Varför välja ekologiska sängkläder?

Foto av författare
Skriven av:
Anna Jonsson
Uppdaterad senast:

Kan du sova bättre genom att välja ekologiska sängkläder? Och kommer det vara bättre för din sömn och få dig att sova gott?

I ett blindtest skulle förmodligen de flesta inte känna skillnad mellan ekologiska och ej ekologiska sängkläder. Men vetskapen om att sova i lakan och täcke som är framtagen av bomull, fri från gifter, ger i alla fall oss på Sovgottnu.se känslan av välbefinnande vilket vi tycker leder till en bättre sömn.

Bomull är det vi har närmast kroppen både när vi sover och är vakna. Det är det som vi omhuldar våra barn i från det att de föds tills dess att de flyttar hemifrån. För oss känns det självklart att välja ekologiska sängkläder och andra produkter av bomull som är fri från gifter.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Ekologiska sängkläder i bomull

Är bomull en miljöbov?

Utan att tveka är svaret: JA! på den frågan.

För att få fram 1kg bomull kan det gå åt så mycket som 29.000 liter vatten. Pga stora insektsangrepp och ogräs är bomullen besvärlig att odla. Det går åt mycket bekämpningsmedel. Bomullsindustrin står för hela 25% av förbrukningen av kemiska insektsbekämpningsmedel och 11% av all jordens förbrukning av kemiska bekämpningsmedel. Detta ska man sätta i proportion mot att bomull endast utgör 2,5% av världens alla odlingar.

Kemiska bekämpningsmedel är skadligt för djur- och växtliv och även för de som arbetar på odlingarna. Bekämpningsmedlen ansamlas i jordarna och människor som bor och arbetar vid bomullsfälten skadas av gifter i luft och vatten. Gifterna läcker även ut i dricksvatten och gödningsmedlen bidrar till övergödning av vattendrag. Gödningsmedlen innehåller bl.a. farliga tungmetaller, som t.ex kadmium, vilket tas upp av bomullen. På många ställen har sjöar försvunnit pga att för mycket vatten har använts till bomullsodling.

Varför ska jag välja ekologiska sängkläder?

Tyvärr är bara ca 2% av all odlad bomull ekologisk, något som vi tycker måste ändras på. Vi måste tänka på vår framtid och en bättre morgondag och det borde fler göra. Att du läser denna text är ett steg i rätt riktning.

För att få kalla bomull ekologisk krävs att den odlas utan några som helst kemiska bekämpningsmedel eller konstgjorda gödningsmedel. För att undvika att jorden utarmas ska bonden växla grödor från år till år. Det gör att jorden blir mer bördig och risken för insektsangrepp minskar. För att få hävda ekologisk odling måste marken även varit fri från kemikalier i minst tre år.

Varför välja ekologiska sängkläder?
Varför välja ekologiska sängkläder?

Förutom självklara miljömässiga fördelar finns det även andra fördelar med ekologiskt odlad bomull. När bomullen kan odlas utan konstgödsel, stressas inte bomullen fram och kvalitén blir hög, med långa, jämna och mjuka fiber. Det bidrar till en bomull med högre kvalitet och mer hållbar eftersom fibrerna inte är påverkade av kemikalier.

Man har ännu inte klargjort om gifterna i vanliga bomull orsakar hälsoproblem hos användaren. Men genom att köpa varor i ekologisk bomull bidrar du till en bättre miljö samtidigt att du kan vara säker på att kläderna du bär eller sängkläderna du använder är helt fria från bekämpningsmedel och andra gifter.

Varför är det dyrare med ekologiska sängkläder?

Man brukar säga att man får vad man betalar för. Att odla ekologiskt ger oftast sämre skördar och kräver en större arbetsinsats. Det kan vara viktigt att komma ihåg när man jämför priser mellan ekologiskt odlad bomull och bomull odlad med kemiska gödsel- och bekämpningsmedel.

Att ekologisk bomull ger sämre skördar leder också till att tillgången är relativt låg. Det gör att leverantörerna av bomullen kan hålla högre priser vilket i slutändan påverkar slutpriset till dig som kund. Lyckligtvis finns det mer och mer ekologisk bomull på marknaden.

Att välja ekologiska sängkläder

Lakan och sängkläder ska väljas med omsorg. Det ska vara skönt att ligga på och det ska dessutom vara slitstarkt eftersom vi använder det många timmar varenda natt. Texten ovan beskriver problemen med tradinionellt odlad bomull och även de fördelar som ekologiskt odlar bomull ger. Vi har plockat fram en lista med ekologiska sängkläder som vi tycker gör gott för både dig, din familj och miljön och som underlättar för er att välja ekologiska sängkläder.

Ekologiska sängkläder till små

Jollyroom

Jollyroom erbjuder prisgaranti, fri frakt över 1000kr och öppet köp i 365 dagar.

Rätt start ekologiska sängkläder

Rätt Start Sängkläder 100x130cm Elefant, Grå

Det här bäddsetet från Rätt Start bidrar till en härlig sovstund för ditt barn. Setet innehåller ett påslakan och ett örngott tillverkade i mjuk ekologisk bomull med sött motiv av elefanter. En stilfull inredningsdetalj i barnrummet.

Pris: 399kr

Köp här direkt från Jollyroom >>

Minitude Scallop Sängkläder

Minitude Scallop Sängkläder 70x80cm, Antarctica

Ett stilrent och skönt bäddset från Minitude. Detta bäddset består av ett påslakan och ett örngott som pryds av ett fint musselmönster. Bäddsetet är tillverkat av mjuk, Oeko-Tex-certifierad bomull.

Pris: 199kr

Köp här direkt från Jollyroom >>

NG Baby Dandelion ekologiska sängkläder

NG Baby Dandelion Sängkläder 100x130cm, Grey

Ett fint set med sängkläder till spjälsängen från NG Baby. Både påslakanet och örngottet är tillverkade i ekologisk, GOTS-certifierad bomull och är mjuka och sköna mot huden.

Pris: 629kr

Köp här direkt från Jollyroom >>

Majvillan ekologiska sängkläder

Majvillan Sängkläder 70x80cm Körsbärsdalen, Grå

Majvillan Bäddset Körsbärsdalen är 2-delat påslakanset med passmått för vaggan och barnvagnen. Ett mjukt, lent och luftigt bäddset av hög kvalité som ger en behaglig känsla att sova i. Setet är tillverkat av 100% ekologisk bomull och innehåller ett påslakan och ett örngott. Kommer levererat i en fin tygkasse!

Pris: 375kr

Köp här direkt från Jollyroom >>

Ekologiska sängkläder till stora

Åhlens

Åhlens logga

Åhlens erbjuder öppet köp i 60dagar. Frifrakt och fri retur till Åhlens varuhus. Bonus på allt du handlar som Åhlensmedlem.

Åhlens: Påslakan från Himlas bäddserie Hope. 100% ekologisk bomull. - ekologiska sängkläder

Himla Hope Plain, 210x150cm, clean

Himlas bäddserie Hope som finns i olika färger. Påslakanet ger en lätt och luftig känsla och bädden upplevs krispig och sval. Hope innehåller 100% ekologisk odlad bomull.

Pris: 1290kr

Köp här direkt från Åhlens.se >>

Tips för mer läsning:
Tyngdtäcke hjälper oroliga barn att sova bättre

Fler läsvärda artiklar

Foto av författare
Om författaren
Anna Jonsson
Anna är utbildad arbetsterapeut med många års erfarenhet från vården. Har arbetet som förskrivare av tyngdtäcken åt Regioner. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar