Bästa tyngdfiltarna [2021] – Hitta din favorit bland tyngdfiltar

I ett samhälle där tempot är högt, vi blir mer och mer stressade och där nivån av ångest ökar är det viktigt att kunna varva ner och kunna komma till ro. En tyngdfilt kan användas för att sänka stressnivån genom att hjälpa dig samla ihop dig, ge dig trygghet och skapa ett ökat lugn. Tyngdfilten kan användas när du kryper upp i soffan på kvällen eller i placeras i knät för att hjälpa personer med koncentrationssvårigheter i skolan eller på jobbet.

Vi har gått igenom flera tyngdfiltar för att få fram de bästa tyngdfiltarna 2021. Läs vår artikel och hitta din favorit bland tyngdfiltar och vad du ska tänka på när du ska köpa en tyngdfilt.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Topplistan bästa tyngdfiltarna – våra favoriter bland tyngdfiltar

1. The NapLab tyngdfilt

Prisklass: Premium Storlek: 160×100 cm Vikt: ca 6kg Material: Yttertyg i 100% bomull Fyllning: Polyester Tvätt: Handtvätt

4 bästa tyngdfiltarna - the NapLab tyngdfilt

Tyngdfilten från the NapLab skiljer sig från de andra tyngdfiltarna vi har tittat på. Tyngdfilten är påminner om en stor stickad filt utan det där stickiga. De 6kg som filten väger är lagom att ha i knät efter ett hektisk dag. Vikten i täcket kommer från tvinnade polyestertrådar.

Kvalitén är bra och känns robust. Filten är snygg och det är inga problem att ha den liggandes framme i soffan i ett modernt hem. Filten går att köpa i färgerna mån-grå och marinblå.

Tack vare sin speciella stickning upplevs filten som något svalare än andra tyngdfiltar något jag tror kan vara skönt på till exempel sommaren.

Nackdelen med filten är att den inte går att tvätta i tvättmaskin. Vill man tvätta den är det handtvätt som gäller. Även priset är aningen högt i jämförelse med andra tyngdfiltar och tyngdtäcken men å andra sidan är detta en premium produkt med högsta kvalité och en snygg design så det är värt att betala några kronor extra för den.

the NapLab tyngdfilt finns att köpa här >>

2. Cura of Sweden minky tyngdfilt

Prisklass: Mellan Storlek: 140x200cm Vikt: 6kg Material: Polyester, mjukt minkytyg Fyllning: Glaspärlor Tvätt: Maskintvätt 40grader

4 bästa tyngdfiltarna - Cura of Sweden minky tyngdfilt

Cura Minky finns i tre färger: sobert grå, härligt blå eller sensuellt röd och väger 6 kg. Filten är fylld med hygieniska glaspärlor och har ett yttertyg av underbart mjukt mynkytyg. Minkytyg är ett mjukt och härligt pilétyg med sammetslen yta allt för att du ska få en sådan bra stund i soffan som möjligt.

Filten är även tvättbar i 40grader vilket kan vara att föredra om du har småbarn som kladdar ner det mesta men som spelar mindre roll om du lever själv eller har stora barn som mest är hos kompisar och knappt är hemma.

Nackdelen med Cura minky tyngdfilt är framförallt att den är väldigt stor, den är mer eller mindre lika stor som ett vanligt täcke. Vi tycker att en tyngdfilt ska vara ett komplement till ett vanligt tyngdtäcke och föredrar därför en mindre filt som är smidigare att bära med sig. Yttertyget är i polyester vilket kan upplevas som varmt. Polyester är inte heller något naturligt material. Vi föredrar produkter bomull framför polyester.

Priset är dock fördelaktigt. Filten går att få i flera olika färger vilket också är positivt.

3. Jotex Hugged tyngdfilt

Prisklass: Låg Storlek: 130x170cm Vikt: 5, 9 och 11kg Material: Polyester Fyllning: Kiselpärlor Tvätt: Kemtvätt

Obs! Vi har tyvärr inte haft möjlighet att prova denna tyngdfilt än varför vi har fått gå på de uppgifter som leverantören har lämnat. Vi hoppas återkomma inom kort när vi själva har testat produkten.

4 bästa tyngdfiltarna - Jotex hugged tyngdfilt

Jotex hugged tyngdfilt har ett yttertyget är av polyester och fyllning av kiselpärlor. Tyngfilten sprider ett mjukt, jämnt tryck över hela kroppen vilket upplevs av som avslappnande. Filten finns att välja i färger vit, grå eller beige.

Filten är fylld med små kiselpärlor som skapar ett mjukt tryck över hela kroppen. Kiselpärlorna är inbäddade i polyestervadd för att ligga utspridda i täcket. Sydda mellanväggar finns för att hålla fyllningen på plats och ge jämn tyngd i filten. Kiselpärlorna är hyperallergena, giftfria och luktfria.

4. HT Design – Tyngdfilt Cozy

Prisklass: Låg Storlek: 140x200cm Vikt: 6kg Material: Polyester Fyllning: Glaspärlor och polyesterfiber Tvätt: Handtvätt

Obs! Vi har tyvärr inte haft möjlighet att prova denna tyngdfilt än varför vi har fått gå på de uppgifter som leverantören har lämnat. Vi hoppas återkomma inom kort när vi själva har testat produkten.

4 bästa tyngdfiltarna - HT Design Cozy tyngdfilt

Tyngdfilten Cozy från HT Design är en härlig fleecefilt med samma egenskaper som ett tyngdtäcke. Filten ger en omfattande och trygg känsla. Glaspärlorna ger ett jämt tryck över kroppen och bidrar till att du lättare kommer ner i varv. Tyngdfilten ger en omfattande och trygg känsla.

Vanliga frågor om tyngdfiltar

Vad är en tyngdfilt?

En tyngdfilt är precis som ett tyngdtäcke en produkt som kan hjälpa dig slappna av och varva ner och dämpa oro, ångest och stress. Många använder tyngdfilten för att samla ihop sig, söka trygghet, få ett ökat lugnt och för att få ner stressnivån. För personer med koncentrationssvårigheter kan filten underlätta vid möten, i samtal eller i skolan/arbetsplatsen. Tyngdfilten kan t.ex. placeras i knät eller runt axlarna för att uppleva effekten av avslappning.

Om du har problem med stress och oro kan du läsa mer på 1177s hemsida om just stress.

Vad kan en tyngdfilt användas till?

Många gånger är det i soffan eller favoritfåtöljen man hamnar på kvällen när man ska varva ner efter en hektisk dag på jobbet eller hemma. För att möta sina kunder har flera tillverkare av tyngdtäcken därför kommit med en filt med tyngd som är designad för vardagsrummet men med samma egenskaper som ett tyngdtäcke. Tyngdfilten kan även användas i knät eller över axlarna när du behöver koncentrera dig en stund. Tyngdfilten kan även användas när man sover genom att placeras ovanpå ens vanliga täcke.

Tyngdfilten har fortfarande samma terapeutiska effekter som ett tyngdtäcke, dvs. ökad avslappning och minskad stress, ångest och oro. När du sätter dig i soffan för att koppla av vill du inte ha samma tryck mot kroppen som när du ska sova. Därför är tyngdfiltarna lättare än ett normala tyngdtäcken till en vuxen person.

Hur kan en tyngdfilt användas?

Många använder tyngdfilten för att samla ihop sig, söka trygghet, få ett ökat lugnt och för att få ner stressnivån. Besvären orsakas av oro, ångest och stress. För personer med koncentrationssvårigheter kan filten underlätta vid möten, i samtal eller i skolan/arbetsplatsen. Tyngdfilten kan t.ex. placeras i knät eller runt axlarna för att uppleva effekten av avslappning.

4 bästa tyngdfiltarna - HT Design Cozy tyngdfilt

Var köper man en tyngdfilt?

Tyngdfilt finns att köpa både online på nätet eller i fysiska butiker. I tabellen längst upp på denna sidan kan du se var du kan köpa de tyngdfiltar som vi har testat bland de bästa tyngdfiltarna.

Finns det olika vikter på tyngdfiltar?

Några tillverkare erbjuder olika vikter till sina tyngdfiltar men de flesta har 6kg som standard. Däremot skiljer sig storlekarna något mellan tillverkarna så där är det lättare att hitta något som passar dig.

När du köper tyngdfilt finns inte samma riktlinjer som för ett tyngdtäcke. Fundera på hur du tänker använda din tyngdfilt och när du har mest nytta av den. Vill du ha den i knät under ett viktigt möte kanske en mindre och lättare filt är mer lämplig. Ska du ha filten när du kryper upp i soffan på kvällen kanske en större och något tyngre filt är att föredra.

Innehåller tyngdfilten några farliga kemikalier?

Samtliga av de tyngfiltarna vi har tittat på använder Oeko-Tex®-certifierade material. Med det menas att textilen i produkten är fri från ohälsosamma kemikalier.

Läs gärna vår artikel, ”Kan det vara farligt att använda tyngdtäcke?

Kan tyngdfilt användas av barn?

Det finns speciella tyngdfiltar som barn kan använda. Av de tyngdfiltar som är med i artikeln om de bästa tyngdfiltarna att slappna av med är ingen direkt riktat mot att användas av barn. Givetvis kan även dessa filtar användas av barn men barnet bör vara över fem år.

Om ni väljer att använda en tyngdfilt till ert barn se till att barnet är så pass starkt och medvetet att det kan plocka bort filten ifall den skulle hamna över ansiktet. 

Vi har även skrivit en artikel om tyngdtäcke till barn kan hjälpa vid sömnproblem?

Går det att tvätta tyngdfilten?

Det går bra att tvätta en tyngdfilt. Dock är det olika rekommendationer mellan tillverkarna. Läs vårt test om de bästa tyngdfiltarna för att se skötselråd på de olika tyngdfiltarna.

Ett alternativ till att maskintvätta täcket kan vara att frysa det. Det kan vara svårt att få in ett stort och tungt täcke i frysen men under vintern kan du hänga ut ditt täcke i minusgrader på balkongen eller altanen alternativt lägga det i snön. Tack vara den kalla temperaturen eliminerar du bakterier och kvalster och du sliter in lika mycket på täcket som en tvätt i tvättmaskinen gör. Att bara vädra täcket med jämna mellanrum kan också hjälpa.

Läs gärna vår artikel, ”Hur gör jag för att tvätta ett tyngdtäcke?

Sammanfattning bästa tyngdfiltarna [2021] – hitta din favorit bland tyngdfiltar

Det börjar dyka upp fler och fler tyngdprodukter på konsumentmarknaden. Från att ha varit produkter som enbart gick att få genom sjukvården är det nu möjligt att själva beställa hem produkter som kan hjälpa dig att slappna av och sova bättre.

Vi har tittat på de bästa tyngdfiltarna och listat deras egenskaper. Det går inte att peka ut vilken som är den bästa tyngdfilten för det är så många faktorer som spelar in för att just den tyngdfilten ska passa dig. När du väljer tyngdfilt, titta på filtens egenskaper och fundera på vad som skulle passa dig.

Förhoppningsvis har vi hjälp dig hitta din favorit bland tyngdfiltar.

Lämna en kommentar