7 Bästa väckarklockorna för svårväckta 2021

Att ta sig upp ur sängen är oftast den svåraste biten på hela dagen. Oftast vill man inte lämna den varma, goa sängen och man hittar alltid en anledning till att ligga kvar fem minuter till. Känner du igen dig? 

Vi har tittat på de bästa väckarklockorna för svårväckta 2021. Här finns alla möjliga typer med speciella funktioner som gör att du garanterat inte kommer kunna snooza.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Topplistan bästa väckarklockorna för svårväckta 2021

Här kommer vår topplista med de bästa väckarklockorna för svårväckta 2021. Listan presenteras utan inbördes ordning. Hoppas du kan hitta den klockan som hjälper dig att komma upp på morgonen.

1. Rullande väckarklockan – Börja morgonen med att jaga ifatt klockan

7 Bästa väckarklockorna för svårväckta [2021] - Rullande väckarklockan

Den rullande väckarklockan är en kvick liten sak som drar som en avlöning när larmet går. Den är snabb och högljudd och du kommer att behöva hoppa upp ur sängen för att få stopp på den innan den väcker hela huset. Du kommer garanterat inte lyckas försova dig med den här bredvid sängen!

Väckarklockan smiter iväg på sina hjul vid önskad tidpunkt. Klockan går på batteri och finns i färgerna rosa och vit. Klockan har faktiskt en snoozefunktion men den går att stänga av.

2. Vibratorklockan – Väckarklockan med kuddvibrator

7 Bästa väckarklockorna för svårväckta [2021] - Vibratorklockan

Den här klocka med kuddvibrator är anpassad för personer med nedsatt hörsel. Om en person med nedsatt hörsel vaknar av klockan tänker vi att en person med fullgod hörsel också borde göra det. En fördel med denna väckarklockan är att man kan ha tyst väckning med bara vibration.

Displayen har extra stora siffror. Klockan har snoozefunktion. Klockan kommer med strömadapter och det finns även möjlighet till backupbatteri ifall strömmen skulle gå.

3. Superväckarklockan – Kommer väcka även grannarna 

7 Bästa väckarklockorna för svårväckta [2021] - Sonic bomb superväckarklocka

Med ett alarm som låter i 113 decibel kommer hela grannskapet att vakna av klockan. Om du misslyckas att vakna kommer grannarna se till att du gör det. Larmet låter lika högt som en motorsåg och är nära 120 decibel där gränsen för smärta går. 

Om du inte skulle vakna av ljudet så kommer även klockan att blinka och den medföljande pucken som placeras under huvudkudden kommer att vibrera. Vi ser det som ett garanterat uppvaknande. 

4. Superväckarklockan 2 – Kommer väcka grannarnas grannar

7 Bästa väckarklockorna för svårväckta [2021] - Bellman Symfon superväckarklockan 2

Denna väckarklockan har en larmsignal på 100 decibel. Larmsignalen byter frekvens när den ljuder för att säkerställa att även personer som till exempel inte hör höga toner ska höra den. 

Den medföljande pucken kan placeras under kudden och kommer via alarm att vibrera och hjälpa till att väcka dig. Och om inte det skulle vara nog så kommer du inte kunna hoppas på att strömmen ska ta slut. Väckarklockan som har nätdrift har även backupbatterier som kickar in ifall strömmen skulle gå. 

5. Solklockan – Vakna till din egna soluppgång

7 Bästa väckarklockorna för svårväckta [2021] - Philips Wake-up light solklockan

Denna mysiga väckarklockan har inbyggt fm-radio och ökar gradvis upp ljuset i rummet under 30min så att du får en behaglig väckning. Väckningsljudet är två naturinspirerade fågelljud. 

Detta är kanske inte väckarklockan för den allra mest svårväckta. Men att få ta sig ur sängen i egen takt kan vara det som behövs för många och därför ett lika bra alternativ som de högljudda väckarklockorna. 

6. Flygande väckarklockan – Hitta alla delar innan du kan stänga av klockan

7 Bästa väckarklockorna för svårväckta [2021] - Flygande väckarklockan

Den här klockan har en helikoptersnurra som flyger iväg när det är dags för väckning. För att stänga av larmet måste du upp ur sängen, leta upp helikoptersnurran och sätta tillbaka den på väckarklockan. 

Nu är du garanterat uppe ur sängen och kan lika väl gå och göra dig i ordning för att starta dagen istället för att gå och lägga dig igen. 

7. Väckarklockan Walkie – Bli väckt av olika personer 

7 Bästa väckarklockorna för svårväckta 2021 1

Det är många idag som använder mobiltelefoner som väckarklocka. Många är det också som snoozar minuter efter minut. 

Walkie är en app som du laddar ner till telefonen. Sätter du klockan på 06:30 kommer du när larmet gå att få ett telefonsamtal från en annan Walke-användare. Samtalet kommer att kopplas ner efter en minut. Ett roligt koncept men lite läskigt. Vi känner oss i a f inte bekväma med att ligga kvar i sängen om någon främling börjar prata i rummet…

Att tänka på när du ska välja väckarklocka

Vad är en väckarklocka?

En väckarklocka är en klocka med en alarmsignal för att väcka en sovande person vid ett förinställt klockslag. Alarmsignalen kan kompletteras med ljussignal och/eller vibration. En väckarklocka används för att gå upp så du har möjlighet att komma i tid till skolan, jobbet, träningen eller bara för att komma upp och fånga dagen.

När uppfanns väckarklockan?

Den första mekaniska väckarklockan för privat bruk tror man kommer från 1500-talet. Dock dröjde det till slutet av 1800-talet innan väckarklockan blev populär och började massproduceras. 1876 tog ett företag patent på väckarklocka för nattduksbordet.

Snoozefunktionen på väckarklockor kom till på 1950-talet. För att matcha tänderna på kugghjulet kunde ingenjörerna ställa snooze-tiden på antingen ca nio minuter eller strax över tio minuter. Det visade sig dock att tio minuter var för lång tid, eftersom människorna tilläts falla tillbaka i djupsömn igen och därför beslutades att snooze-tiden skulle vara nio min i tron om att folk skulle vakna lättare och gladare efter en kortare tupplur. Dessa nio minuter används än idag av tillverkare av väckarklockor eftersom det är vad konsumenterna förväntar sig.

Är det ett nytt fenomen att snooza?

Kanadensiska forskare har visat att man inte blir piggare av att använda snooze. Sista timmen av sömnen är kroppen förberedd på att kliva upp. Genom att använda snooze-funktionen riskerar man att starta om sömncykeln och därför fall i ännu djupare sömn.

Även från svenskt håll kommer kommentarer om snooze. En professor vid Karolinska institutet anser också att det kan göra mer skada än nytta att snooza. Det hade varit bättre att sova en halvtimme längre istället. Samtidigt menar professorn att snoozandet inte bör ställa till några större problem med sömnen, såvida man sovit djupsömnen vilket infinner sig de första fyra till fem timmarna av sömnen.

Kan jag ha mobiltelefonen som väckarklocka?

Mobilen fungerar som väckarklocka men är det lämpligt att använda mobilen till det? Många använder mobilen det sista de gör innan dem ska sova. Detta har forskning visat att det har en negativ effekt på sömnen. Det tar din uppmärksamhet och det blåa ljuset från skärmen lurar hjärnan att tro att det är dag. Vi riskerar även att bli störda av notiser och ljud från mobilen vilket kan påverka vår sömn. Mobilen riskerar även att stjäla kvalitetstid från dig och din respektive.

Vi vet inte heller hur mycket strålning som vi utsätts för från mobilerna. Vi använder så mycket teknisk utrustning under dagarna så att minska nivån under natten anser vi vore lämpligt.

Placera hellre mobilen i ett annat rum. Införskaffa en riktig väckarklocka, läs en bra bok innan du släcker lampan och prata med din respektive en stund innan ni ska sova.

Sammanfattning, bästa väckarklockorna för svårväckta [2021]

Att välja en riktigt väckarklocka istället för mobiltelefon kommer göra att du sover bättre. Vi tror att du lättare kommer komma till ro och du får en möjlighet till en störningsfri sömn och framförallt vakna ordentligt på morgonen. Att snooza flera gånger har visat sig att det gör oss tröttare.

Tillhör du den svårväckta typen tycker vi att du ska välja någon av de 7 bästa väckarklockorna för svårväckta 2021 som vi har fått igenom i denna artikel.

Lämna en kommentar