11 tips för bättre sömn

Sömnproblem kan bero på stress och oro. Det kan även bero på en störande omgivning. Här listar vi 11 tips för bättre sömn

1. Se till att få dagsljus

Dagsljuset på morgonen och dagen hjälper till att hålla ordning på din inre dygnsrytm. Undvik ljus sent på kvällen. Under sommarhalvåret kan det vara bra med en mörk rullgardin.

2. Rör på dig regelbundet får dig att sova bättre

Regelbunden fysisk aktivitet gör ofta att du sover bättre. Du mår bättre, orkar mer och blir naturligt trött på kvällen när du rör dig regelbundet. Dessutom minskar stress, ångest och depression när du rör dig, vilket i sig gör att du sover bättre.

3. Skapa regelbundenhet i dina sovtider

Sov på regelbundna tider. Gå och lägg dig samma tid varje kväll och gå upp samma tid varje morgon. Detta gäller även på helger. Den biologiska klockan är viktig hos oss och regelbundenhet hjälper till att hålla den i ordning.

4. Ta en kort powernap

Många som har dålig nattsömn vill gärna sova på dagen. Men somnar du djupt och sover länge påverkas nästa natts sömn.

För att få mer energi kan du pröva att sova en kort stund på dagen. Sovstunden kan kallas tupplur eller powernap. Den får inte vara längre än 30 minuter. Kommer du ner i djupsömn kan det ta tid innan du kommer igång och fungerar igen. Sovstunden ska inte heller tas för sent på dagen, då minskar den nattsömnens djup.

11 tips för bättre sömn
11 tips för bättre sömn

5. Undvik nikotin och koffein

Nikotin och koffein kan också störa sömnen. Det är vanligt att det tar längre tid att somna om du är rökare eller snusare. Rökare eller snusare vaknar också oftare under natten än andra. Koffein finns i kaffe, te, coladrycker eller energidrycker och det varierar från person till person hur sent du kan dricka sådant som innehåller koffein om du vill kunna somna utan problem.

6. Slappna av innan sängen

Innan du går och lägger dig så ska du göra avslappnande saker så som att släcka ner i lägenheten och tända ljus, läsa en bok eller bada.

7. Undvik alkohol

Alkohol kan göra att du somnar lättare, men din sömn blir ytligare och sömnen blir oroligare än den annars skulle ha varit. Dessutom förkortar alkohol sömnen och du vaknar upp tidigare än vanligt. Alkohol kan genom sin avslappnande effekt dessutom bidra till att du snarkar mer.

8. Stäng av mobilen

Ljud från mobilen stör din sömn. Med en sämre sömnkvalitet blir du också tröttare dagen efter. Blått ljus lurar hjärnan och håller dig vaken.

9. Tyst, mörkt och svalt

Ditt rum ska vara tyst, mörkt och svalt för att det ska vara lättast att somna. Om du störs av exempelvis grannar eller trafik så kan du använda öronproppar. Om du inte kan få det tillräckligt mörkt så kan du använda en sovmask eller köpa persienner. Sexton grader är den optimala temperaturen för inandningsluften för att få en bra sömn. Däremot är det viktigt att du inte fryser utan har ett varmt täcke på dig

10. Vänd bort klockan

Det kan öka stressen att titta på klockan och se hur tiden för sömn minskar, eller veta hur lång tid det är till du ska stiga upp.

11. Ligg inte sömnlös för länge i sängen

Ett sista tips för bättre sömn, och kanske det viktigaste, är att inte ligga sömnlös i sängen och stirra i taket. Gå upp ur sängen om du inte har somnat efter en halvtimme. Sängen kan i sig bli en stressfaktor om hjärnan förknippar den med sömnlösa timmar. I stället för att ligga vaken i sängen kan du göra något stillsamt, till exempel läsa eller lyssna på avslappnande musik. När du känner sig sömnig är det dags att gå tillbaka till sängen.

Fler läsvärda artiklar

  • Kan tyngdtäcke till barn hjälpa vid sömnproblem? [2021]
    Ett tyngdtäcke till barn kan hjälpa vid sömnproblem. Tyngdtäckets omslutande och massageliknande effekt frisätter kroppsegna må-bra-hormon. Detta hjälper barnet att komma till ro snabbare, ökar kroppsuppfattningen och verkar avslappnande. Ett tyngdtäcke kan även skapa en trygghet hos barnet med en känsla av att någon håller om det. Barnet känner sig tryggt och lugn, sover förhoppningsvis hela natten och har mer ork när det vaknar på morgonen.
  • Tyngdfilt bäst i test – Hitta den bästa tyngdfilten
    Många efterfrågat en variant av sina omtyckta tyngdtäcken – en tyngdfilt – att kunna använda att slappna av med under dagen istället för att släpa runt på sitt tunga tyngdtäcke. Vi har gjort en artikel där vi presenterar de bästa tyngdfiltarna att slappna av med.
  • Bästa tyngdtäcket för barn som sover dåligt – bäst i test [2021]
    Många barn och ungdomar lider idag av sömnproblem. En del beror på neuropsykologiska orsaker medan andra orsaker kan vara stress och oro. Tyngdtäckets omslutande och massageliknande effekt frisätter kroppsegna må-bra-hormoner. Tyngdtäcket är även bra för att öka barnets kroppsuppfattningen, lindra värk, dämpa stress, oro och ångest samt och verkar avslappnande. Det kan även skapa en trygghet hos barnet med en känsla av att någon håller om det. Barnet känner sig trygg, lugn och förhoppnings sover det gott hela natten och har mer ork när det vaknar på morgonen.Oavsett orsak till barns sömnproblem har tyngdtäcke visat sig fungera och kan hjälpa ditt barn att sova bättre. I vår artikel om bästa tyngdtäcket för barn som sover dåligt har vi har vi utsett en vinnare i vårt bäst i test.

Annan läsning om tips för bättre sömn:
Sömnsvårigheter på 1177 – https://www.1177.se/liv–halsa/stresshantering-och-somn/somnsvarigheter/

Lämna en kommentar