210, 150×230 samt 200x220cm. Lakanen går att tvätta i maskin på antingen 40°C eller 60°C beroende på vilket material det har.

Totalt sett anser vi att Cura påslakan är ett bra köp. Det kommer få ditt tyngdtäcke att hålla sig fräscht längre och hålla tyngdtäcket på plats i påslakanet vilket kommer underlätta bäddningen på morgonen.

För att läsa mer om Cura tyngdtäcke, läs gärna vårt test av tyngdtäcke där vi har utsett bästa tyngdtäcket.

2. Beckasin påslakan till tyngdtäcke

Påslakan i finaste material

Beckasin påslakan till tyngdtäcke - påslakanset

Produktegenskaper

 • ✅ Yttertyg i bomull eller bambu
 • ✅ Finns även för små täcken
 • ✅ Försedd med blixtlåsförslutning
 • ✅ Fästsnören för att hålla tyngdtäcket på plats

Last updated: 2024-06-24 12:13:57

Produktbeskrivning

Med detta påslakan med dragkedja har Beckasin specialkonstruerade fodral för tyngdtäcken. Fodralet är försedda med blixlåsförslutning och knytfästen som håller tyngdtäcket på plats och skyddar det mot smuts och slitage. Fodralet är lätt att tvätta och förlänger tyngdtäckets livslängd. Vill du kan du använda dina egna påslakan över fodralet.

Fodralen finns i både bomull och bambu. Fodralen i bambu är för dig som vill kombinera kvalité med en extra mjuk känsla till ditt tyngdtäcke. Bambufodralen är sköna att använda alla årstider då materialet absorberar och avdunstar upp till fyra gånger mer fukt än vanliga bomullsmaterial. Bambu är dessutom antibakteriellt vilket bidrar till både ett fräschare och mer hygieniskt sovklimat.

Beckasin fodral - påslakan till tyngdtäcke med dragkedja

Påslakanen i bomull är utformade på samma sätt med både dragkedja och knytfästen. Fodralet är i satin i 100% bomull och skapar en sidenmatt och följsam yta som ger en sval och skön känsla mot huden. Bomullssatin är mer slitstarkt och mindre ömtåligt för slitage jämfört med bambu.

Samtliga fodral går att få i storlekarna 90x120cm för Beckasins minsta tyngdtäcken samt 150x210cm för tyngdtäcken på 5, 7, 10 och 12kg.

Samtliga tyger är OEKO-TEX®-certifierade vilket innebär att bomullen inte innehåller hälsoskadligt höga nivåer av bekämpningsmedel.

3. Trend Rehab påslakan tyngdtäcke

Enkelt påslakan till tyngdtäcke

Knytband Trendrehab påslakan till tyngdtäcke

Produktegenskaper

 • ✅ 100% bomull
 • ✅ Knytbart påslakan så att tyngdtäcket ligger still

Last updated: 2024-06-24 12:13:58

Trend Rehab ger 20 % rabatt på hela sortimentet inklusive redan nedsatta produkter! Ange kod: adspring
Villkor: Giltig till 22/9 2025

Produktbeskrivning

Trendreehab har ett enkelt påslakan till tyngdtäcke. Påslakanet knyter du enkelt fast i tyngdtäcket med knytbanden som sitter i varje hörn och ett på varje långsida. På så sätt får du ditt tyngdtäcke att ligga på plats för att ge dig en optimal sömn och slippa bädda om varje morgon. Påslakanet har dessutom en dragkedja i öppningen längst ner på lakanet.

Påslakanet är i ljusgrå färg och tillverkat i 100% bomull. Måtten täcket är 150x200cm.

4. Polar Night bomull påslakan tyngdtäcke

Enkelt påslakan till tyngdtäcke

Polar Night bomull påslakan tyngdtäcke 150x200cm

Produktegenskaper

 • ✅ 100% bomull, OEKO-TEX certifierad
 • ✅ 8 fästpunkter
 • ✅ Dragkedja på långsidan
Vi hittade tyvärr inga priser för tillfället...

Produktbeskrivning

Detta påslakan för tyngdtäcke är tillverkat av 100% högkvalitativ bomull och är anpassat för Polar Nights tyngdtäcken. Påslakanet är utformat för fästning på 8 punkts tyngdtäcke för att säkerställa att tyngdtäcket hålls på plats i påslakanet.

Längs med långsidan finns en dragkedja vilket underlätta när man ska ta i och ur tyngdtäcket. Påslakanet finns i färgerna mörkgrå, ljusgrå, mörkblå och vit. Storleken är 150 x 200cm.

Köpguide: Vad du ska tänka på när du köper påslakan till tyngdtäcke

Under detta avsnittet har vi samlat råd om vad du ska tänka på när du köper påslakan till tyngdtäcke. Ett tyngdtäcke kan användas utan påslakan men genom att använda påslakan till tyngdtäcke minskar du slitage och håller tyngdtäcket rent och fräscht.

För att skapa ett schysst intryck i rummet kan du även välja ett snyggt överkast i linne.

