Vad är ett tyngdtäcke? 7 korta fakta

Vi är nog många som har funderat på: Vad är ett tyngdtäcke? Hur fungerar ett tyngdtäcke? Vilket tyngdtäcke ska jag välja?

Tyngdtäcke hjälper dig sova gott genom att täckets tyngd ger dig en extra känsla av trygghet och lugn. Tyngdtäckets omslutande effekt skapar ett tryck mot huden vilket beskrivs av många som en känsla av att hela kroppen får en behaglig omfamning.

1. Varför använda tyngdtäcke?

Tyngdtäcke är verkligen på tapeten just nu och överallt stöter vi på reklam om tyngdtäcken och hur de har hjälpt folk med sömnproblem.

Tyngdtäcke har använts i ett tiotal år inom Svensk sjukvård för att hjälpa människor att komma till ro. Studier har visat på att ett lätt tryck mot kroppen vid insomning är både avslappnande, rogivande och sövande. Man somnar snabbare, sover längre och vaknar inte lika ofta. Tyngden från täcket gynnar möjligheten för hjärnan att frigöra olika hormoner för välbefinnande och sänker stresshormonet kortisol. Andra positiva effekter du kan uppleva är att andningen blir lugnare, att oro och rastlöshet minskar och att du känner dig trygg.

Du kan även uppleva att sömnhormonet melatonin ökar och att du får bättre sömnkvalitet under natten. Forskning visar även att tyngdtäcken kan bidra till längre tid i djupsömn.

Sammantaget ger det dig möjligheten att få en god sömn och kunna vakna pigg och utvilad, fylld med energi och ork för att orka med dagen.

2. Vilken vikt ska jag välja?

Man rekommenderat att man väljer ett täcke som motsvarar 10-15% av ens kroppsvikt. Om du t.ex. väger 80kg, väljer du ett täcke som väger 8-10kg. Detta ska dock endast ses som riktlinjer. Vikten som passar just dig är individuellt. En del föredrar tyngre täcken andra ett lättare. Är du stor och tung behöver inte det betyda att ett tungt täcke är bättre för dig.

Vid svår oro och ångest kan ett tyngre täcke än nedan rekommendationen vara lämpligt. Då kan man behöva använda sig av vikten som motsvarar 15-20% av kroppsvikten. Dock rekommenderas man att inte gå på de tyngsta från början utan öka successivt så att man hittar rätt nivå.

5 kg7 kg9 kg11 kg13 kg
40-50 kg50-65 kg65-80 kg80-90 kg90 kg+
Vikttabell tyngdtäcke

3. Vilka olika modeller finns?

Det finns flera modeller av vikttäcken på marknaden, bland annat kedjetäcken, bolltäcken och specialsydda fibertäcken. Det finns även täcken som är svalare allt för att du ska hitta ett täcke som passar just dig.

Ett av de populäraste tyngdtäckena är från Cura of Sweden. Vill du veta mer om Curas tyngdtäcken, läs vår sida 5 korta fakta om Cura tyndtäcke.

Bästa pris på Cura tyngdtäcke:

4. Vem kan använda ett tyngdtäcke?

Alla som önskar sömnkvalitet kan använda ett tyngdtäcke för att sova bättre. Du kanske inte idag upplever att du sover dåligt men du kanske ändå upplever positiva effekter med ett tyngdtäcke. Ett tyngdtäcke behöver inte enbart användas när du sover utan det kan även hjälpa dig att slappna av i t.ex tv-soffan efter en hektisk dag.

Vi rekommenderar dock inte tyngdtäcke till barn under 2 år utan läkares rekommendation, då det är viktigt att barnet själv kan ta av sig täcket vid behov.

Tips: Läs även 10 vanliga frågor om tyngdtäcke

5. Kan man använda tyngdtäcket som ett vanligt täcke?

Ett tyngdtäcke kan användas som ett vanligt täcke i sängen eller när du vill koppla av en stund i favorit fåtöljen. Använd helst påslakan utanpå tyngdtäcket. Då håller du täcket rent och fräscht längre och det blir mer hygieniskt.

Vill man inte släpa sitt vanliga täcke till soffan har nu Cura släppt sin tyngdfilt Cura Minky. Vi har satt ihop en kort sida om filten, dess egenskaper och vilka färger du kan välja mellan.

6. Finns det några risker med att använda tyngdtäcke?

Vid normal användning finns det inga risker med att använda tyngdtäcke. Dock rekommenderas inte att personer med svag lungkapacitet eller försvagade muskler använder tyngdtäcke utan att rådfråga sjukvården. Inte heller barn under 2 år bör använda täcket.

Vad är ett tyngdtäcke?

7. Barn och tonåringar

Många barn lider av sömnproblem idag. En del beror på neuropsykologiska orsaker men kan även bero på stress och oro. Oavsett orsak så vet vi att man sover bättre under ett tyngdtäcke. Man känner sig trygg och lugn, sover förhoppningsvis hela natten, och har mer ork när man vaknar på morgonen.

Om ditt barn eller tonåring lider av stress, ångest eller sömnlöshet kan ett tyngdtäcke vara ett naturligt sätt att hjälpa dem att sova bättre. Känslan av att sova med ett tyngdtäcke liknar känslan av en kram eller omfamning, och av den anledningen har tyngdtäcken använts i åratal inom svensk sjukvård, speciellt för barn med autism.

Var noga med att välja ett täcke som är lämplig storlek och vikt för ditt barn. Vi rekommenderar dock inte att barn under två års ålder använder tyngdtäcken under natten då det är viktigt att barnet skall kunna ta av sig täcket själv vid behov.

Vi har även skrivit en separat artikel om barn och tyngdtäcke.

Vad är ett tyngdtäcke: Reportage från Tv4 Nyhetsmorgon

Reportage från tv4 Nyhetsmorgon 27/1 2020.

Sammanfattningsvis har man efter genomförd studie sett flera fördelar:

  • De som testade täcket upplevde kortare insomningstid, från 70 min till 30 min (mediantid)
  • De testande upplevde en lugnare sömn. Det gjorde att de kände sig piggare på dagen och upplevde att de hade lättare att koncentrera sig.

Lämna en kommentar