En luftrenare ger dig fräschare luft inne och slipper andas in damm, smuts, pollen eller kvalster. En luftrenare är ypperligt att ha i till exempel sovrummet för att skapa en bra miljö och hjälpa oss att vakna utvilade. För dig som lider av pollen- eller kvalsterallergi eller astma är det extra viktigt med en bra miljö med ren luft i sovrummet och en luftrenare kan bespara dig mycket besvär.
I ett sovrum är det viktigt att luftrenaren inte låter för mycket så att den stör din sömn. Det är också viktigt att luftrenaren har tillräcklig förmåga för att rena all luft i sovrummet. I vår bedömning anser vi att Coway AP-1220B luftrenare är den bästa luftrenaren 2023. Den har låg ljudvolym, sleep-mode-läge, förhindrar även spridning av bakterier och virus och fungerar på ytor upp till 70 m². Den är även rekommenderat av Astma och Allergiförbundet.
För att hjälpa dig ytterligare har vi recenserat totalt sju luftrenare och även utsett bästa budget-luftrenaren och bästa premium-modellen för att du ska hitta den bästa för just dig och dina behov.
Innehåll
Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.
Sammanfattning bästa luftrenaren 2023
Bästa luftrenaren 2023 – 7 testade modeller
Här följer sju stycken förslag på luftrenare som går att köpa i svenska butiker fysiskt och online. Du får veta vilken som är den bästa premiumvarianten, bästa all-round-valet, och vilken modell som är bäst för dig med en tight budget.
Fördelar med luftrenare
- Lindrar allergiska besvär orsakade av pollen, damm, kvalster och husdjur
- Tar bort luftburna virus och bakterier
- Minskar obehagliga lukter
1. Coway AP-1220B luftrenare
Bäst i test 2023
Fördelar Conway AP-1220B luftrenare
- Sleep-mode läge gör den extra lämplig för sovrum
- För ytor upp till 70 m²
- 29 – 63 dB ljudnivå
- Astma & Allergiförbundet rekommenderar
- 360 m³/h max luftflöde
- Aktivt kolfilter reducerar odörer och gaser
Coway AP-1220B är rekommenderad av Asthma Allergy Nordic och Astma och allergiförbundet, och har liksom andra luftrenare från Coway ett system med tre filter. Ett av dessa filter har en antibakteriell funktion vilket förhindrar spridning av eventuella virus och bakterier som filtret fångar upp.
Förutom att avhjälpa symptom vid allergier eller astma kan alltså Coway AP-1220B begränsa smittspridning av vissa sjukdomar. Det innersta filtret är även effektivt mot mögel och kvalster.
Denna luftrenare har ett automatiskt läge som anpassar sig efter luftkvaliteten i rummet.
Luftkvaliteten går också att enkelt hålla koll på med hjälp av en indikator som har olika färg beroende på hur mycket damm, smuts och så vidare som finns i rummet. Coway AP-1220B har ett tyst läge där även ljuset stängs av, vilket aktiveras automatiskt om du släcker ner rummet den står i.
I övrigt saknar den en del fininställningar som andra luftrenare på marknaden har, men du får en lätthanterlig maskin med de grundläggande funktionerna och mer därtill.
Prislappen ligger på ungefär 3-4000 SEK.
2. Smartmi Air Purifier 2 luftrenare
Bästa budgetalternativet 2023
Fördelar Smartmi Air Purifier 2 luftrenare
- För ytor upp till 45 m²
- HEPA-filter och aktivt kolfilter
- Fångar damm, odörer & pollen
- Kompatibel med Apple, Alexa, Google och SmartMis egen röstassistent
- Tystgående
Smartmi Air Purifier 2 har ett effektivt trestegsfilter. Det finns ett tyst läge samt ett autoläge där luftrenaren själv anpassar nivån efter rummets luftkvalitet. Smartmi Air Purifier 2 har en app som du kan styra renaren genom. Appen kan även kopplas samman med Alexa, Apple Home Kit och Google Home. Tyvärr verkar allt fokus ha lagts på appen, medan den manuella styrningen på maskinen är väldigt begränsad, dock är den praktisk med en touch-display.
På maskinen kan luftrenaren sättas på och stängas av, liksom växla mellan olika lägen. I appen ser du förutom information om luftens temperatur och kvalitet även hur förbrukade filtren i renaren är, så att du kan hålla koll på när du behöver köpa nya.
Smartmi Air Purifier 2 kan användas både i små och stora rum, och kapaciteten anpassas därefter. Den här luftrenaren fungerar alltså bra oavsett storleken på ditt hem och var du ska ställa den, till ett förmånligt pris på cirka 2500 SEK.
3. BlueAir Healthprotect 7740i luftrenare
Bästa premiumvarianten 2023
Fördelar BlueAir Healthprotect 7740i luftrenare
- För rum på upp till 149 m²
- Stort luftflöde
- Extremt tyst
BlueAir Healthprotect 7740i är en smart luftrenare som styrs via en touchskärm på maskinen eller via en app. Liksom flera andra modeller är appen det bästa sättet att hantera luftrenaren då den har fler inställningar, men också eftersom touchknapparna tenderar att vara icke-responsiva. I gengäld samlar appen användbar data om luftkvaliteten och reningen, och du kan bland annat ställa in timers för BlueAir Healthprotect 7740i. Det finns också ett smidigt autoläge.
BlueAir Healthprotect 7740i gör anspråk på att fånga upp små och stora partiklar liksom gaser, lukter, virus och bakterier. Detta gör den mångsidig, och passande för allergiker.
Med sin storlek och reningsförmåga har BlueAir Healthprotect 7740i kapacitet för rum upp till 149 kvadratmeter. Samtidigt använder den teknik för att göra den så tyst och energisnål som möjligt.
Med ett ungefärligt pris på 9000-11 000 SEK är BlueAir Healthprotect 7740i testets dyraste luftrenare. För priset får du dock en effektiv luftrenare som klarar av stora utrymmen, och filter som räcker länge.
4. Dyson Pure Hot+Cool Link luftrenare
Fördelar Dyson Pure Hot Cool luftrenare
- Fångar upp 99,95 % partiklar
- Tystgående & Night mode
- AirMultiplier™-teknik
- 360°-förseglat filtreringssystem
- Cirkulerar luft över hela rummet
Dyson Pure Hot+Cool Link är en så kallad smart luftrenare, vilket innebär att du kan sätta på, stänga av och ändra inställningar samt se data om luftkvalitet och temperatur var du än befinner dig med hjälp av en app på din smartphone. Det medföljer även en fjärrkontroll.
Med en långsmal design i vitt och silver blir denna apparat ett stilrent och diskret inslag i ditt hem. Dyson Pure Hot+Cool Link har även ett nattläge där ljus- och ljudstyrka sänks.
Dyson Pure Hot+Cool Link fungerar också som fläkt och kan både kyla ner och värma upp luften i ditt hem. Detta gör modellen till ett bra val om du även vill kunna reglera temperaturen hemma, både under sommar och vinter.
Enbart som luftrenare betraktad är den dock inte den mest effektiva, särskilt inte för ett förhållandevis högt pris på cirka 4-5000 SEK.
5. Coway AP-1008CH luftrenare
Fördelar Coway AP-1008CH luftrenare
- För ytor upp till 73 m²
- 22 – 49 dB ljudnivå
- Astma & Allergiförbundet rekommenderar
- 350 m³/h max luftflöde
- Smart renhetsindikator
Coway AP-1008CH har en snygg, minimalistisk design med ett cirkapris på 2-3000 SEK. Modellen renar luften i tre steg med hjälp av olika filter, och du kan avläsa luftkvaliteten med hjälp av en färgkodad renhetsindikator. Detta gör det enkelt att få en överblick över hur mycket damm och andra partiklar som finns i rummet.
Nackdelen är att filtren är relativt dyra. Det kan även vara krångligt att byta ut filtren framförallt i början.
Modellen har ett tyst läge vilket gör att den passar att använda i sovrummet, dock med något lägre kapacitet än normalläget.
Coway AP-1008CH är en populär och pålitlig luftrenare, som rekommenderats av både Asthma Allergy Nordic och Brittiska Allergiförbundet. Du som vill köpa en luftrenare på grund av någon form av luftvägsproblem eller allergier kan alltså vara trygg i att denna modell kommer att minska dina besvär där hemma.
6. Xiaomi Mi Air Purifier 3C luftrenare
Fördelar Xiaomi Mi Air Purifier 3C luftrenare
- Styr och få översikt över luftkvalité via app
- Renar upp till 320m³/h
- Eliminerar 99.97% av luftburna partiklar
Xiaomi Mi Air Purifier 3C är en smart luftrenare som kontrolleras via en app. Det går även att kontrollera den manuellt, men detta är något krångligt och betydligt mindre användarvänligt än i appen. Med hjälp av appen kan du även styra luftrenaren med rösten, vilket är mycket praktiskt.
Xiaomi Mi Air Purifier 3C är ett budgetalternativ med mindre kapacitet än de flesta andra luftrenare på marknaden. Den är därför inte att rekommendera för dig med astma eller allergier. Modellen passar bäst i ett mindre rum, exempelvis ett litet sovrum där den i gengäld är väldigt tystlåten.
Med ett normalpris på cirka 1200 SEK är Xiaomi Mi Air Purifier 3C en av de billigaste alternativen på marknaden, men planerar du att använda din luftrenare länge betalar det sig inte nödvändigtvis i längden, då filtren behöver bytas ut med kortare mellanrum än de flesta andra varianter.
7. Electrolux Well A7 luftrenare
Fördelar Electrolux Well A7 luftrenare
- För rum upp till 60 m2
- 360-graders luftflöde
- WiFi-anslutning
Electrolux Well A7 har en praktisk utformning då den både kan hängas på väggen och ställas på golvet. Designen är elegant och diskret, och du kan till och med köpa nya ben, textilfront och handtag för att matcha resten av din inredning där hemma. Med hjälp av handtaget och den nätta utformningen är den här luftrenaren lätt att flytta mellan hemmets olika rum under dagen eller utefter behov.
Modellen styrs via en app, vilket ger möjlighet till fler funktioner och lättöverskådlig information om luftkvaliteten och inställningarna. Dock är appen inte helt användarvänlig, och det är lätt att trycka fel. Electrolux Well A7 fungerar bra att ha i sovrummet då ljudnivån är väldigt låg, men detta gör också reningen långsammare. Modellen renar luften genom ett femfiltersystem, och har certifierats av European Center for Allergy Research Foundation, vilket gör luftrenaren till ett bra val för den som har allergier.
Priset varierar mellan strax under 3000 och ända upp emot 5000 SEK.
Köpguide luftrenare
För den som aldrig förr köpt en luftrenare är det mycket nytt att känna till och tänka på. Men var lugn, med vår köpguide behöver det inte vara svårt att hitta rätt.
1. Se över dina behov
Det finns många varianter av luftrenare att köpa, och olika apparater passar för olika hem och personer. Letar du efter en luftrenare till ett mindre rum finns det ingen anledning att lägga extra pengar på en stor och kraftfull maskin.
Behöver du en luftrenare på grund av allergier eller astmabesvär vill du däremot hitta en med hög kapacitet, gärna testad av exempelvis Astma och allergiförbundet.
Fundera också över om du har andra krav eller preferenser, till exempel om du vill kunna ansluta luftrenaren till en app som du kan styra utanför hemmet, eller om ett tyst läge är viktigt för dig.
2. Vilken design vill du ha?
Utseendet är inte allt, men det är definitivt en bonus. Är du intresserad av inredning och valet står mellan två luftrenare med samma kapacitet är det inget fel att välja den snyggare, även om den kanske kostar lite mer.
Vad som är snyggt och inte är givetvis en smaksak. Du kan hitta luftrenare i futuristiskt stilren, högteknologisk eller varm och ombonad design. Fundera över vad som passar bäst i ditt hem.
Tänk också på var i rummet du vill ställa luftrenaren, och hur skrymmande den får lov att vara.
3. Tänk långsiktigt
När du köper en luftrenare är tanken förmodligen att den ska hålla, och fungera optimalt, så länge som möjligt. Köp inte den billigaste modellen du kan hitta, utan se det som en investering. Förutom apparaten i sig är det också värt att se över dess filtersystem. Filter kostar olika mycket och håller olika länge.
Hittar du en luftrenare som använder prisvärda filter som håller länge kan det alltså betala sig i längden även om priset på själva maskinen är högre.
Att använda luftrenare
Innan du börjar använda luftrenare frågar du dig kanske vad den kan göra för dig?
Jo, en luftrenare:
- Desinficerar luften och filtrerar bort partiklar, vilket leder till en renare, fräschare inomhusluft
- Hjälper dig som har besvär med astma eller luftburna allergier, till exempel pollen
- Kan förbättra din hälsa i allmänhet, genom att eventuella toxiner, virus och bakterier filtreras bort
- Tar bort matos och andra obehagliga lukter
- Minskar risken för mögel
- Att ha en luftrenare gynnar alltså alla, och leder till ett fräschare och mer trivsamt hem.
Det är lätt att komma igång med att använda luftrenare. Ställ den på golvet på en plats där den inte är i vägen, men uppnår den höga temperaturer bör den inte stå direkt mot väggen, och inte heller emot möbler. Mindre modeller kan placeras på ett bord eller en hylla.
Sätt igång luftrenaren och se över de tillgängliga inställningarna. De flesta luftrenare har ett autoläge som anpassar reningen efter rummet. Det brukar även finnas ett tyst läge som är bra att använda under natten. Många modeller har en tillhörande app där du kan se information och göra fler inställningar, så ladda ner den och koppla upp din luftrenare direkt.
Håll koll på filtren och när de behöver bytas ut. För det mesta dröjer det flera månader eller till och med år. Det kan ändå vara bra att ha ett lager redo hemma. Är din luftrenare uppkopplad till en app kan du se i den hur mycket av filtren som är förbrukade.
FAQ luftrenare – Vanliga frågor och svar
Hur funkar luftrenare?
En luftrenare funkar som så att den filtrerar luften, vanligen genom flera lager filter som fångar upp allt från dammpartiklar till bakterier. Luftrenaren blåser även ut ren luft vilket gör att luften cirkulerar i rummet.
Var kan man köpa luftrenare?
Du kan köpa luftrenare i de flesta elektronikbutiker och vissa andra butiker där hushållsapparater och dylikt säljs. Luftrenare går att köpa både i fysiska butiker och via nätet.
Vad kostar luftrenare?
Kostnaden på luftrenare varierar beroende på märke, storlek och kapacitet. Priset kan ligga på allt mellan 1000-10 000 SEK, men vanligast är att de kostar mellan 3000-4000 SEK.
Är luftrenare farligt?
Luftrenare av adekvat kvalitet är absolut inte farliga. Däremot har det förekommit att enskilda modeller släppt ut skadligt ozon. Även luftrenare som använder jonisering kan bilda ozon. Undvik dessa modeller och läs på noga innan du köper luftrenare.
Är luftrenare effektivt?
Luftrenare är effektiva gällande att rensa bort partiklar av olika storlek och bidra till en bättre luftkvalitet. Många oberoende tester har gjorts på ämnet. Vissa luftrenare är även certifierade som effektiva mot astma- och allergibesvär.