Bästa poddarna om sömn 2023 – hitta din favorit

Foto av författare
Skriven av:
Mikael Petersson
Uppdaterad senast:

Kan det hjälpa att lyssna på något när man ska sova? Vår erfarenhet är att det kan det kan vara det. Poddar har blivit väldigt populärt de senaste åren och det har kommit flera bra poddar om sömn. Vi har recenserat våra favoriter och listat de bästa poddarna om sömn 2023. Titta igenom vår lista för att hitta din favorit.

Här är en lista med de bästa poddarna om sömn 2023

Vi på Sovgottnu.se är stora förespråkare av tyngdtäcke. Vi tycker att vi har funnit en bra kombination som fungerar för oss, med tyngdtäcke en bra sovmask och en podd om att somna. Hoppas du kan uppleva samma framgång.

Vill du läsa mer om tyngdtäcke rekommenderar vi vår omfattande artikel om tyngdtäcke och allt du behöver veta innan du införskaffar ett.

1. IKEA Sovlinjen – 6 annorlunda metoder som garanterat får dig att somna

Bästa poddarna om sömn 2021 - hitta din favorit - IKEA Sovlinjen

Denna podden släpptes 2019 och det har inte kommit fler än de sex avsnitt som publicerades då.

Avsnitten blandar det humoristiska med tips som kan hjälpa dig somna. Avsnitten är helt fristående från varandra men skiljer sig också åt markant. Längden på avsnitten varierar också från kortaste på 16min till längst på ca 60min.

Vår recension:

Detta är vår favorit bland de bästa poddarna om sömn. Även om avsnitten är ett par år gamla är de fortfarande fullt användbara. Vår favorit är tjejen som läser direkt ur IKEA-katalogen under 58min. För den som vill ha mer hjälp med avkoppling är även avsnittet om Sovmeditation bra. Ett annat avsnitt är om sömnfrekvens och där är det inget prat utan bara en massa sövande ljud.

Detta är en perfekt podd för att testa några olika metoder för att försöka somna bättre. När du väl har hittat vad som passar dig kan du sedan använda en annan podd som är mer nischad mot de som fungerar för dig

2. Somna med Henrik – En podcast du inte behöver lyssna på

Bästa poddarna om sömn 2021 - hitta din favorit - Somna med Henrik

Detta är en speciell podd men också en av de populäraste poddar om sömn. Henrik har inget manus till avsnittet som spelas in utan pratar oavbrutet i ca 60min om saker som dyker upp i hans mun som han själv utrycker det. Avsnitten är helt oklippta och bara råmaterial rakt igenom.

Henriks målsättning med podden är att du ska bromsa in, varva ner och fokusera på annat än de tankarna som gör så att du inte kan sova.

Henrik berättar tokiga berättelser om Somna (vilken är lyssnaren) och man får lyssna med på de mest fantasifulla resorna.

Vår recension:

Även om Henrik pratar på är det inget som stressar utan Henriks tanke med varje avsnitt är att du ska fokusera på annat än de tankar som stör dig när du ska sova. Henrik har en lugn och sävlig röst och är behaglig att lyssna på.

Största problemet med varje avsnitt är att historien blir så tokig så vi vill lyssna vidare och höra hur det slutar. Om man lyssnar på samma avsnitt ett par gånger upplever vi dock att man lättare kopplar bort berättelsen och enklare somnar.

Väl värt att lyssna på!

3. Sov med mig – din insomningspodd

Bästa poddarna om sömn 2021 - hitta din favorit - Sov med mig

I denna podden av Lisa Humla får du följa en ritual som kan hjälpa dig när du vill somna. Varje avsnitt är helt fristående från varandra så det spelar ingen roll i vilken ordning du lyssnar på avsnitten. Avnitten är ca 45min långa.

Varje avsnitt är uppbyggt efter en ritual som programledaren följer. Denna ritualen kan skilja sig från gång till gång. Oftast består avsnittet av två delar och två minuters nynnande däremellan. Den ena halvan innehåller tips för att sova bättre och andra halvan handlar om rörelse i vila. Nytt avsnitt kommer ungefär en gång i månaden.

Vårt recension:

Det räcker att lyssna ett par sekunder på Lisas röst innan man blir trött. Lisa instruerar på ett vänligt sätt hur du kan göra för att somna bättre genom olika procedurer. Vi gillar att man får tips på övningar man kan göra för att somna lättare. Vi tror att du snabbt kommer hitta dina favoritavsnitt precis som vi har gjort och lägga till dem i din spellista bland poddar som du lyssna på när du ska sova.

4. Sleep Whispers – Whispering Harris

Bästa poddarna om sömn 2021 - hitta din favorit - Sleep Whispers

Detta är en amerikansk podd. Podden bygger på konceptet Autonomous Sensory Meridian Respons, ASMR. Berättaren viskar genom hela podden och små bakgrundsljud hörs hela tiden. Viskningarna ska vara ljud som ger dig rysningar och smeker hjärnan till sömns som en snuttefilt. Tekniken har blivit väldigt populär på senaste tiden.

Vår recension:

Vi gillar konceptet och det är intressant att testa något som för oss är nytt. Tekniken är omtalad men det finns egentligen ingen vetenskaplig förklaring eller evidens för tekniken. Men tanken är att du ska uppleva angenämt kittlande känsla i huvudet, hårbotten, ryggen eller andra delar av kroppen som en reaktion på visuell, audiell, taktil, luktmässig eller kognitiv stimulans. Denna typ av podd bygger så klart på audiell stimulans.

Vilka är dina favoritpoddar om sömn?

Vi vill ha tips från dig om vilka poddar som du anser är de bästa poddarna om sömn och som du brukar lyssna på. Kommentera nedan så lägger så ska vi skriva en recension om din podd.

Foto av författare
Om författaren
Mikael Petersson
Mikael har mångårig erfarenhet av att jobba med sömn och sömnproblem både från arbetslivet och privat. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar