Luftmadrass bäst i test – Bästa luftmadrassen att sova på 2023

Foto av författare
Skriven av:
Anna Jonsson
Uppdaterad senast:

En luftmadrass är inte fel att ha oavsett om du ska ha övernattande gäster eller om du ska övernatta hos någon annan. Luftmadrassen skapar en bekväm sovplats för en eller två personer utan särskilt mycket arbete. Ett stort plus är att en luftmadrass dessutom kan blåsas upp nästan var som helst. Du behöver inte tänka på att dra fram sängar eller liknande.

Eftersom de flesta luftmadrasser också är ganska höga kommer du upp en bit från marken och du behöver alltså inte ligga direkt mot till exempel ett kallt stengolv. I dag har många luftmadrasser också en inbyggd pump som både blåser upp och tar ur luften ur madrassen. Det underlättar en hel del för dig.

I vår artikel har vi testat fem olika luftmadrasser i olika prisklasser för att du ska finna en madrass som passar dig allra bäst, för att du ska kunna få en eller flera nätters skön sömn.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Topplista test – bästa luftmadrass 2023

I det här stycket kommer vi att titta lite närmare på och recensera de fem luftmadrasser vi valt ut för den här artikeln. Luftmadrasserna har jämförts utifrån pris, komfort, hållbarhet och användarvänlighet. I regel vill du inte att luftmadrassen ska behöva fyllas med luft efter bara en natt och därför tittar vi särskilt på hur länge madrassen faktiskt håller, samt på hur mycket vikt den tål att belastas med. Även om en luftmadrass inte är tänkt att användas året runt ska den tåla att användas flera gånger. Det är givetvis också viktigt att madrassen är enkel att packa ihop samt förvara när den inte ska användas.

Med vårt test vill vi förenkla det lite för dig när du ska välja en luftmadrass för semester och övernattning. Med hjälp av de recenserande texterna, samt tack vare för- samt nackdelarna blir det lättare för dig att finna den luftmadrass som passar dig bäst.

1. Bestway Tritech Airbed Queen SleekFlow Headboard – Uppblåsbar madrass med gavel

Bästa luftmadrassen 2023

Tritech Airbed Queen SleekFlow Headboard

Produktegenskaper

 • Inbyggd sänggavel
 • Antimikrobiell ytbeläggning
 • Tillverkad i Tritech-material
 • Inbyggd pump som blåser upp på fem minuter
 • 226 x 152 x 46 cm (84cm huvudgavel)
 • Tar lite längre tid att tömma
Vi hittade tyvärr inga priser för tillfället...

Tritech airbed queen sleek flow är en luftmadrass från BestWay. Den här luftmadrassen är lite unik på så sätt att den har en integrerad huvudgavel. Det underlättar om du vill sitta och läsa innan du ska sova eller om du upplever att kudden i vanliga fall ramlar ned utanför madrassen. Huvudgaveln här hela 84 centimeter hög vilket ger bra stöd. Trots att den här sängen med sina 226 x 152 x 84 cm är rejäl till storleken tar det bara fem minuter att blåsa upp den med den inbyggda pumpen!

För dig som söker en extra hygienisk säng är det här rätt val. Den antimikrobiella ytbeläggningen skyddar sängen mot mögel samt illaluktande bakterier på hela sovytan. Det gör att madrassen håller sig fräsch från år till år utan att du egentligen behöver rengöra den. Ytan påverkas inte komfortmässigt av beläggningen utan du kan välja att sova på madrassen med eller utan underlakan.

En nackdel med madrassen är att den inte har någon inbyggd kudde, men för den som vill går det att luta sig mot huvudgaveln. De upphöjda kanterna ger ett behagligt stöd under sömnen, samtidigt som du inte rullar ur sängen. Du bör dock vara förberedd på att sängen tar lite längre tid att tömma på luft.

2. Bestway Tritech Queen Airbed

Lyxigaste luftmadrassen 2023

Bestway Tritech Queen Airbed

Produktegenskaper

 • Bekväm och extremt stabil
 • Inbyggd pump som blåser upp på 270 sekunder
 • Lätt att transportera och förvara
 • 203 x 162 x 46 cm
 • Något högre pris
 • Saknar integrerad kudde

Last updated: 2023-09-22 04:29:42

Den här luftmadrassen från BestWay är tänkt för två personer men givetvis går det även bra att sova ensam på den. Madrassen har en inbyggd elektrisk pump, den är helt uppblåst på 270 sekunder, och den mäter 203 x 152 cm. Madrassen är 46 centimeter hög vilket bidrar till ökad sovkomfort samtidigt som det blir lättare för dig att stiga upp. Hela madrassen är tillverkad i Tritech-material som är väldigt slitstarkt. Dessutom är överdelen försedd med ett skumlager vilket gör det skönare att sova på madrassen. Madrassen har en relativt låg vikt på omkring 10 kilo vilket gör den väldigt lätt att transportera. Den mjuka ytan gör också att lakan ligger kvar på madrassen utan att knöla till sig under nattens gång.

Tack vare Tritech-materialet är den här madrassen extra stabil, och du kommer snarare uppleva att du ligger i en vanlig säng än på en luftmadrass. Det bekväma skumlagret ger också bättre andningsförmåga vilket gör att du inte blir lika varm som på andra madrasser. Även om två personer sover på madrassen går det att vända på sig utan att störa den andra tack vare den starka stabiliteten.

Något som gör den här madrassen unik är att den har lite högre ytterkanter. Det bidrar till stöd under sömnen, och förhindrar också att du ramlar ur sängen. Givetvis ingår transportväska i köpet, samt ett reparationskit om madrassen mot förmodan skulle gå sönder.

3. AlwayzAire Fortech Airbed Queen med inbyggd komfort-pump

AlwayzAire Fortech Airbed Queen med inbyggd komfort-pump

Produktegenskaper

 • Har en tyst, inbyggd pump
 • Blåses upp snabbt på endast 180 sekunder
 • Räfflade ytterkanter
 • Transportväska ingår
 • 203 x 152 x 51 cm
 • Högre pris
 • Lite glatt yta
 • Saknar inbyggd kudde
Vi hittade tyvärr inga priser för tillfället...

Det här är en queen-size luftmadrass för dig som vill sova extra bekvämt, och snabbt. Den inbyggda elektriska pumpen blåser upp hela madrassen på 180 sekunder. Tack vare komfortpumpen kan du också välja hårdhet i madrassen, och du kan få den mjukare eller hårdare allt efter vad du föredrar.

Denna uppblåsbara säng har en madrass som är tillverkad av stabilt och hållbart Fortech-material vilket gör den bekväm natt efter natt. Det här materialet är en blandning av PVC samt väldigt tätt tyg av polyester. Den tubformade luftkammaren ger stabilare komfort, och den räfflade ytterkanten gör att du inte ramlar av madrassen lika lätt. En stor fördel med den här madrassen är att den har sensorer som mäter lufttrycket hela tiden, samtidigt som den tysta pumpen kontinuerligt arbetar för att madrassen ska behålla sin hårdhet utan att din sömn störs under natten.

Måtten på madrassen är 203 x 152 cm vilket räcker till för två personer. Den generösa höjde på 51 centimeter ger bra sovkomfort och det blir också enklare att sätta sig ner på, respektive resa sig upp från luftmadrassen. Tack vare det justerbara lufttrycket kan du också göra madrassen lite hårdare just för att underlätta själva uppstigningen.

4. Bestway Aeroluxe Luftmadrass 191x97cm

Bästa budget valet 2023

Bestway Aeroluxe Luftmadrass

Produktegenskaper

 • Stabil och blåses upp på 180 sekunder
 • Bra pris
 • Kan användas utan lakan
 • 192 x 97 x 46 cm
 • Låg inbyggd kudde
 • Kan kännas lite mjuk dagen efter uppblåsning

Last updated: 2023-09-22 04:29:44

Aeroluxe luftmadrass från BestWay är en lite billigare, bekväm luftmadrass för en person. Madrassen är väldigt praktisk, den blåses upp på endast 180 sekunder och den är tillverkad i Fortech-textil. Fortech är en blandning PVC samt polyestertextil med extra hög täthet. Ovansidan av madrassen har dessutom en nästan sammetslen yta vilket gör det bekvämare att sova då huden inte dras direkt mot den glatta plastytan. Du behöver inte ens ha några lakan för att sova bekvämt här!

Madrassen har uppblåsbara ribbor vilket gör att den känns mer stabil och stadig när du ligger på den, och tack vare de lite högre ytterkanterna riskerar du inte att ramla av sängen. Det finns också en integrerad kudden även om den är något låg. Måtten på madrassen är 197 x 97 centimeter och det räcker lagom för en person, även om det ibland kan kännas lite trångt. Höjden är 46 centimeter men dagen efter uppblåsning kan madrassen ha sjunkit något i höjd.

Självklart ingår en smidigt transport- och förvaringsväska till den här madrassen när du köper den. En fördel är att madrassen är enkel att tömma på luft även om det krävs att man trycker ut en del av luften på egen hand. När madrassen är tom är det bara att vika ihop den och lägga den i sin väska.

5. Bestway Tritech Queen Airbed – Tjock uppblåsbar dubbelsäng med app-styrning

App-styrd luftmadrass

Bestway Tritech Queen Airbed med appstyrning

Produktegenskaper

 • Hög maxvikt på 300kg
 • Bra pris
 • Kan styras via app och har inbyggd USB-port
 • Håller bra
 • Blåses upp på 300 sekunder
 • 203 x 152 x 46 cm
 • Lite låg inbyggd kudde
Vi hittade tyvärr inga priser för tillfället...

Från BestWay kommer Tritech Queen airbed med appstyrning! Hela madrassen är tillverkad i det tåliga och smidiga Tritech-materialet vilket gör att madrassen håller år efter år. Den här massagen har måtten 203 x 152 centimeter vilket räcker bra för två personer. Höjden på 46 centimeter gör det också lättare att stiga upp på morgonen samtidigt som kyligt drag från golvet inte kommer upp i sängen under sömnen. Självklart ingår en praktisk förvaringsväska till madrassen där du enkelt får ner hela luftmadrassen för transport eller mellan användningarna.

Tack vare Tritech-materialet i tre lager håller sängen sin form och hårdhetsgrad hela natten även om den belastas med närmare 300 kilo. Den inbyggda kudden, den flockade sovytan och de lite högre ytterkanterna gör sömnen än behagligare. Den flockade ytan är trevlig mot kroppen om du inte vill ha underlakan och ytterkanterna gör att du inte kan rulla av madrassen när du sover. Jämfört med madrasser tillverkad av billig PVC kommer du här verkligen att märka skillnad oavsett om du sover en eller flera nätter.

En unik sak med den här madrassen är att den inbyggda elektriska pumpen kan styras genom appen Bestway Smart Hub. Här kan du styra sängens mjukhet, uppblåsning med mera. Det tar bara 300 sekunder att blåsa upp madrassen, och när den är uppblåst kan du dessutom använda den inbyggda USB-porten för att ladda mobilen eller surfplattan!

Att använda självuppblåsbar luftmadrass

Här ger vi lite mer information om hur du använder en luftmadrass, samt kring varför du bör köpa en bra luftmadrass.

Att använda en självuppblåsbar madrass är enkelt:

 1. Du börjar med att veckla ut hela madrassen där den ska blåsas upp.
 2. Anslut den inbyggda pumpen till eluttaget eller koppla in den externa pumpen till madrassen och sedan till eluttaget.
 3. Slå på pumpen och vänta på att madrassen fylls.
 4. Om du har en luftmadrass med ställbar hårdhet bör du ställa in den.
 5. Känn efter att madrassen har rätt tryck.
 6. Ta bort pumpen, eller låt den sitta ansluten beroende på vilken luftmadrass du har.
 7. Dags att sova!

För att packa ihop en självuppblåsbar madrass:

 1. När madrassen ska packas ihop ställs pumpen in på att släppa ut luft.
 2. Har du en luftmadrass med manuell tömning öppnar du alla ventiler och pressar ut luften genom att rulla eller vika ihop madrassen.
 3. När madrassen är helt tom kan du vika ihop den för förvaring, och sätt lägga ner den i det tillhörande fodralet.

Varför ska du köpa en luftmadrass?

 • Du behöver inte oroa dig för sängplats.
 • Du vet att du har en säng du trivs med när du ska sova över.
 • Luftmadrassen är enklare att förvara än en gästsäng.
 • Luftmadrassen är snabb att sätta upp.
 • En bra luftmadrass är stabil och känns som en riktig säng.
 • Du behöver inte ta med lakan, kuddar och liknande.

Om du istället behöver en tillfällig säng till ditt barn, eller som man också kan säga, resesäng kan du hitta bra resesängar här.

FAQ luftmadrass – vanliga frågor och svar

Hur fungerar en luftmadrass?

En luftmadrass fungerar som så att den vecklas ut på den plats den ska blåsas upp på. Om madrassen har en inbyggd pump ansluts den till eluttaget, annars måste pumpen först anslutas till madrassen. Pumpen kopplas in, och slås på. De flesta madrasser pumpas upp till rätt tryck och sedan slår pumpen av, andra madrasser ska ha en ansluten pump hela tiden. Sedan är det bara att lägga sig.

Hur bra är en luftmadrass?

Hur bra en luftmadrass är varierar. Det finns riktigt bra luftmadrasser som känns som en riktig säng, med det finns också mindre bra madrasser som är tunna och obekväma.

Vad kostar en luftmadrass?

En bra luftmadrass kostar i regel från 500 kronor och uppåt. De billigare madrasserna är oftast för en person, men de kan trots allt vara av god kvalitet.

Hur bäddar man en luftmadrass?

En luftmadrass kan bäddas med eller utan underlakan. Du kan bara lägga dig på madrassen med ett varmt täcke över dig, och eventuellt en kudde om madrassen inte har en inbyggd sådan men du kan också bädda med lakan om du vill det.

Kan en luftmadrass sprängas?

Det är väldigt ovanligt att en luftmadrass sprängs, men det kan hända om den pumpas för hårt och utsätts för många gånger maxvikten. Det är dock troligare att ventilen ger upp eller att madrassen spricker sakta.

Kan man laga en luftmadrass?

Det går i de flesta fall utmärkt att laga en luftmadrass. Till de flesta luftmadrasser ingår reparationskit för att du enkelt ska kunna reparera små hål som kan uppstå.

Foto av författare
Om författaren
Anna Jonsson
Anna är utbildad arbetsterapeut med många års erfarenhet från vården. Har arbetet som förskrivare av tyngdtäcken åt Regioner. Skriver artiklar åt Sovgottnu.se

Lämna en kommentar