Täcke spjälsäng bäst i test 2024 – 5 bra täcken

Foto av författare
Skriven av:
Anna Jonsson
Uppdaterad senast:

När du ska köpa ett babytäcke, ett täcke till spjälsäng eller ett täcke till barnvagnen finns det en hel del saker att tänka över. Du vill såklart att din baby ska vara varm, men samtidigt får barnet inte bli för varmt. Ett spjälsängs täcke får inte heller vara för tungt eller för stort för babyn. Du behöver också se till att täcket har en lämplig stoppning som inte orsakar barnet besvär som till exempel hosta eller liknande.

Ett bra täcke spjälsäng kan underlätta enormt för dig som förälder eftersom det ger barnet en bättre sömn i lagom temperatur, barnet blir väl omstoppat och skapar en mysig stämning.

I vår artikel har vi tittat närmare på de bästa täckena till spjälsäng i vårt bäst i test, som passar minst lika bra att ha i barnvagnen eller när din baby somnar till i famnen eller soffan.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Täcke spjälsäng bäst i test – 5 täcke till bebis

I den här delen av texten recenserar vi de fem testade modellerna av bra täcke spjälsäng och babytäcke. Vi tar upp täckenas för- respektive nackdelar, och tittar närmare på hur de är stoppade, designade och mycket mer för att du ska kunna finna det täcke som passar dig och din baby allra bäst.

1. JLY Kudde & Täcke Dun 100×130

JLY Kudde & Täcke Dun 100x130

Produktegenskaper

 • ✅ Kan tvättas i 60 grader
 • ✅ Väger inte speciellt mycket
 • ✅ Kommer med matchande kudde
 • ❌ Lämpar sig inte för dunallergiker
 • ❌ Inte veganskt

Produktbeskrivning

Det här täcket kommer i ett praktiskt paket tillsammans med en kudde. Täcket har en stoppning bestående av 40 % andfjäder och 60 % anddun.

Täcket har en väldigt bra förmåga att andas, och både fukt samt överskottsvärme transporteras bra. Det gör att barnet varken blir för varmt eller för kallt när det sover. Täcket har ett yttertyg av 100 % Oeko-Tex standard 100-certifierad bomull.

Både täcke och kudde kan maskintvättas. Det praktiska quiltade mönstret på täcket gör att stoppningen inte klumpar ihop sig på ett ställe i täcket utan den håller sig utspridd och jämn även efter flera tvättar.

2. Rätt Start Istoppstäcke Spjälsäng Exklusiv

Rätt Start Istoppstäcke spjälsäng

Produktegenskaper

 • ✅ Tål maskintvätt på 60 grader
 • ✅ Allergivänlig
 • ✅ Kan användas överallt
 • ✅ Praktiska sömmar håller stoppningen på plats
 • ❌ Yttertyget kan upplevas lite stickigt om babyn har känslig hud

Produktbeskrivning

Rätt Start istoppstäcke är ett täcke som passar lika bra för spjälsängen som för täcke barnvagn tack vare alla de positiva egenskaperna.

Täcket har ett yttertyg i microfiber och fyllningen består av allergivänliga Oeko-Tex certifierad Dacron 95.

Det här täcket har en god andningsförmåga, och både överskottsvärme samt fukt leds bort på ett bra sätt. Tack vare yttertyget i microfiber är täcket också väldigt smutståligt samtidigt som materialet också är kvalsterhämmande.

Täcket mäter 100 x 130 centimeter och kan givetvis tvättas i maskin.

En stor fördel med täcket är just de allergivänliga materialen och den kvalsterhämmande ytan, det gör att barnet kan sova väldigt gott utan besvär som hosta, nysningar med mera.

3. Borganäs Lyxfibertäcke 225 g, Vit

Borganäs lyxfibertäcke 225g

Produktegenskaper

 • ✅ Kan maskintvättas i 60 grader
 • ✅ Passar utmärkt i kallare utrymmen eller i vagnen
 • ❌ Kan upplevas som lite för varmt
 • ❌ Högre pris

Last updated: 2024-07-15 16:47:37

Produktbeskrivning

Borganäs lyxfibertäcke är ett lyxigare babytäcke som är väldigt tjockt, extra gosigt och värmande.

Det har ett yttertyg i mjuk bomull och fyllningen består av microfiber. Hela täcket är Oeko-Tex certifierat vilket betyder att det inte innehåller några skadliga kemikalier.

Täcket mäter 100 x 130 centimeter, det kan tvättas i maskin och det väger endast 225 gram. Det mjuka yttertyget är enkelt att hålla rent och det går utmärkt att tvätta hela täcket i maskin.

Priset på det här täcket är lite högre, men man får verkligen den lyx man betalar för. Ska du ta med babyn ut på vintern eller liknande är det här ett optimalt täcke för att ditt barn ska hålla sig varmt.

4. Mille Notti Baby Fibertäcke Fibra

Mille Notti Baby Fibertäcke Fibra

Produktegenskaper

 • ✅ Tål torktumling
 • ✅ Värmer bra
 • ✅ Mjuk yta
 • ❌ Kan endast tvättas i 30 grader
 • ❌ Högt pris
 • ❌ Tar tid att få torrt

Produktbeskrivning

Baby fibertäcket från Mille Notti är ett bra täcke för spjälsängen.

Det mäter 100 x 130 centimeter och har en fyllning av 100 % polyester. Yttertyget består av 100 % kammad bomull. Hela täcket är fluffigt, och quiltningen gör att fyllningen stannar på sin plats efter både användning och tvätt.

Täcket är mjukt och följer babyn i sängen. Täcket är av en lite tjockare kvalitet, och värmer väldigt bra. Dock kan täcket upplevas som lite varmt att använda till exempel under sommartid. En nackdel är att täcket endast kan tvättas i 60 grader. Det gör att man inte kan få det riktigt lika rent som du ibland som förälder kan önska. Det tar också en del tid att få täcket torrt eftersom det endast kan torkas i låg temperatur.

5. NG Baby Eko Täcke vagn/vagga mellanfluffy

NG Baby Eko Täcke vagn/vagga mellanfluffy

Produktegenskaper

 • ✅ Bra pris
 • ✅ Quiltat så fyllningen ligger på plats
 • ✅ Tvättas i 60 grader
 • ❌ Ska dropptorka

Produktbeskrivning

Om du söker ett svensktillverkat ekologiskt täcke till din baby är det här rätt val!

Stoppningen i täcket består av återvunnet material i 100 % polyester, och yttertyget är av ekologisk GOTS-certifierad bomullssatin som är väldigt mjuk mot kroppen.

Täcket är mellantjockt och har en god andningsförmåga. Det gör att täcket kan användas under större delen av året i vagnen och inomhus troligen under hela året utan att babyn varken fryser eller blir för varmt.

Täcket är lite mindre till storleken och mäter 75 x 65 centimeter vilket gör att det passar optimalt till vagn eller till mindre barn. Täcket finns även i flera storlekar så hela familjen kan ha likadana täcken.

Att använda täcke spjälsäng

Här tar vi upp lite kring hur man använder ett bra täcke spjälsäng.

 1. Täcket bör tas ut ur sin förpackning och luftas ett tag innan det ska användas.
 2. För att skydda täcket bör det stoppas i ett påslakan.
 3. Babyn kan sedan bäddas ner med täcket.
 4. De första dagarna bör man hålla koll på om täcket är för varmt eller för svalt.
 5. Påslakanet tvättas med jämna mellanrum och täcket tvättas enligt tvättråden vid behov och får torka innan du bäddar med det igen.

Varför ska du köpa ett bra täcke spjälsäng?

 • Ett mindre täcke ramlar inte utanför vagnen och får enkelt plats i spjälsängen
 • Täcket ska användas av barnet under flera års tid och är en bra investering
 • Med ett bra täcke spjälsäng sover babyn gott hela natten.

Är du intresserad av tyngdtäcke för barn ta gärna del av vår artikel om ämnet.

FAQ Täcke spjälsäng – Vanliga frågor och svar

Vilken storlek har ett bra täcke spjälsäng?

Ett bra täcke spjälsäng bör vara omkring 100 x 130 centimeter för att varken vara för stort eller för litet. Till en vagn kan ett mindre täcke vara bra.

När kan man börja med täcke till bebis?

Det går bra att börja med täcke till bebis när du som förälder känner dig trygg med det. Generellt rekommenderas dock att du först börjar med täcke när barnet är omkring ett år gammalt.

Vad ska man ha för täcke till nyfödd?

När det gäller täcke till nyfödd får täcket inte vara tungt och tätt. Det får inte heller hamna över barnets ansikte. Ett tunnare täcke eller lakan i mindre modell är därför bäst.

Hur stort täcke ska man ha till sitt barn?

Hur stort täcke man ska ha till sitt barn varierar. Ett större barn behöver givetvis ett större täcke. I regel kan ett täcke med storleken 100 x 130 centimeter täcka tills dess att barnet växer ur sin spjälsäng.

Foto av författare
Om författaren
Anna Jonsson
Anna är utbildad arbetsterapeut med många års erfarenhet från vården. Har arbetet som förskrivare av tyngdtäcken åt Regioner. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar