Bästa öronproppar att sova med 2024

Foto av författare
Skriven av:
Mikael Petersson
Uppdaterad senast:

En orsak till dålig sömn, och kanske en av de vanligaste, är buller som kommer utifrån. Har man problem med mycket ljud där man sover kan man använda speciella öronproppar när man ska sova. 

När du ska välja öronproppar att sova med är det viktigt att de är anpassade för maximal ljuddämpning så att de stänge ute så mycket ljud som möjligt. Eftersom du ska sova med dem är det även viktigt att de sitter bekvämt och känns bra i örat. 

I denna artikeln har vi tittat på de bästa öronpropparna vid sömn i vårt bäst i test av öronproppar.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Sammanfattning: Öronproppar att sova med bäst i test

bildEgenskaperköp_tyngdtäcke
Bästa öronproppar sömn 2024

Happy Ears öronproppar - bästa öronproppar sova
Happy Ears öronproppar

✅ Går att återanvända
✅ Finns i olika storlekar
✅ Genomsnittlig dämpning på 25 dB
Läs mer
Bäst dämpning öronproppar 2024

SwedSafe sleep öronproppar - test av bästa öronpropparna
SwedSafe Sleep Öronproppar

✅ Billiga
✅ Hög reducering
✅ Sköna att ha i örat
✅ Genomsnittlig dämpning på 36 dB
Läs mer
Bra köp öronproppar sömn 2024

Alpine Sleepsoft - Öronpropp att sova med
Alpine Sleepsoft öronproppar

✅ Öronpropp anpassad för att sova med
✅ Går att återanvända
✅ Enkla att använda
✅ Genomsnittlig dämpning på 25 dB
Läs mer

Topplistan bästa öronpropparna att sova med 2024

1. Happy Ears öronproppar

Bästa öronproppar sömn 2024

Happy Ears öronproppar sömn - öronproppar bäst i test

Produktegenskaper

Går att återanvända

Fått många utmärkelser

Finns i olika storlekar

Genomsnittlig dämpning på 25 dB

Produktbeskrivning

Denna lilla öronplugg är tillverkad och utvecklad i Sverige. Öronproppen har vunnit många fina utmärkelser och har blivit lovordade av bland annat New York Magazine, The Times, Vogue och av ansedda Forbes blivit utsedda till bästa öronpluggen för att sova. 

Läser man vad användarna säger är de lika positiva dem. Vi kan bara hålla med och kan inte annat än att utse Happy Ears öronproppar till bästa öronproppen att sova med 2024! 

Happy Ears öronproppar skyddar örat mot skadligt ljud samtidigt som den bibehåller god ljudkvalitet och känsla. Från företaget själva menar man att Happy Ears öronpropp kan användas av personer som vill sova gott, resa och arbetar ostört samt av personer som vill njuta säkert av musik som till exempel på en konsert. 

Happy Ears ögonplugg finns i tre olika storlekar för att du ska hitta den optimala passformen. Storleken M säger man passar de flesta med normalstora hörselgångar men se till att prova dig fram. 

Öronpluggen är tillverkad av tåligt plastmaterial vilken går att använda om och om igen. Var dock som alltid noggrann med rengöring efter användning. Öronpropparna har en genomsnittlig dämpning på 25 dB.

2. Alpine sleepsoft öronproppar

Bra köp öronproppar sömn 2024

Alpine sleepsoft öronproppar - öronproppar sömn bäst i test

Produktegenskaper

Öronpropp anpassad för att sova med

Går att återanvända

Enkla att använda

Genomsnittlig dämpning på 25 dB

Produktbeskrivning

Dessa öronproppar från det nederländska bolaget Alpine är öronproppar anpassade för sömn. De bekväma öronpropparna är designade för att dämpa snarkning och andra oljud som hindrar dig från att sova men släpper samtidigt igenom viktiga ljud som väckarklocka och brandlarm.

Öronpropparna har unika mjuka filter som är bekväma och perfekta att använda för dig som sover på sidan. Det patenterade materialet AlpineThermoShape anpassar sig till hörselgångarna när öronpropparna används. Öronpropparna har en genomsnittlig dämpning på 25 dB.

Öronpropparna är lätta och enkla att ta av sig med hjälp av sitt minigrip. Det blir inget tryck på dina öron när du sover och öronpropparna är tillverkade för att användas under en hel natts sömn. 

Företaget Alpine är en innovatör och ledande inom högkvalitativt hörselskydd. 

3. SwedSafe Sleep öronproppar

Bäst dämpning öronproppar 2024

SwedSafe Sleep öronproppar - test av öronproppar

Produktegenskaper

Billiga

Hög reducering

Sköna att ha i örat

Genomsnittlig dämpning på 36 dB

Produktbeskrivning

SwedSafe Slepp öronpropp har en hög dämpning (36 dB) och en hög komfort genom urtag i bakkant. Den blockerar mycket ljud och är väldigt bekväm att sova med tack vare sin design som reducerar expansionstrycket i hörselgången. 

Öronproppen är tillverkad i mjukt skum och har en oval form i bakkant för att passa örats ergonomi. Bakkanten har även en hålighet vilket gör öronproppen bekväm även när man ligger på sidan och sover. 

SwedSafe sleep passar personer med större hörselgångar. 

Nackdelen med SwedSafe Sleep öronpropp är att den är tillverkad i skum. Det innebär att du inte kan återanvända öronpropparna utan de ska kasseras efter användning men istället får du en öronpropp som stänger ute mer ljud och är skön att använda.

4. Swedsafe Klassisk öronpropp vax

Öronpropp i vax

SwedSafe klassisk öronpropp av vax - öronproppar test

Produktegenskaper

Enkla att använda

Behagliga att sova med

Placeras i ytterörat

Genomsnittlig dämpning på 27 dB

Produktbeskrivning

Swedsafe klassisk öronpropp är en öronpropp av formbart vax som passar alla öron och formar sig efter hörselgångens ingång. 

Öronpropp av vax passar bra att använda när du ska sova eftersom vaxet antar hudens temperatur och blir behaglig att använda. Öronpropp av vax ger en medelhög dämpning (27 dB) men är istället extra behaglig att sova med. 

Öronproppen placeras i ytterörat som ett tätande lock och alltså inte inne i själva hörselgången. Tack vare att vaxet är formbart passar storleken alla öron. 

Vaxproppar går inte att tvätta med fungerar att återanvända så länge de är hygieniska och har kvar sin klibbighet. Klibbigheten gör att de kan fästa mot huden och fungera som ett dämpande skydd för örat. 

För att hålla propparna hygieniska svep gärna in dem i bomullen de transporteras i och förvara dem i orginalförpackningen. 

Produkten håller 2 år från tillverkningsdatum men kan behöva bytas ut tidigare om klibbigheten försvunnit eller öronpropparna blivit ohygieniska. 

5. Earplanes öronproppar

Öronproppar vid flygning

Earplanes öronproppar - öronproppar bäst i test

Produktegenskaper

Tryckreglerande öronproppar

Icke allergiframkallande silikon

Går att återanvända

Produktbeskrivning

EarPlanes öronproppar är en patenterad tryckreglerande öronpropp tillverkad i silikon. Öronproppen förs in i örat och lindrar det obehag som ofta upplevs vid flygresor. 

EarPlanes öronplugg består av två delar. Den super mjuka öronproppen är tillverkad av icke allergiframkallande silikon och i öronproppen finns ett tryckreglerande keramiskt filter. 

Storleken är large som passar de flesta vuxna men EarPlanes öronplugg finns även i barnmodell för barn i åldern 6-10 år. 

Detta är kanske inte den optimala öronproppen att sova med hemma i sin säng. Pluggen sticker ut en liten bit ur örat så det kommer vara direkt oskönt att ligga med på sidan och sova. Men oftast vill vi slumra till under längre flygturer och då kan detta vara öronproppen att använda. 

Köpguide: Vad du ska tänka på när du väljer öronproppar

Hur fungerar ljuddämpning i öronproppar? 

Ljuddämpning anges i europeisk standard SNR (Single Number Rating) och i enheten dB (decibel). Desto högre siffra, desto högre dämpning. För många öronproppar finns det även redovisat hur dämpningen ser ut vid olika frekvenser men det är inget vi har fokuserat på i vår genomgång av öronproppar. SNR fungerar istället som ett medelvärde av dämpning i olika frekvenser för att lättare kunna jämföra olika öronproppar. 

Vilka öronproppar ska jag välja när jag ska sova?

Det absolut viktigaste när du väljer öronpropp är att du är nöjd och att proppen sitter rätt i örat. Ibland kan man behöva testa sig fram för att hitta rätt typ av öronpropp då vi alla har olika storlekar på våra hörselgångar och därför är det inte säkert att en sort som är rätt för en person inte behöver vara rätt för en annan. 

Det du även behöver funderar på är i vilka situationer du främst tänker använda proppen. Denna artikeln är fokuserat på öronproppar som används när du sover och vi kommer därför inte behandla hur öronproppar fungerar vid användning av högljudda maskiner. 

Vill du sova ostört ska du välja en öronpropp med maximal dämpning. Skumproppar, särskillt de som heter Maximal eller Sleep, har bästa ljuddämpning med SNR över 30 dB. Exempel på öronproppar med dämpning över 30 dB är Swedsafe Sleep öronpropp.

Av hygieniska skäl ska skumproppar kasseras efter användning. Smuts och vax från örat på en begagnad propp är en grogrund för bakterier och kan leda till irritation eller infektion i hörselgången. 

Det finns även formbara öronproppar i till exempel vax. Dessa ska bara blockera öppningen till hörselgången och kan återanvändas. Vaxproppar är att föredra om du tycker det är obekvämt med proppar i öronen eller om du har trånga eller känsliga hörselgångar. Exempel på öronpropp i vax är Swedsafe Klassisk öronpropp i vax.

Som vi tog upp tidigare är det viktigt att du hittar ett par öronproppar som du trivs med och som sitter bekvämt. Prova dig fram till vilken storlek som passar bäst. Det ska inte kännas obehagligt eller göra ont i örat.

Kvinnor har ofta mindre hörselgångar än män och kan därför behöva använda en mindre storlek. 

Vilka olika typer av öronproppar finns? 

Skumproppar

FördelarNackdelar
✅ Maximal ljuddämpning❌ Dämpar även ljud man vill höra
✅ Billiga i inköp❌ Kan första gångerna vara knepiga att få på plats
❌ Kasseras efter varje användning

Exempel på öronpropp i skum: Swedsafe Sleep öronpropp.

Flergångsproppar

FördelarNackdelar
✅ Enkla att sätta i❌ Dyrare i inköp men kan istället användas fler gånger.
✅ Passar de flesta användningsområden
✅ Går att rengöra och återanvända
✅ En del har reducerad dämpning för vardaglig användning
✅ En del skyddar mot vatten i örat
✅ En del är tryckutjämnande vid flygresor.

Exempel på öronproppar som går att återanvända: Happy Ears öronproppar, Alpine Sleepsoft öronproppar, Earplanes öronproppar.

Silikonproppar

FördelarNackdelar
✅ Enkla att sätta i❌ Dämpar även ljud man vill höra
✅ Skyddat mot vatten i örat
✅ Bra för känsliga hörselgångar

Exempel på silikonproppar: Earplanes öronproppar.

Öronproppar av vax

FördelarNackdelar
✅ Enkla att sätta i❌ Dämpar även ljud man vill höra
✅ Behagliga att sova med då de får samma temperatur som huden
✅ Går att rengöra och återanvända ett par gånger
✅ Fästs i ytterörat

Exempel på öronproppar av vax: Swedsafe Klassisk öronpropp vax.

Källa: https://www.apotea.se/valja-oronproppar

Hur använder man öronproppar? 

För att skydda mot oönskade eller skadliga ljud måste öronpropparna sättas in på rätt sätt. Första gången man använder öronproppar kan det vara lite knepigt att få dem rätt, men se till att följa instruktionerna så har du snart koll på hur dem fungerar. 

Starta alltid med rena och torra händer för att minska risken att få in bakterier i hörselgången. 

Skumproppar

 1. Rullan öronproppen till en smal cylinder. Försök undvika att platta eller vrida proppen. 
 2. Räta ut hörselgången genom att dra örat uppåt och utåt med motsatt hand. 
 3. Sätt in proppen. 
 4. Håll kvar proppen en stund så att den kan expandera och sluta tätt i hörselgången. Om öronproppen är korrekt isatt ska den inte sticka ut mer än ett par millimeter. 
 5. För att få ut proppen, vrid medan du långsamt drar ut den. Kassera alltid en skumpropp efter användning. 

Flergångsproppar

 1. Räta ut hörselgången genom att dra örat uppåt och utåt med motsatt hand. 
 2. Vicka och vrid in proppen i hörselgången till den slutet helt tätt och det känns bra. 
 3. För att ta ut proppen, vrid medan du långsamt drar ut den. Tvätta med ljummet vatten och två efter varje användning. Har du möjlighet så förvara gärna öronpropparna i orginalföckningen. 

Vaxproppar

 1. Ta bort all bomull som omsluter öronproppen. 
 2. Värm vaxet mellan fingrarna till det är mjukt och lätt att forma. 
 3. Forma till en boll med fingrarna. Observera att öronpropp av vax INTE ska föras in långt in i hörselgången. Öronproppar av vax är endast avsedda som ett lock över hörselingången. 
 4. Lägg bollen utanpå hörselingången och tryck ut den mot huden tills den slutet tätt. 
 5. Öronproppar arv vax kan återanvändas om de är rena och torra och fortfarande har kvar sin klibbighet. Vaxproppar går inte att tvätta rena utan kasseras när de inte längre anses vara hygieniska. 

FAQ öronproppar – Vanliga frågor och svar om öronproppar 

Är det skadligt att sova med öronproppar?

Öronproppar är inte skadliga för hörseln. Så länge man är noga med hygienen kan man använda öronproppar utan problem varje natt. Det man ska hålla koll på är att det inte ansamlas öronvax i örat och att det heller inte finns någon infektion. 

Det är viktigt att rengöra öronpropparna (beroende på vilken stort du använder), varje dag för att undvika eventuella infektioner. 

Kan barn använda öronproppar? 

Barn kan använda öronproppar och det finns öronproppar för barn att använda vid flera olika tillfällen. Det kan vara att förhindra att vatten kommer in i öronen när barnet badar eller duschar eller för att dämpa höga ljud vid till exempel konserter eller andra evenemang. 

Öronproppar kan även underlätta när barnet ska somna i miljöer med hög volym. Välj en öronpropp som är anpassad för barnens små hörselgångar. Det finns effektiva öronproppar i silikon som man kan forma och trycka fast i barnets ytteröra. Då slipper man oroa sig för att skada barnets känsliga hörselgångar. 

Vilken är bästa öronproppen att sova med? 

Vi har utsett Happy Ears öronproppar till bästa öronproppen att sova med. Happy Ears öronpropp finns i olika storlekar för maximal dämpning, går att återanvända, sitter bekvämt i örat och dämpar störande ljud som snarkning och trafikljud. Ta del av vår topplista med de bästa öronpropparna att sova med.

Kan man återanvända öronproppar? 

Använder du skumproppar ska de kasseras efter varje användning då de inte går att hålla hygieniska. Vaxproppar kan du återanvända ett par gånger medan flergångsproppar eller silikonproppar kan återanvändas många gånger.

Hur får man öronproppar att sitta kvar? 

Det viktigaste när du använder öronproppar är att du hittar en öronpropp som sitter bra i örat och som är bekväm. När du har hittat en öronpropp som är rätt för ditt öra kommer den sitta kvar i örat.

Foto av författare
Om författaren
Mikael Petersson
Mikael har mångårig erfarenhet av att jobba med sömn och sömnproblem både från arbetslivet och privat. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar