”Jag har testat Cura eye rest ögonmask 2023”

Foto av författare
Skriven av:
Anna Jonsson
Uppdaterad senast:

Visste du att den viktigaste signalen för vår dygnsrytm är ljus? Ljuset säger åt vår hjärna att inte friställa sömnhormonet melatonin. Istället frisätter hjärnan hormonet kortisol vilket gör oss pigga. Det är därför det är viktigt med mörker när vi ska sova och bland annat därför vi ska undvika ljus från skärmar innan läggdags då detta får hjärnan att tro att den ska vara vaken. 

Jag arbetar en del nätter vilket gör att jag behöver ta igen min sömn på dagen när det är ljust. Jag har länge känt att jag har haft svårt att få det riktigt mörkt i rummet på dagtid och har därför funderat på om en ögonmask skulle kunna underlätta för mig för att sova bättre mitt på dagen. Därför valde jag att testa Cura eye rest ögonmask och skriva en recension av produkten.

Är du intresserad av andra sovmasker har vi skrivit en lång artikel där vi går igenom 9 bra sovmasker.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Beskrivning av Cura Eye rest ögonmask

Prisklass: Premium Storlek: 27 x 10 cm Material: Yttertyg i 100% bambu Fyllning: Finslipade glaspärlor och bomull Tvätt: ? Liknande produkter: Tempur sovmask, Cocoon Eye Shades, Carpe Diem beds silke sovmask

Cura eye rest ögonmask har insydda pärlor i sig för ökad vikt, det vill säga, detta är inte som vanliga, enkla ögonmasker som man får på flygresan. Förutom att göra det mörkt för ögonen skapar masken ett behagligt tryck mot ögonen och omkringliggande områden. Detta bidrar till en ökad avslappning vilket är precis som i fallet med ett tyngdtäcke.

Ögonmasken är tillverkad i högkvalitativ bambutyg vilket är helt naturligt. Bambu har egenskapen att det har en god andningsförmåga och är fantastisk mjukt. 

Bästa pris på Cura Eye rest ögonmask

Recension av Cura eye rest ögonmask

Jag har använt Cura ögonmask under två veckor vilket har lett fram till denna recension av Cura eye rest ögonmask. Jag har valt att dela in recensionen i kategorierna kvalité, mörkerläggning, upplevelse, pris och slutsats.

Kvalité 

Det första jag slogs av när jag packade upp masken var den höga vikten. Masken väger 267g vilket är rejält och inget jag såg framför mig när jag införskaffade masken. Första känslan var att hur ska den hålla sig på plats? Jag känner att det inte har varit något problem för mig. Jag ligger relativt still både när jag ska somna och när jag sover och därför glider inte masken av. För den som håller på och vänder och vrider sig kommer masken garanterat glida av. 

Fyllningen ligger i en seperat kudde där glaspärlorna är insydda i totalt åtta fack. Detta hjälper fyllningen att hålla sig på plats vilket gör att masken kommer hålla sin form länge trots användning varje dag. 

Jag hittar inga tvättråd från tillverkaren men fyllningskudden går att plocka ut och sen kommer i alla fall jag tvätta fodralet i en tvättpåse på ett skonsamt program i tvättmaskinen. 

Cura eye rest ögonmask, en recension av Cura eye rest

Mörkerläggning

Masken sluter tätt för ögonen och fyllningen fördelar sig skönt över ögonen vilket hjälper till att sluta tätt. Jag upplever att masken kan riskera att glida av på grund av den höga vikten och att masken endast spänns fast med ett kardborreband i nacken. Detta drar ner betyget något. 

Upplevelse

Cura eye rest ögonmask är något som jag aldrig har upplevt innan. Den lägger sig väldigt bra mot huden och sluter tätt. Glaspärlorna gör att masken känns sval och jag upplever inte att jag har svettats i masken. Någon gång har jag lagt ögonmasken på fönsterbrädan med fönstret något öppet. Då har masken tagit till sig kylan och den kylande effekten blir ännu större. 

Att masken upplevs som att den riskerar glida av är inget större problem för mig då det är under insomningen som jag har behov. Skulle jag ha tappat masken när jag vaknar har den uppfyllt det som jag efterfrågade när jag skulle somna, det vill säga skapa en mörk miljö. 

Pris

Priset på masken är högt, närmare 400 kronor. När jag såg det första gången jämförde jag med en enkel ögonmask för 49 kronor från ett apotek. Men det blir som att jämföra vatten och champagne. 

Cura ögonmask har helt andra kvalitéer och jag är helt övertygad om att jag skulle behöva köpa många enkla ögonmasker innan jag har slitit ut en mask från Cura. 

Slutsats recension av Cura eye rest ögonmask

Detta är en fantastisk produkt som skapar en lyxig känsla när du ska sova eller behöver vila en stund. Jag har svårt att vara utan min mask och kommer att använda den lång tid framöver. Jag kommer sätta upp den på listan av bra presenter till nära och kära. 

Att masken inte får högsta betyg beror på dels det relativt höga priset samt att jag upplever att masken ibland kan sitta för dåligt. 

Men samtidigt kan jag varmt rekommenderar Cura eye rest ögonmask till den som behöver hjälp att slappna av när hen ska sova och som upplever att ljuset är ett problem.

Köpguide Ögonmask, även kallat sovmask

Vad är en ögonmask? 

En ögonmask är en mask som sätts över ögonen för att göra det helt mörkt. Genom att stänga ute ljuset riskerar inte hjärnan att luras att det är dag och tro att det är dags att gå upp vilket kan göra att du har svårt att somna eller somna om. Forskning visar att det är oerhört viktigt att det är helt mörkt i rummet när du ska sova annars får du inte tillräckligt av sömnhormonet melatonin. Får du inte tillräckligt med melatonin blir det svårt att sova gott, vilket kan leda till en mängd hälsoproblem i längden. 

Masken fästs med en elastisk rem på baksidan av huvudet för att hålla sig på plats under tiden du sover. Ögonmasken följer ansiktets konturer och har en form som passar vid näsan och ögonen. Oftast är masken vadderad för att ännu bättre sluta tätt om ögonen så att ljuset verkligen hålls ute. 

FAQ Ögonmask: Frågor och svar om ögonmask

Varför ska jag sova med ögonmask? 

En ögonmask är framförallt tänkt att utestänga ljuset så att det inte sipprar igenom dina ögonlock när du sover eller ska sova. En ansiktsmask behöver inte bara användas i sovrummet utan kan användas när du är ute och campar eller sover i ett rum utan persienner. Det finns dem som jobbar natt och behöver sova under dagtid och då är ögonmask ett ypperligt hjälpmedel.

Vad kostar en ögonmask? 

Det finns många olika typer av ögonmaskar. De allra billigaste börjar på cirka 50 kronor. Sen stiger priserna uppåt och de dyrare ögonmaskerna som oftast är gjorda av dyrare material så som silke, ekologisk bomull eller bambu, kan kosta uppåt 600 kronor. Det finns även 3D-masker med en speciell vaddering som också generellt brukar vara dyrare.

En dyrare ögonmask håller oftast längre och brukar även vara tvättbar. Det innebär att ni tillsammans kan få många bra nätter ihop. 

Vad är en 3D-ögonmask?

En 3D-mask är kupad och ligger inte tätt på ögonen. Man kan jämföra en 3D-mask med en BH. 3D-masken är perfekt att ha om du tycker det är obehagligt att något ligger direkt på ögonlocken samt om du till exempel har lösögonfransar. 

Kan barn använda ögonmask? 

Barn kan använda ögonmask för det är lika viktigt för dem som för oss vuxna att det är mörkt när man ska sova. Däremot brukar barn tycka det är obekvämt att ha på sig masken och mindre barn vill ofta kunna öppna ögonen för att se så allt känns tryggt ett par gånger innan de ska sova. 

Foto av författare
Om författaren
Anna Jonsson
Anna är utbildad arbetsterapeut med många års erfarenhet från vården. Har arbetet som förskrivare av tyngdtäcken åt Regioner. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar