9 bästa sovmaskerna – Bäst i test sovmask 2021

Visste du att det är ljuset som styr hormoner i kroppen som gör oss pigga eller trötta? Hormonet melatonin hjälper kroppen att justera din dygnsrytm och säger åt kroppen när du är trött. Produktionen av melatonin ökar när det mörknar runt oss och det omvända händer när det börjar ljusna.

Det är därför viktigt att det är mörkt runt oss när vi ska sova. Om hjärnan uppfattar att det är ljust så kommer den inte säga till kroppen att vara trött. Det är därför det är bra med en sovmask när man ska sova och särskilt under årets ljusa månader. En sovmask kan även vara bra på resan eller när du behöver vila mitt på dagen.

Jag själv jobbar en del nätter och behöver ofta ta igen sömn dagen efter. Då är det sällan mörkt ute och därför använder jag sovmask. I denna artikel går vi igenom 9 bra sovmasker och vi har även satt ihop en köpguide med vad du ska tänka på när du köper en sovmask.

En sovmask är ett bra redskap för den som har svårt att sova gott. Har du problem att sova rekommenderar vi att du kombinerar sovmasken med ett tyngdtäcke. Läs gärna vår artikel om bästa tyngdtäcket 2021.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Sammanfattning: 9 bra sovmasker i test

I vår genomgång av sovmasker utser vi Tempur Sovmask till bästa sovmasken. Tempur Sovmask sluter helt tätt för ögonen och stänger ute allt ljus med mjuka vadderade design. Sovmasken är justerbar med hjälp av kardborrebandet i nacken. I vårt test har vi gått igenom totalt 9 sovmasker som du kan läsa om nedan.

vinnaremanufacturbästa_tyngdtäckeköp_tyngdtäckeKöp här
Bästa sovmasken 2021Tempur sovmask✅ Vadderad sovmask fylld med Tempur-material
✅ Skålformad för att minska tryck mot ögonen
✅ Formar sig efter ansiktet
✅ Justerbar passform med kardborreband
Läs merKöp här
Bra köp sovmask 2021A-to-B sovmask✅ Liten och nätt
✅ Behaglig design
✅ Billig
Läs merKöp här
Bra köp sovmask 2021Cura eye rest ögonmask✅ Yttertyg i 100% bambu
✅ Fylld med finslipade glaspärlor och bomull
✅ Skapar ett avslappnande tryck
✅ Lyxig känsla

Läs merKöp här

9 bästa sovmaskerna, stort test av sovmasker

Nedan går vi igenom 9 bra sovmasker. Sovmaskerna presenteras helt utan inbördes ordning men sovmaskerna är de favoriter som vi har hittat. Hoppas att du också hittar din favorit bland sovmaskerna och att det hjälper dig till en god sömn, när än det sker under dygnet.

1. Tempur sovmask

Sovmask bäst i test 2021

Tempur sovmask - bäst i test sovmask

Produktegenskaper

 • ✅ Vadderad sovmask fylld med Tempur-material
 • ✅ Skålformad för att minska tryck mot ögonen
 • ✅ Formar sig efter ansiktet
 • ✅ Justerbar passform med kardborreband

Produktbeskrivning

Tempur sovmask är en mjukt, vadderad sovmask fylld med Tempur-material. Masken formar sig efter ansiktet, stänger ute ljus och dämpar området runt ögonen under sömn eller vila. Sovmasken kan justeras med kardborreband i nacken för optimal passform.

Detta är en sovmask som är perfekt att ha på resan, under ljusa nätter eller när du vilar en stund under dagen.

Tempur menar själva att kvalitet ska hålla. Tempur är så nöjda med sovmasken att man lämnar 3 års garanti på produkten, allt för att sovmasken ska hjälpa dig slappna av och njuta av en bekväm livsstil.

Jag har använt min sovmask från Tempur i ett par veckor nu och är otroligt positiv till den. Masken är oerhört mjuk och skön, sitter bra på huvudet och sluter helt tätt, även runt näsan där andra sovmasker oftast släpper in lite ljus.

”Tack vare den ihåliga designen känner jag inget tryck mot ögonen”

Sagt av vår testare av sovmasker

Andra ögonmasker jag har använt, upplever jag trycker på mina ögon. Tempur sovmask är skålformad vilket gör att jag kan blinka med ögonen och tack vare den ihåliga designen känner jag inget tryck mot ögonen och jag upplever inte att ögonen känns torra eller trötta när jag vaknar på morgonen. 

Med sin mjuka och sköna design, låga vikt, sköna material, det faktum att den sluter helt tätt samt den ihåliga designen gör att vi inte tvekar att utse Tempur sovmask till bästa sovmasken 2021 i vårt bäst i test av sovmasker

2. A-to-B sovmask

Sovmask med behaglig design

A-to-B sovmask - sovmasker test

Produktegenskaper

 • ✅ Liten och nätt
 • ✅ Behaglig design
 • ✅ Billig

Just nu får du som ny kund 10% rabatt hos Accent vid ditt första köp. Ange kod: welcome10
Villkor: Giltig till 31/12 -21. Gäller även nedsatta varor.

Produktbeskrivning

Denna sovmask från A-to-B är en one size sovmask med en behaglig design och med elastiskt band baktill. Sovmasken är tillverkad i polyester.

A-to-B sovmask är perfekt på resan för att stänga ute ljus och annat brus när du vill sova eller vila lite. Masken är liten och lätt och tar knappt någon plats bland din packning utan är lätt att ta med.

3. TheraPearl ögonmask med gel

Ögonmask med kyla- eller värme

TheraPearl ögonmask med gel för kyl- eller värmeeffekt

Produktegenskaper

 • ✅ Ögonmask med gel med kyl- eller värmebehandling
 • ✅ Bra för trötta, svullna och torra ögon
 • ✅ Hjälper mot huvudvärk och spänningar

Produktbeskrivning

TheraPearl ögonmask är en lindrande kyl- och värmebehandling för dina ögon. Om du har trötta, torra eller svullna ögon, eller om du har huvudvärk och spänningar så är TheraPearl ögonmask något för dig att testa. Ögonmasken ger dig lindring och är skön även när du bara vill ge dig själv och dina ögon lite avslappning.

Masken rekommenderas att användas 1-2 gånger per dag i cirka 10 minuter och du avslutar med att massera ögonlocken lätt.

 • Varm ögonmask kan lindra vid torra ögon, förkylning och bihålebesvär.
  Masken värms på 700 W i cirka 15 sekunder eller 1000 W i cirka 12 sekunder
 • Kall ögonmask kan lindra vid svullna ögon, trötta ögon och spänningar, allergi eller efter estetiska behandlingar.
  Masken kyls i frysen i minst 2 timmar.

Detta är inte ögonmasken du sover med en hel natt utan denna används istället för att lindra olika besvär och kan hjälpa dig slappna av.

Efter användning kan masken tvättas av med tvål och vatten och sedan användas igen.

4. Cura eye rest ögonmask

Sovmask i bambu med tyngd

Cura eye rest sovmask - test av sovmasker

Produktegenskaper

 • ✅ Yttertyg I 100% bambu
 • ✅ Fylld med finslipade glaspärlor och bomull
 • ✅ Skapar ett avslappnande tryck
 • ✅ Lyxig känsla

Produktbeskrivning

Många känner till tyngdtäcken från Cura of Sweden. Cura har även andra produkter för att förbättra sömnen däribland denna sovmask.

Cura eye rest sovmask har insydda pärlor för att få ökad vikt. Sovmasken stänger ute ljuset och masken skapar ett behagligt tryck mot ögonen och omkringliggande områden. Den lätta tyngden bidrar till ökad avslappning, precis som i fallet med tyngdtäcken. Sovmasken kan även verka lugnande om den placeras i pannan.

Sovmasken är tillverkad i högkvalitativt bambutyg vilket är helt naturligt. Fördelarna med bambu är att det har en god andningsförmåga och är fantastiskt mjukt.

Cura eye rest är en bra produkt som skapar en lyxig känsla när du ska sova eller behöver vila en stund på dagen. Jag har skrivit en användartest om Cura sovmask.

5. Cocoon sovmask

Sovmask för vildmarken

Cocoon sovmask - test av sovmasker

Produktegenskaper

 • ✅ Slitstarkt tyg
 • ✅ Mjuk och skön

Produktbeskrivning

Cocoon sovmask, eller Eye shades som produkter egentligen heter, är en mjuk och skön sovmask som är perfekt för resan. Cocoon sovmask är tillverkad i ett mjukt microfiber på insidan och tåligt ripstop nylon på utsidan.

Detta är den perfekta följeslagaren om du brukar sova ute i tält under bar himmel. Vid dessa tillfällen har vi oftast svårt att skärma av solen och därför är en sovmask perfekt för ändamålet och en uppskattad present till alla som brukar sova utomhus.

6. Sovmask med trådlösa hörlurar

Sovmask med musik

Sovmask med trådlösa hörlurar från Smartasaker

Produktegenskaper

 • ✅ I naturlig bambu
 • ✅ Billig och enkel sovmask

Produktbeskrivning

Tycker du att det är skönt att somna samtidigt som du lyssnar på din favoritmusik eller en bra ljudbok? Med denna sovmask med inbyggda hörlurar får du både mörkt och skön musik.

Den super mjuka masken blockerar ljuset och är perfekt för en vilostund mitt på dagen eller på resan när du vill slumra till en stund.

Sovmasken är vadderad vid näsan och har ett mjukt och skönt minnesskum som anpassar sig. Du reglerar hur hårt du vill att masken ska sitta med kardborrebandet i nacken.

De trådlösa hörlurarna ansluter du till din telefon och sen sätter du på det du vill lyssna på. Men den praktiska kontrollen på sidan av sovmasken kan du höja och sänka volymen, byta låt och pausa musiken.

Sovmasken laddar du enkelt med den medföljande mikro USB-kabeln. Sovmasken tar 2 timmar att ladda fullt och har ca 8 till 10 timmars speltid.

Om du behöver tvätta sovmasken kan du plocka bort elektroniken och handtvätt masken.

7. Åhlens sovmask

Billig sovmask

Åhlens sovmask - test av sovmask

Produktegenskaper

 • ✅ Enkel sovmask
 • ✅ Billigaste sovmasken

Produktbeskrivning

Denna sovmask är inget extra men den uppfyller sitt syfte, nämligen att stänga ute ljuset. Masken hålls på plats med resårband utan att masken trycket på ögonen.

Sovmasken är liten och smidig och idealisk att ha med sig på resan.

Detta är testets billigaste sovmask och perfekt för dig om du inte vill lägga en förmögenhet på en sovmask.

8. Samsonite Travel Sovmask

Sovmask med öronproppar

Samsonite Travel sovmask - test av sovmasker

Produktegenskaper

 • ✅ Rejäl sovmask
 • ✅ Hållare för öronproppar

Produktbeskrivning

Samsonite är kända för sina kvalitativa produkter i samband med resor, denna sovmask från Samsonite är inget undantag. Sovmasken har ett mjukt foder på insidan och sitter bra på huvudet med det elastiska bandet.

Sovmasken har en hållare för öronproppar så att du kan hålla reda på dem när du är ute och reser.

9. Carpe Diem Beds Silke Sovmask

Lyxig sovmask i silke

Carpe Diem Beds Silke Sovmask - lyxig sovmask

Produktegenskaper

 • ✅ Lyxig sovmask i finaste mullbärssilke
 • ✅ Temperaturreglerande och fuktabsorberande

Produktbeskrivning

Carpe Diem Beds silkessovmask är perfekt för ljus nätter när fullmånen jagar drömmarna på flykt. Precis som andra sovmasker fungerar den lika bra under resan eller när du unnar dig en stunds vila under dagen.

Sovmasken är tillverkad i 100% mullbärssilke vilket är världens finaste silke. Silke känns oslagbart mjukt och lyxigt mot huden. Silke är naturligt temperaturreglerande, fuktabsorberande och håller dig behagligt tempererad och torr oavsett årstid.

Behöver du tvätta din sovmask i silke kan du försiktigt handtvätt den. Använd ett milt tvättmedel eller schampo.

Köpguide: Vad du ska tänka på när du köper sovmask

Vad är en sovmask?

En sovmask är en mask som du har över ögonen när du ska sova eller vila en stund. En sovmask hjälper dig stänga ute ljuset vilket berättar för din hjärna att du ska sova och därför producerar melatonin vilket är kroppens hormon som berättar att du ska bli trött. En sovmask kan användas när du ska sova för natten eller om du ska vila eller slappna av en stund under dagen.

Varför ska jag använda en sovmask?

En sovmask ger en lyxig känsla när du ska sova. Sovmasken viktigaste funktion är dock att stänga ute ljust och göra det mörkt när du ska sova. Forskning visar på vikten av att det är mörkt när vi ska sova. När det blir mörkt skickar hjärnan ut signaler och sömnhormonet melatonin produceras. Detta gör oss trötta och att vi somnar. Om det är ljust tror hjärnan att vi ska vara vakna och vi kan därför få svårt att somna. Detta är bland annat anledningen till att vi inte ska använda telefonen i sängen precis innan vi ska sova.

Om du har problem att somna och sova gott en hel natt kan en sovmask alltså vara lösningen för dig. Jag själv jobbar en del nätter och behöver därför sova på förmiddagen dagen efter. Då är en sovmask idealisk för mig så att jag får mina timmar utan att bli störd av ljuset.

Fyra saker att ta hänsyn till när du köper sovmask

Material

Det finns sovmasker i flera olika material. Materialen har olika egenskaper och kan hjälpa dig på olika sätt. Det går inte att säga vad som är bäst för just dig utan här måste du fundera på vilka egenskaper som är viktiga för dig.

Vi har gått igenom sovmasker i bomull, bambu, gel, siden och silke. Läs på om de olika sovmaskerna för att hitta det material som är bäst för dig.

Pris

Pris är för de flesta en faktor som styr det vi handlar. I vårt test av sovmasker går vi igenom billiga sovmasker för omkring 50 kr till dyrare, exklusiva sovmasker för runt 500 kr.

Billigaste sovmasken i testet är Åhlens sovmask och den dyraste i testet är sovmasken från Cura of Sweden, Cura rest eye sovmask.

Passform

De flesta sovmasker har bra passform. Det viktigaste är att de kan justera i nacken så att de passar din huvudstorlek. De lite dyrare maskerna har oftast någon form av minnesskum som anpassar sig efter din huvudform och har därför en bättra passform än en billigare sovmask.

Tvätt

När man sover så svettas man och en sovmask kommer efter hand att bli ofräsch. Då kommer du behöver tvätta den och därför rekommenderar vi att du väljer en sovmask som går att tvätta. Billigare sovmasker går oftast inte att tvätta utan de byter du helt enkelt ut när de har blivit för solkiga.

Kan barn använda sovmask?

Det är absolut inte farligt att använda sovmask så det går utmärkt för barn att använda sovmask. Dock ska man aldrig tvinga ett barn att ha sovmask på sig utan det måste vara frivilligt. Sen är frågan om sovmasken fortfarande sitter kvar framför ögonen när barnet vaknar på morgonen.

Vissa barn kan även tycka att det känns lite obehagligt att ha på sig en sovmask eftersom de inte kan öppna ögonen direkt.

Men barns och vuxnas hjärnor fungerar på samma sätt där mörker styr när vi ska bli trötta. Så därför fungerar sovmask lika bra på barn som vuxna.

FAQ – Vanliga frågor och svar om sovmask

Vilken sovmask är rätt för mig?

Det är egentligen svårt att säga utan att veta vad du har för preferenser förutom att det ska bli mörkt framför ögonen. I vår artikel har vi gått igenom 9 sovmasker som är helt olika så att du kan hitta någon som passar just dig.

Var kan jag köpa en sovmask?

I vår artikel om sovmasker går vi igenom 9 olika sovmasker och var du kan köpa dem. Vi har även utsett bästa sovmasken, sovmask för värme eller kyla och sovmask bra köp.

Vad innehåller en sovmask?

Det finns sovmasker som innehåller gel, kisel pärlor, tempurmaterial och bomull. Olika innehåll ger olika egenskaper men en sak har de gemensamt, de gör det mörkt framför ögonen.

Vad är en 3D-sovmask?

En 3D-sovmask är en sovmask som inte sitter tätt mot ögonen men som ändå gör det helt mörkt. Fördelen med denna typ av sovmask är att den inte trycker mot ögonlocken och är dessutom bra om du till exempel är rädd om dina ögonfransar.

Kan jag tvätta en sovmask?

Det är olika från sovmask till sovmask. Oftast är de lite dyrare sovmaskerna med bättre material tvättbara men kolla på sovmasken som du ska köpa vad som gäller.

Hur används en sovmask?

En sovmask är super enkel att använda. Sätt den bara framför ögonen och lägg bandet på baksidan huvudet och spänn åt försiktigt.

En sovmask används med fördel när du ska sova och inte riktigt kan få helt mörkt i sovrummet. En sovmask kan även användas när du behöver vila en liten stund på dagen eller under resan.

Varför ska jag använda en sovmask?

En sovmask hjälper dig att få det helt mörkt när du ska sova. Mörkret säger till hjärnan att utsöndra melatonin vilket gör oss sömniga. Det är därför det är viktigt att det är mörkt när vi ska sova.

Kan barn använda sovmask?

En sovmask är helt ofarlig att använda och kan användas av barn. Viktigt är att man aldrig ska tvinga på ett barn en sovmask utan användning måste ske frivilligt.

Lämna en kommentar