För- och nackdelar med ett speciellt påslakan till tyngdtäcke

FördelarNackdelar
✅ Möjlighet att fästa tyngdtäcket i påslakanet❌ Oftast dyrare än ”vanliga” påslakan
✅ Sliter mindre på tyngdtäcket och håller det fräscht
✅ Du behöver inte tvätta tyngdtäcket lika ofta

Varför använda påslakan på tyngdtäcke?

Sängen är det perfekta stället för bakterier. Här frodas bland annat kvalster. De lever på svett, fukt, hår och gamla hudavlagringar. Den mängd vi avger under en natt räcker gott till att föda miljontals kvalster i flera veckor.

Ett tyngdtäcke upplevs oftast som något varmare än ett vanligt dun- eller syntettäcke. Därför kan du svettas mer när du sover.

Använder du påslakan till ditt tyngdtäcke är det lättare att tvätta yttertyget och du håller på så sätt ditt tyngdtäcke rent och fräscht längre. Även om det går att tvätta ett tyngdtäcke i tvättmaskinen så kommer upprepade tvättningar slita onödigt mycket på täcket och på tvättmaskinen.

Finns det speciella påslakan till tyngdtäcke?

Ja, det finns speciella påslakan till tyngdtäcke. Fördelen med dessa framför ett vanligt påslakan är att de har speciella fästanordningar i hörnen och på långsidorna av påslakanet. På sätt sätt kan du göra fast tyngdtäcket i påslakanet när du bäddar rent och tyngdtäcket håller sig på plats hela natten. Det underlättar på morgonen när det är dags att bädda sängen. Att bädda med ett tyngdtäcke är tungt och det sliter på både axlar och rygg. Att därför ha ett påslakan som håller tyngdtäcket på plats underlättar väldigt mycket.

Det finns även några tillverkare som har påslakan som är öppningsbara på tre sidor med hjälp av dragkedjor. På så sätt kan du lägga ut påslakanet i sängen, öppna upp det på tre sidor och vika undan överdel. Sen kan du placera tyngdtäcket på påslakan och binda fast det med infästningarna. När tyngdtäcket sitter fast viker du tillbaka överdelen och drar igen dragkedjorna. Då får du minimalt med lyft och det underlättar för dig när du ska bädda rent.

Vilken storlek ska påslakan till tyngdtäcke ha?

Ett påslakan till tyngdtäcke ska så klart ha den storleken som tyngdtäcket har. Vi rekommenderar att välja påslakan från samma tillverkare som tyngdtäcket så att du är säker på att fästena sitter på rätt ställe.

Det går alldeles utmärkt att använda vilken påslakan man vill till tyngdtäcket men då saknas det knytfästen. Är man någorlunda händig kan man sy dit ett par fästen men det enklaste är att köpa ett färdigt påslakan för tyngdtäcke.

Visste du att det även finns jordningslakan som du kan använda för förbättra din sömn?

Finns det olika material på påslakan till tyngdtäcke?

Alla tillverkare har påslakan i bomull och vissa kan även erbjuda bambu eller tencel. De olika materialen har olika egenskaper med både bambu och tencel har bättre egenskaper för fukthantering och hjälper dig att hålla dig torr hela natten. Cura of Sweden erbjuder påslakan i alla tre material. Läs mer om påslakan till Cura tyngdtäcke

Exempel på hur man kan bädda med tyngdtäcke

Om du inte har ett speciellt påslakan och tycker det är tungt att få i täcket i påslakanet tycker vi att du ska kolla på filmen nedan. Genom att använda tekniken nedan sliter du mindre på axlar och rygg och det kommer underlätta när du bäddar med påslakan till ditt tyngdtäcke.

FAQ påslakan till tyngdtäcke – Vanliga frågor och svar

Finns det speciella påslakan till tyngdtäcke?

Vissa tillverkare säljer speciella påslakan till tyngdtäcke. Dessa påslakan har oftast en fästanordning som hjälper tyngdtäcket att hålla sig på plats och du slipper bädda om varje morgon.

Måste man ha speciella påslakan till tyngdtäcke?

Du behöver inte ha ett speciellt påslakan till ditt tyngdtäcke. Men med ett påslakan anpassat för tyngdtäcke kan du göra fast tyngdtäcket så att det håller sig på plats. Läs gärna vår artikel om bra påslakan till tyngdtäcke.

Hur får man in tyngdtäcket i påslakanet?

Ett tyngdtäcke är betydligt svårare att få in i ett påslakan i jämförelse med ett ”vanligt täcke”. Ett tyngdtäcke som väger några kilon är tungt att lyfta upp och skaka ner i påslakanet. Använder du ett påslakan för tyngdtäcke kan du enkelt vända påslakanet ut och in, knyta fast tyngdtäcket med fästanordningarna och sen vända på påslakanet igen.

Hur bädda med tyngdtäcke?

Vi rekommenderar att du använder ett speciellt påslakan för tyngdtäcke. Då kommer tyngdtäcket hålla sig på plats och du slipper bädda om varje morgon. Här är en film om hur man kan bädda med tyngdtäcke.

Foto av författare
Om författaren
Anna Jonsson
Anna är utbildad arbetsterapeut med många års erfarenhet från vården. Har arbetet som förskrivare av tyngdtäcken åt Regioner. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar