Det finns många myter om sömn. Vi har listat 5 myter om sömn och hur du ska göra för att undvika dessa för att sova bättre.
Table of Contents
1. ”Om man har sovit dåligt några nätter kan man kompensera för det senare”
Experterna är eniga om att de flesta vuxna behöver sju till nio timmars sömn per natt för att fungera optimalt. Om vi inte får den sömnen uppstår ett underskott som snabbt leder till negativa konsekvenser och påverkar hälsan visar en studie från University of Colorado Boulder. Studien visar att de som sover för lite på vardagarna och försöker ta igen sömnen på helgerna kan få ökad risk för att drabbas av diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Studien visade även att sömnbristen gjorde att försökspersonerna åt mer, i synnerhet av sötsaker.
De personerna som försökte kompensera den dåliga sömnen i veckan och ta tillbaka den på helgerna fick t.o.m sämre insulinkänslighet än de som sov för lite hela tiden. Problemet blev att man rubbade på den biologiska klockan vilket också är dåligt för hälsan.
Bäst är om vi sover lika många timmar varje natt och är konsekventa med tiden vi går och lägger oss och tiden vi går upp. Då håller vi vår sovrytm intakt, vilket gör att vi sover bättre och mår som allra bäst!
2. ”Sömn är inte så viktigt. Man klarar sig på några timmar sömn per natt”
Det finns stora mängder forskning som visar att sömn är extremt viktigt för att vi ska fungera och prestera på den nivå vi vill och behöver. Sömn är lika viktigt för vår hälsa som en balanserad diet och fysisk aktivitet. Sömn behövs för att vår kropp och hjärna ska få återhämta sig och bearbeta intryck. När vi sover på natten klarar vi lättare av stress och påfrestningar under dagen. Under sömnen varvar kroppen ner, blodtrycket sjunker, pulsen och kroppstemperaturen går ner, andetagen blir färre och musklerna slappnar av. Samtidigt lagras minnen och ny kunskap och nya intryck bearbetas.
Sömn kan också minska risken för sjukdomar. När du sover aktiveras kroppens immunsystem och viktiga hormon bildas. Läs gärna mer om hur för lite sömn gör dig mer mottaglig mot virus.
Självklart varierar det från person till person hur mycket sömn man behöver. Det varierar också beroende på hur effektiv sömnen är. Så länge du känner dig pigg och fungerar om dagarna får du tillräckligt med sömn. En vuxen personer sover i genomsnitt ca sju timmar per dygn. Spädbarn och tonåringar behöver mer sömn. Sömnbehovet minskar med åldern från ett spädbarn som sover cirka 20 timmar per dygn till en 60-åring som sover ungefär 6 timmar.
3. ”Att titta på TV, telefonen eller läsplattan just innan sömn hjälper en att slappna av”
Tyvärr har det blivit allt för vanligt att vi tar med oss telefonen eller läsplattan till sängen och tittar på den det sista vi gör innan vi sluter ögonen. Det kan kännas avslappnande att kolla Facebook, Instagram eller mailen men aktiviteten i sig kan vara stressande och skärmen vi använder utsöndrar ett blått ljus som i sig är uppiggande. Varför är det då viktigt att vi är lugna när vi ska sova? Alla större intryck som sker innan man somnar tas med i sömnen och påverkar sömnen negativt.
Visste du att däremot att läsa innan du ska sova kan göra underverk för din sömn?
Precis som ett stort flygplan, som behöver en lång landningssträcka, behöver din hjärna också plana ut innan den är redo för sin sömnfas. Tittar du på film eller använder mobilen hålls hjärnan alert. Väljer du istället att läsa eller lyssna på musik är det mer vilsamt och din hjärna förbereds för en bättre sömn. Men jag brukar läsa på mobilen tänker du, är inte det samma sak som att läsa en bok? Svaret är nej! Precis som nämns ovan är det ljus som styr din hjärna och din sömnrytm. Genom att utsätta hjärnan för ljus lurar du den att tro att det är dag och därför inte tid att sova.
4. ”Alkohol hjälper mig att sova bättre”
Det fjärde bland myter om sömn är en halvsanning. Faktiskt är det så att alkohol kan få dig att somna snabbare. Alkohol kan hjälpa vissa att slappna av och somna snabbare men när du väl har somnat kommer alkoholen i kroppen påverka kvaliteten på sömnen och inte få dig att sova bättre. På grund av alkoholens avslappnade effekt kan den dessutom bidra till att du snarkar mer.

En forskningsstudie i London lät 500 personer dricka allt från små till stora mängder alkohol. Oavsett alkoholmängd somnade alla fortare. En del hade t.o.m en ökad andel djupsömn under första delen av natten, men längre in på natten sov de oroligt och vaknade till oftare. Även den så viktiga REM-sömnen, den delen då vi drömmer, minskade hos den som druckit två drinkar eller mer.
5. ”Hjärnan kan snabbt ställa om och anpassa sig till ett nytt sömnschema”
Sista punkten, i myter om sömn och varför sömn är viktigt, handlar om att människokroppen och hjärnan inte är så anpassningsbar som vi tror.
Om vi byter arbetstider eller reser till en plats i en annan tidszon behöver kropp och hjärna tid på sig att ställa om. Skiftet påverkar sömnen negativt. En person som arbetar skift får i genomsnitt två till tre timmars mindre sömn än en person med ”vanliga” arbetstider. Dessutom sover personen som arbetar skift ofta i två omgångar under dagen. Detta beror på att sovmiljön är sämre under dagen än på natten. Det är naturligt ljust, omgivande ljud är högre och temperaturen likaså, vilket alla är faktorer som påverkar sömnen negativt.
För att strö ytterligare salt i såret visar forskning att personer som arbetar skift oftare drabbas av sömnproblem, magbesvär, hjärt- och kärlsjukdomar, stress, cancer och högre risk att drabbas för olyckor.
Vad är viktigt att tänka på om man ändå arbetar skift?
- Planera din återhämtning: Planera in mycket sömn och återhämtning på dina vilodagar.
- Tänk på vad du äter: Minska på intaget av kaffe, te och alkohol. Undvik att äta mellan kl 02-04 och ät en välbalanserad kost. Ät ett stadigt kvällsmål före ditt nattskift och en stadig frukost efter kl. 05. Däremellan är det bäst att endast dricka vatten.
- Motionera: Motion är viktigt oavsett hur ditt arbetsschema ser ut. Arbetar du skift är lågintensiv träning under dagtid att rekommendera.
- Dagsljus: Se till att få dagsljus varje dag och minst 30min.
Hoppas du uppskattat inlägget kring 5 myter om sömn och att du läser vidare i någon av våra andra inlägg.
Tips för mer läsning:
Gör MåBra’s sömntest om djupsömn för att undersöka hur du ska göra för att sova bättre