Tyngdtäcken för barn bäst i test [2021] – Hitta bästa tyngdtäcket för barn

Många barn och ungdomar lider idag av sömnproblem. En del beror på neuropsykologiska orsaker medan andra orsaker kan vara stress och oro. Tyngdtäckets omslutande och massageliknande effekt frisätter kroppsegna må-bra-hormoner. Tyngdtäcket är även bra för att öka barnets kroppsuppfattningen, lindra värk, dämpa stress, oro och ångest samt och verkar avslappnande. Det kan även skapa en trygghet hos barnet med en känsla av att någon håller om det. Barnet känner sig trygg, lugn och förhoppnings sover det gott hela natten och har mer ork när det vaknar på morgonen.

Oavsett orsak till barns sömnproblem har tyngdtäcke visat sig fungera och kan hjälpa ditt barn att sova bättre. I vår artikel om bästa tyngdtäcket för barn 2021 har vi har vi utsett en vinnare i vårt tyngdtäcken för barn bäst i test.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Tyngdtäcken för barn bäst i test 2021 – bästa tyngdtäcket för barn

1. Beckasin tyngdtäcke

Prisklass: Hög Storlek: 150x210cm Vikt: 2.6, 5, 7, 10 och 12kg Material: Yttertyg 100% bomull, innertyg 100% bomull Fyllning: Sandkristall Tvätt: Maskintvätt

Tyngdtäcken för barn bäst i test [2021] - Hitta bästa tyngdtäcket för barn - Beckasin tyngdtäcke

Beckasin tyngdtäcke har ett yttertyg och vaddering av 100% bomull. Täcket är helt fritt från polyester och mikroplaster. Fyllningen på täcket är allergivänlig och luktfri sandkristall från kvarts. Tyngdtäcket ger ett mjukt och jämnt tryck över hela kroppen. Materialet är Oeko-Tex®-certifierat vilket innebär att textilerna har genomgått noggranna tester och är fria från tillsatser som kan vara farliga för hud och hälsa.

Tyngdtäcket har öglor i kanterna, som går att fästa i ett påslakan för tyngdtäcke, vilket gör att tyngdtäcket hålls på plats och du slipper bädda om varje morgon.

Beckasin tyngdtäcken finns i vikterna 2,6, 5 och 7kg för barn samt 10 och 12kg för vuxen. Täcket som väger 2,6kg har en mindre storlek och mäter 120x90cm kontra de andra täckena som är 210x150cm.

Vi anser att Beckasin tyngdtäcke är vinnare i vår undersökning av det bästa tyngdtäcket för barn som sover dåligt. Vi motiverar det genom att vi ser bara positiva fördelar med att barnet är omgivet av naturmaterial. Täcket håller sig på plats även om man är rörlig under sömnen. En annan fördel som Beckasin tyngdtäcke har är att de tyngre täckena är delbara vilket underlätta när man ska tvätta då det inte belastar tvättmaskinen lika hårt.

2. Cura of Sweden Pearl Classic

Prisklass: Mellan Storlek: 150x210cm Vikt: 3, 5, 7, 9 och 11kg Material: Överdrag i 100% Fyllning: Kiselpärlor Tvätt: Maskintvätt 60 grader

Tyngdtäcken för barn bäst i test [2021] - Hitta bästa tyngdtäcket för barn - Cura Pearl Classic

Cura tyngdtäcke är ett av de populäraste tyngdtäckena på marknaden. Man förstår varför när 9 av 10 användare av Cura täcket upplever ökad avslappning och bättre sömn.

Cura Pearl Classic är ett högkvalitativt tyngdtäcke som består av sju lager, varje laget är anpassat för att öka komforten. Yttertyget är av 100% bomull med ett fukttransporterande och slitstarkt polyestertyg innanför. Cura Pearl är precis som Beckasin tyngdtäcken Oeko-Tex®-certifierade.

Täckets tyngd skapas av naturliga, finslipade glaspärlor som tillsammans med polyestervaddering skapar täckets kärna. Cura Pearl Classic finns i vikterna 3, 5 och 7kg för barn och även i 9, 11 och 13kg för vuxen.

Curas tyngdtäcke är favorit bland många men i vår artikel om det bästa tyngdtäcket för barn som sover dåligt anser vi att kampen är jämn men att ändå Beckasin tar hem segern. Dock är inte Cura Pearl ett dåligt tyngdtäcke utan ett mycket bra alternativ och går oftast att hitta till ett lägre pris.

3. Polar night tyngdtäcke

Prisklass: Låg Storlek: 150x200cm Vikt: 5, 7, 9 och 13kg Material: 100% Bomull Fyllning: Mikorglaspärlor och polyestervadd Tvätt: Handtvätt

Tyngdtäcken för barn bäst i test [2021] - Hitta bästa tyngdtäcket för barn - Polar night

Polar night tyngdtäcke har ett yttertyg i bomull och en vaddering av polyester. Fyllningen är mikroglaspärlor. En smart funktion på täcket är att det har ögglor i hörnen vilket gör att man kan sätta fast täcket i påslakanet så att det ligger på plats.

Polar night tyngdtäcket är bekväma och följsamma. En stor nackdel är att de inte får tvättas i maskin. Väljer man ett tyngre täcke är det inte helt lätt att handtvätta det.

Polar night tyngdtäcke finns i vikterna 5, 7, 9, 11 och 13kg. En stor fördel med Polar night tyngdtäcke, vilket gör att det har placerat sig på top3 i artikeln om det bästa tyngdtäcket för barn som sover dåligt, är att priset är något lägre jämfört med andra tyngdtäcken. Det gör att fler har råd att införskaffa ett tyngdtäcke.

Vanliga frågor om tyngdtäcken till barn

Vad är ett tyngdtäcke till barn?

Ett tyngdtäcke är som ett vanligt täcke men med insydda tyngder. Täcket skapar ett behagligt trygg mot kroppen och är mer omslutande än ett vanligt täcke. Tyngdtäcke används framförallt vid sömnproblem, mot ångest, stress och värk samt vid orolighet nattetid. Tyngdtäcken har blivit väldigt populära de senaste åren och numera kan du köpa tyngdtäcken i vanliga butiker samt online.

Vill du veta mer om tyngdtäcke till barn rekommenderar vi att du läser vår artikel, ”Kan tyngdtäcke till barn hjälpa vid sömnproblem?

Hur fungerar ett tyngdtäcke till barn barn som sover dåligt?

Tyngdtäcke har använts i ett tiotal år inom Svensk sjukvård för att hjälpa människor att komma till ro och sova bättre. Tyngderna i täcket skapar ett lätt och behagligt tryck mot kroppen vilket är både avslappnande, rogivande och sövande. Trycket mot kroppen gör även att hjärnan frigör må bra-hormoner som serotonin och oxytocin, samtidigt som det sänker nivån av stresshormonet kortisol. Blodtrycket sjunker, andningen blir lugnare och du känner dig tryggare. Man har även sett att sömnhormonet melatonin ökar vilket leder till en bättre sömnkvalitet under natten. Tyngdtäcket kan även bidra till att du får en längre tid i djupsömn.

Forskning visar att tryck mot huden ökar halten av oxytocin och serotonin, samtidigt som stresshormonet kortisol sjunker. Ett tyngdtäcke som skapar ett behagligt tryck på kroppen, ungefär som att du får massage, och bidrar därför till ökad avslappning, snabbare insomning och djupare sömn. När du sover under ett tyngdtäcke ökar även sömnhormonet melatonin vilket gör dig sömning och du somnar lättare.

Genom att använda tyngdtäcke till barn som sover dåligt, kan man ge sinnena intryck vilket manipulerar hjärnan att tro att den får beröring och tryck. När hjärnan förses med rätt sorts intryck kan man få den att frigöra sömnhormon vilket är anledningen till att tyngdtäcken används. Det är samma sak som händer när man får en kram. En varm omslutande kram fyller oss med värme och glädje och påminner vår hjärna om den trygghet som vi som barn upplevde när våra föräldrar kramade oss.

Var köper man billigt tyngdtäcke till sitt barn?

Är du ute efter det bästa tyngdtäcket för barn ska inte priset vara den avgörande faktorn.

Utbudet av tyngdtäcken har blivit enormt de senaste åren. Från att ha varit en produkt som enbart sjukvården förskrivde finns det nu i var och varannan butik. Självklart skiljer priserna på tyngdtäcke men som alltid får man vad man betala för. Stirra dig inte blind på priset utan köp ett tyngdtäcke som passar ditt barns problem och behov. I vår artikel om tyngdtäcken för barn bäst i test 2021 tar vi upp de tyngdtäcken som vi tycker är bäst just nu.

Vilken vikt på tyngdtäcket ska jag välja till mitt barn som sover dåligt?

Att välja rätt vikt på tyngdtäcke till barn är viktigt även om det inte är farligt eller skadligt att använda fel vikt. Många tillverkare hävdar att man ska ha ett täcke på mellan 10-15% men det kan inte vara mer fel vilket man vet om man har erfarenhet av att arbete med tyngdtäcken inom vården.

Men vikten på täcket kan vara högst individuell. Ett barn som är stort eller överviktigt kommer ha mer täcke på sig och mindre som vilar på sängen. Detta barn kommer förmodligen vilja ha ett lättare täcke. Ett smalt barn kommer tvärtom ha mindre täcke på sig och mer som vilar på sängen och brukar därför välja ett tyngre täcke för att uppleva samma effekt. 

Det är framförallt två saker man inom vården tittar på när man gör en bedömning av vilket tyngdtäcke barnet bör använda och det är nivån av oro och ångest samt storlek på den barnet som ska ha tyngdtäcket. 

I och med att vikten oftast är det svåraste att välja när man införskaffar tyngdtäcke har vi gjort en separat artikel om just vilken vikt du ska välja, ”Vilken vikt på tyngdtäcket ska jag välja?”.

Innehåller tyngdtäcket några kemikalier som är farliga för mitt barn?

De flesta tyngdtäckena till barn vi har tittat på använder Oeko-Tex®-certifierade material. 

OEKO-TEX är världens ledande hälso- och miljömärke för textilier. Etiketten är en försäkring för att produkten inte innehåller några skadliga nivåer av ämnen kända som problematiska för hälsan.

OEKO-TEX certifiering tar hänsyn och testar mot lagstadgade föreskrifter om förbjudna ämnen som t.ex. azo-färgämnen, cancerogena och allergena färgämnen, ftalater, formaldehyd, pesticider, tungmetaller, vissa klororganiska och tennorganiska föreningar, bilogist aktiva produkter och flamskyddsmedel. 

Förutom tester mot lagstadagade kemikalier testas även produkterna mot hälsovådliga kemikalier som ännu inte har reglerats mot lag. Dessa normer är i många fall hårdare än vad nationella och internationella lagar är. 

Till barn är det extra viktigt att vara medveten kring vilka produkter man använder. Huden har massa receptorer som riskerar att ta upp farliga ämnen och transportera ut dem i kroppen. Säkerställ därför att ditt tyngdtäcke har korrekt märkning. Läs gärna vår artikel om Varför du ska välja ekologiska sängkläder till både dig och ditt barn.  

Vill du läsa mer om märkning på textiler kan du titta in på Naturskyddsföreningens hemsida eller vår artikel, ”Kan det vara farligt att använda tyngdtäcke?”

Finns det några risker med att använda tyngdtäcke till barn?

I normala fall finns det få risker med att använda tyngdtäcke till barn. Men det är ett par saker du ska ta i beaktande:

  • Barnet ska vara så pass starkt och medvetet att det kan plocka bort täcket ifall det skulle hamna över ansiktet. Därför ska man vara försiktig med tyngdtäcke till allt för små barn.
  • Använder du ett tyngdtäcke till barn med muskelsjukdomar eller rörelseproblem, bör du konsultera med sjukvården innan du väljer att skaffa ett tyngdtäcke.
  • Även ett för tungt täcke i kombination med svag lungkapacitet kan innebära att andningskapaciteten blir påverkad och för dålig.

Läs gärna vår artikel, ”Kan det vara farligt att använda tyngdtäcke?

Får jag prova tyngdtäcket och lämna tillbaka det om jag inte är nöjd?

I regel har du ingen möjligt att prova tyngdtäcket och sedan lämna tillbaka det. Ett tyngdtäcke räknas som en hygienprodukt och när förpackningen är bruten kan leverantören inte längre garantera produktens renlighet.

Vad är frakten på ett tyngdtäcke?

De allvar flesta butikerna har fri frakt när du beställer ett tyngdtäcke. Leveranstiden kan givetvis variera men oftast har du ditt täcke inom någon dag förutsatt att butiken har produkten i lager. Men som alltid var noga med att ta del av leveransvillkor och regler kring returer.

Går det att tvätta ett tyngdtäcke ifall barnet smutsar ner det?

De flesta tyngdtäckena går bra att maskintvätta. Observera att ett väldigt tungt tyngdtäcke kan vara påfrestande för din tvättmaskin. Beckasins tyngsta tyngdtäcken går att dela och tvätta i omgångar och är en av anledningarna till att vi i vår artikel om de bästa tyngdtäcket till barn har utsett Beckasin tyngdtäcke som vinnare. 

Väljer du ett tyngdtäcke som bara går att handtvätt ska du vara medveten om att de kommer bli väldigt tungt för dig att stå och tvätta täcket i din ho. 

Efter tvätt ska de flesta tyngdtäcken plantorkas. Tänk på att sträcka ut tyngdtäcket i längd och bredd efter tvätt. 

Ett alternativ till att maskintvätta täcket kan vara att frysa det. Det kan vara svårt att få in ett stort och tungt täcke i frysen men under vintern kan du hänga ut ditt täcke i minusgrader på balkongen eller altanen alternativt lägga det i snön. Tack vara den kalla temperaturen eliminerar du bakterier och kvalster och du sliter in lika mycket på täcket som en tvätt i tvättmaskinen gör. 

Läs gärna vår artikel, ”Hur gör jag för att tvätta ett tyngdtäcke?

Var kan jag vända mig om mitt barn har sömnsvårigheter?

Om du har provat tyngdtäcke till ditt barn eller att ditt barn har svåra sömnproblem rekommenderar vi att du kontaktar sjukvården. 1177 har en sida om sömnproblem för barn som är informativ och förklarar var du kan vända dig.

Sammanfattning, Tyngdtäcken för barn bäst i test [2021]

I vårt bäst i artikel, tyngdtäcken för barn bäst i test, vi har utsett det bästa tyngdtäcket för barn som sover dåligt och vinnaren är Beckasin tyngdtäcke. Vi motiverar det genom att vi ser bara positiva fördelar med att barnet är omgivet av 100% naturmaterial.

Fler fördelar är att täcket håller sig på plats även om man är rörlig under sömnen tack vare fästöglorna till påslakanet. Sista fördelen Beckasin tyngdtäcke har är att de tyngre täckena är delbara vilket underlätta när man ska tvätta när det inte belastar tvättmaskinen lika hårt.

Tyngdtäcken har använts i åratal inom svensk sjukvård, speciellt för barn med autism men även till barn som visar hyperaktivitet, ångest, asperger, ADHD eller psykisk ohälsa. Men man ska komma ihåg att tyngdtäckets positiva effekter gynnar alla, inte bara den som lider av sömnbesvär på grund av medicinska orsaker.

Tyngdtäckets omslutande och massageliknande effekt frisätter kroppsegna må-bra-hormoner. Är barnet stressat eller lider av oro och ångest kan ett tyngdtäcke hjälpa barnet att lättare kommer till ro på natten. Tyngdtäcket är även bra för att öka barnets kroppsuppfattningen, lindra värk, dämpa stress, oro och ångest samt och verkar avslappnande. Det kan även skapa en trygghet hos barnet med en känsla av att någon håller om det. Barnet känner sig trygg, lugn och förhoppnings sover det gott hela natten och har mer ork när det vaknar på morgonen.

Tyngdtäcken för barn bäst i test [2021] - Hitta bästa tyngdtäcket för barn - Beckasin

Fler läsvärda artiklar

Lämna en kommentar