Tyngdtäcke hjälper oroliga barn att sova gott

Har ditt barn svårt att somna eller vaknar det tidigt ibland? Vaknar ditt barn på natten och kan inte somna om?

De flesta känner igen sig i detta. Det gör inget att ditt barn sover dåligt någon gång ibland. Men ditt barn behöver, precis som du, sömn för att må bra och fungera. Ett tyngdtäcke hjälper oroliga barn att sova gott hela natten. Läs vår artikel om vilken vikt på tyngdtäcke du ska välja och från vilken ålder ett täcke kan användas. Vi ger även andra tips att använda sig av för att ditt barn ska sova bättre.

1. Tyngdtäcke till barn och ungdomar

Många barn och ungdomar lider av sömnproblem idag. En del beror på neuropsykologiska orsaker medan andra orsaker kan vara stress och oro.

Oavsett orsak till ditt barns sömnproblem visar forskning tyngdtäcke hjälper oroliga barn att sova bättre. Tyngdtäckets omslutande och massageliknande effekt frisätter kroppsegna må-bra-hormon. Detta hjälper barnet att komma till ro snabbare, ökar kroppsuppfattningen och verkar avslappnande. Det kan även skapa en trygghet hos barnet med en känsla av att någon håller om det. Barnet känner sig trygg och lugn, förhoppnings sover det hela natten och har mer ork när det vaknar på morgonen.

Detta är anledningen till att tyngdtäcken har använts i åratal inom svensk sjukvård, speciellt för barn med autism. Men man ska komma ihåg att tyngdtäckets positiva effekter gynnar alla, inte bara den som lider av sömnbesvär på grund av medicinska orsaker.

1.1 Vilken vikt på tyngdtäcke till barn?

Var noga med att välja ett täcke som är lämplig storlek och vikt för ditt barn.

Vi har varit kontakt med en arbetsterapeut som är förskrivare av tyngdtäcken. Från regionerna har man som tumregel att tyngdtäcke kan användas från två års ålder. Ska man använda tyngdtäcke från denna ålder är det dock viktigt att barnet är ordentligt medicinskt utrett. Det kan finnas underliggande sjukdomar som gör det direkt olämpligt att använda tyngdtäcke och det kan vara förenat med livsfara. Är du det minsta osäker, rådfråga professionell hjälp från sjukvården innan du införskaffar ett tyngdtäcke.

Precis som för tyngdtäcke till vuxna säger man att ca 10-15% av kroppsvikten är en lämplig tumregel. Men vikten på täcket är högst individuell. Är ditt barn t.ex överviktigt kan ett lättare täcke kännas bättre. Barnet som är stort eller överviktigt kommer ha mer täcke på sig och mindre som vilar på sängen. Detta barnet kommer förmodligen vilja ha ett lättare täcke. Ett smalt barn kommer tvärtom ha mindre täcke på sig och mer som vilar på sängen och brukar därför välja ett tyngre täcke för att uppleva samma effekt.

Från tillverkarna av tyngdtäcke säger man olika i sina rekommendationer:

 • Cura of Sweden menar på att man inte rekommenderar att ett barn under två år använder tyngdtäcke under natten. Detta är för att det är viktigt att barnet själv ska kunna ta av sig täcket vid behov.
 • Beckasin har tyngdtäcke för små barn från 6 mån upp till 3 år. Beckasin rekommenderar sitt minsta och lättaste täcke på 2,6 kg. För barn mellan 4 – 12 år rekommenderar man sitt täcke på 5 kg.
 • NAP Lab säljer ett mindre tyngdtäcke. Man rekommenderar inte heller att deras täcke används till barn under 2 år.

Om man använder tyngdtäcke till ett litet barn är det viktigt att inte lämna barnet utan övervakning.

1.2 Var kan jag köpa tyngdtäcke till barn?

Vi har satt ihop en artikel med tips om var du kan köpa tyngdtäcke och vilka villkor som gäller med frakt, retur och öppet köp.

tyngdtäcke hjälper oroliga barn att sova gott
Tyngdtäcke hjälper oroliga barn att sova gott

2. Orsaker till sömnproblem hos barn

Att barn har svårt att sova kan bero på många saker. Många saker rör sig i huvudet och det kan vara svårt att slappna av och komma till ro. Det vanligaste är att det rör sig om stress och oro. Det finns saker du kan göra själv, och självklart finns det hjälp att söka om problemen är stora.

2.1 Vanliga orsaker till att barn sover dåligt

 • Barnet är stressat, oroligt eller nedstämt
 • Barnet får inte tillräckligt med solljus under dagen
 • Barnet tittar för mycket på mobilen, paddan, datorn eller tvn på kvällen. Skärmarna har ett särskilt blått ljus som kan störa sömnen
 • Barnet har mardrömmar
 • Barnet är sjukt, har ont eller får mediciner som kan störa sömnen
 • Barnet sover för många timmar och rör för lite på sig när det är vaket
 • Barnets sovmiljö är för ljus, för varm eller har för mycket störande ljud.

2.2 Saker barnet kan göra för att sova bättre

 • Röra på sig!
  Det kan minska stress och göra att man sover bättre. Undvik dock att träna hårt precis innan läggdags.
 • Gå och lägga sig och gå upp vid ungefär samma tider varje dag
  Kroppen behöver rutiner. Rutinerna kan få barnet att börja sova bättre. Även om man har sovit dåligt ska man försöka gå upp på morgonen.
 • Vara ute en stund varje dag när det är ljust ute
  Det är särskilt viktigt på vintern. Dagsljus är bra för sömnen.
 • Undvika drycker som kan göra barnet piggt
  Exempel på detta är cola, energidrycker, kaffe, te och alkohol. Detta är särskilt viktigt sista timmarna innan man ska sova.
 • Se till att ha mörkt, svalt och tyst i sovrummet
  Använd gardiner eller ögonmask. Testa öronproppar om det förekommer störande ljud.
 • Se till att inte vara hungrig eller väldigt mätt
  Barnet somnar bättre om du är ”lagom” mätt.
 • Släck starka lampor en timme innan läggdags
  Barnet blir lättare sömnigt om det inte är ljust. Titta inte på tv eller andra skärmar med ljus.
 • Använd tyngdtäcke
  Ett tyngdtäcke hjälper oroliga barn att sova bättre. Det kan skapa en trygghet och ge en avslappnande effekt.

Köpt ditt tyngdtäcke hos Jollyroom.se
Öppet köp i 365dagar. Fri frakt vid köp över 1000kr och prisgaranti!

2.3 Mobilen gör det svårare att somna

Mobilen och andra skärmar har ett särskilt ljus som kan göra det svårare att somna och sova bra. Ljuset från skärmen lurar hjärnan att det är dag. Det är bara att se till sig själv att man gärna tar med sig telefonen i sängen och tittar på den det sista man gör innan man somnar. Barnen gör precis som vi.

Det kan verka avslappnande att kolla Facebook eller Instagram men aktiviteten i sig kan vara stressande och intrycken vi har med oss när vi somnar tar vi med oss i sömnen och påverkar hur vi sover.

Mobilen gör det svårare att somna

Testa detta med mobilen för att se om du sover bättre

 • Det bästa är om barnet inte använder sig av varken mobil, dator eller tv timmen innan hen ska sova. Det kan göra att barnet både somnar lättare, sover bättre och det ger även er i familjen möjlighet att umgås utan att något annat stjäl er uppmärksamhet.
 • Använd en app med blåljusfilter, eller aktivera kvällsläge i mobilen någon timme innan du går och lägger dig.
 • Se till att sätt telefonen på ljudlöst och stäng av notiser. Då blir man inte frestad att svara på meddelanden. De flesta telefoner har i dag stör-ej lägen.
 • Se till att inte ta med telefonen in i sovrummet. Skaffa en väckarklocka så behövs inte mobilen användas till det.

2.4 Det hjälper att slappna av

Det blir lättare att somna om barnet känner sig lugn och avslappnad. Försök få barnet att ta det lugnt minst en timme innan det ska gå och lägga sig. Istället för att titta på en skärm för att varva ner kan barnet med fördel läsa en bok eller sitta och rita.

Här är några andra tips hur barnet ska slappna av innan läggdags:

 • Låt barnet lyssna på musik som det känner sig lugn av
 • Barnet kan ta ett varmt bad eller dusch, eller en lugn promenad
 • Barnet kan testa lättare avslappningsövningar. Det kan vara att bara kontrollera sin andning en stund eller att fokusera på olika kroppsdelar genom att spänna och slappna av.

2.5 Om barnet ändå inte somnar

Se till att barnet aldrig ligger i sin säng mer än en halvtimme om det inte kan somna. Sängen och sovrummet ska vara en positiv plats och har man svårt att somna ska man bryta det och göra något annat en stund. Ge barnet en macka eller läs en bok för det.

Om ditt barn är äldre kan man testa att skriva av sig. Barnet kan testa att skriva ner vad det är som oroar eller ”Det här ska jag tänka på eller prata om imorgon när jag är pigg”.

Tips för mer läsning:
Barn och sömn på 1177
Sömnstörningar hos barn – Kunskapsdokument från Läkemedelsverket

Lämna en kommentar